Реклама

👩‍💻 Карантин через коронавірус: 7 порад, як ефективно працювати вдома

Карантин карантином, а роботу ніхто не скасовував, навіть якщо вас перевели на дистанційний формат. Як правильно розподілити робочий день, знайти додаткові години на відпочинок та залишатися продуктивними вдома — читайте у наших порадах.
Čytaty latynkoju
👩‍💻 Карантин через коронавірус: 7 порад, як ефективно працювати вдома
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 👩‍💻 Карантин через коронавірус: 7 порад, як ефективно працювати вдома
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Карантин карантином, а роботу ніхто не скасовував, навіть якщо вас перевели на дистанційний формат. Як правильно розподілити робочий день, знайти додаткові години на відпочинок та залишатися продуктивними вдома — читайте у наших порадах.

? Як карантин впливає на роботу

У світі та Україні триває спалах коронавірусу, що змушує країни впроваджувати карантин, а компанії та установи — переводити працівників на дистанційний формат роботи.

Завдяки новітнім технологіям, можна працювати будь-де: хоч на Балі чи Мальдівах (мрії) або ув’язненим удома в Україні через карантин (реалії). Насправді, все не так погано, як можна подумати. Наприклад, віддалена робота подарує вам, щонайменше, одну чи дві зайві години на добу, які тепер не треба витрачати на дорогу, зате можна присвятити собі та близьким.

Водночас, не варто забувати, що роботу все одно потрібно виконувати. Якщо ви до цього ніколи не працювали дистанційно або проводили так лише день чи два на місяць, можете стикнутися зі звичними проблемами: складнощами щодо облаштування робочого простору, небажанням щось робити, прокрастинацією, відволіканнями та багатьма іншими.

Ми підготували кілька порад, які дозволять ефективно працювати вдома навіть поряд з дітьми-бешкетниками чи домашнім улюбленцем, що вічно потребує уваги.

Карантин через коронавірус

? Як налаштуватися на роботу

Якщо ви маєте залізну силу волі та можете працювати у ліжку в піжамі, як робить авторка цього тексту, то цей пункт можна пропустити. В іншому випадку радимо дотримуватися звичного для вас графіку робочого дня. Тобто, якщо робота починається о 10 годині, не варто прокидатися за 10 хвилин до початку робочого дня, бо «я ж працюю сьогодні вдома, тому можна довше поспати».

Так, на жаль, не працює. Хоча, погодьтесь, що хотілося б. Краще розпочати свій день як завжди — наприклад, о 8:30-9:00 з філіжанки кави, смачного сніданку та облаштування свого робочого місця. Бажано, щоби робоче місце було в освітленій кімнаті зі зручним столом та стільцем.

Щоби внутрішньо підготувати себе до роботи, не забудьте виконати звичні для себе ранкові ритуали: наприклад, одягнути зручний робочий одяг, а не залишатися в піжамі, привести зовнішній вигляд до ладу (адже можливі відеодзвінки) та скористатися щоденним парфумом.

P.S. Через кілька годин роботи я перебралася за робочий стіл, одягнула робочий одяг, і лише після цього змогла дописати цей текст. Тож, порада працює, перевірено власним досвідом.

Карантин через коронавірус

⏰ Користуйтесь трекінгом часу

Робота вдома — це велика спокуса для прокрастинації. Підсвідомо ми надаємо собі більше свободи, адже поряд немає керівництва, що слідкує за нами, а також ніхто не побачить, що ви робите на ноутбуці. Тому якщо у вас ще не встановлений трекінг робочого часу, радимо це зробити самостійно.

Так ви точно будете знати, скільки часу провели у соцмережах, а скільки — присвятили роботі. Попереджаємо, що результати вас можуть засмутити. Проте, якщо ваш мозок краще працює під музику чи перегляд серіалу, не варто за це себе журити. Навпаки, скористайтесь можливістю ввімкнути улюблений трек на максимальну потужність вдома.

Застосунки для трекінгу часу

  • DeskTime — це онлайн-сервіс з мобільним та десктопним застосунком для обліку робочого часу, відстеження просування в межах проекту, аналізу різних показників продуктивності. Має безкоштовну версію для однієї людини, але у випадку команди потрібно платити $7 на місяць за людину;
  • Yaware — онлайн-сервіс української компанії, який допомагає контролювати робочий час співробітників та оцінювати ефективність роботи співробітників. Для компаній до п’ятьох співробітників доступна безкоштовна версія.

Карантин через коронавірус

? Проводьте зустрічі через відеозв’язок

Два або навіть три тижні ізоляції вдома з рідкісними походами у магазин або зустрічами з друзями змусять будь-кого впасти у депресію. Тому радимо більше спілкуватися через месенджери, застосунки з відеодзвінками та врешті-решт можна згадати про телефонні дзвінки.

Наприклад, якщо у вас на роботі існує традиція ранкових мітапів, не треба нею нехтувати через карантин. Просто зробіть їх віртуальними, аби підтримати робочий ритм у працівників. До того ж, часто набагато простіше узгодити робочі моменти саме голосом, аніж писати довгі та нудні тексти з поясненнями.

Також не забувайте про клієнтів, нагадуйте про себе та проводьте віддалені зустрічі.

