Реклама

♻️ Green Deal у кожен дім: як бізнесу скоротити викиди CO2 в атмосферу та стати екологічним

Разом з партнером спецпроєкту DTEK, найбільшим приватним інвестором в енергетику України, розповідаємо, чому бізнесу необхідно дотримуватися принципів програми перетворення Європи на по-справжньому зелений континент — European Green Deal та яким чином кожен із нас може зменшити рівень викидів CO2.
Čytaty latynkoju
♻️ Green Deal у кожен дім: як бізнесу скоротити викиди CO2 в атмосферу та стати екологічним
  1. Головна
  2. Спецпроєкти
  3. ♻️ Green Deal у кожен дім: як бізнесу скоротити викиди CO2 в атмосферу та стати екологічним
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Разом з партнером спецпроєкту DTEK, найбільшим приватним інвестором в енергетику України, розповідаємо, чому бізнесу необхідно дотримуватися принципів програми перетворення Європи на по-справжньому зелений континент — European Green Deal та яким чином кожен із нас може зменшити рівень викидів CO2.

Спецпроєкт став можливим завдяки підтримці ДТЕК

Дізнатися більше

❓ Що таке Green Deal

У грудні минулого року новообрана Європейська комісія на чолі з Урсулою фон дер Ляєн запропонувала широкомасштабний план законодавчих змін та інвестицій, який отримав назву European Green Deal («Європейський Зелений Курс»).

У рамках цього проєкту планують зменшити викиди СО2 на 50-55% до 2030 року, максимально посилити ефективність використання ресурсів, припинити забруднення екології та відновити біорізноманіття.

Загалом Green Deal охоплює усі сфери економічного життя та спрямований на створення нової стратегії росту, яка прагне трансформувати ЄС у справедливе та процвітаюче суспільство з сучасною ресурсоефективною та конкурентоспроможною економікою.

Чому Green Deal на часі в Україні

Масштабна європейська програма Green Deal прагне перетворити Європу на перший у світі кліматично нейтральний континент. Відповідність новим правилам гри, які формує ЄС, серед яких скорочення викидів CO2 та перехід на альтернативну енергетику, є практичною реалізацією євроінтеграційного курсу України, які зможуть принести:

  • додаткові інвестиції;
  • нові можливості для українського бізнесу;
  • робочі місця.

Читайте у нашому матеріалі? Green Deal у кожен дім. Як змінить світ масштабна європейська кампанія та яким стане життя кожного українця, як саме змінить світ масштабна європейська кампанія та яким стане життя кожного українця — Green Deal у кожен дім.

♻️ Що таке вуглецеві тарифи та навіщо їх вводить ЄС

Щоб спонукати решту світу ставати кліматично нейтральною, Європейський Союз запроваджує вуглецеві тарифи.

Вуглецевий тариф — це додаткове мито на імпорт товарів до ЄС з великим вуглецевим слідом. Припустимо, що компанія виробляє товар у неекологічний спосіб та бажає продавати його на території ЄС. У такому випадку їй необхідно буде заплатити додатковий податок — вуглецевий тариф. Це, зокрема, позначиться на вартості товару, яка стане вищою, а отже, менш привабливою за екологічну альтернативу. У такий спосіб європейських споживачів будуть захищати й це ускладнить доступ виробників зі всіх країн, зокрема й українських.

?? Як це вплине на український бізнес

Вуглецеві тарифи спонукатимуть український бізнес, який хоче продавати на території ЄС, адаптувати власне виробництво до нових екологічних стандартів та прагнути до вуглецевої нейтральності.

Якщо компаніям вдасться швидко налагодити процес під нові умови, ми можемо очікувати зростання українського експорту до ЄС. Наприклад, український бізнес зможе посісти місце африканських та азійських країн, які на сьогодні відповідають за 56% європейського імпорту, проте, здебільшого, не дуже опікуються питаннями екології.

Підвищення попиту на експорт та впровадження технологій також безпосередньо вплинуть на економічне зростання України, появу нових робочих місць та збільшення доходів громадян України. Водночас без інтеграції принципів Green Deal Україна ризикує поглибити відставання від більш розвинутих країн світу.

Крім цього, нові екологічні вимоги до товарів вплинуть і на український ринок, адже компаніям скоріш за все не буде доцільно тримати два окремі виробництва: для внутрішнього та міжнародного ринку. Таким чином, товари стануть якіснішими для споживачів.

? Що таке вуглецево нейтральна компанія

Вуглецева нейтральність — нульовий викид вуглекислого газу в атмосферу. Тобто це означає, що компанія поглинула таку саму кількість CO2, яку виділила у результаті своєї діяльності.

