Реклама

Як працює «Гендер в деталях»

Популяризує гендерні знання, не цурається передруків, і робить так, щоб дослідницькі тексти про гендер жили вічно.
Čytaty latynkoju
Як працює «Гендер в деталях»
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. Як працює «Гендер в деталях»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Популяризує гендерні знання, не цурається передруків, і робить так, щоб дослідницькі тексти про гендер жили вічно.

Наша щоденна буденність пов’язана з гендером безпосередньо і невід’ємно. Іноді ми навіть не здогадуємось, наскільки гендер впливає на наше життя, які особливості й тонкощі з цього витікають, наскільки вони різноманітні і наскільки багато в них деталей, які потрібно пояснювати, проговорювати й актуалізувати. Саме цим і займається команда «Гендера в деталях». Про те, як вони виникли, чим цікаві і чому особливі, розповіла комунікаційна менеджерка проекту Дарина Мізіна.

Загалом ресурс заснували з метою систематизації поворотних моментів історії гендеру. «Ми хотіли зробити невичерпне джерело інформації про гендерні знання в науково-популярному стилі. Ми рідко висвітлюємо якісь події, бо не женемося за інформаційними приводами, хоча, безумовно, слідкуємо за ними. Зазвичай публікуємо лише анонси подій, тому що нам важливо архівувати інформацію, яка пов’язана з гендером, з фемінізмом, з дискримінацією і нетерпимістю», –пояснює Дарина Мізіна.

У «Гендера в деталях» є слоган – «Деталі, з яких складається світ». Він, до речі, з’явився відносно нещодавно і є продуктом творчості однієї з читачок проекту, яка і підказала редакції таку ідею.

Ідея і назва просвітницького ресурсу – заслуга координаторки гендерних програм українського представництва Фонду імені Гайнріха Бьолля Ані Довгопол. За її спостереженнями, відразу після Майдану в українському суспільстві сформувався потужний запит на гендерні знання. Тоді Аня зрозуміла, що потрібно створити феміністичний ресурс, який успішно виконуватиме свою просвітницьку місію і сприятиме подоланню стереотипів. Свою ідею Аня Довгопол розповіла мистецтвознавиці та кандидатці філософських наук Тамарі Злобіній, яка без вагань погодилась виконувати не лише роботу головної редакторки, а й роль піарниці, SMM-ниці, проектної менеджерки тощо. Так з ініціативи та за підтримки представництва Фонду імені Гайнріха Бьолля в січні 2016 року виник ресурс гендерного знання «Гендер в деталях».

З другого року існування проекту до команди приєдналися Антоніна Рибка – адміністраторка сайту, менеджерка з комунікацій Дарина Мізіна, дизайнерка Олена Марчишина та ілюстраторка Софія Желізна.

Мабуть, ви помітили, що серед засновників «Гендеру в деталях» чоловіків немає, зате серед авторів є. Щоправда, один-однісінький – директор Гендерного інформаційно-аналітичного центру «Крона» Олег Марущенко.

«Редакція готова співпрацювати з новими авторами та авторками. Просто так склалося, що переважно нам пишуть фахівчині, які спеціалізуються на гендерних темах і цікавляться цим загалом», – зізнається Дарина Мізіна.

Цільова аудиторія

У Фейсбуці на феміністичний ресурс підписались понад 10 000 осіб – це люди, для яких гендерна рівність на порядку денному. Зі слів Дарини Мізіної, аудиторія «Гендеру в деталях» надзвичайно лояльна та відкрита до дискусій. Лояльність проявляється в активному коментуванні й поширенні новин/статей тощо.

«Коли ми створили свій мерч (наліпки, обкладинки, торбинки), багато людей запитували, чи можна їх придбати. Тоді ми зрозуміли, що людям приємно мати речі, що пов’язують їх із нашим ресурсом», – говорить Дарина.

«Очевидно, через пару років ми вийдемо на максимально широку аудиторію від 20 до 50 років, але зараз нас читають переважно люди від 25 і десь до 45 років. Це, певна річ, більшість жінок. Зазвичай це люди з вищою освітою. Значна частина нашої аудиторії — активістки, у тому числі фем-активістки, соціологи і соціологині. Є експерти та експертки, які з радістю прокоментують, поширять матеріали, якщо нам потрібно донести якісь меседжі ширшому загалу. Серед наших читачів і читачок є також люди, які для себе хочуть розібратися, що ж таке гендер і звідки росте його коріння», – розповідає Дарина.

Про вплив на аудиторію

«Був випадок, коли наша читачка створила ініціативу з сексуальної освіти у Фастові після того, як прочитала нашу статтю про сексосвіту в Нідерландах. Нам постійно пишуть із вдячністю окремі люди, це стосується того, що ми, наприклад, у рамках спецпроекту #Впливові розповідаємо про жінок, котрі мали/-ють владу. Ми бачимо конкретні приклади, коли, наприклад, Держприкордонна служба спеціально згадує нас у соціальних мережах, аби показати, які гендерні проекти роблять вони. Ми актуалізуємо гендерне питання в Україні. Тому наш вплив це, у першу чергу, запитання, що виникають у людей і відповіді, які ми намагаємося надати своїми статтями», – пояснює Дарина.

