Реклама

🏟️ Чому онлайн-заходи при всіх їхніх плюсах не замінять офлайн

Останні кілька місяців світ живе в онлайні, і заходи — не виняток. У мережі проводять музичні шоу, майстер-класи і навіть повноцінні бізнес-конференції. Дар’я Сьома, керівниця нового київського івент-хабу PMHUB, разом із командою провела кілька масштабних віртуальних подій. У колонці для Na chasi вона розповідає, які плюси є у такого підходу, і чому онлайн-заходи все ж не зможуть повноцінно замінити фізичні зустрічі.
Čytaty latynkoju
🏟️ Чому онлайн-заходи при всіх їхніх плюсах не замінять офлайн
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 🏟️ Чому онлайн-заходи при всіх їхніх плюсах не замінять офлайн
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Останні кілька місяців світ живе в онлайні, і заходи — не виняток. У мережі проводять музичні шоу, майстер-класи і навіть повноцінні бізнес-конференції. Дар’я Сьома, керівниця нового київського івент-хабу PMHUB, разом із командою провела кілька масштабних віртуальних подій. У колонці для Na chasi вона розповідає, які плюси є у такого підходу, і чому онлайн-заходи все ж не зможуть повноцінно замінити фізичні зустрічі.

Онлайн — дешевший

Організація і проведення офлайн-заходу коштує дорого. У витрати тут входять оренда приміщення, зарплата персоналу, витрати на логістику і гонорари спікерів. Підсумкова сума залежить тільки від ваших можливостей.

Онлайн-заходи з цієї точки зору більш вигідні. З усіх статей залишаються тільки гонорари спікерам і невеликі витрати на технічну організацію та зарплату персоналу навіть якщо винагорода запрошеного експерта не змінюється, організатор заходу значно заощадить на харчуванні, оплаті перельотів, проживання і так далі.

Фото: Андрій Максимов, 2020

Спікери — різноманітніші

Онлайн-формат сильно спрощує логістику. Тепер спікеру не потрібно витрачати кілька годин, або навіть днів, на те, щоб дістатися місця проведення заходу. Це «розв’язує» руки організатору і дозволяє запрошувати експертів з усього світу. Спікер з іншої країни охочіше погодиться вийти на двогодинну розмову по відеозв’язку, ніж буде витрачати набагато більше часу на переліт в іншу країну або місто.

Під час карантину у партнерстві з Parimatch Tech ми провели онлайн-конференцію PM GO!? Світ очікує тотальна цифровізація, а поточна криза — застереження для людства. На неї ми, наприклад, змогли запросити економіста Деніела Сасскінда і засновників компанії WePlay! Олега Крота та Юрія Лазебнікова. Всі вони виступали за допомогою відеозв’язку, перебуваючи у США, і в но може зробити івент більш різноманітним.

Аудиторія — більша

Онлайн стирає кордони не тільки для спікерів, а й гостей. Якщо брати фізичні події, то тут організатори розраховують переважно на досить вузьку аудиторію. Це ті люди, що живуть в певному місті чи можуть дозволити приїхати з сусідніх локацій або країн. Водночас не враховується той факт, що на етапі прийняття рішення про відвідування івенту значна частина аудиторії «відвалюється» через брак часу на дорогу.

Онлайн-формат допомагає збільшити кількість потенційних глядачів. Як мінімум, подію у мережі можна провести не тільки для людей з певного міста, а й цілої країни. Якщо ж додати переклад на одну з міжнародних мов, то можна «замахнутися» і на аудиторію з інших країн. Тим самим кількість глядачів можна збільшити у рази.

Вже згадана вище конференція PM GO! зібрала під 5000 тисяч реєстрацій, а синхронно «на піку» дивилося 3000 глядачів. Багато в чому за це треба дякувати онлайну, тому що до заходу долучилися люди відразу з дев’яти країн.

Фото: Сергій Кадулін, 2020

Формат — складніший

Офлайн-конференції на цілий день або навіть на кілька діб — звичайна справа. Тут організатори не переживають, що людина може втомитися і просто піти: вона завжди може зробити перерву на каву, поспілкуватися з колегами та друзями і завести нові знайомства.

Онлайн, на жаль, так не працює. Мій досвід підказує, що як би ти, як організатор, не намагався тримати «динаміку» події у потрібному ритмі, аудиторія завжди буде відключатися і, у кращому разі, повертатися на цікавого їй спікера. І це зрозуміло — складно змусити людину сидіти біля монітора кілька годин поспіль. Тому тут онлайн явно програє фізичного контакту.

Нетворкінг — страждає

Але де ще більше програє онлайн, так це в нетворкінгу. Ділові заходи для більшості —  у першу чергу, можливість розширити свою мережу контактів: познайомитися з потенційними партнерами, поспілкуватися з людьми з галузі і так далі. І тут у онлайн-заходів вкрай мало способів надати такі ж інструменти. Як би не намагалися організатори створювати спеціальні чати для спілкування, пов’язувати учасників — на мій погляд, це ніколи не замінить живого спілкування.

Резюмуючи свій досвід, можу сказати, що онлайн-заходи в деяких випадках можуть стати хорошою альтернативою фізичним. Але щоб віртуальні івенти повністю замінили офлайнові — таке навряд чи коли-небудь трапиться. Сьогодні ми спостерігаємо, як люди скучили за фізичним спілкуванням, тому вже розпочали планування офлайн-подій на ряду з вже анонсованими івентами у форматі онлайн. 

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...