Реклама

🖼 Смітсонівський інститут виклав понад 3 мільйони зображень у відкритий доступ

Зображення можна використовувати без обмежень.
Čytaty latynkoju
🖼 Смітсонівський інститут виклав понад 3 мільйони зображень у відкритий доступ
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 🖼 Смітсонівський інститут виклав понад 3 мільйони зображень у відкритий доступ
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Зображення можна використовувати без обмежень.

Смітсонівський інститут запустив онлайн-платформу

Смітсонівський інститут опублікував на своїй онлайн-платформі 2,8 мільйона двовимірних і тривимірних зображень і зробив їх суспільним надбанням.

Смітсонівський інститут це науково-дослідний та освітній інститут в США, що включає великий комплекс музеїв. Інститут зібрав матеріал зі своїх підпорядкованих структур, в які входить 19 музеїв, 9 дослідних центрів та безлічі бібліотек, архівів і навіть Національний зоопарк.

Що є на платформі

Будь-який користувач може їх переглядати, завантажувати до себе і використовувати в будь-яких цілях, «будь то дизайн листівки, кухля пива або штанів», пишуть на сайті інститутського журналу.

Наприклад, за запитом “Ukraine”, доступно 955 зображень — здебільшого, це фото зразків рослин та мінералів, які можна знайти на території нашої країни.

Ця ініціатива — лише початок. Протягом цього року інститут випустить ще близько 200 000 зображень, а в майбутньому планує оцифрувати всю свою колекцію, яка налічує понад 155 мільйонів зображень.

Іллюстрація Jon Scieszka та Steven Weinberg з книги «How to Make a Collagasaurus»

Інші подібні ініціативи

Це не перший випадок, коли музей віддає колекції до суспільного надбання.

Так, оцифрували та помістили у відкритий доступ свої експонати Державний музей в Амстердамі, музей «Метрополітен» у Нью-Йорку, Інститут мистецтв Чикаго і майже 200 інших установ по всьому світу.

Однак «подарунок» колекції Смітсонівського інституту є найбільшим у світі на даний момент.

В інституті вважають, що зможуть залучити нову аудиторію до культури і мистецтва, зробивши колекцію більш доступною. Раніше установа дозволяла використовувати зображення тільки після запиту і тільки в особистих або освітніх цілях — передбачалося, що передача прав на них може призвести до негативної експлуатації творів, підробок або підриву репутації внаслідок надмірного зловживання ними.

Однак в інституті вирішили, що вигода від публікації колекції перевищить можливі негативні наслідки.

Читайте також про сервіс пошуку зображень CC Search — доступно? Сервіс пошуку зображень CC Search – доступно 300 млн файлів понад 300 мільйонів картинок та фото безкоштовно (за ліцензію Creative Commons).

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...