Наприклад, нещодавно Microsoft заявила, що прагне стати вуглецево негативною компанією до 2030 року. До того ж до 2050 року технологічна корпорація планує забрати з атмосфери весь вуглець, який вона викинула з моменту свого заснування у 1975 році. Також про плани стати вуглецево-нейтральними у найближчі роки вже заявили найбільші корпорації світу: Apple, Amazon, Mercedes тощо.

Найбільшого успіху у цій сфері досяг Google, який повністю усунув свій вуглецевий слід за 22 роки роботи. Нагадаємо, що ще у 2007 році компанія ухвалила рішення стати вуглецево-нейтральною. Водночас компанія Bolt прагне перейти на безвуглецеве виробництво власних електросамокатів, а до кінця 2020 року вилучити з атмосфери більше вуглекислого газу, ніж в неї потрапляє при виробництві та експлуатації електросамокатів Bolt.

Українські компанії також долучаються до концепції вуглецевої нейтральності. Наприклад, найбільший приватний інвестор в енергетику України ДТЕК планує досягти вуглецевої нейтральності до 2040 року. Також українські бренди долучаються до створення лісів, зокрема бренд дерев’яних мап Enjoy the Wood планує висадити 12 тисяч дерев у 2020 році.

? Чому важливо зменшити викиди CO2 в атмосферу

Зростання температури, танення льодовиків, підняття рівня Світового океану — все це наслідки глобального потепління, причиною якого є саме щорічне зростання викидів CO2. Зазвичай кількість вуглекислого газу коливається залежно від пори року, проте вже зараз науковці констатують, що середньорічна концентрація CO2 продовжує стабільно зростати. Науковці пов’язують це зі спалюванням твердих видів палива, які спричиняють виділення вуглекислого газу, що призводить до зростання глобальної середньої температури.

За даними Океанографічного інституту Скріппса, у 2019 році концентрація CO2 в атмосфері досягла максимального рівня — 415,26 ppm. До цього такий рівень фіксували близько 3-5 млн років тому, коли температура на планеті була вища на кілька градусів, ніж зараз. У 2018 році показник складав 405,5 ppm.

Якщо рівень вуглекислого газу збільшуватиметься такими темпами, то до кінця нинішнього століття температура на Землі підвищиться на 3,2 градуса, що може призвести до руйнівних наслідків для планети.

Щоб протистояти глобальному потеплінню та вуглецевому забрудненню у нашій атмосфері, у 2015 році 197 країн світу підписали Паризьку хартію щодо захисту клімату. Їхня основна мета — не допустити підвищення середньої температури повітря на 2°C до кінця цього століття. Допустимий ліміт підвищення визначили на рівні 1,5°C.

Також минулого року у Євросоюзі представили програму Green Deal, яка передбачає різноманітні заходи для захисту клімату та досягнення кліматчної нейтральності: перехід на електромобілі, запровадження нових стандартів чистоти води й повітря, виробництво без шкідливих викидів тощо.

✅ На скільки потрібно скоротити обсяг викидів CO2

За словами Інгера Андерсона, виконавчого директора програми ООН з навколишнього середовища, з 2030 року обсяг викидів CO2 щорічно має скорочуватися по всьому світу на 15 гігатонн. Це сумарний річний обсяг викидів всіх 28 країн ЄС, Індії та Японії.

Найбільшу відповідальність за зростання обсягу викидів СO2 в атмосферу мають країни G20, які у сумі виробили 43 гігатонн викидів у 2018 році — 78 % від усього обсягу вуглекислого газу, що потрапив в атмосферу у 2018 році.

У доповіді ООН назвали п’ять основних пунктів, які повинні істотно вплинути на скорочення CO2 в майбутньому:

  • відмова від вугілля і інвестиції у відновлювану енергетику;
  • перехід транспортних засобів на альтернативні види палива;
  • декарбонізація промислового виробництва;
  • підвищення енергоефективності;
  • забезпечення електроенергією 3,5 млрд чоловік, позбавлених її на даний момент.

?? Що може зробити будь-яка компанія в Україні

Для початку компанії варто порахувати свої викиди CO2 та визначити їхні основні джерела. Взагалі-то для цього потрібно залучити консультанта з екологічної сталості та провести тривале дослідження. Втім, для того, щоб отримати загальні результати, можна скористатися одним з CO2-калькуляторів.

Ви підрахували, чому дорівнює ваш вуглецевий слід — тож перейдемо до рішень, як його скоротити.

? Підвищення енергоефективності

Щоб зменшити споживання електроенергії, знайдіть точки найбільших тепловтрат у приміщеннях та інвестуйте у їхню модернізацію. Якщо у вас офісі встановлені галогенні світильники, замініть їх на світлодіодні аналоги, які зможуть служити вам близько 10 років. Також не забудьте встановити температурні регулятори на батареї.

