Реклама

👔 Мотивація і вигоряння у продуктовій команді: поради та рекомендації

Для отримання результату — байдуже, чи в blockchain-індустрії, чи в будь-якій іншій — команда має наполегливо працювати над проектом, інвестуючи не лише кошти, але й власні вміння, переконання в успішності проекту та досить значний час. Проте з кожним новим релізом ваші колеги та підлеглі ризикують «вигоріти». Як вчасно розпізнавати появу вигоряння у співробітників та не допустити зриву строків? Порадами поділився CEO європейської криптобіржі BTC-Alpha Віталій Боднар.
Čytaty latynkoju
👔 Мотивація і вигоряння у продуктовій команді: поради та рекомендації
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 👔 Мотивація і вигоряння у продуктовій команді: поради та рекомендації
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Для отримання результату — байдуже, чи в blockchain-індустрії, чи в будь-якій іншій — команда має наполегливо працювати над проектом, інвестуючи не лише кошти, але й власні вміння, переконання в успішності проекту та досить значний час. Проте з кожним новим релізом ваші колеги та підлеглі ризикують «вигоріти». Як вчасно розпізнавати появу вигоряння у співробітників та не допустити зриву строків? Порадами поділився CEO європейської криптобіржі BTC-Alpha Віталій Боднар.

Чи справді виключно мотивація вирішує все

Зв’язок між вигорянням та мотивацією значно тісніший, аніж здається на перший погляд. В нашій компанії переважна більшість колег — своєрідні «мотиваційні атеїсти». Я сам не вірю в те, що виключно зовнішні «подразники», мотивація з боку керівника компанії чи керівників відділів можуть допомогти людині «горіти» справою, якщо всередині вона не відчуває, що їй справді цікаво це робити. За цим же принципом ми обираємо й нових співробітників: це — вже «заряджені» на роботу люди, і моє завдання — скеровувати цей «заряд» до правильного напрямку, забезпечити гідні умови та винагороду за роботу.

Порада: Належним чином поставтесь до відбору кандидатів. Зробіть фінальну бесіду з кожним кандидатом менш формальною, ніж попередні. Таким чином побачите, чи все гаразд у майбутнього співробітника з мотивацією.

Не забувати про баланс робочого ритму

Винайнявши мотивованих за замовчуванням працівників, команда зазвичай починає період швидкого розвитку робочих процесів та наполегливого руху вперед до поставлених цілей, KPI, OKR (залежно від того, який підхід до планування та постановки задач ви використовуєте). Головне — аби виникла синергія і з’явився прототип продукту, а потім — бета-версія (навіть якщо знадобиться для цього режим «машини на скажених парах»). Команда поступово підлаштовується під обраний ритм. Головне в цій гонитві — не забувати не лише про строки та дедлайни, але й про відзначення навіть невеликих перемог на шляху до загальної великої мети. Я переконаний у тому, що по-справжньому сильна команда досягає успіху за допомогою дисципліни та наполегливої ​​роботи. Протягом робочого дня наш офіс «кипить» — але наприкінці тижня чи у вихідні ми вже маємо гарну традицію вибиратися на бургери, святкувати дні народження або й навіть відзначати державні, більш офіційні свята разом із колегами.

Порада: Для керівника утримувати дисципліну і задавати робочий ритм — не менш важливе завдання за організацію спільних посиденьок в барі. Перше допомагає триматися цілей, а друге — згладжує психоемоційний стан в колективі. Святкування перемог дозволяє «перезавантажитися» та уникнути вигоряння.

За яких умов ваш колега чи підлеглий ризикує «вигоріти»

Ми в компанії обрали шлях розвитку таким чином, щоби максимально віддалити момент, коли у співробітника може статися вигоряння. Зі свого досвіду я склав визначення людини, яка вигоряє дуже швидко:

  1. Не на своєму місці у своїй компанії. Зазвичай до цього типу належать люди, які займаються неулюбленою справою, витрачають величезний запас психічної енергії на роботу. Оскільки цей запас подібним людям потрібен щопонеділка, виникає хронічний дефіцит мотивації та концентрації на задачах — і вигоряння відбувається дуже швидко. Про жодну сторонню мотивацію (фінансову, фахову чи іншу від безпосереднього керівника) тут вже не йдеться: такого співробітника втрачено для командної роботи.
  2. На своєму місці не у своїй компанії. Співробітник, що постійно і суттєво «відбивається» від колективу, не так сильно вигоряє, як попередній. Але нумо не забувати, що всі ми істоти соціальні, і для збереження робочого процесу має бути комфортно всім. Якщо цінності фахівця істотно відрізняються від тих, що в компанії — не дивуйтеся що відмінний фахівець раптом приголомшить вас заявою про те, що покидає вашу команду заради комфортнішого для нього проекту.

Вигоряння трапляється — і його не варто соромитися. Але якщо ти займаєшся улюбленою роботою і бачиш сенс у своїх діях, воно стається значно рідше.

Як керівникові опанувати ситуацію та не «вигоріти»

Для мене як керівника працюють декілька «рецептів»:

  • Позитивно на рівень мотивації та сфокусованість на роботі впливають кількість сну / заняття спортом / спілкування з друзями
  • Для того, аби не втрачати мотивацію, варто тимчасово переключитися на іншу задачу або зануритися у своє хобі
  • Гарно допомагає «провітрити думки» поїздка за кермом авто кудись, де ти ще не був
  • Інколи я також практикую день або два цілковитого «відключення» від операційних та стратегічних задач. Проте для керівника це можливе лише у випадку, коли всі бізнес-процеси налагоджено й команду зібрано таким чином, що ці 1-2 днів всі дійсно можуть працювати без нагляду.

Зараз, у період вимушеної роботи з дому через пандемію COVID-19, я як керівник приділяю команді ще більше уваги, ніж зазвичай. У ситуації, що склалася, важливо не збивати режим, утримувати робочий ритм і пильно стежити за емоційним станом кожного, щоби дати вчасно відпочити. Зараз на робочі моменти накладаються особисті відносини в родині, а це — ще одна зона ризику.

Не допустити вигоряння та займатися його профілактикою — дешевше та ефективніше, ніж долати його наслідки, коли це явище вже «захопить» у свій полон одного чи декількох ваших співробітників. Лише так можна вберегтися від раптових зривів дедлайнів, позапланових відпусток та несподіваних звільнень. Для того, щоби все працювало, досить 3 ключових компонентів: улюблена робота, команда однодумців, якісний відпочинок.

Читайте також про те, як не припиняти ділове спілкування та розбудову контактів? Як не припиняти ділове спілкування та розбудову контактів попри будь-який карантин попри будь-який карантин.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...