Реклама

🎓 Як подати документи на вступ до університету – вступна кампанія 2019

Як зареєструвати електронний кабінет вступника, які бувають коефіцієнти, як розрахувати середній бал атестату, що таке пріоритети, як подати документи на вступ та ще багато відповідей на поширені запитання вступної кампанії 2019.
Čytaty latynkoju
🎓 Як подати документи на вступ до університету – вступна кампанія 2019
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 🎓 Як подати документи на вступ до університету – вступна кампанія 2019
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Як зареєструвати електронний кабінет вступника, які бувають коефіцієнти, як розрахувати середній бал атестату, що таке пріоритети, як подати документи на вступ та ще багато відповідей на поширені запитання вступної кампанії 2019.

    1 липня в Україні розпочалася реєстрація електронних кабінетів вступників до вищих навчальних закладів. З 10 липня стартує вступна кампанія, під час якої абітурієнти зможуть подати заяви до омріяних вишів.

    Щоб зменшити стрес та полегшити життя випускникам після ЗНО, Na chasi зібрав усю корисну інформацію про те, як подати документи на вступ до університету.

    ? Вступна кампанія 2019 – основні дати

    • 1 липня – початок реєстрації електронних кабінетів вступників;
    • 10 липня – початок прийому заяв та документів;
    • 16 липня – завершення прийому заяв та документів від абітурієнтів, які вступають на основі співбесіди, вступних іспитів або творчих конкурсів;
    • 22 липня – завершення прийому документів за результатами ЗНО.
    • 1-10 липня – творчі конкурси на місця державного та регіонального замовлень (спеціальність 025 «Музичне мистецтво» – до 12 липня). Дізнатися конкретну дату для бажаного вишу можна на сайті МОН;
    • 11-22 липня – творчі конкурси на місця за кошти фізичних та/або юридичних осіб;
    • 17-22 липня – вступні іспити;
    • 17-19 липня – співбесіди.

    ⏰ Терміни прийому заяв на заочну, вечірню та дистанційну форми навчання, а також отримання ОКР Магістра та Спеціаліста кожен навчальний заклад встановлює сам. Дати вказані у правилах прийому 2019 до навчального закладу.

    ? Коли я дізнаюся результати?

    • 20 липня – оприлюднять рейтинговий список вступників за співбесідою та квотою 2. Вимоги до зарахування варто виконати до 10:00 22 липня;
    • 26 липня – оприлюднять рейтинговий список вступників за ЗНО та квотами 1, 3, 4. Вступники, які отримають рекомендації для зарахування, мають виконати вимоги до зарахування до 18:00 31 липня;
    • 1 серпня – зарахування на бюджет. Оприлюднять список рекомендованих на контракт;
    • 1-9 серпня – переведення на вакантні бюджетні місця;
    • з 1 серпня по 30 вересня – зарахування на контракт.

    На сайті МОН можна знайти інформацію про вступників, які матимуть можливість перевестися на вільні місця державного замовлення. Це місця, на які вступники отримали рекомендації до зарахування, однак, не підтвердили бажання там навчатися.

    Як подати документи на вступ

    ? Як подати електронну заяву

    Для реєстрації електронного кабінету на сайті ez.osvitavsim.org.ua потрібно зазначити таку інформацію:

    •  адреса електронної пошти (вона буде логіном для входу в кабінет);
    •  пароль та підтвердження паролю (кількість символів не обмежена);
    •  дані сертифікату ЗНО: номер (7 цифр), пін-код (4 цифри) та рік видачі (пропонується автоматично);
    •  дані документа про повну загальну середню освіту: серія (2 літери), номер (8 цифр), середній бал.

    Під час введення даних вступникам потрібно вказувати ту адресу електронної пошти, до якої вони мають постійний доступ та яка не заборонена на території України.

    Будь-яку інформацію в кабінеті, наприклад, особисті дані чи отримані тестові бали ЗНО, можна змінити тільки до подання першої заяви.

    Ось відео з детальною інструкцією як все це працює:

    [youtube

    ? Як порахувати середній бал атестату?

    Середній бал атестату розраховується за такою формулою – сума всіх оцінок, які містяться у додатку до атестата (з результатами ДПА), поділена на кількість оцінок. Предмети, за якими зроблено запис «звільнений(а)», у загальну кількість не враховуються.

    Порахувати середній бал можна за допомогою спеціально розробленого калькулятора, який знаходиться за посиланням.

