Реклама

👔 Як не припиняти ділове спілкування та розбудову контактів попри будь-який карантин

Зима 2019-го стане в історії бізнесу періодом, коли все почало дуже стрімко змінюватися. Саме в груді 2019-го світ вперше почув про COVID-19 — а відтак протягом 4 місяців у карантинні будні занурилися поступово майже всі країни планети. Не виключенням стала й галузь криптовалютних операцій. 
Čytaty latynkoju
👔 Як не припиняти ділове спілкування та розбудову контактів попри будь-який карантин
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 👔 Як не припиняти ділове спілкування та розбудову контактів попри будь-який карантин
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Зима 2019-го стане в історії бізнесу періодом, коли все почало дуже стрімко змінюватися. Саме в груді 2019-го світ вперше почув про COVID-19 — а відтак протягом 4 місяців у карантинні будні занурилися поступово майже всі країни планети. Не виключенням стала й галузь криптовалютних операцій. 

Попри те, що країни одна за одною «зачинялися» на карантин, мені вдалося провести протягом цього часу низку успішних перемовин з партнерами BTC-Alpha та познайомитися з десятками менеджерів та керівників чималої кількості компаній у сфері fintech. І все це — в реаліях, коли кордони стрімко зачиняли, рейси скасовували, заходи переносили на невизначений термін, а користувачі відмовлялися від використання сервісів через песимістичні очікування.

Ось що за цей час я засвоїв — і що раджу спробувати й вам, щоби спільно зі своєю командою пережити складні часи та не втратити здатність до нових партнерств і розвитку.

Епоха вебінарів

У 2020 році профільні конференції востаннє відбулися в лютому — далі все почало стрімко закриватися та переноситися. Вже в березні стало зрозуміло, що до жовтня мріяти про якісь конференції немає жодного сенсу. Зазвичай міжнародні заходи готують 2-3-5 місяців, а в умовах, коли не те що устаткування, а навіть люди не можуть групами перетинати кордон вчасно, а в більшості країн діє обмеження на скупчення осіб навіть на вулицях, — про підготовку, запуск чи участь у конференціях не йдеться. Ми й самі планували провести велику галузеву конференцію про blockchain на Кіпрі на початку літа-2020 — але зрозуміли, що доведеться діяти зовсім інакше.

Під час карантину ми не просто стали «в’язнями» своїх домівок — але й отримали доступ до нових форм донесення інформації, якими раніше корпоративний сектор користувався вкрай рідко. Йдеться про онлайн-навчання та організацію й проведення вебінарів.

Що спостерігаю я: проведення вебінару має сенс, коли:

  • У вас є можливість організувати стабільне інтернет-з’єднання та якісну веб-камеру для передачі з вашого боку гарного зображення та звуку для інших учасників
  • У вас є приміщення без сторонніх шумів та з гарним освітленням + без доступу до нього дітей, родичів чи інших людей, які теж опинилися разом із вами на карантині (адже більшість зараз працює з дому, і є ризик повторити відоме відео з професором та раптовим вторгненням нащадків у прямий ефір:
  • У вас є акаунт для проведення вебінарів — і бажано, без обмежень за витратами часу. Звісно, якби ми жили в світі наших мрій, то всі би вкладалися у чітко відведений час. Проте в реальності кількість запитань від учасників + технічні негаразди під час трансляції наживо = вихід за межі вебінару на 10-15 чи більше хвилин. До цього слід бути готовими і технічно, й організаційно
  • І найголовніше — вам справді є чим поділитися з глядачами. Зараз інфопростір буквально перенасичений різними вебінарами та онлайн-конференціями — але корисних порад, інсайтів чи реальної статистики при цьому використовують вкрай мало. У моєму особистому ТОПі — аналітика ринку, розбір конкретних кейсів, надання порад на основі особистої практики (але обов’язково підкріплюючи ці поради та кейси конкретними розрахунками та показниками). Якщо все це у вас є, тоді й буде сенс проводити такий вебінар.

Загалом онлайн-навчання зараз має значний попит — тому ми готуємо запуск власної освітньої платформи, і вже наприкінці травня 2020 року презентуємо її для наших користувачів.

