Реклама

Гранти, податкові пільги та вигідні кредити — як Польща стимулює бізнес

Від редакції: Співзасновниця EWIGOL Consulting і спікерка Східноєвропейського бізнес-форуму Ольга Зеркаль ділиться особливостями створення бізнесу в Польщі та перевагами для малого й середнього бізнесу, які існують у цій країні
Čytaty latynkoju
Гранти, податкові пільги та вигідні кредити — як Польща стимулює бізнес
  1. Головна
  2. Історії
  3. Гранти, податкові пільги та вигідні кредити — як Польща стимулює бізнес
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Від редакції: Співзасновниця EWIGOL Consulting і спікерка Східноєвропейського бізнес-форуму Ольга Зеркаль ділиться особливостями створення бізнесу в Польщі та перевагами для малого й середнього бізнесу, які існують у цій країні

 За словами Ольги Зеркаль, останнім часом Польща досягла максимального темпу покращення умов для відкриття і ведення бізнесу. З 2008 по 2016 рік кількість підприємців зросла з майже 1,8 до понад 2,01 млн осіб. Вони генерують у Польщі близько 70% ВВП.

Що варто знати про польську економіку

Підприємці малого та середнього бізнесу це 99,8% від загальної кількості підприємців та близько 2/3 усього працюючого населення Польщі, вони і є середнім класом у країні. Малий та середній бізнес тут постійно розвивається у:

  • секторі послуг (51,7%),
  • промисловості (10,3%),
  • сфері торгівлі (24,9%),
  • сфері будівництва (13,1%).

На сьогодні у Польщі спрощують процедури відкриття бізнесу та створюють умови для його ведення. Іноземців, які бажають влаштуватися в Європі, дуже приваблює Польща. До того ж, у цій країні достатньо комфортно як початківцям, так і вже успішним бізнесменам. Чому більша кількість підприємців прагне реалізувати нові бізнес-ідеї та розширити власний бізнес за кордоном? Є кілька основних причин: це розширення ринку збуту, доступ до мільйонів платоспроможних покупців, податкові пільги, доступне кредитування тощо.

Польща найлояльніша країна з усього ЄС, зі сприятливим економічним і соціальним середовищем, відсутніми бюрократичними бар’єрами і стабільним законодавством, гнучкою системою оподаткування, можливістю отримати дотації від ЄС на розвиток бізнесу, легалізуватися і у майбутньому мати європейське громадянство. Ці чинники формують високий рівень економіки і надають реальні, вигідні умови для роботи.

До того ж, Польща лідирує за зростанням ВВП, розмірами двосторонньої торгівлі та стабільності економіки у Східній та Центральній Європі. Не останню роль відіграє і географічне розташуванняі, що робить країну свого роду мостом між країнами Західно- та Східно-Європейського регіону.

Як Польща підтримує підприємців

У рамках урядової програми «Перш за все підприємництво» були створені спеціальні економічні зони. Їхня головна мета залучення нових інвесторів і створення робочих місць для швидкого та рівномірного розвитку регіонів. Якщо бізнес має дозвіл на роботу в цій зоні, він отримує податкові пільги.

Місцеві органи влади можуть надати підприємству пільги на нерухомість, залежно від величини компанії та створених нею робочих місць. При створенні бізнесу у пріоритетних напрямках держава забезпечує фінансову підтримку: це — капітальне будівництво, будівництво міської інфраструктури, альтернативна енергетика та інше.

Читайте також: У Польщі ухвалили нові умови працевлаштування

Польські банки відкривають доступ до вигідних кредитів і дають підприємцям позики на розвиток малого та середнього бізнесу. Залежно від сфери та виду діяльності, ставки можуть бути 3-5% річних та нижче.

Держава приділяє особливу увагу підтримці інноваційних виробництв і відшкодовує до 50% від вартості купівлі або використання продуктів інтелектуальної власності, результатів наукових досліджень. Використовуватися вони мають для виробництва якісно нової продукції або послуг.  Допомога виділяється протягом максимум 3 років або доти, поки інвестиції в інноваційний продукт не окупляться.

Гранти від Європейського Союзу ще один важливий інструмент для підтримки малого та середнього бізнесу. Грант може отримати той бізнес, що працює в одному з 6 напрямів, фінансованих ЄС: інфраструктура і навколишнє середовище, людський капітал, інноваційна економіка, розвиток Східної Польщі, технічна підтримка, розвиток територіального самоврядування.

Які особливості відкриття бізнесу в Польщі

Реєстрація підприємства

Щоби зареєструвати бізнес і відкрити банківський рахунок, потрібен лише закордонний паспорт. У Польщі існує 2 способи реєстрації компанії:

  • Реєстрація юрособи онлайн, через інноваційну систему Міністерства юстиції Польщі.
  • Реєстрація за нотаріальним дорученням.

Обов’язкові платежі

Читайте також: Грошові перекази з Польщі в Україну відтепер можна здійснити через TransferGo

Є 2 обов’язкові платежі при відкритті бізнесу:

  • 5 тис злотих (близько 1,2 тис євро) статутний капітал для відкриття ТОВ;
  • 200 євро на місяць вартість утримання фірми.

Форма організації підприємницької діяльності

У Польщі існують такі форми організації:

  • Товариство з обмеженою відповідальністю
  • Приватне товариство
  • Товариство загального типу
  • Відкрите товариство
  • Повне товариство
  • Командитне товариство
  • Представництво іноземного підприємства та інші.

Але найпопулярніше серед іноземців — товариство з обмеженою відповідальністю, яке дає змогу займатися практично будь-якою законною діяльністю. За статистикою, ТОВ становлять понад 80% усіх зареєстрованих підприємств Польщі.

Податки

При виборі держави для розширення бізнесу важливо звернути увагу на систему оподаткування. У Польщі податкова ставка прибуткового податку для ТОВ від 19% це один із найнижчих рівнів оподаткування серед країн Євросоюзу. Для порівняння, у Німеччині 30%, в Естонії 21%, в Угорщині 20,6%.

Крім того:

  • податкові зобов’язання можливі з моменту появи доходу;
  • збільшення видаткової частини дасть змогуть знизити податкове навантаження до 0%;
  • є можливість податкових пільг (зниження або скасування податку) в разі реєстрації підприємства у вільній економічній зоні.

Загальні вимоги

Для іноземних підприємців існують дуже прості вимоги, що збігаються з правилами багатьох інших країн ЄС:

  • бути старше 18 років;
  • мати закордонний паспорт, дійсний щонайменше 18 місяців;
  • надати довідку про відсутність судимості;
  • зібрати стартовий капітал.

Дізнатися більше про те, як зареєструвати свій бізнес у Польщі, отримати вид на проживання для себе і сім’ї на підставі господарської діяльності у Польщі, як працювати у системі пільгового оподаткування і знизити податки на 95%, як отримати дотацію до 5 млн євро, можна на Східноєвропейському бізнес-форумі, який пройде 20-22 листопадаУ Польщі відбудеться триденний Східноєвропейський бізнес-форум у Вроцлаві.

Share
Написати коментар
loading...