Реклама

Як переробляти та сортувати непрацюючі ґаджети — досвід США

Дбати про довкілля важливо — але це означає не лише сортувати сміття чи не використовувати пакети з пластику, який не розкладається. Значна частина сміття, яке виробляє сучасне людство — це побутова електроніка. Куди подіти несправні телефони чи поламані планшети? Ось як цю проблему долають у США
Čytaty latynkoju
Як переробляти та сортувати непрацюючі ґаджети — досвід США
  1. Головна
  2. Історії
  3. Як переробляти та сортувати непрацюючі ґаджети — досвід США
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Дбати про довкілля важливо — але це означає не лише сортувати сміття чи не використовувати пакети з пластику, який не розкладається. Значна частина сміття, яке виробляє сучасне людство — це побутова електроніка. Куди подіти несправні телефони чи поламані планшети? Ось як цю проблему долають у США

Переробка електроніки безпечним чином полягає не лише у потребі позбутися від акумуляторів чи хімічно активних компонентів, які можуть забруднювати ґрунт та воду. Потрібно також повторно переробити пластик, метали, інші компоненти, які входять до складу смартфонів, планшетів та ноутбуків, після того, як ними перестають користуватися. Сполучені Штати Америки — один із найбільших ринків переробки таких ґаджетів. При цьому загальнонаціонального закону, який би визначав порядок переробки старої техніки, досі немає. Відтак немає жодних програм федерального уряду, які були би фінансовими та організаційними «помічниками» в цьому питанні. Є лише закрита програма від USPS для федеральних агенцій та їхніх співробітників — але там йдеться більше про питання безпеки даних та порядок знищення такої техніки, аніж про довкілля (та й широкому загалу така програма не доступна). Відтак у редакції онлайн-видання Engadget розповідають про те, як ритейлери та бренди у США допомагають позбуватися старої побутової техніки та електроніки.

Як з відпрацьованими ґаджетами розбираються мережі магазинів

Best Buy

Мережа ритейлера Best Buy має понад 1 тис магазинів у США, і тому найзручнішим варіантом для американців є доставити стару електроніку до найближчого магазину та залишити її там на стійці обслуговування клієнтів. Американці часто користуються програмами утилізації як можливістю зменшити рівень податкових виплат завдяку часті у благодійних програмах — але у Best Buy програма повернення старих товарів не є благодійною, тому податкової знижки не надають. Перевага цієї програми — можливість утилізувати старі телевізори та монітори, придбані у цій мережі (хоча й доведеться сплатити $25 за кожен, аби покрити витрати на доставлення та демонтаж такої електроніки). Ще одне обмеження програми утилізації від Best Buy — не більше 3 одиниць техніки на день від 1 домогосподарства (включно із не більше ніж 2 телевізорами).

Staples

До цієї мережі у Сполучених Штатах входить усього 300 магазинів, проте у неї є низка переваг. Вони приймають на переробку до 7 одиниць старої техніки щодня, а за зданий на переробку старий принтер можна отримати знижку в $50 на купівлю нового. Програма переробки тут відбувається за анлогічною процедурою — треба доставити стару техніку на ресепшн до стійки обслуговування клієнтів. Також за кожен чорнильний картридж від принтера можна отримати винагороду в $2. Єдина електроніка, яку вони не переробляють — це побутові телевізори.

Office Depot

Читайте також: Китайська компанія зробила з утилізації бізнес на Київщині

Мережа магазинів Office Depot має понад 1,3 тис локацій — але на відміну від Staples та Best Buy, вони не переробляють стару техніку на безкоштовній основі. Якщо ви лише позбавляєтеся від пари-трійки старих акумуляторів чи телефонів, ви можете повернути їх безкоштовно. Проте для більшої техніки доведеться придбати так звану Tech Recycling Box. Вона коштує від $5 до $15 (залежно від розміру). Цю «коробку-в-переробку» можна наповнити такою кількістю старих ґаджетів, яка до неї вміститься (причому обмежень немає, можна навіть вкласти туди невеличкого телевізора). Таким рішенням користуються ті американці, які хочуть позбутися одразу великої кількості електронного мотлоху. Окремо є програма для утилізації старих чорнильних картриджів від принтерів. Office Depot пропонує $2 за картридж, але виключно у випадках, якщо ви придбаєете товарів щонайменше на суму в $10 цього ж місяця.

Як бренди у США утилізують стару електроніку

Якщо ритейлери не завжди поруч із американськими містечками чи селами, там можна скористатися різноманітними програмами утилізації від самих брендів, котрі виробляють побутову та офісну електроніку. Частина з них навіть сплачують за зворотнє доставлення та дають трохи грошей в рамках так званого «зворотнього викупу». Є також і ті, хто запровадив партнерство із окремими підрядниками, що опікуються переробкою електроніки.