Онлайн-навчання та заходи: що варто враховувати при підготовці

Здається, що онлайн-захід запускати просто — але справа не лише у залученні спікерів, партнерів чи спонсорів. Щоби провести все на належному рівні, не забудьте про декілька складових:

  • Спікери, яким довіряють і яким є що розповісти широкій аудиторії, а не лише вузькопрофільним фахівцям зі своєї ж ніші
  • Власна технічна платформа для організації та проведення трансляцій в  HD-якості
  • Окремий міні-сайт для реклами заходу, на якому після його проведення ви оприлюдните матеріали від доповідачів
  • Бюджет для просування та залучення — так, онлайн-захід буде на порядок дешевшим за офлайн, проте геть без грошей вам навряд чи вдасться обійтися.

Але головне, на що ви повинні орієнтуватися у підготовці та запуску — це не гонитва за «вподобайками» чи переглядами, а прагнення донести реальну цінність в рамках цього заходу чи циклу навчальних вебінарів. Є чітка відповідь, в чому цінність — є сенс запускати. Відсутня чітка відповідь — не спішіть вкладати в це час та гроші лише тому, що зараз «всі так роблять».

LinkedIn замість традиційних візитівок

Спілкування — як я вже казав — змінилося, і це не могло не позначитися на скороченні часу та зміну форми знайомства в ділових колах. Якщо раніше для цього потрібен був стос візитівок та певний час на спілкування в кулуарах чи під час after-party на конференціях, то тепер вся увага фахової спільноти перемкнулася на LinkedIn. Настав час навести там лад та розібратися із запитами про контакт.

Ось декілька кроків для впорядкування вашого профілю у LinkedIn — адже тепер саме він має стати одним із ключових інструментів для вашого нетворкінгу:

  • Почнемо з аватарки — на ній має бути чітко видно ваше обличчя. Шапка профілю має демонструвати те, що ви належите саме до компанії, де зараз працюєте
  • Поточні та попередні посади мають бути чітко сформульовані та зазначені у профілі
  • Не забувайте долучатися до галузевих груп та спільнот за вашими напрямками діяльності
  • Спробуйте зібрати відгуки та рекомендації про вас від колег, з якими працювали раніше в різних проектах чи компаніях. Не завадять і рекомендації від ваших поточних та попередніх керівників чи партнерів (якщо ви керуєте компанією)
  • Регулярно діліться корисними посиланням, статтями та матеріалами з учасниками тематичних спільнот в LinkedIn. Переважна більшість інформації має стосуватися тієї галузі, в якій ви зараз працюєте
  • Регулярно розширюйте списки контактів. Знайомтесь із тими, з ким поки що не знайомі, але працюєте в одній і тій же галузі.

Як отримати максимум від відеодзвінків

Культура спілкування з відео — те, чого бракувало багатьом компаніям, коли карантин лише розпочинався. Вже згодом стався скандал із витоком особистих даних та проблемами надійності й захисту в сервісі Zoom — але нікуди не зникає необхідність щоденно контактувати з командою, партнерами та інвесторами. Наша команда зараз використовує корпоративні акаунти та сервіс Google Meet. Втім, раджу звернути увагу й на Webex та кастомізовані рішення для IP-телефонії та відеодзвінків.

Загроза коронавірусу змінила нашу звичку вирішувати важливі питання в особистих зустрічах. З власного досвіду роботи протягом минулих 2 місяців можу дати кілька порад:

