Реклама

📚 Швидкочитання — як опанувати суперсилу Білла Гейтса та Воррена Баффета

Якщо ви гадаєте, що час книжок давно вже пройшов, а світом керують відео та доповнена реальність, то ви помиляєтеся, адже читання — це невід'ємна частина людини. Ми читаємо всюди: статті в інтернеті, повідомлення у месенджерах, пости у Facebook та, звичайно, книги, витрачаючи щодня у середньому до трьох годин. Уявіть, якби вам запропонували зменшити цей час утричі завдяки швидкочитанню. Так, це працює!
Čytaty latynkoju
📚 Швидкочитання — як опанувати суперсилу Білла Гейтса та Воррена Баффета
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 📚 Швидкочитання — як опанувати суперсилу Білла Гейтса та Воррена Баффета
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Якщо ви гадаєте, що час книжок давно вже пройшов, а світом керують відео та доповнена реальність, то ви помиляєтеся, адже читання — це невід'ємна частина людини. Ми читаємо всюди: статті в інтернеті, повідомлення у месенджерах, пости у Facebook та, звичайно, книги, витрачаючи щодня у середньому до трьох годин. Уявіть, якби вам запропонували зменшити цей час утричі завдяки швидкочитанню. Так, це працює!

Партнер матеріалу

? Секрети успіху видатних людей

Яку суперсилу ви б собі обрали? Завжди мати вдачу? Встигати до дедлайну? Або здатність продати все на світі?

Коли таке питання студент штату Небраска поставив Біллові Гейтсу та Ворренові Баффету, Гейтс негайно відповів: «Вміти читати надшвидко». А Воррен додав, що він, ймовірно, витратив десять років свого життя у порівнянні з Біллом через його повільніші здібності до читання.

Приклади цих успішних та, безумовно, дуже зайнятих людей доводять, що варто знаходити час на читання у щільному графіку. Чому ж дві людини з п’ятірки найбагатших людей світу називають швидкочитання суперсилою?

Зараз ми живемо у світі, де кількість доступної інформації зростає експоненційно, тому наша здатність обробляти цю інформацію потребує вдосконалення.

❓ Може, я краще просто не буду читати? Стільки часу заощаджу

Згадайте, чому ми любили читати казки у дитинстві? Тому що мали можливість уявити себе принцесою у королівстві або супергероєм, який рятує світ. Так само і у дорослому житті, але з однією поправкою, — читання дозволяє нам імітувати майбутнє та уникати помилок інших.

Наприклад, це один з найшвидших та найпростіших способів отримати поради від успішних власників бізнесу або дозволити нашій підсвідомості виринути з новими ідеями та шляхами вирішення проблеми.

Цікаво, що в Україні можна часто зустріти міф про те, що ми мало читаємо. Проте, це не так. У дослідженні?Як українці читали книжки у 2018 — дослідження за 2018 рік, 74% українців купили хоча б одну книгу — такі самі показники у Великій Британії або Швейцарії.

Так, читати по 500 сторінок щодня, як Воррен Баффет, доволі важко у вирі нашого життя, але спробуйте знайти для себе оптимальну кількість. Щоб дотримуватися дисципліни, розпочніть своєрідний челендж — читати певну кількість книг у заданий проміжок часу. Наприклад, у 2015 році засновник Facebook Марк Цукерберг пообіцяв читати книгу раз на два тижні протягом всього року.

⏰ Як мені навчитися швидше читати

Для початку варто розібратися, як людина взагалі читає. Це доволі цікавий процес, особливо, якщо ви раніше не звертали уваги на нього. У 1879 році французький лікар та політичний діяч Луї Еміль Жаваль вивчав рух очей людини під час читання та виявив, що наші очі не рухаються плавно, як гадали раніше.

Попри те, що читання здається нам безперервним та плавним процесом, насправді це не так. Під час читання наш погляд фіксується на слові або групі слів (це займає приблизно чверть секунди). Потім ми переводимо погляд до наступної групи. Такі стрибкоподібні рухи погляду по сторінці тривають приблизно одну десяту секунди. Якраз їх назвали сакадами.

Так, кожну секунду людське око робить близько 3-4 фіксацій, які з’єднані сакадами. Після декількох стрибків ми знову зупиняємося, щоб усвідомити прочитану фразу або пропозицію. На це зазвичай витрачається ще півсекунди. Тому науковці запевняють, що більшість людей, які володіють навичкою читання на рівні школяра старших класів або студента роблять це приблизно з однаковою швидкістю — близько 300-350 слів за хвилину. Натомість, чемпіони зі швидкочитання читають зі швидкістю 4700 слів на хвилину.

