Реклама

🇺🇦 Прорив у математиці – українська науковиця Марина В’язовська зробила гучне відкриття

Перший крок був зроблений ще три роки тому. У 2016 році Марина В’язовська опублікувала своє розв’язання задачі найщільнішого розміщення точок у 8-вимірному та 24-вимірному просторі.
Čytaty latynkoju
🇺🇦 Прорив у математиці – українська науковиця Марина В’язовська зробила гучне відкриття
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🇺🇦 Прорив у математиці – українська науковиця Марина В’язовська зробила гучне відкриття
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Перший крок був зроблений ще три роки тому. У 2016 році Марина В’язовська опублікувала своє розв’язання задачі найщільнішого розміщення точок у 8-вимірному та 24-вимірному просторі.

Марина Вʼязовська разом зі своїми колегами зробила нове математичне відкриття.

Це розв’язання математичного рівняння, яке вирішує, як розміщується у 8-вимірному та 24-вимірному просторах нескінченна кількість точок, що відштовхуються одна від одної.

Про це повідомляє Quanta Magazine.

марина <span data-soloveiko_check='MORFOLOGIK_RULE_UK_UA---#---undefined---#---Знайдено ймовірну орфографічну помилку---#---В'язівська#в'язівська---#---в'язовська' class='soloveiko-hidden-spell-error' id='soloveiko-565:10' srcset=в’язовська” width=”587″ height=”308″>

? Історія доведення

Перший крок до цього відкриття був зроблений три роки тому. У 2016 році Марина В’язовська опублікувала своє розв’язання задачі найщільнішого розміщення точок у 8-вимірному просторі — стаття на двадцять дві сторінки, та 24-вимірному — на дванадцять. Її рішення світові математики визнають елегантним та дуже лаконічним.

У першій статті вона — єдиний автор, хоча в сучасній науці дуже важко самотужки написати потужне дослідження. Друга була створена у співавторстві з Генрі Коном, Абінавом Кумаром, Стівеном Міллером та Данилом Радченком. Це питання вважалося одним із найскладніших у математиці, його не могли вирішити з 1611 року.

Раніше задачу пакування куль було розв’язано лише для просторів із трьома і менше вимірами.

? Нове відкриття

Нині Марина В’язовська разом зі співавторами зробила ще більш значне відкриття. Команда розв’язала математичне рівняння, що вирішує, як розміщується у 8- та 24-вимірних просторах нескінченна кількість точок, що відштовхуються одна від одної.

У фізичному світі це може бути, наприклад, «нескінченний» набір електронів, які відштовхуються один від іншого з метою встановити конфігурацію якнайменшої густини.

У тривимірному просторі найкращою є «піраміда апельсинів». Подібну «піраміду» можна створити для будь-якого вищого виміру – але зі збільшенням виміру, зростають проміжки між сферами.

марина <span data-soloveiko_check='MORFOLOGIK_RULE_UK_UA---#---undefined---#---Знайдено ймовірну орфографічну помилку---#---В'язівська#в'язівська---#---в'язовська' class='soloveiko-hidden-spell-error' id='soloveiko-2312:10' srcset=в’язовська” width=”900″ height=”540″>

Однак у 8-вимірному просторі раптом стає досить місця, щоб нові сфери розміщувати у ці проміжки. Те саме знову відбувається у вимірі 24.

Математики давно вважали що ці решітки є універсально оптимальними – але не уявляли, як це довести.

? Відгуки у математичному світі

«Феєрверк не зупинився. Навіть у світлі попередньої роботи я не очікував, що можливо довести нове відкриття», – сказав Томас Хейлс, математик з Університету Піттсбурга, який у 1998 році довів, що знайоме пірамідальне укладання апельсинів – це найщільніший спосіб упакувати кулі в тривимірному просторі.

відкриття

«Я дуже вражена. Це на рівні великих проривів математики 19-го століття» – сказала Сильвія Серфатій, математик з Нью-Йоркського університету.

? Що відомо про науковицю

Марина В’язовська закінчила Київський природничо-науковий ліцеї № 145 та механіко-математичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

У 2016 році вона отримала одну з найпрестижніших математичних нагород світу – «Премію Салема». Комісія присудила їй цю нагороду за відкриття світового рівня – щодо найщільнішого пакування куль у 8- та 24-вимірних просторах з використанням методів модульних форм. Над розв’язанням цієї задачі вчені працювали кілька століть. Раніше задачу пакування куль було розв’язано лише для просторів із трьома і менше вимірами.

Марина В’язовська – відомий у світі молодий науковець. Наразі вона працює в Швейцарському федеральному технологічному університеті.

Читайте також, як бути в курсі того, що відбувається в економіці. Пояснюємо? Як бути в курсі того, що відбувається в економіці. Пояснюємо за 10 хвилин за 10 хвилин.

Share
Написати коментар
loading...