  • Перше, з чого слід почати — враховувати завжди різницю в часі між тим місцем, де знаходитесь ви, та поточною локацією вашого співрозмовника (чи співрозмовниці). Найкраще призначати відеодзвінки на першу половину робочого дня у вашого співрозмовника (навіть якщо у вас в цей час вечір) — адже вам потрібно, щоби вашу точку зору та запропоновану вами інформацію сприймали «на свіжу голову».
  • Важливий елементу будь-якого такого дзвінка — follow-up лист після його завершення. Його можете готувати не самостійно, а доручити комусь із ваших колег, хто також був присутнім під час цього дзвінка (зрештою, 90% дзвінків залучають до розмови з обох сторін одразу кількох спеціалістів). Підготовка такого листа — це 5-10 хвилин вашого часу, а в підсумку обидві сторони матимуть чітке уявлення про те, якими будуть наступні кроки за результатами обговорення.
  • Шануйте свій та чужий час: Найкраще, якщо дзвінок триває щонайбільше 45 хвилин — цього достатньо для з’ясування всіх ключових питань, а далі спілкування можна продовжити вже електронною поштою чи запланувати додатковий дзвінок на наступні дні тижня.
  • Будьте пунктуальними навіть в інтернеті — не варто запізнюватися на спільні дзвінки та намагайтеся, аби ваші співрозмовники теж відповідним чином ставилися до призначеного часу та графіку відеодзвінків.
  • Будьте лояльними до форс-мажорних обставин. Через проблеми з інтернетом, появу екстрених робочих завдань чи термінові обставини можна перенести дзвінок один раз. Якщо ж ситуація з перенесеннями повторюється більше ніж двічі — це тривожний сигнал, який має вас застерегти від поглиблення співпраці з такими людьми чи компаніями.

Навели лад із поточними задачами та практиками? Тоді час поглянути на щонайменше 5 реалій, які чекатимуть на всіх нас протягом 2020-го, в якій галузі економіки ми б не працювали.

5 реалій міжнародного нетворкінгу в криптоспільноті (та не лише у ній) на найближчі 12 місяців

  1. Не варто чекати на швидке відновлення міжнародних конференцій та мітапів у галузі (якщо не йдеться про інтернет). Якщо раніше ви звикли, що ваш проект розвивається та рухається виключно завдяки постійним зустрічам, конференціям, перельотам та спілкуванню в кулуарах, тепер доведеться діяти інакше.
  2. Настає період жорсткого заощадження ресурсів — і його наслідком стане скорочення частоти та кількості угод, «під ніж» підуть маркетингові бюджети та буде переглянуто плани експансії на нових ринках. В цей непростий період зростання компанії має бути якісним, а не кількісним. Тому доведеться попрощатися зі слабкими гравцями в своїх командах, пригадати, що хороша людина — це не професія, а витрати оптимізувати згідно із тим, що для вас має на сьогодні першочергове значення. І звісно ж, жорстко зафіксувати KPI та поточні результати, з якими ваш бізнес увійшов у вир пандемії.
  3. Все більша кількість компаній буде запроваджувати багаторівневий захист даних — йдеться не лише про файли, але й про голосові дзвінки, відеоспілкування та електронне листування. Дані у всіх їхніх видах залишаються головним «паливом» для бізнесу, а надто — коли все відбувається на 100% онлайн. Мінімальні кроки для підвищення корпоративної безпеки — це встановлення VPN, налаштування фаєрволів, резервне копіювання файлів на робочих та особистих комп’ютерах чи ноутбуках (особливо коли йдеться про віддалену роботу вашої команди).
  4. В моді — лаконічність. У спілкуванні з партнерами, замовниками та співробітниками всі задачі, думки та пропозиції слід викладати максимально конкретно, а діяти — швидко й без зволікання. Не скажу, що багато «кораблів» бізнесу затонуть, але якщо команда не зможе домовитися про швидкість реагування «на березі», то під час плавання крізь цей «ідеальний шторм» чимало бізнес-«екіпажів» зазнають невдачі саме через неузгодженість комунікацій.
  5. Будьте готові діяти кардинально іншим чином, аніж ви звикли — навіть після того, як все завершиться. Мій особистий прогноз: не раніше осені-2020 нам слід чекати на відновлення ринків, пов’язаних із фінансами та активними операціями, приблизно тоді ж відновиться й загальна ділова активність. Але на найближчі 3-4 місяці у вас має бути чіткий план «реактивації» — і готовність швидко та влучно реагувати в період, поки всі лише почнуть «розгойдуватися» та відновлювати власні позиції.

Попри те, що в статті я виклав власний досвід, хотілося би дізнатися й думку колег по ринку: як вони виходять із ситуації, що склалася? Тож буду радий коментарям та фідбеку, що доповнять цей список.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...