Amazon

У Amazon є власна програма trade-in, але навіть у активних американських покупців можуть бути пристрої, які не підпадають під цю програму. У таких випадках слід скористатися іншою програмою — Amazon має ще можливість переробки mail-in. Поштою можна відправити вщерть поламані Kindle, Fire TV і навіть смарт-нагадувальники Dash Button. Під дію цього «поштового обміну» підпадають навіть мишки та клавіатури, випущені компанією. Доведеться заповнити декілька онлайн-форм та отримати стікери для сплаченого доставлення. А далі ви доправляєте свої ґаджети до найближчого відділення UPS — і все: усі витрати на пересилання покриває Amazon.

Apple

Якщо ваш iPhone або MacBook ще досі «непогано тримаються», можна продати їх іншому власникові. Але якщо вони занадто старі чи геть пошкоджені, варто обміняти їх на подарункову картку певного номіналу — і врятувати довкілля від електронного мотлоху. А зробити це можна завдяки програмі Apple із переробки. Для iPhone, iPad та Apple Watche треба заповнити спеціальну форму, де слід зазначити стан вашого ґаджету та отримати фінансову оцінку стану. Для ще працюючих старих iPhone 5 можна отримати оцінку в $35,а от постраждалий iPhone 7 Plus принесе вам до $315. Власники Mac також мають зазначити серійний номер пристрою. І навіть якщо ваш ґаджет занадто старий та не підпадає під обмін на гроші, варто звернутися до мережі магазинів Apple Store, аби там ваш пристрій прийняли і розібрали на запчастини, а все, що не підлягає повторному використанню — переробили.

Dell

Компанія Dell пропонує користувачам своєї продукції програму переробки у партнерстві з Goodwill. Щоправда, під неї підпадають не усі локації — але загалом вона покриває понад 2 тис адрес. Важливий нюанс для американських платників податків: за участь у цій програмі через її благодійний характер можна отримати податкову пільгу і зменшити обсяг власних податкових виплат за рік. Також у Dell є програма зворотнього надсилання старих товарів. Ви можете згенерувати оплачену накладну та стікер для доставлення і відправити старий ноутбук чи інший пристрій компанії, просто доставивши його у найближче віділення компанії FedEx.

Читайте також: У Києві збудують перші в Україні центри переробки відходів

Epson

Із цим виробником все просто: ви можете відправити старий продукт назад до Epson, просто створивши заявку на доставлення на цьому сайті (якщо проживаєте у США) та доставити ваш пакунок до найближчого відділення служби поштових відправлень FedEx.

HP

У компанії HP радять доставити свій старий лептоп або комп’ютер до найближчого магазину мереж Best Buy чи Staples. Але якщо такої змогу у користувача немає, він може стати учасником програми, за якою деякі ґаджети навіть викуповують за зниженою ціною. Заявник має заповнити форму. У ній слід вказати виробника, рік випуску, модель та стан вашої техніки, а далі ви отримаєте оплачений стікер для свого відправлення. Доставка гарантована протягом 30 днів. Якщо ваш ґаджет підпадає під програму зворотного викупу пристроїв, поштою ви отримуєте паперовий чек із сумою, яку компанія сплачує вам за повернення старого ґаджету до виробника. Оскільки ця програма виконується не силами самоє корпорації, то ви можете також надсилати до неї продукцію інших брендів (навіть тих, які вже припинили випуск продуктів під власними торговими марками).

Інші виробники

Багато інших компаній використовують сторонніх підрядників для переробки — тож можна побачити ті ж назви у переліку різних брендів та компаній, коли йдеться про утилізацію старої електроніки. У низці випадків процедура ця спрощена, і можна надіслати різну техніку в одному пакуванню на адресу компанії, яка утілизує старі ґаджети. Власнику достатньо заповнити бланк та зазначити марку та модель техніки для створення передплаченої етикетки для свого пакування і подальшого доставлення старого ноутбука, планшета чи телефону. Однак у різних штатах існують різні правила щодо того, що саме мжна повертати через поштові відправлення. Через це списки для вибору продукту на сайтах із утилізації можуть відрізнятися залежно від конкретного штату чи міста.

Серед провідних американських переробників — RLGA (займається брендами Acer, Canon, Google, Intel, Lenovo, Microsoft, Motorola) та MRM (переробляє продукцію брендів Alcatel, BlackBerry, Barnes & Noble (nook), TCL та Toshiba).

Share
Написати коментар
loading...