Реклама

Сергій Францішко, MasterCard Ukraine: «Транспорт змінює платіжну поведінку людей»

Нещодавно у Львові відбулася дискусія про майбутнє українських міст. Серед її учасників був і Сергій Францішко, директор з розвитку бізнесу MasterCard в Україні. Наводимо основні тези його виступу
Čytaty latynkoju
Сергій Францішко, MasterCard Ukraine: «Транспорт змінює платіжну поведінку людей»
  1. Головна
  2. Історії
  3. Сергій Францішко, MasterCard Ukraine: «Транспорт змінює платіжну поведінку людей»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Нещодавно у Львові відбулася дискусія про майбутнє українських міст. Серед її учасників був і Сергій Францішко, директор з розвитку бізнесу MasterCard в Україні. Наводимо основні тези його виступу

Про транспорт як фактор розвитку платежів у містах

За словами Францішка, MasterCard зайнялася транспортними рішеннями для платежів в Україні з кінця 2014 року:

— Транспорт — це основний фактор, який здатен змінити людську поведінку. За статистикою бачимо: як тільки люди починають користуватися картками в транспорті, в них повністю змінюється платіжна поведінка, культура. Як тільки людина починає сплачувати в метрополітені, то кількість торгових операцій з використанням картки для такої особи зростає в 4 рази. Це—  важливий момент зміни поведінки.

Як розповідає директор з розвитку бізнесу MasterCard в Україні, платежі у Київському метрополітені стартували в 2015 році. Бізнес-план передбачав рівень оплати мінімум 100 тис поїздок щорічно. Натомість за 3 роки система відпрацювала майже 29 млн проходів через турнікети:

— Люди сплачують десь 100 тис проходів щодня. На старті їх було усього 400.

Також за словами топ-менеджера, важливу роль у популяризації платежів відіграли безконтактні сервіси Apple PayТочка зору: Як експерти оцінюють роль та можливості Apple Pay та Google PayПриватБанк та Google оголосили про запуск Android Pay. Зараз у столичній «підземці» до 20 тис перетинів турнікету відбувається після оплати телефонами. MasterCard також працює над рішеннями для транспортної системи інших міст:

— У Львові ми запустили валідатори в трамваї для прийому оплат. Запустили також рішення в Мукачево, у Києві в швидкісних трамваях, фунікулерах тощо.

Про фестивалі

Окрім того, безготівкові платежі за підтримки MasterCard в Україні активно запроваджуються під час масових заходів. Фестиваль Leopolis Jazz Fest став для компанії першим знаковим місцем, де повністю було випробувано свого часу безготівкові розрахунки:

— Якщо говорити про джаз-фестивалі, у 2017 році транзакції були з понад 20 країн. У метро — 67 країн. За кількістю транзакцій під час проведення джазового фестивалю у Львові ми зафіксували зростання вдвічі. Отже, і люди, й бізнес цим активно користуються.

Безготівкову зону оплати компанія запустила і під час столичного Atlas Weekend у 2018 році, який завершився 8 липня:

— Ми не просто підтримуємо фестивалі. Ми робимо міста відкритими.

Про цифрові технології в Україні

— У нас 72% населення країни готове і хоче сплачувати телефонами. Це важливо, це потрібно розуміти і допомагати містам брати участь в діджиталізації. В нас немає нічого з інфраструктури Apple, зате є Apple Pay. Як тільки зайшли великі платіжні інструменти для безготівкових розрахунків, банки почали розвивати власні рішення.

Саме тому, за словами Францішка, Україна демонструє зараз надзвичайно високі темпи зростання безготівкових платежів. Зокрема, токенізовані транзакції (з телефону) зросли в 14 разів. Це — в 3,5 рази вище за показники провідних країн світу, де найбільше зростання було вчетверо. Зіграло свою роль і раннє запровадження технології Masterpass. Вона дає оплату в 1 клік бе зпотреби вводити дані картки.

Про відродження QR-кодів

— QR існує досить давно. Але з ним була проблема закритості. Людина, побачивши QR-код, мала встановити додаток, який розуміє цей QR-код, або працювати в рамках системи, яка працює тільки з цим QR-кодом.  Основна ідея в нашому QR-коді — це те, що ти будь-який код з брендингом MasterCard QR можеш відсканувати будь-яким додатком, який теж працює в цій системі. Тобі як користувачу не треба встановлювати ту чи іншу програму, робити якісь додаткові дії. Такий інструмент оплати відкриває можливості, які неможливо (або доволі дорого) здійснювати у традиційний спосіб (приміром, встановлення терміналів).

Про вплив туризму

В середньому європейці подорожують з метою відпочинку по своїй країні або за кордон 10 разів на рік, українці – в середньому 11 разів, а лідерами за частотою подорожей є чехи і словаки з 19 поїздками за рік. У 2017 році Україну відвідали майже 13 млн іноземних гостей. Вони витратили більше €1,1 млрд – 29% на харчування, 17% на житло, 16% на шопінг і 15% на транспорт. Майже 75% всіх транзакцій були оплачені картками.

«Картка Mastercard – ідеальний компаньйон для туристів, які цінують безпеку, швидкість і зручність платежів, без клопоту з готівкою та обмінними пунктами. Ми хочемо допомогти відпочивальникам і бізнес-мандрівникам отримати максимум від подорожей до, під час і після поїздки», – зазначила Наталія Байдала, директор з маркетингу Mastercard в Україні, коментуючи випуск компанією порад для мандрівників. Компанія MasterCard в Україні нещодавно оприлюднила інфографіку з порадами щодо використання карток у літніх подорожах:

МандрівкиНагадаємо, раніше ми публікувалиЯк люди платять у всьому світі — та що це означає для майбутнього платежів матеріал про характер сучасних платежів у всьому світі та вплив цих тенденцій на технології здійснення оплат за товари та послуги.

Share
Написати коментар
loading...