    ❗ Приймальна комісія закладу освіти перевіряє середній бал, вказаний у заяві, та, за потребою, редагує його.

    ? Які сертифікати ЗНО дійсні у 2019?

    Цього року дійсними є результати сертифікатів ЗНО 2017, 2018 та 2019 років, крім результатів з іноземних мов, вони дійсні 2018 та 2019 років.

    ❗ Сертифікати ЗНО різних років можна подавати у різних комбінаціях, за бажанням вступника.

    ? Яка кількість заяв та спеціальностей

    На бюджетні місця можна подати не більше 7 заяв, максимум на 4 спеціальності. Кількість заяв та спеціальностей на контракт не обмежується.

    ? Який мінімальний поріг для вступу

    На деякі спеціальності встановлено мінімальне значення конкурсного балу. Сума всіх сертифікатів ЗНО, помножена на вагові коефіцієнти, повинна бути не менше 130 балів. Це спеціальності галузей знань «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини» та магістратури спеціальності «Фармація, промислова фармація».

    ❗ Кожен вищий навчальний заклад може встановити у правилах прийому мінімальний прохідний бал на окрему конкурсну пропозицію.

    Для медичних спеціальностей «Стоматологія», «Медицина» та «Педіатрія» встановлено мінімальний бал — 150 балів з другого та третього конкурсного предмета.

    1️⃣ Все про пріоритети

    Виставляти пріоритети обов’язково для вступу на місця державного та регіонального замовлення на основі повної загальної середньої освіти.

    Пріоритетність заяв не можна міняти. Можна лише скасувати заяву. У такому разі ви зможете знову подати заяву з цією ж пріоритетністю, якщо вона ще не була прийнята приймальною комісією. У разі прийняття заяви приймальною комісією замість скасованої заяви подати нову неможливо.

    ❗ Якщо скасувати заяву з першою пріоритетністю, то наступна за пріоритетністю заява буде оброблятися системою на рівні заяви з першою пріоритетністю інших вступників.

    ? Коефіцієнти (сільський, регіональний, галузевий та першочерговий)  

    ? Сільський коефіцієнт (СК) – це коефіцієнт, на який остаточно множиться конкурсний бал тих вступників, які зареєстровані у селах та в рік вступу отримали повну загальну середню освіту у закладі освіти, що знаходиться на території села.

    Він дорівнює 1,02 (1,05 – для спеціальностей, передбачених у Переліку спеціальностей, яким надається особлива підтримка).

    Перелік закладів середньої освіти, випускники яких матимуть право на використання СК, вже вбудовано в систему ЄДЕБО.

    ? Регіональний коефіцієнт (РК) – це коефіцієнт, на який остаточно множиться конкурсний бал, якщо вступник обирає ЗВО не у Києві. Застосовується автоматично і не потребує ніяких дій вступника для його нарахування.

    РК дорівнює:

    • 1,04 – якщо заклад вищої освіти або його відокремлений структурний підрозділ розташований на території Донецької, Житомирської, Кропивницької, Луганської, Миколаївської, Рівненської, Сумської, Херсонської, Хмельницької, Чернігівської, Черкаської областей, а також якщо це один із переміщених ЗВО;
    • 1,02 – в інших випадках. 

    ? Галузевий коефіцієнт (ГК) – це коефіцієнт, на який остаточно множиться конкурсний бал тих вступників, що обиратимуть спеціальності з особливою підтримкою держави. Застосовується автоматично і не потребує ніяких дій вступника для його нарахування.

    ГК дорівнює:

    • 1,02 – для поданих заяв з пріоритетністю 1 та 2 на спеціальності (предметні спеціальності, спеціалізації), які передбачені в Переліку спеціальностей, яким надається особлива підтримка;
    • 1,00 – в інших випадках. 

    ? Першочерговий вступ вступники до медичних та педагогічних закладів вищої освіти, які укладуть угоду про відпрацювання у селах або селищах міського типу, отримають право на першочергове зарахування на бюджетну форму навчання.

    Щоб скористатися можливістю першочергового вступу, спершу треба пройти відповідний конкурс, оголошений облдержадміністрацією. Інформацію про конкурси можна знайти на сайтах ОДА або звернувшись до підрозділів облдержадміністрацій, що відповідають за освіту та медицину.

    ? Додаткові бали

    До конкурсного бала додається 10 балів (крім вступу на спеціальність «Міжнародні відносини»):

    • призерам (нагородженим дипломами І-ІІІ ступенів) IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад 2019 року з базових предметів;
    • призерам III етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук України 2019 року.