Таким чином ви зможете скоротити свій вуглецевий слід, а також допоможете знизити у пікове навантаження роботу електростанцій, які забруднюють навколишнє середовище. Крім цього, навчайте працівників вимикати світло та носити більш теплий одяг взимку, аби не витрачати дарма електроенергію.

♻️ Сортування сміття

Роздільний збір та подальша переробка відходів дозволять зменшити кількість звалищних газів, які утворюються на сміттєвих полігонах, а також забезпечать можливість скорочення енерговитрат за рахунок отримання біопалива.

Радимо почати з малого та встановити контейнери для роздільного збору сміття.

☕️ Скоротіть одноразові товари

Відмовтесь від одноразових товарів на рівні компанії, які не піддаються вторинній переробці та залишають помітний прямий і непрямий вуглецевий слід. Наприклад, запропонуйте співробітникам пити каву або чай з чашок, а не пластикових стаканчиків, використовуйте перероблений папір в офісі, під час доставки їжі відмовтеся від одноразового столового приладдя.

Також підрахуйте, скільки всього за місяць товарів споживає ваш офіс. Можливо, цей список можна скоротити або замінити більшість з нього на багаторазові.

? Транспорт

Оптимізуйте щоденні поїздки на роботу, запропонувавши співробітникам, які живуть поблизу, по черзі підвозити один одного на роботу. До речі скорочення пробігу середнього автомобіля з 15 тисяч до 10 тисяч миль на рік дозволить скоротити викиди CO2 більш ніж на тонну, що становить близько 15% вуглецевого сліду середнього людини. За допомогою калькутора, можна порахувати вуглецевий слід вашого автомобіля.

За можливістю порекомендуйте перейти на електромобіль. Попри те, що електрику для зарядки автомобіля частково виробляють на газовій або вугільної електростанції, електромобілі настільки ефективніші, що загальні викиди вуглецю зменшаться. Але майте на увазі, що виробництво електромобіля може виробити більше викидів, ніж він сам за час свого існування. Тому замість того, щоб купувати новий електромобіль, краще користуватися старим автомобілем.

Ще одним джерелом викидів вуглекисло газу є авіаперельоти, які краще замінювати наземним транспортом, якщо це можливо. За допомогою вуглецевого калькулятора Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO) можна оцінити кількість вуглецевого сліду вашого маршруту.

? Ремонтуйте, перш ніж купувати нове

Принцип з електромобілями працює для інших електроприладів: енергія, необхідна для створення нового комп’ютера або телефону у багато разів більша за енергію, що необхідна для їхнього живлення протягом використання. Apple стверджує, що 80% вуглецевого сліду нового ноутбука доводиться на виробництво та продаж, а не на подальше використання. Тому якщо ви оплачуєте нову техніку для працівників, то дізнайтеся спочатку, можливо її можна полагодити і вона працюватиме як нова, а не одразу купуйте.

Не забувайте розвивати корпоративну культуру та індивідуальне розуміння у працівників, чому важливо піклуватися про екологію (для цього можна проводити лекції та тренінги). Коли у компанії співробітники готові до позитивних змін, їх буде легше впроваджувати на рівні компанії.

? Як бізнесу вилучати CO2 з атмосфери

Ви з’ясували, як зменшити викиди CO2 в атмосферу, час переходити до компенсації: забрати стільки вуглекислого газу, скільки викинули. Велика компанія, яка прагне стати вуглецево-нейтральною, може вилучати вуглекислий газ трьома способами:

? Природні рішення

Найпростіший спосіб поглинання CO2 — посадка лісу, так як дерева є природними накопичувачами вуглецю. Скільки приблизно дерев треба посадити, щоб компенсувати ваш вуглецевий слід, підкаже онлайн-калькулятор. Також до природних рішень відносять відновлення прибережних та морських територій, які вилучатимуть CO2 з повітря.

? Рішення, спрямовані на посилення природних процесів

Посилення природних процесів спрямоване на підвищення здатності ґрунтів поглинати CO2. Наприклад, можна додавати до ґрунтів біовугілля (дерев’яного вугілля, виготовленого з біомаси). Таким чином вуглець зберігатиметься протягом сотень або тисяч років. Ще один спосіб — додавати поживні речовини до океану, щоб збільшити його спроможність поглинати CO2. Щоправда, такі підходи ще не достатньо вивчені, аби точно зрозуміти їхню ефективність, ризики та вартість.

? Технологічні рішення

Для великих промислових компаній існує два способи вловлювання вуглецю після виробництва:

  • BECCS

BECCS — це один із найбільш ефективних та вивчених варіантів вилучення вуглецю. Сьогодні у світі вже працюють агрегати BECCS, які здатні вловлювати вуглекислий газ з промислових процесів та виробництва енергії з біомаси. Наприклад, у США в Іллінойсі BECCS вловлює до 1 млн тонн СО2 на заводі з виробництва біоетанолу та зберігає його у призначеному для цього місці.

