Реклама

В Україні впроваджують норми екодизайну для техніки

Кабінет міністрів України схвалив технічний регламент, який стосується встановлення системи для визначення вимог з екодизайну енергоспоживчих продуктів, повідомляє Урядовий портал
Čytaty latynkoju
В Україні впроваджують норми екодизайну для техніки
  1. Головна
  2. Креатив
  3. В Україні впроваджують норми екодизайну для техніки
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Кабінет міністрів України схвалив технічний регламент, який стосується встановлення системи для визначення вимог з екодизайну енергоспоживчих продуктів, повідомляє Урядовий портал

Відповідно Директиви, екодизайн означає інтеграцію екологічних аспектів в дизайн продукту, щоб поліпшити його екологічні характеристики. Техрегламенти за окремими видами продукції планують подати на затвердження до кінця 2018 року.

До якої техніки застосують екодизайн

Конкретні вимоги прописуватимуть для кожної окремої групи товарів. Передбачається прийняття близько 30 спеціальних техрегламентів за окремими видами продукції. Так, в Україні заборонять продавати техніку, яка не відповідає вимогам екодизайну. Нові вимоги повинні враховуватися при продажу великої побутової техніки та заводського обладнання. Гаджети і дрібну електроніку не зачіпатимуть.

Як пояснила координатор комітету побутової електротехніки Європейської бізнес асоціації Вікторія Куликова, першим приймуть пакет регламентів для котлів, генераторів. А також розроблені аналогічні регламенти для холодильників, пилососів, пральних і посудомийних машин та іншої великої техніки, пише  EcoTown.

Відповідно до екодизайну вимоги можуть встановлюватися до максимального споживання електрики телевізорами, максимальної потужності двигуна пилососа, мінімального індексу енергоефективності пральної машини чи норм споживання води посудомийною машиною.

За інформацією видання EcoTown, Після прийняття нових норм, буде неможливо продати вроздріб товар, що не відповідає новим вимогам. Водночас кожен регламент передбачає перехідний період, протягом якого можна реалізувати товар, який не відповідає вимогам екодизайну.

Впровадження системи екодизайну в Україні дозволить:

  • зменшити використання енергоресурсів при проектуванні, виготовленні, використанні та утилізації енергоспоживчих продуктів;
  • збільшити кількість енергоефективних продуктів на ринку;
  • не допустити введення в обіг тих товарів, які нераціонально споживають енергію та негативно впливають на навколишнє середовище.

Постанова Кабміну прийнята 3 жовтня набирає чинності через шість місяців з дня її опублікування. Документ підготувало Держенергоефективності на основі імплементації 125-ї Директиви Європейського Парламенту та Ради від 21 жовтня 2009 року.

Енергоспоживчий продукт — це будь-який продукт, який споживає енергію під час його використання, вводиться в обіг та/або вводиться в експлуатацію в Україні, а також елементи, що можуть бути частиною продуктів, на які поширюється дія цього Технічного регламенту, вводяться в обіг та/або експлуатацію як окремі частини продукту для споживачів і екологічні характеристики, які можуть бути незалежно оцінені.

Нагадаємо, для збереження природи та розвитку поновної енергетики в Хмельницькому створили енергетичний кластер. Більше про це — в нашому матеріаліУ Хмельницькому створили кластер з розвитку поновної енергетики.

Share
Написати коментар
loading...