    Від 1 до 20 балів нараховується до оцінки ЗНО з одного відповідного предмету:

    • учасникам Всеукраїнської олімпіади закладу вищої освіти для профорієнтації вступників на основі повної загальної середньої освіти зі спеціальностей, визначених Переліком спеціальностей, яким надається особлива підтримка.

    ? Що означає статус заяви

    Якщо вашій заяві встановили статус «Зареєстровано в Єдиній базі», її мають розглянути не пізніше закінчення наступного робочого дня. Потім їй можуть присвоїти один з таких статусів:

    «Зареєстровано у закладі освіти» — все добре, від вас більше нічого не потрібно.

    «Потребує уточнення вступником» — в такому разі необхідно додати більше інформації або документів.

    Далі комісія може розглядає ваші документи та ухвалює рішення про допуск до участі в конкурсі. Це відбудеться впродовж трьох днів з дати реєстрації вашої заяви, але також не пізніше одного дня після завершення прийому документів. Якщо все добре, заяві встановлюється статус «Допущено до конкурсу».

    Якщо вас не допускають до конкурсу, ви побачите це в електронному кабінеті. Разом із статусом «Відмовлено закладом освіти» комісія зазначить причину відмови.

    Хто може вступати за результатами співбесіди або іспитів, а також квоти

    Право на вступ за співбесідою:

    • особи з інвалідністю внаслідок війни;
    • деякі категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і яким право на отримання таких пільг надано Законом;
    • особи з інвалідністю, які неспроможні відвідувати заклад освіти (за рекомендацією органів охорони здоров’я та соціального захисту населення).

    За результатами іспитів:

    • особи, визнані постраждалими учасниками Революції Гідності, учасниками бойових дій;
    • діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, особи з їх числа;
    • особи, яким за рішенням регламентної комісії відмовлено в реєстрації для участі в ЗНО у 2019 році через неможливість створення спеціальних умов;
    • особи, які в 2019 році не брали участі в основній чи додатковій сесіях ЗНО з певного навчального предмета через наявність захворювання, зазначеного в Переліку захворювань, що можуть бути перешкодою для проходження ЗНО;
    • особи, які проживають на тимчасово окупованій території (не зареєстровані як внутрішньо переміщені особи) або переселилися з неї після 1 січня 2019 року;
    • громадяни України, місцем проживання яких є територія проведення антитерористичної операції (на період її проведення), територія здійснення заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях (на період їх здійснення), територія населених пунктів на лінії зіткнення або які переселилися з неї після 1 січня 2019 року;
    • особи, звільнені з військової служби (у тому числі демобілізовані), починаючи з 1 грудня 2018 року;
    • громадяни України, які в рік вступу здобули повну загальну середню освіту за кордоном (за умови вступу на контракт).

    Види квот:

    Квота 1 — для прийому вступників, що вступають на основі вступних іспитів
    Квота 2 — для прийому вступників, що вступають на основі вступних іспитів та проживають на тимчасово окупованій території України
    Квота 3 — частина регіонального замовлення для прийому вступників, які здобули середню освіту в межах відповідної території
    Квота 4 — для прийому вступників, що уклали угоду про відпрацювання та вступають до вищих медичних і педагогічних навчальних закладів

    Обсяги квот оприлюднюються на сайтах закладів вищої освіти.

    ?️ Які документи подавати у паперовій формі

    Під час подання заяви в паперовій формі вступник пред’являє особисто оригінали:

    • документа, що посвідчує особу;
    • військово-облікового документа для військовозобов’язаних;
    • документа державного зразка про раніше здобутий освітній ступінь, на основі якого здійснюється вступ, і додаток до нього;
    • документів, які підтверджують право вступника на зарахування за співбесідою, на участь у конкурсі за результатами вступних іспитів та/або квотою-1, квотою-2, квотою-3 або квотою-4 на основі повної загальної середньої освіти.

     До заяви, поданої в паперовій формі, вступник додає такі документи:

    • копію документа, що посвідчує особу;
    • копію військово-облікового документа – для військовозобов’язаних;
    • копію документа державного зразка про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ, і копію додатка до нього;
    • копію сертифіката (сертифікатів) зовнішнього незалежного оцінювання;
    • чотири кольорові фотокартки розміром 3х4 см.