Відмінності від інших

«Гендер в деталях» менш журналістський ресурс, ніж «Повага» – це кампанія проти проявів сексизму в ЗМІ щодо жінок, яка фінансується Департаментом міжнародного розвитку Великої Британії в рамках Фонду розвитку ефективного врядування. В них активно ведеться новинна стрічка, є інтерв’ю з відомими людьми, але якщо вам потрібні факти, дослідження, можливо експертна думка, то це «Гендер в деталях».

Окремо варто виділити рубрику «Бібліотека». Її наповненням займається адміністраторка сайту Антоніна Рибка. Тут зібрані грунтовні дослідницькі роботи з гендерним компонентом, яких не знайти ніде.

«В наш час мало хто горить бажанням бігати по бібліотеках і гортати тисячі сторінок заради одного слова. Тому, перевівши матеріали з гендерних питань в електронний режим, «Гендер в деталях» полегшив життя студентству, людям з наукових кіл та усім іншим, в кого слово «гендер» викликає якийсь інтерес», – пояснює Дарина Мізіна. І додає: «Якщо комусь потрібні якісь матеріали для дослідження або для наукової роботи, то ми, власне, єдиний ресурс в Україні, куди можна звернутись».

Про взаємодію з іншими ЗМІ

Журнал має дружні стосунки з онлайн-проектом Update, який розповідає про сексуальність, про роль жінки в суспільстві, про стереотипи і моделі поведінки сучасної людини, а також із соціальним проектом Жінки – це 50% успіху України, який спрямований на активізацію та підтримку жінок в громадському та політичному житті. Часто трапляється, що вони діляться статтями/анонсами/релізами один одного, що дозволяє охопити більше аудиторії.

Зі слів Дарини, «Гендер в деталях» не боїться конкурентів, а натомість будує партнерські відносини зі схожими за форматом ЗМІ. Тільки так, на думку редакції, вдасться вибудувати успішну модель комунікаційного впливу на аудиторію.

«Ми не цураємось передруків на сайт, якщо розуміємо, що це корисна стаття (як-от, наприклад, матеріал Vox Ukraine «Село і гендер. Кому належить українська земля: чоловікам чи жінка»)», – зазначає Дарина Мізина.

У питаннях реклами редакція категорична. Варіанти заробітку на рекламі для «Гендеру в деталях» редакторки не розглядають, оскільки Фонд імені Гайнріха Бьолля повністю покриває усі витрати, пов’язані з проектом. Планів щодо монетизації немає.

Зараз, на думку редакції, важливіше інтегрувати пласт гендерної освіти у свідомість людей, а для цього не потрібна реклама – потрібна допомога політиків і тих, хто є медійно впізнаваними. Ось з таких переконань народилась ініціатива «Феміністична кава» — це розмова про гендер за філіжанкою кави. Гостею однієї з таких зустрічей була Урядова уповноважена з гендерної політики Катерина Левченко. Мета ініціативи – підняти та обговорити питання гендерних стереотипів, суспільної нерівності та несправедливості.

На жаль, стереотипи можуть служити тригером, тобто провокувати низку соціальних проблем. Боротися з ними «Гендер в деталях» вирішив не тільки текстами, але й коміксами. В рамках рубрики #ВАУ було створено серію жартівливих картинок для журналістів на тему сексизму.

гендер в деталяхгендер в деталях

Комікси висміюють сексистські висловлювання, які так часто тиражують українські ЗМІ, та абсурдність міфу про те, що зовнішній вигляд приносить щастя в особисте життя. Поки що роботу над рубрикою призупинено, але найближчим часом обіцяють поновлення колекції. «#Вау ми призупинили в пошуках нових ідей, але незабаром поновимо», – пояснює Дарина.

Силами стажерок Анни Вахнянин, Ілони Середи, Олександри Козлової, Вікторії Видиборець, Марини Ложкіної, Марії Карпець, Ірини Ладики, Олени Каньдя) виник проект #Впливові. Це серія матеріалів про жінок, які мають або мали владу і знають або знали, що з нею робити. Рубрика «Впливові Україна» присвячена сучасним українським політикиням (Перша жінка-заступниця голови Верховної Ради), а рубрика «Впливові світу» охоплює громадських активісток, письменниць (Авторка «Декларації прав жінки і громадянки»), політикинь, журналісток з усього світу.
На своєму Youtube-каналі «Гендер в деталях» розміщує корисні лекції («Феміністичні тони у портреті 1990-х») та міркує над тим, звідки взялась традиція дарувати тюльпани на 8 березня.

«Це день, коли ми відмічаємо те, що жінки виборюють свої права. І до чого там весна і краса мені просто незрозуміло», – говорить у ролику ініціаторка флешмобу #янебоюсьсказати Анастасія Мельниченко.

А чи задумувались ви, які теми для вас є табу і чому? А чи думали над тим, що виною табуйованих тем є стереотипи. Поки ці речі не будуть публічно проговорені та публічно спростовані – усвідомлений рух уперед неможливий. А потрібно зовсім небагато: знання, яке акумулюється на сайті «Гендер в деталях», дістати назовні та зробити видимим для себе і свого оточення.

Читайте також як п’ять жінок із сектору безпеки розбивають скляну стелюРозбивають «скляну стелю»: 5 жінок із сектору безпеки.

Share
Написати коментар
loading...