Реклама

8 ознак scam-проекту, або Як не інвестувати у фейк — поради CEO Amira Capital

Від редакції: У сучасному світі хіба людина з вадами слуху не чула про «біткойн, ефір, блокчейн» та ще купу інших модних слів, які всі вживають, але майже ніхто не розуміє. Саме цим і користуються аферисти: створюють фейкові криптопроекти, збирають гроші — і зникають. CEO швейцарсько-українського інвестиційного фонду Amira Capital Дмитро Буравель розповідає, як відрізнити якісний криптопроект від фейкового
Čytaty latynkoju
8 ознак scam-проекту, або Як не інвестувати у фейк — поради CEO Amira Capital
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 8 ознак scam-проекту, або Як не інвестувати у фейк — поради CEO Amira Capital
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Від редакції: У сучасному світі хіба людина з вадами слуху не чула про «біткойн, ефір, блокчейн» та ще купу інших модних слів, які всі вживають, але майже ніхто не розуміє. Саме цим і користуються аферисти: створюють фейкові криптопроекти, збирають гроші — і зникають. CEO швейцарсько-українського інвестиційного фонду Amira Capital Дмитро Буравель розповідає, як відрізнити якісний криптопроект від фейкового

«Почнемо з ввідних компонентів», — говорить Дмитро Буравель. Спочатку було ICOАндрій Великий: «ICO — не легкий і не швидкий спосіб залучити гроші» — це Initial coin offering, тобто форма залучення інвестицій для криптовалютних проектів. Це — первинне розміщення монет, які в ідеальному варіанті призначені для оплати послуг проекту в майбутньому.

Що таке scam

ICO створює маркери проекту, тобто акції, щоби виставити їх на продаж. Далі керівники ці маркери продають, отримують гроші, роблять проект. Після того, як проект починає працювати, токени отримують певну цінність. Потім їх можна витрачати всередині проекту. Але є люди, які продають токени, а сам проект не реалізують. Це і називається scam, скамом (тобто аферою). Наше завдання як фонду — визначити скам і не дати нашим інвесторам вкластися у фейк.

На що варто звертати увагу

У кожного ICO є whitepaper  — інформація про криптовалютний проект. Усі компоненти повинні бути публічними: опис проекту, код проекту, команда проекту, радники проекту. У випадку, коли кожен може побачити у вільному доступі, що робить компанія, тоді вона і діятиме прозоро та за правилами.

Концепція проекту

Здавалося би, факт очевидний, але чимало людей випускають цей момент із поля зору — і вкладаються в проекти, де команда обіцяє запустити 100 ракет на Марс за $2 тис. Логічно, що це неможливо, тому це, швидше за все, перед вами — аферисти.

Можливість технічної реалізації

Поставте собі логічне запитання: чи потрібен взагалі для реалізації цього конкретного проекту blockchain. Якщо потрібен, зверніть увагу, на якому blockchain буде реалізований проект. У випадку, якщо люди не розробляють свій blockchain, а реалізовують його на вже чинному, перевірте його технічну спроможність і працездатність. Критерії для перевірки:

  • пропускна здатність мережі,
  • комісії всередині мережі, з яких буде випливати вартість запуску смарт-контрактів,
  • випуск своїх токенів.

Також перевірте централізованість мережі, тобто у кого під контролем велика частина нод мережі. Зверніть увагу на кількість проектів, програм, запущених на цьому blockchain. Оцініть популярність платформи.

Активність розробки

Деякі проекти можуть мати капіталізацію $20-30 млн — а потім виявиться, що у нього всього 3 рядки коду на GitHub, та й то написані абияк. Як це перевірити? Власне, перейти на GitHub — це публічний ресурс розробника, де розташовані всі матеріали і код проекту. Навіть якщо у тебе немає в цьому експертних даних, ти можеш подивитися кількість змін, доповнень, комітів. Оцінити якість коду пересічна людина не зможе, але тоді на допомогу прийдуть криптовалютні форуми (з них найпопулярніший — Bitcointalk, або соціальна мережа, де активні «криптани» — Reddit). Там дуже часто обговорюють якість проектів в публічній площині, дають експертну оцінку. Ще, до прикладу, існують такі сервіси, як Onchainfx.com, які дозволяють відстежувати активність процесу розробки і активність розробників на GitHub.

Економіка проекту

Насамперед потрібно розуміти, скільки токенів буде випущено і яка модель емісії монет. Потім зверніть увагу на механіку розподілу залучених коштів — не повинно бути більше 30% активів у творців і партнерів (за умови, що вони будують децентралізований проект). При цьому достатню кількість коштів повинно бути виділено на розробку проекту.

Читайте також: Що таке GitHub і навіщо Microsoft заплатила за нього мільярди доларів

Також потрібно зрозуміти, для чого потрібні і яким чином будуть використовуватися маркери всередині цього проекту. Як працює токеноміка? Ознайомтесь із whitepaper.

Команда проекту

Культура західного світу глибоко інтегрована в криптоспільноти. Це означає, що лідери думок криптосвіту цінують свою репутацію та дбають про неї. І люди, які мають авторитет, не будуть ризикувати і долучатися до ненадійних проектів. Якщо в певному проекті в команді ви бачите людину рівня Гевіна Вуда (колишній CTO Ethereum), то цей проект вартий вашої уваги. Важливо перевірити загалом усіх учасників команди: чи не брали вони участі у сумнівних проектах. Оскільки разом із зростанням рівня розуміння ринку розвиваються і аферисти, котрі купують собі старі акаунти на LinkedIn, приписують собі якісну західну освіту і наукові регалії.

Радники проекту

Не лише учасники, а й радники проекту — теж індикатор того, що це за проект. Уважно вивчіть, хто ці люди. Вони повинні бути успішними і шанованими у світі IT, а не просто невідомими «грошовими мішками». Поставтеся до цього серйозно, позаяк часто можна «потрапити» на «липових» проплачених закордонних «експертів». Були випадки, коли люди велися на гучні імена якихось співаків або акторів, вкладаючи в проект по $50 млн — і як наслідок, просто залишалися ні з чим.

Ком’юніті проекту

У криптосвіті дуже важливе сприйняття проекту громадськістю. Більше того — важлива якість цієї частини громадськості. У випадку, якщо криптогромадськість вірить у проект, це суттєво мінімізує ризики. Якщо люди, які туди інвестують, не просто купили монети, а вони цікавляться, як це працює, намагаються протестити продукт, —  це свідчить про знак якості та рівень проекту. Якщо люди цікавляться винятково ціною, то інвестори цього проекту можуть виявитися спекулянтами — і в один момент просто все продати.

Читайте також: Яким був ринок ICO у I півріччі 2018 року

Партнери проекту

Партнерство проекту з відомою перевіреною великою компанією — це вже добре. Якщо ця компанія ще й спеціалізована — просто відмінно. Якщо це партнерство зі знаним в індустрії фондом — це ще краще, оскільки фонди зачасту знають, куди вони інвестують. Якщо низка хороших фондів (з ТОП-10) інвестували в проект, цей варіант можна розглядати як надійний і для ваших інвестицій.

Share
Написати коментар
loading...