Реклама

💰 Нацбанк став регулятором небанківських фінансових послуг — що зміниться

Клієнти небанківських фінансових установ тепер знаходяться під захистом Національного банку України.
Čytaty latynkoju
💰 Нацбанк став регулятором небанківських фінансових послуг — що зміниться
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 💰 Нацбанк став регулятором небанківських фінансових послуг — що зміниться
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Клієнти небанківських фінансових установ тепер знаходяться під захистом Національного банку України.

Нацбанк та реформа «спліт»

Національний банк став регулятором небанківських фінансових послуг. Тепер НБУ зможе контролювати небанківський сектор відповідно до міжнародних стандартів та провідних практик.

Зокрема, система гарантування вкладів розширюватиметься і на виплати з накопичувального страхування та вклади учасників кредитних спілок.

Підхід до регулювання стане ризик-орієнтованим та відбуватиметься в залежності від того, чи залучає фінансова установа кошти клієнтів. До установ, що залучають фінанси, будуть приділяти більше уваги. А на низькоризикові сегменти очікує дерегуляція.

Також планують вдосконалити вимоги до різних параметрів — ліцензування, оцінки платоспроможності, ліквідності, корпоративного управління та системи управління ризиками. До того ж збираються впровадити нагляд за ринковою поведінкою та визначити процедури реорганізації, відновлення діяльності та виведення компаній із ринку

У Нацбанку переконані, що нова модель регулювання дозволить створити умови для розвитку нових фінансових інструментів й бізнес-моделей, які зможуть забезпечити стійкість фінансової системи та розвиток небанківського ринку.

Читайте також: 🏦 «Відкритий банкінг»: особливості законопроєкту про платіжні послуги та що він передбачає

Головне, що Нацбанк тепер може допомагати громадянам, якщо фінансові установи порушують їхні права.

Допомога Національного банку

Вже зараз можна залишити заяву Нацбанку стосовно недобросовісної роботи фінансових, страхових, лізингових, факторингових компаній, ломбардів та кредитних спілок.

У Національному банку зазначають, що перш за все у такому випадку необхідно звернутись з письмовою скаргою до керівництва цієї установи. Проте, якщо це не допомагає, можна звернутись за допомогою до Нацбанку. Зробити це можна за поштою [email protected] чи контактним-центром 0 800 505 240.

У Зверненні до НБУ потрібно вказати контактну інформацію та детально вказати ваше питання чи скаргу. Відповідь можна буде отримати від 15 до 30 днів.

Ми поступово упродовж 2020 року будемо напрацьовувати нові вимоги до захисту прав споживачів небанківськими фінустановами та разом з установами будуватимемо прозорий ринок фінансових послуг.

Пресслужба НБУ

Детально ознайомитись з планом дій на випадок порушення прав можна за посиланням.

Також ми вже раніше пояснювали? Пояснюємо нові правила фінмоніторингу: як робити перекази з 28 квітня нові правила фінмоніторингу.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...