Реклама

Розбивають «скляну стелю»: 5 жінок із сектору безпеки

Про тих, завдяки кому словосполучення «гендерна рівність» і «безпековий сектор» стали одним цілим
Čytaty latynkoju
Розбивають «скляну стелю»: 5 жінок із сектору безпеки
  1. Головна
  2. Історії
  3. Розбивають «скляну стелю»: 5 жінок із сектору безпеки
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Про тих, завдяки кому словосполучення «гендерна рівність» і «безпековий сектор» стали одним цілим

Настала гаряча пора у безпекових питаннях, що ґрунтуються на цінностях свободи, рівності й справедливості. Можливо, ця справа, і не «говорить» у буквальному сенсі цього слова, але точно надає імпульс для саморозвитку. Тому сьогодні ми вирішили згадати жінок із сектору безпеки, які борються із сексизмом, мізогінією та насильством.

Тетяна Ковальчук

Сьогодні велика частина світового дискурсу перебуває під парасолькою гендеру.
В секторі безпеки питання рівності та недопущення дискримінації педалюється доволі часто, і неабияка заслуга в цьому належить заступниці міністра внутрішніх справ України Тетяні Ковальчук.

«Майдан став тією показовою ситуацією, коли жінки довели, що можуть і вміють виконувати роботу, яка в нашому суспільстві, вважається чоловічою. Тоді сформувалась концепція, яка дозволяє по-новому дивитися на речі й одночасно зобов’язує нас бути агентами гендерних трансформацій», — зазначила Тетяна Ковальчук.
Важливою віхою у її професійній роботі стало створення мережі гендерних радників та контактних осіб.

Зі слів заступниці міністра МВС, гендер – це про право обирати.

«Пройшовши шлях гендерних трансформацій, жінки дивитимуться на власну самореалізацію та досягнення у всіх можливих сферах життя, у правоохоронній і військовій зокрема, через призму можливостей, які ми маємо їм надати», – додала заступниця міністра внутрішніх справ.

Завдяки сприянню Тетяни Ковальчук було створено Українську асоціацію представниць правоохоронних органів.

Катерина Левченко

Коли теорія переплітається з практикою виходить унікальна синергія успіху. Пані Катерина займалась адвокатуванням прав жінок з кінця дев’яностих.

Протягом наступних років була очільницею Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда — Україна».

У 2008 році Президентка Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда — Україна» Катерина Левченко видала книгу, в якій представлена діяльність Міністерства внутрішніх справ України щодо формування гендерної політики. Це не просто теорія, адже з вересня 2004 по травень 2006 Катерина Левченко працювала радником Міністра внутрішніх справ України з прав людини та ґендерних питань.
За професіоналізм та активну співпрацю з органами державної влади в лютому 2018 року Катерина Левченко була призначена на посаду Урядової уповноваженої з питань гендерної політики.

Ольга Перунова

Мало хто знає, що в Міністерстві внутрішніх справ було створено відділ з питань гендерної рівності. Його очолила Ольга Перунова.

Про шкідливість соціальних стереотипів і важливість проведення тренінгів з гендерних питань пані Ольга ладна говорити годинами.

«Мої колеги усвідомлюють неприйнятність насильства та дискримінації за ознакою статі. Це надзвичайно важливо для «приживлення» в українському суспільстві нових способів мислення. На жаль, навіть серед моїх знайомих є люди, які почувши «гендер», уявлять агресивний рух проти чоловіків. Така реакція є хибною! Звісно, я намагають пояснити, переконати, наводжу аргументи на підтримку гендерного підходу, але не завжди це спрацьовує», — зазначила Ольга Перунова.

Крім повсякденної роботи з документами, пані Ольга займається організацією просвітницьких заходів («Гендерна політика МВС: рівні можливості кожному») та працює над підвищенням гендерної грамотності правоохоронців.

Катерина Павліченко

Ще пару років тому присутність жінки в поліції сприймалася за дивину. Сьогодні простежується хоч і дуже повільна, надміру еволюційна, однак усе ж таки тенденція до збільшення жінок у правоохоронних органах України.

Через це на вимогу часу в системі правоохоронних органів виникла унікальна інституція – Українська асоціація представниць правоохоронних органів (УАППО). Нещодавно її представники/представниці відзначили річницю своєї діяльності.

Зі слів очільниці УАППО Катерини Павліченко, перший рік діяльності Асоціації став періодом пожвавлення комунікації в системі правоохоронних органів.

«Жінка, яка працює у секторі безпеки й стикнулася з труднощами може звернутися до Асоціації за допомогою, розказати про труднощі, поспілкуватися з жінками, які мають досвід служби та отримати підтримку. Такий підхід зменшує бар’єри проходження служби, допомагаючи при цьому людині повірити в себе, а сектору безпеки – зберегти спеціаліста», — пояснює Катерина Павліченко.

Для того, щоб якомога ширше окреслити спектр ґендерних проблем, з якими стикаються жінки-правоохоронці в Україні, та підключити до їх вирішення експертне середовище й представників громадянського суспільства, в листопаді 2018 року УАППО провела першу щорічну конференцію. До участі були запрошені представники ЗМІ, тому що медіа насправді формують свідомість громадян, транслюють цінності і відіграють ключові роль у боротьбі з ґендерними стереотипами.

Оксана Чехместренко

Пані Оксана Чехместренко надзвичайно дивовижна українка, котра вірить, що будь-яку мрію при надії можна реалізувати. Їй довгий час відмовляли у працевлаштуванні через те, що вона жінка.

Але віра й бажання бути саме водолазом взяли верх над стереотипами. Дочекавшись скасування наказу про заборону 458 професій для жінок, Оксана Чехместренко стала першою жінкою-водолазом аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління ДСНС України. Тепер вона працівниця рятувальної служби – добросовісна та розсудлива жінка, якій вдається маневрувати між роботою та сімейний життям.

В робочий час пані Оксана – відповідальна за безпеку інших рятувальниця, а у вільний – мама трьох діток, турботлива господиня, яка вміє і любить готувати відомий французький десерт «Наполеон». Девізом свого життя Оксана називає фразу: «Вірте, надихайтесь і служіть своїй державі!».

Share
Написати коментар
loading...