Застосунки для відеозв’язку

  • Teams — сервіс дозволяє проводити онлайн-конференції та групові відеодзвінки, завантажувати та надавати всім учасникам доступ до документів чи матеріалів в режимі реального часу. А ще, через коронавірус Microsoft відкриває безкоштовний доступ до premium-версії на півроку;
  • Discord — безкоштовний голосовий та відеочат, яким можна користуватися як в браузері, так і в окремому додатку;
  • Skype — найвідоміший застосунок, який можна використовувати безкоштовно для відеоконференцій до 50 людей.

Карантин через коронавірус

?️ Користуйтесь таск-менеджерами

План на день допоможе структурувати домашній хаос та стане додатковим доказом вашої роботи для працедавців. Якщо у вашій компанії вже працюють таск-менеджери, радимо їх активно заповнювати та детально розписувати, а якщо ні — зараз чудова можливість їх запровадити.

Щоб підвищити продуктивність, розподіліть чітко, коли відповідаєте на електронні листи, коли займаєтеся рутиною, а коли щось придумуєте креативне. Таким чином, будь-яку роботу ви зможете розбити на цикли, що допоможе не відволікатися від поставлених завдань, а за необхідності змінювати їх, аби отримати нову порцію натхнення.

  • Trello — безкоштовний сервіс для командної роботи, у якому можна призначати завдання, обговорювати їх та стежити за виконанням дедлайнів.
  • Basecamp — сервіс, що пропонує групові чати, списки завдань з можливістю обговорення. Існує безкоштовна версія, обмежена трьома проектами, 20 користувачами та 1 ГБ місця. Платна підписка коштує $99 на місяць незалежно від кількості користувачів.

?‍? Як не відволікатися

Якщо ви мешкаєте з близькими або друзями, швидше за все, у них теж карантин, через який вони теж працюють дистанційно або взагалі не працюють. Щоби залишатися зосередженим на роботі, попередьте співмешканців, що вдома ви працюєте, а не байдики б’єте.

Це важливо, адже 10-хвилинні, на перший погляд, обговорення останніх новин з близькими ризикують перетворити ваш робочий день на дружні посиденьки. Також можна придбати навушники зі шумопоглинанням, які допоможуть не чути сторонніх звуків, що актуально і на роботі, якщо у вас open space.

А ще, якщо ви звикли на роботі користуватися доставкою їжі, то не варто відмовлятися від цього вдома. Так, якщо вам в кайф готувати, то скористайтесь зайвою годиною вранці та приготуйте обід. В іншому випадку, продовжуйте харчуватися звичною для вас їжею на роботі, чим до речі підтримаєте заклади громадського харчування, які зараз зазнають збитків через закриття.

Карантин через коронавірус

? Влаштовуйте короткі медитації та зарядки

Перебування вдома, закриття спортзалів на карантин, відсутність щоденних кроків дорогою на роботу обов’язково призведе до зменшення щоденного навантаження. Вихід є — тренуйтеся вдома з різноманітними застосунками. Наприклад, ви можете розгорнути килимок та зайнятися йогою або навпаки зробити інтенсивне тренування.

  • Nike Training Club — застосунок пропонує 185 безкоштовних тренувань, серед яких: йога, бокс, силовий тренінг, вправи на окремі групи м’язів. Доступні короткі заняття тривалістю 15 хвилин без спорядження, тому займатися можна у будь-якому місці та у будь-який час.

Карантин може спричинити занепокоєння навіть у найбільш спокійних людей. Щоби зарадити цьому та продовжувати робочий ритм, пропонуємо спробувати медитацію. Найпростіший спосіб почати медитувати — завантажити застосунок на смартфон.

  • Calm — додаток пропонує десятки медитацій, які допоможуть наповнити день спокоєм. Calm має безкоштовний семиденний курс практики. Надалі доведеться платити 7,99 фунта на місяць або 29,99 на рік. Також додаток пропонує практики кращого дихання або прослуховування звуків природи.
  • Headspace — завантаживши додаток, ви отримаєте безкоштовну десятиденну програму, яка допоможе зрозуміти основні принципи медитації. Кожна медитація триває 10 хвилин. Їх озвучує творець Headspace, Енді Паддікомба, направляючи вас від одного етапу до іншого. Подальші вправи доступні за 9,99 фунтів на місяць. В особистому профілі можна відстежувати прогрес та отримувати винагороди за заняття. До Headspace можна приєднати друзів, щоби разом практикувати медитацію.

Карантин через коронавірус

? Закінчуйте роботу вчасно

Остання порада та, напевно, найважливіша — не забудьте завершувати роботу після робочого дня. Для цього конкретно розпишіть завдання на робочі години та дотримуйтесь графіка.

Також радимо виокремити для роботи та відпочинку різні браузери. Таким чином, при перегляді серіалу ви випадково не побачите робочі вкладки та не боротиметеся з бажанням щось зробити по роботі у неробочий час.

Інакше щодня ви поринатимете все глибше у свою роботу, і врешті у вас залишатиметься все менше мотивації — саме так приходить вигоряння. Пам’ятайте, що продуктивність не вічна, навіть якщо ви працюєте вдома.

А ще, раніше ми писали як провести? Як провести карантин через коронавірус вдома з користю: Netflix, VR, медитації та багато їжі вільний час на карантині через коронавірус вдома з користю: Netflix, VR, медитації та багато їжі

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...