Зрозуміло, що навіть при швидкочитанні ми так само рухаємося поглядом по сторінці, затримуючись на групах слів або символів. Проте, у швидкочитанні застосовуються методики, які відрізняються від того, як ми зазвичай читаємо текст.

? А як мені розвивати швидкочитання, які є методики

Основа швидкочитання — тренування периферійного зору, при читанні мозку достатньо розпізнати першу, останню літери та декілька літер у середині слова для того, щоб прочитати та зрозуміти ціле слово за одну фіксацію. За посиланням ви можете побачити найбільш популярні біграми (дві літери у середині слова) та триграми (три літери у середині слова) в українській мові.

Коли ми читаємо досить довго, мозок адаптується та обирає найчастіші групи літер (біграми та триграми) для того, щоб швидше та легше розпізнавати цілі слова за один погляд. Нейронні зв’язки з часом стають сильнішими, тому людина читає швидше та витрачає менше енергії на читання.

Люди, які розвинули свій навик читання до рівня розпізнавання 2-4 слів за одну фіксацію, можуть читати зі швидкістю понад 600 слів за хвилину, використовуючи периферійний зір та великий словниковий запас.

Які навички ще варто тренувати

  • короткострокову пам’ять;
  • концентрацію уваги;
  • розширювати візуальний огляд, щоб вміти читати та розпізнавати 2-3 слова одразу;
  • не промовляти слова вголос під час прочитання;
  • позбавлятися від звички повертатися до вже прочитаного один раз тексту.

Readlax

Тренувати ці навички, а також розпізнавати найбільш популярні біграми можна у сервісі швидкочитання Readlax, який розробив вправу, що називається біграма для тренування периферійного зору. Гра вже інтегрована на їхній платформі. Невдовзі з’являться подібні вправи з триграмами.

? Чи потрібно вам швидкочитання

Швидкочитання спрямовано для усвідомленого та швидкого читання насамперед професійної літератури, адже у кожній сфері є власний список термінів та фраз, які можна часто зустріти на сторінках книжок або в інтернеті. Людина знає їх напам’ять, тому їй вистачає прочитати перші дві літери, щоб зрозуміти конкретне слово.

Навички швидкочитання допоможуть вам швидко мислити, швидко ухвалювати рішення, систематизувати та аналізувати інформацію, а також розвинути креативне та абстрактне мислення. Загалом, наш мозок — гнучка система, чим більше ми навантажуємо його, тим швидше формуються нейронні зв’язки. А чим частіше ми їх тренуємо, тим щільніше вони стають та швидше пропускають інформацію.

Readlax

Readlax — це онлайн-сервіс для швидкого та ефективного тренування швидкочитання, який доступний у браузері з ноутбука та смартфона п’ятьма мовами.

Він дозволить збільшити швидкість читання утричі за умови того, що ви будете регулярно робити спеціальні вправи 10-20 хвилин в день. Методика бренду базується на тому, що ми можемо читати не одне слово за одну фіксацію, а 2-4 слова, якщо трохи потренувати периферійний зір.

На платформі наразі доступні п’ять ігор, тренування з підсвіткою (читання з розбивкою тексту на фрази відповідно швидкості читання юзера), онлайн-бібліотека міні-книг та розширення для Google books, Scribd, Kindle Cloud Reader.

Крім цього, бренд створив власні більш нові та результативніші вправи, наприклад, біграми. Це гра на розпізнавання пар найпопулярніших сполучень літер за допомогою фокусованого та бокового зору.

? Підбірка книг від Білла Гейтса та Воррена Баффета

Випробувати навички швидкочитання, які ви тренували в Readlax, можна за допомогою книжок, які радять прочитати Білл Гейтс та Воррен Баффет.

Знання накопичуються, як складні відсотки. Багато читати може кожен, але я запевняю вас, що далеко не всі будуть це робити

Воррен Баффет
  • «Розумний інвестор: вичерпний порадник по вартісному інвестуванню» — Бенджамін Грем
  • «Бізнес-пригоди. 12 класичних історій Волл-стріт» — Джон Брукс
  • The Outsiders: Eight Unconventional CEOs and Their Radically Rational Blueprint for Success — Вільям Торндайк

Зараз я буваю у незвичайних місцях, зустрічаюся з науковцями, дивлюся онлайн-лекції, але читання і раніше є головним способом, за допомогою якого я дізнаюся нове і змінюю своє розуміння світу

Білл Гейтс
  • «Взуття-буття. Історія Nike, розказана її засновником» — Філ Найт
  • Stress Test: Reflections on Financial Crises — Тімоті Гайтнер
  • «Міф про сильного лідера» — Арчі Браун

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...