Щоправда, BECCS потребує інфраструктуру для транспортування і зберігання CO2, якої у більшості регіонів світу немає. Щодо вартості, то під час виробництва біоетанолу вартість вловлювання СО2 може складати лише $25 за тонну CO2.

  • Пряме вловлювання з повітря

Вловлений СО2 можна продати для використання у виробництві продуктів харчування та напоїв або для отримання синтетичного пального. Здебільшого вловлений CO2 надалі знову потрапляє в атмосферу, наприклад, під час спалювання пального. Проте, це все-одно краще для клімату, особливо, якщо синтетичне паливо замінює традиційне викопне.

Наразі у Європі, США та Канаді працює понад 10 агрегатів для прямого вловлювання з повітря, які продають вловлений CO2 для використання. У США Carbon Engineering та Occidental Petroleum будують перший великий завод із прямого вловлювання з повітря, який має запрацювати вже 2 2023 році. Завод щороку вловлюватиме до 1 млн тонн CO2, який надалі використовуватимуть для посиленого видобутку нафти.

? Перехід промисловості на економіку замкнутого циклу

Однією зі стратегічних складових Green Deal є запровадження економіки замкнутого циклу (або циркулярної) — підходу до виробництва чи надання послуг, що передбачає мінімальний вплив людини на довкілля. В ідеалі, у такій економіці будь що, зроблене людиною, можна буде переробити та повторно використати, не створюючи відходів.

Економіка замкнутого циклу має прийти на зміну традиційної лінійної концепції економіки, яка передбачає принцип виробляють, використовують й утилізують (take-make-dispose).

Натомість циркулярний підхід заснований на принципі 3R:

  • Reduce: скорочують використання ресурсів і віддають перевагу відновлюваним матеріалам;
  • Reuse: максимально ефективно використовують продукти;
  • Recycle: відновлюють побічні продукти та відходи для подальшого використання в економіці.

Перехід на економіку замкнутого циклу розпочали багато країн світу. Наприклад, у Європейському Союзі вже ухвалили План дій з циркулярної економіки. Україна також у рамках угоди про асоціацію між Україною та ЄС взяла зобов’язання щодо гармонізації національного законодавства з європейським.

Зокрема, у 2017 році в Україні ухвалили Національну стратегію поводження з відходами, яка передбачає, зокрема, запровадження принципів циркулярної економіки.

♻️ Які переваги циркулярної моделі

У липні 2016 року Центр європейських політичних досліджень (CEPS) у Брюсселі представив дослідження, у якому розповів про переваги переходу до циклічної економіки:

  • зниження негативного екологічного впливу, завдяки скороченню використання ресурсів при виробництві;
  • скорочення виробничих витрат за рахунок зниження кількості використовуваних первинних ресурсів;
  • поява нових ринків, а значить — створення нових робочих місць та підвищення загального рівня добробуту.

Наразі за даними звіту The Circularity Gap, усього 9% матеріалів у світовій економіці використовується повторно. Водночас світові компанії схиляються до стратегії циркулярної економіки та трансформують економічну модель.

? З чого почати трансформацію бізнесу
  • Аналіз продукту, аби визначити, чи можна замінити матеріали на відновлювані та не втратити якість;
  • Повторне застосування цінних матеріалів у виробництві після використання продукту клієнтом;
  • Розгладання можливості спільної праці з іншиими компаніями над інноваційними підходами у роботі;
  • Пошук ринків вторинного використання;
  • Постійне спілкування з клієнтами щодо їхніх потреб у продукті, адже циркулярна економіка побудована на безперервному зв’язку зі споживачем та пошуку нових можливостей.

Аби підтримати впровадження циркулярної економіки, у багатьох країнах впроваджують сприятливі законодавчі та податкові ініціативи. Наприклад, у Франції є податок за екоучасть, який ми платимо, купуючи комп’ютер або електроприлад за подальшу повторну переробку цього товару. Це дозволяє скорочувати відходи й переробляти предмети, що відслужили, не завдаючи шкоди навколишньому середовищу.

Загалом, циклічні принципи закладаються у початковий дизайн продукту і передбачають можливість повторного використання компонентів, їх ремонт та вдосконалення. Наприклад, Philips пропонує споживачам замість придбання нових товарів послугу використання освітлювальних приладів, які потім повертають виробнику. Мережа магазинів одягу Н&M приймає вживані речі для переробки або продажу як секонд-хенд і натомість надає знижки на нову колекцію.

Завдяки циркулярному виробництву, за прогнозами експертів, світова економіка щорічно зможе отримувати $1 трлн до 2025 р., а також у найближчі п’ять років створити 100 тисяч нових робочих місць, заощадивши $500 млн на матеріалах та запобігши появі 100 млн тонн відходів.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...