Реклама

Як побачити Київ у VR — проект Sensorama Lab та Lenovo

Вважаєте, що вже бачили все в українській столиці? Компанія Lenovo та проект від студії Sensorama Lab переконані: Київ прекрасний з ранку і до світанку. А показати все це вони вирішили за допомогою віртуальної та доповненої реальності
Čytaty latynkoju
Як побачити Київ у VR — проект Sensorama Lab та Lenovo
  1. Головна
  2. Історії
  3. Як побачити Київ у VR — проект Sensorama Lab та Lenovo
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Вважаєте, що вже бачили все в українській столиці? Компанія Lenovo та проект від студії Sensorama Lab переконані: Київ прекрасний з ранку і до світанку. А показати все це вони вирішили за допомогою віртуальної та доповненої реальності

Компанія Lenovo днями анонсувала запуск проекту віртуального контенту «Київ: з ранку до світанку» — окремого VR-застосунку для віртуальної подорожі знаковими, але багатьом ще не відомими, місцями столиці України. Для тих, хто скористається цим додатком, пропонують прожити день у весняному Києві та відвідати 6 найбільш незвичайних місць і стають безпосередніми учасниками подій, які відбуваються в них. На часі спробувати — але спочатку дізнаємося, як це працює.

Як працює VR-туризм

Щоби скористатися віртуальною екскурсією містом, слід мати VR-шолом Lenovo Explorer. Також користувачу знадобиться застосунок із спеціального сайту. Розробкою застосунку займалася українська студія Sensorama Lab. Повне проходження цього туру займе у вас понад 25 хв. Маршрут охоплює 6 київських пам’яток: Будинок звукозапису Українського Радіо, Київський Велотрек, Технопарк UNIT City, Театр на Подолі, Арт-завод Платформу та Національну бібліотеку ім. Вернадського.

«Київ: з ранку до світанку» — це повноцінний інтерактивний VR-контент, над створенням якого українська студія Sensorama Lab працювала 4 міс. Для реалізації ідеї команда провела фото- та відеозйомки за участю справжніх акторів у театрі та музикантів у Будинку звукозапису, зробила тривимірне фотосканування, озвучення, створила 3D-моделі та анімацію.

Проте впирається тут все не лише в технології. Важливо використати правильну озвучку, аби занурення було максимальним. Саме тому озвучили VR-застосунок відомі київські екскурсоводи — автор урбаністичних екскурсій, засновник «Інтересний Київ» Арсеній Фінберг та авторка пішохідних екскурсій історичним Києвом Олена Орос. Вони знайомлять користувача з містом та розповідають про цікаві місця так само, як і на своїх екскурсіях, занурюючи учасника в таємниці та секрети Києва.

Під час екскурсії, за інформацією Lenovo Ukraine, учасник зможе:

  • потрапити на репетицію оркестру та виступити в ролі диригента в Будинку звукозапису,
  • стати конструктором і зібрати супертехнологічний велосипед «Еней» на велотреці,
  • взяти участь у інтелектуальній вікторині в Національній бібліотеці,
  • побувати на фестивалі «Кураж Базар Індія» на Арт-заводі,
  • відчути атмосферу вистави у Театрі на Подолі та отримати в ньому роль,
  • подивитися, чим живе та як розвивається українська «Кремнієва Долина» — Парк інновацій UNIT City.

Також під час туру користувач VR-застосунка виконає завдання та візьме участь у грі, після якої зможе отримати справжні призи.

Як та навіщо створювали проект

Тарас Джамалов, генеральний директор Lenovo в Україні:

— Можливості віртуальної реальності не обмежуються ігровою індустрією, що й підтверджує український проект «Київ: з ранку до світанку». У компанії Lenovo ми приділяємо велику увагу появі цікавого та різноманітного VR-контенту: від освітнього до розважального. Цей проект покликаний розкрити Київ із нового боку для киян і показати нашу столицю не лише українцям, а й потенційним туристам з усього світу».

Як побачити Київ у VR — проект Sensorama Lab та Lenovo

Альона Стулій. Фото: Lenovo Ukraine

Читайте також: Альона Стулій, Chornobyl 360: «Прагнемо, щоби кожен зрозумів, що таке Чорнобиль»

Альона Стулій, режисерка кіно, реклами та відео 360, очільниця відео-департаменту Sensorama Lab:

— Розробка віртуального туру Києвом — перша серед наших робіт для України, створений у форматі 360° стерео-відео з роздільною здатністю 4K Ultra HD. «Київ: з ранку до світанку» об’єднує експертизу Sensorama Lab, технології Lenovo та творчі ідеї «Інтересного Києва».

Як побачити Київ у VR — проект Sensorama Lab та Lenovo

Арсеній Фінберґ. Lenovo Ukraine

Читайте також: Арсеній Фінберг, «Интересный Киев»: «Мета моєї компанії — закохати інших людей у Київ»

Арсеній Фінберг, засновник «Інтересний Київ»:

— Всі місця, які охоплює VR-екскурсія — дуже незвичайні, навряд чи вони прийдуть на думку при перерахуванні туристичних пам’яток. Нам самим було дуже цікаво розповідати про них.

Олена Орос, авторка пішохідних екскурсій:

— Ми намагалися розповісти про Київ так, як це робимо зазвичай на своїх екскурсіях. Віртуальна екскурсія «Київ: з ранку до світанку» залучає та є такою ж захоплюючою, ніби якщо б вона була реальною.

Як побачити Київ у VR — проект Sensorama Lab та Lenovo

Як реалізовану технічну сторону VR-екскурсії

Читайте також: Кирило Мазур, UNIT.City: «Фермер має використовувати інновації просто у смартфоні»

Презентація віртуальної екскурсії «Київ: з ранку до світанку» відбулася 7 серпня 2018 року в Технопарку UNIT City. Учасники мали можливість ознайомитися з туром та застосунком за допомогою VR-шоломів Lenovo Explorer і ноутбуків Legion Y520 для геймерів.

За словами представників компанії, VR-шолом Lenovo Explorer дозволяє працювати з VR-застосунками протягом тривалого часу завдяки високій роздільній здатності (2880 х 1440), простому підключенню, невеликій вазі та зручній конструкції. Він облаштований 2 контролерами переміщення. Вбудовані датчики шолома автоматично відслідковують рух контролерів, коли користувач тримає їх у руках.

Як побачити Київ у VR — проект Sensorama Lab та Lenovo

Застосунок буде доступний для усіх шоломів на платформі Windows Mixed Reality, а також протягом найближчого часу портований і для інших платформ, обіцяють в українському представництві компанії Lenovo. Завантажити застосунок віртуальної екскурсії «Київ: з ранку до світанку» можна буде з будь-якої точки світу з магазинів Microsoft Store та Steam. Вимоги до ПК або ноутбука для використання програми відповідають мінімальним вимогам для Windows Mixed Reality, для завантаження застосунку знадобиться вільний простір на диску – 9 ГБ.

Протягом найближчого часу цей застосунок буде також доступний англійською мовою, що дозволить розширити географію користувачів і зануритися в атмосферу інноваційного Києва з будь-якої точки світу

Share
Написати коментар
loading...