Реклама

Із 2018 року сортування сміття стане обов’язковим — що варто знати

Вже зовсім скоро контейнери для сортування сміття та окремі секції сміттєвих полігонів стануть обов'язковими для всіх регіонів України. Чому це відбувається і що варто знати про механізм сортування сміття — на часі дізнатися про все докладніше
Čytaty latynkoju
Із 2018 року сортування сміття стане обов’язковим — що варто знати
  1. Головна
  2. Картки
  3. Із 2018 року сортування сміття стане обов’язковим — що варто знати
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Вже зовсім скоро контейнери для сортування сміття та окремі секції сміттєвих полігонів стануть обов'язковими для всіх регіонів України. Чому це відбувається і що варто знати про механізм сортування сміття — на часі дізнатися про все докладніше

    Чому запускається сортування сміття і для кого воно буде обов’язковим

    З 1 січня 2018 року Україна зобов’язалася сортувати все сміття за видами матеріалів, а також розділяти його на придатне для повторного використання, для захоронення та небезпечне.

    Законодавчо це врегульоване Законом України «Про відходи». Цікаво, що відповідна поправка до статті цього закону була прийнята ще 2012 року.

    Цей пункт відповідає двом Директивам ЄС – 1999/31/EC та 2008/98/EC, які врегульовують поводження із сміттям у країнах Європи. Вони надають чітку послідовність дій із відходами, а також визначають класифікацію сміття та порядок скорочення кількості відходів на полігонах.

    Хто і як оброблятиме та сортуватиме відходи

    Подивімося на досвід Європи. Згідно із європейськими нормами, придатні для повторного використання відходи повинні відправлятися на відповідні підприємства. При цьому безпечне сміття вивозиться на полігони ТПВ, а з небезпечне має бути знешкоджене у встановленому порядку. Важлива деталь: на звичайні сміттєзвалища не мають потрапляти відходи, які розкладаються біологічним шляхом (норма Директиви ЄС 1999/31/EC). Зараз у діючому законі України немає чітко прописаного переліку та послідовності дій із побутовими відходами.

    В теорії кожне місто та населений пункт має мати обладнану сміттєсортувальну лінію та відповідну інфраструктуру для роздільного збору та сортування сміття і зберігання та переробки різних типів відходів.

    Чи налагоджено вже механізм переробки сміття згідно із новими вимогами закону

    Основних проблеми дві. Перша — не всі населені пункти запровадили таку інфраструктуру, Друга — вже наявні потужності для переробки різних типів сміття мають вибірковий характер прийому тари, пластику чи іншої вторинної сировини.

    За словами заступниці начальника управління благоустрою та комунального обслуговування Мірегіону Людмили Полтораченко, питання того, як збирають, транспортують, сортують та утилізують сміття, належить до зони відповідальності виконавчих органів сільських, селищних і міських рад.

    Які показники України в переробці та сортуванні відходів

    Поки що успіхи в цій сфері не надто великі. Згідно зі звітом Міністерства регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства «Стан сфери поводження з побутовими відходами в Україні за 2016», минулоріч лише 5,8% усього сміття в Україні було утилізовано: 2,71% – спалили, а 3,09% – відправили на переробку. За тим же звітом, у 2016 році у 575 населених пунктах впроваджували роздільний збір сміття, працював 1 сміттєспалювальний завод і 3 сміттєспалювальні установки.

    У липні 2017 року Міністерство екології та природних ресурсів України завершило роботу над «Національною стратегією поводження із відходами». Цей документ докладно змальовує проблему поводження зі сміттям та заходи для її вирішення. Перепоною для реалізації положень документу може стати кількість органів, відповідальних за поводження із відходами та чинний закон «Про відходи» від 1998 року. Крім того, в українському парламенті зараз зареєстровано 6 законопроектів, котрі стосуються переробки, сортування та захоронення побутових відходів.

    Що пропонують українські парламентарі

    У контексті утилізації та захоронення сміття найбільш цікавими є законопроекти 4028, 4838 і 6602.

    Законопроект 4028 пропонує новий варіант утилізації товарних упаковок, а 4838 і 6602 майже повністю змінюють чинний закон «Про відходи». Згідно із цими двома законопроектами, буде чітко прописано систему моніторингу, збору, сортування, транспортування, утилізації та захоронення сміття. Крім того, ці документи зобов’язують підприємства брати на себе відповідальність за утилізацію своїх відходів. Ще один пункт — обидва законопроекти (4838 і 6602) пропонують відтермінувати норму про заборону захоронення неутилізованих побутових відходів із 1 січня 2018 до 1 січня 2025 року.

    Share
    Написати коментар
    loading...