Реклама

✅ Переселенці зможуть брати участь у місцевих виборах — ЦВК спростила зміну виборчої адреси

Новий порядок про зміну виборчої адреси стане чинним з 1 липня 2020 року.
Čytaty latynkoju
✅ Переселенці зможуть брати участь у місцевих виборах — ЦВК спростила зміну виборчої адреси
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. ✅ Переселенці зможуть брати участь у місцевих виборах — ЦВК спростила зміну виборчої адреси
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Новий порядок про зміну виборчої адреси стане чинним з 1 липня 2020 року.

Спрощення від ЦВК

Центральна виборча комісія затвердила новий порядок, який дозволяє змінити виборчу адресу незалежно від реєстрації місця проживання, йдеться у офіційній заяві ЦВК.

Новий порядок спростить процедуру зміни виборчої адреси для внутрішньо переміщених осіб та інших виборців, що за тієї чи іншою причиною живуть не за місцем реєстрації.

Що це означає?

Тепер українці, включно зі внутрішньо-переміщеними особами, зможуть брати участь у виборах за місцем фактичного проживання, а не лише за місцем реєстрації. Тобто, якщо ви зареєстровані у Донецьку, а проживаєте у Києві, ви зможете брати участь у виборах київського міського голови — звісно, якщо пройдете відповідну процедуру.

Для цього вам потрібно буде подати спеціальну заяву до Державного реєстру виборців. При цьому, додаткових документів, крім самої заяви, для зміни виборчої адреси подавати не потрібно. Зробити це можна у будь-який час, але не пізніше ніж на 5-й день з початку виборчого процесу. Якщо ви маєте намір проголосувати на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року, вам потрібно змінити виборчу адресу до 10 вересня.

Виборча адреса змінюється на постійній основі, тобто вам більше не потрібно буде звертатися до реєстру на кожних виборах. Якщо ж вам потрібно буде змінити виборчу адресу ще раз, звернутися з новою заявою виборець може не раніше ніж через 180 днів після останньої зміни.

Також виборець у майбутньому зможе подати заяву про зміну виборчої адреси не лише у паперовій формі, але й онлайн.

Читайте також: Діджиталізація державних послуг на прикладі Польщі

Як наголосив голова ЦВК Олег Діденко, у комісії збираються запровадити спеціальний електронний сервіс — «Державний реєстр виборців», де можна буде легко та швидко змінити свою виборчу адресу дистанційно.

У Центральній виборчій комісії повідомили, що таке рішення може збільшити кількість виборців на голосуванні.

Ми розширюємо можливості для реалізації виборчих прав громадян. Зокрема, завдяки зазначеній процедурі у найближчих місцевих виборах зможуть взяти участь внутрішньо переміщені особи. Своєю чергою для інших громадян України вона створить можливість голосувати у тих територіальних громадах, де вони фактично проживають.

Олег Діденко, Голова ЦВК

Також ми вже раніше писали? Мінцифра планує запровадити електронне голосування на виборах, як Мінцифра планує запровадити електронне голосування на виборах.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...