Реклама

Український стартап створив технологію лазерного аналізу ґрунтів

Український стартап Soil Lines презентував нову розробку — аналізатор ґрунту на базі мікролазера. Він може працювати у польових умовах, працює швидко та коштує дешевше за аналогічні закордонні розробки
Čytaty latynkoju
Український стартап створив технологію лазерного аналізу ґрунтів
  1. Головна
  2. Новини
  3. Український стартап створив технологію лазерного аналізу ґрунтів
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Український стартап Soil Lines презентував нову розробку — аналізатор ґрунту на базі мікролазера. Він може працювати у польових умовах, працює швидко та коштує дешевше за аналогічні закордонні розробки

Аналізатор засновано на технології лазерного спектроскопії (LIBS). Ця технологія передбачає, що лазерний імпульс фокусують на зразках ґрунту, далі лазер отримує усі інформацію про хімічний склад. Далі зібрані дані передають на спектрометр та обробляють відповідним програмним забезпеченням.

Як працює стартап і розвивається його технологія

За словами засновників проекту, сама технологія не унікальна, проте раніше її не застосовували у портативному аналізаторі для ґрунтів. Стартап надає якісну і кількісну інформацію про хімічний склад грунту і дозволяє удобрювати ґрунт тільки тими елементами, які необхідні. Розроблений прилад дозволить аграріям істотно зменшити витрати на добрива і одночасно підвищити врожайність, кажуть автори.

Над проектом працює команда вчених з різних науково-дослідних інститутів. З Міжнародного центру «Інститут прикладної оптики» НАН України у проекті працюють троє. Це і сам СЕО Сергій Щукін, і два розробника — Руслан Лимаренко (відповідає за частину програмного забезпечення), Сергій Фролов (hardware). Також в команді є представник Національного наукового центру «Інститут механізації та електрифікації сільського господарства» НААН України. Це Леонтій Литвинюк — третій розробник в команді.

Стартап має назву Soil Lines та орієнтується на глобальний агроринок. Цільова аудиторія — це агрокомпанії, котрі хочуть оптимізувати свої витрати. Крім продажу самого аналізатора, стартап консультуватиме аграріїв, щоб ті використовували прилад максимально ефективно. Також буде можливий виїзд на поле їх фахівця. Аграріям аналізатор дозволить істотно економити витрати на добрива. Стане можливим smart-добриво: внесення лише тих елементів і в тій концентрації, які дійсно необхідні грунті в даній локації. Тепер буде можливо визначати склад грунту без необхідності залучення лабораторії.

Придбати розробку поки що неможливо. Була проведена серія дослідів, експериментів зі зразками ґрунту для визначення якісного і кількісного хімічного складу, створена відповідна база даних і програмне забезпечення. Готовий стаціонарний прототип. Зараз команда працює над створенням MVP (minimum viable product) — повноцінного робочого портативного варіанту, для чого шукають інвестиції. 22 травня 2018 року стартап закінчив інкубаційну програму в бізнес-інкубаторі YEP.

Нагадаємо, раніше ми інформувалиЄС профінансує міжнародний агрокластер в Україні вас про те, що ЄС профінансує перший масштабний агрокластер в Україні.

Share
Написати коментар
loading...