Реклама

✍🏻 «Репортери без кордонів» створили віртуальну бібліотеку в Minecraft: тексти, що не пройшли цензуру

Сховище заборонених текстів зробили у грі Minecraft.  
Čytaty latynkoju
✍🏻 «Репортери без кордонів» створили віртуальну бібліотеку в Minecraft: тексти, що не пройшли цензуру
  1. Головна
  2. Креатив
  3. ✍🏻 «Репортери без кордонів» створили віртуальну бібліотеку в Minecraft: тексти, що не пройшли цензуру
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Сховище заборонених текстів зробили у грі Minecraft.  

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» до Всесвітнього дня боротьби з кіберцензурою (його відзначають 12 березня) запускає онлайн бібліотеку з забороненими журналістськими текстами. В цю бібліотеку можна потрапити за допомогою віртуального конструктора Minecraft.

Їхні заборонені статті були перевидані у книгах у Minecraft, що дає читачам можливість дізнатись про реальну політичну ситуацію в їхніх країнах та про важливість свободи преси.

Чому саме Minecraft

Організація «Репортерів без кордонів» зазначає, Minecraft — найкраще місце для запуску подібних проєктів. У багатьох країнах влада блокує доступ до сайтів новин, вилучають газети та журнали. Представники організації впевнені, що в таких умовах у молодого покоління немає можливості скласти власну думку про навколишній світ. При цьому запустити Minecraft і отримати доступ до заборонених журналістських матеріалів у 2020 році можна практично звідки завгодно.

На створення віртуальної бібліотеки пішло три місяці. Розробила бібліотеку компанія Blockworks, що спеціалізується на дизайні будівель і карт в Minecraft. Вони використали понад півтора мільйона блоків на будівництво бібліотеки та її околиць.

Саудівська Аравія — Джамаль Хашоґджі

Він був генеральним менеджером і головним редактором телеканалу «Al-Arab News». Хашоґджі втік із Саудівської Аравії у вересні 2017 року і поїхав у США після того, як його колонка була закрита, а його Twitter заборонили. В США він працював редактором газети The Washington Post. Хашоґджі критикував спадкоємця престолу Саудівської Аравії Мухаммеда бен Салмана і засудив його за ув’язнення колег-журналістів.

2 жовтня 2018 року Хашоґджі відправився до саудівського консульства в Стамбулі, щоб отримати потрібні йому документи. Його жорстоко вбили всередині консульства. Уряд Саудівської Аравії спочатку заперечив, але пізніше визнав свою вину за скоєний злочин. Спадкоємець престолу прийняв політичну відповідальність за смерть Хашоґджі, але досі заперечує, що він дав наказ вбити журналіста.

В’єтнам — Нгуен Ван Дай

Нгуен Ван Дай — в’єтнамський юрист з прав людини, демократичний активіст та блогер. У 2006 році він створив Комітет з прав людини у В’єтнамі, щоб боротися за розширення прав та можливостей людей. Працюючи з Комітетом з прав людини, Дай подорожував через В’єтнам, щоб навчити студентів-юристів та правозахисників механізмам звітування про права людини. Його заарештували у березні 2007 року та засудили до чотирьох років ув’язнення та ще до чотирьох років під домашнім арештом.

У травні 2013 року Дай заснував «Братство за демократію» та організував серію правозахисних форумів. Його було знову заарештовано 16 грудня 2015 року. Його звинуватили у «проведенні пропаганди проти держави».
Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр 5 квітня 2017 року нагородив Дая премією з прав людини. У квітні 2018 року Дай був засуджений до 15 років в’язниці з додатковими 5 роками домашнього арешту, але згодом його звільнили та заслали до Німеччини.

Мексика — Хав’єр Вальдес

Хав’єр Вальдес був журналістом і засновником газети «Riodoce». Газета була присвячена злочинності та корупції в Сіналоа, одному з найбільш жорстоких штатів Мексики.
Також Хав’єр був автором кількох книг про роботу наркокартелів.


Вальдеса було вбито 23 травня 2017 року невідомими бойовиками. Йому було 50 років.
Кількість загиблих працівників ЗМІ в Мексиці продовжує залишатися одними з найвищих у світі. Тільки у 2019 році 10 мексиканських журналістів загинули за свою роботу.

Єгипет — Mada Masr

З 2013 року портал новин Mada Masr повідомляв про проблеми корупції уряду. Це був останній веб-сайт професійних новин, який працював незалежно та був одним з найважливіших джерел якісної журналістики в Єгипті.


З травня 2017 року веб-сайт у країні заблокований. На його офіси було здійснено рейд, і в листопаді 2019 року декілька співробітників були взяті під варту без жодних судових обвинувачень.

Також ми раніше писали? Скільки заробляють журналісти, піарники та комунікаційники в Україні — дослідження, скільки заробляють журналісти, піарники та комунікаційники в Україні.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...