    ? Творчий конкурс

    Для реєстрації на творчий конкурс вступник подає до закладу:

    • заяву на участь у творчому конкурсі;
    • копію документа, що посвідчує особу;
    • фотокартку розміром 3х4 см;
    • копію документа про повну загальну середню освіту або довідку від закладу про те, що особа завершить її здобуття до 10 липня (включно з тими, кого допущено до додаткової сесії ЗНО).

    Під час прийому заявок заклади не можуть вимагати сертифікатів ЗНО. Таким чином відсутня залежність оцінки за творчий конкурс від результатів тестування.

    ❗ Реєстрація та складання творчого конкурсу не є фактом подачі заяви до вишу. Тобто вступник далі має подати заяву у цей заклад і на цю ж спеціальність через електронний кабінет.

    Перелік спеціальностей, для яких третім конкурсним предметом встановлено творчий конкурс, є за посиланням.

    Творчі конкурси проводяться з 1 по 10 липня для зарахування на бюджетну форму навчання, з 11 по 22 липня – на контрактну.

    ? Творчий залік

    Деякі спеціальності (за посиланням) вимагають від вступників здати творчі заліки, щоб зрозуміти, чи може він або вона в принципі подаватися на конкурс за місце.

    Творчі заліки проводяться з 1 лютого до дня завершення прийому документів.

    ❗ Творчий залік не впливає на конкурсний бал вступника.

    ✅ Скільки бюджетних місць цього року?

    Конкретна кількість місць, виділених державою на ту чи іншу спеціальність, визначається щороку відповідною постановою КМУ.

    Максимальний обсяг бюджетних місць на спеціальність у межах вишу (з можливим розбиттям на конкурсні пропозиції) публікується на офіційних сайтах вишів. Загальна кількість місць на закриті конкурсні пропозиції також публікується на сайтах ЗВО.

    ? Як дізнатися, чи набраний мною прохідний бал?

    Прохідний бал визначається щороку за результатами конкурсу, тому буде відомий після оголошення його результатів. Однак вступники можуть переглянути прохідні бали минулих років, щоб оцінити свої шанси для вступу на ту чи іншу спеціальність.

    Отримати цю інформацію можна за посиланням.

    ?? Що робити, коли немає ID-картки

    Для вступників, які з певних причин, зокрема релігійних, не отримали паспорт громадянина України у формі ID-картки, прийом документів до вишів здійснюється на підставі свідоцтва про народження та листа територіального підрозділу ДМС.

    Такі вступники мають подавати до приймальних комісій:

    • заяву на ім’я керівника закладу про дозвіл на подання свідоцтва про народження та листа територіального підрозділу ДМС з інформацією про належність особи до громадянства України замість документа, що посвідчує особу і громадянство;
    • свідоцтво про народження;
    • лист територіального підрозділу ДМС з інформацією про належність особи до громадянства України;
    • заяву на ім’я керівника закладу про те, що вступник поінформований щодо неможливості без отримання документа, який посвідчує особу і громадянство, реалізувати право на отримання стипендії, студентського квитка, документа про здобуту освіту.

    ? Чи потрібно для вступу подавати медичну довідку

    В загальних прийому 2019 року не передбачено подання для вступу на базі повної загальної середньої освіти медичної довідки. Однак виші мають право вимагати додаткові документи, якщо це викликано особливостями вступу на певну спеціальність чи конкурсну пропозицію. Краще уточнити це у приймальній комісії.

    ☎️ Куди звертатись за консультацією

    Тримайте контакти Міносвіти — там можна з’ясувати всі питання. Також рекомендуємо знайти офіційні сайти обраних вишів, там зазвичай багато інформації.

    прийом громадян – м. Київ, бул. Т. Шевченка, 16, к. 401 (понеділок-четвер з 9:00 до 18:00; п’ятниця – з 9:00 до 17:00)

    консультативні телефонні лінії (понеділок-четвер з 9:00 до 18:00; п’ятниця – з 9:00 до 17:00)

    • +38 (044) 287-89-29
    • +38 (068) 951-25-13
    • +38 (050) 550-54-11
    • 0 (800) 504-425 – безкоштовно

    Електронні звернення можна надсилати на пошту – [email protected]

    Читайте також про покоління Z на ринку праці?‍? Покоління Z на ринку праці: яку роботу шукають школярі, студенти та що пропонують роботодавці: яку роботу шукають школярі, студенти та що пропонують роботодавці.

    Share
    Написати коментар
    loading...