Реклама

Українці зможуть обмінювати валюту в поштових відділеннях

Населення зможе купувати і продавати іноземну валюту не лише в банках і пунктах обміну валют небанківських фінансових установ, а й у поштових відділеннях. НБУ прийняв постанову про відповідні зміни, які набудуть чинності у лютому 2019 року
Čytaty latynkoju
Українці зможуть обмінювати валюту в поштових відділеннях
  1. Головна
  2. Креатив
  3. Українці зможуть обмінювати валюту в поштових відділеннях
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Населення зможе купувати і продавати іноземну валюту не лише в банках і пунктах обміну валют небанківських фінансових установ, а й у поштових відділеннях. НБУ прийняв постанову про відповідні зміни, які набудуть чинності у лютому 2019 року

Таку можливість Національний банк України надає в рамках переходу до нової ліберальної системи валютного регулювання, передбаченої законом України «Про валюту і валютні операції». Обмін валют буде здійснюватися на основі отриманої відповідної ліцензії для поштового оператора. Раніше про таку можливість дискутувало керівництво «Укрпошти» із представниками українського уряду.

За яких умов можна буде обміняти валюту у поштових відділеннях

Оператори поштового зв’язку зможуть отримувати від НБУ ліцензію на здійснення валютних операцій за умов:

  • наявності в них не менше 50 структурних підрозділів, розташованих на території від 50% областей України;
  • отримання не менше ніж 50% доходів від діяльності у сфері надання послуг поштового зв’язку;
  • відповідності вимогам до фінансового стану, структури власності, ділової репутації (в т.ч. — їхніх керівників і власників істотної участі) та професійної придатності керівників.

Крім того, НБУ пом’якшив умови видачі ліцензій на здійснення діяльності з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі небанківським фінансовим установам (НФУ). Зокрема, змінено такі положення:

  • фінрегулятор вдвічі скоротив мінімальний розмір власного капіталу НФУ ‒ з 10 до 5 млн грн. Це положення чинне за умови, що фінансова установа здійснюватиме таку діяльність із використанням не більше ніж 50 структурних підрозділів. Кожне наступне збільшення кількості структурних підрозділів на 50 одиниць потребуватиме збільшення мінімального власного капіталу на 5 млн грн.
  • Центробанк скасував вимогу щодо наявності в НФУ не менше 5 структурних підрозділів, приміщення яких відповідають вимогам Національного банку. Ці підрозділи регулюють порядок проведення валютно-обмінних операцій та з питань організації захисту приміщень НФУ.

Небанківські фінансові установи та національний оператор поштового зв’язку, які вже мають генеральні ліцензії на здійснення валютних операцій, матимуть 6 міс перехідного періоду. За цей час вони мають привести свою діяльність у відповідність до нових вимог. Відлік перехідного періоду стартує з дати введення в дію Закону «Про валюті і валютні операції — із 7 лютого 2019 року. Він триватиме до 7 серпня 2019 року. Для суб’єктів, які такої ліцензії не мають, але прагнуть здійснювати валютні операції з переказу коштів і торгувати валютними цінностями в готівковій формі, НБУ встановив порядок та умови оформлення відповідної ліцензії. Також передбачено вимоги до професійної придатності керівників.

Зміни затверджено постановою Правління НБУ від 2 січня 2019 року №9 «Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України». Вони набудуть чинності з 7 лютого 2019 року разом із введенням в дію Закону України «Про валюту і валютні операції».

Раніше ми інформувалиНБУ запроваджує міжнародний номер банківського рахунку для розрахунків з Європою про запровадження НБУ міжнародного формату банківських рахунків, що спростить операції з європейськими банками для фізичних осіб.

Share
Написати коментар
loading...