Реклама

Читання на літо: 5 книг, які радить засновник Microsoft

Білл Ґейтс відомий не лише своїми суперечками зі Стівом Джобсом та тим, що заснував Microsoft, а й своєї любов'ю до книг. Періодично він рекомендує найкраще із прочитаного у власному блозі. Літня добірка днями з'явилася на сайті — на часі дізнатися про неї більше
Čytaty latynkoju
Читання на літо: 5 книг, які радить засновник Microsoft
  1. Головна
  2. Історії
  3. Читання на літо: 5 книг, які радить засновник Microsoft
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Білл Ґейтс відомий не лише своїми суперечками зі Стівом Джобсом та тим, що заснував Microsoft, а й своєї любов'ю до книг. Періодично він рекомендує найкраще із прочитаного у власному блозі. Літня добірка днями з'явилася на сайті — на часі дізнатися про неї більше

Що радить читати засновник Microsoft й один із найбільших філантропів та меценатів світу? У його добірку для читання протягом літа увійшли 5 книг дуже різного тематичного та жанрового спрямування. Слово Біллу Ґейтсу.

«Леонардо да Вінчі», Уолтер Айзексон

— Я думаю, що Леонардо був одним із самих захоплюючих людей, які коли-небудь жили на планеті. Хоча сьогодні він найбільше відомий як художник, але у нього було бездоганно широке коло інтересів, від анатомії людини до театру. Айзексон проробив найкращу роботу, яку мені доводилося бачити, щоб поєднати різні напрямки життя Леонардо та пояснити, що зробило його таким винятковим.

Да Вінчі наблизився до розуміння майже всіх того, що на той час було відомо на планеті — частково через те, що наукові знання були відносно обмеженими тоді, частково тому, що він мав високий рівень інтелекту. Але в основному це відбулося завдяки здатності ненав’язливо цікавитися практично кожною областю природничих наук та людським досвідом. Він докладно вивчав все, починаючи від потоку води і підйому диму до м’язів, які ви використовуєте, коли ви усміхаєтесь. Дивовижно, він зробив це практично без формальної освіти. Його батько був нотаріусом, тому Леонардо не було потреби важко працювати. Але через народження Леонардо да Вінчі поза шлюбом (його мати була бідною селянкою, сиротою), його не відправили в школу. Тож малий да Вінчі отримав вільний час, щоби спостерігати за природою та заповнювати свої нотатники спостереженнями та ідеями. Він, за його власними словами, став «учнем досвіду». Айзексон показує геніальність Леонардо в деталях.

Ця книга — гідне продовження великих біографій Альберта Ейнштейна та Стіва Джобса, написаних Айзексоном раніше

«Все стається з якоїсь причини та Інша брехня, яка мені подобалася», Кейт Боулер

— Коли Боулер, професорка і викладачка, отримала  діагноз раку товстої кишки IV стадії, вона намагалася зрозуміти, чому це сталося. Це тест на її характер? Це випробування? Це покарання? У результаті було написано доволі душевні й навіть написані з гумором мемуари про віру та наближення до власної смертності.

Головні питання в цій книзі справді вразили мене і відгукнулися в мені. Я схильний вважати, що світ стає кращим, коли ми діємо морально, і що люди, які роблять добрі речі, заслуговують дещо кращої долі в середньому, ніж ті, хто цього не робить. Але такий причинно-наслідковий погляд на світ може бути шкідливим. Боулер розповідає про деякі ненавмисно болісні слова на її адресу на кшталт: «Це — випробування, яке зробить вас сильнішою».

Боулер назавжди відповідає на питання «чому»: вона відкидає ідею, що нам потрібна причина для всього, що відбувається з нами. Але вона також відкидає альтернативний нігілізм та цинізм

«Лінкольн в Бардо», Джордж Сандерс

Читайте також: «Parasol» — від соціального проекту до книги авторства відомих українців

— Я гадав, що знаю все, що потрібно знати про Авраама Лінкольна. Однак цей роман змусив мене переосмислити частини його життя. Ця книга поєднує історичні факти з громадянської війни з фантастичними елементами. Це по суті — довга розмова з 166 привидами, в тому числі — з привидом загиблого сина Лінкольна. Я отримав нове уявлення про те, як президент Лінкольн, можливо, був придушений вагою горя та відповідальності усе своє життя.

Роман Джорджа Сандерса дає новий погляд на 16-го президента США. Дія роману відбувається протягом однієї ночі недовго після смерті Віллі, улюбленого 11-річного сина Лінкольна. «Бардо» в заголовку означає місце, подібне до чистилища, у якому дух затримується після смерті. У цій книзі — частина кладовища Вашингтона, де був похований Віллі. Дітям небезпечно затримуватися в бардо (з причин, яких ніколи не пояснюють), але Віллі відмовляється піти після того, як батько відвідає його могилу. Велика частина книги зосереджена на інших привидах, котрі намагаються переконати Віллі піти. Автор використовує уривки з історичних текстів, щоби розповісти історію смерті Віллі та її наслідки.

Це — одна з тих захоплюючих, неоднозначних книг, які ви хочете обговорити з другом, коли закінчите її читати

«Велика історія усього», Девід Крістіан

— Цей автор створив мій улюблений курс всіх часів, Big History. Він розповідає історію Всесвіту — від Великого Вибуху до сьогоднішніх складних подій.

Origin Story — це, по суті, курс Big History, зведений до короткої книги. Він поділяє 13,8 мільярдів років існування на те, що Девід називає «порогами» — моментами в історії, які відзначають ключові точки переходу: формування нашої Сонячної системи та першої появи ранніх людей.

Якщо ви не вивчали раніше цього курсу раніше, Origin Story ознайомить вас з її концепціями просто та зрозуміло. Крістіан — дуже хороший письменник, і він знає, як розповісти просто про складне. Проте Девід більш песимістично налаштований, аніж я. Він трохи застряг на нинішньому економічному та політичному «нездужанні», яке нині охопило західну цивілізацію. Натомість я би хотів, щоб він більше говорив про роль інновацій у запобіганні найгірших наслідків зміни клімату.

Ця книга дасть вам більше уявлень про місце людства у Всесвіті

«Factfulness», Ганс Рослінґ, Ола Рослінґ, Анна Рослінґ-Роннлунд

— Я рекомендував цю книгу з дня його появи. Ганс Рослінґ, блискучий лектор, який помер у 2017 році, дає вам проривний спосіб розуміння основних істин про світ — як життя стає кращим, і де світ все ще потребує покращення.

Важко знайти шлях до прогресу, якщо ви розділите світ на багаті країни та бідні країни. Якщо світ поділити на лише 2 варіанти, ви, швидше за все, думаєте, що кожен, хто не має певної якості життя, «бідує». Ганс порівняє цей інстинкт із тим, як людина стоїть на горішньому поверсі найвищого у місті хмарочоса і дивиться вниз на місто. Всі інші будівлі будуть здаватися вам невисокими незалежно від того, чи є вони на 10 чи на 50 поверхів. Співвідношення доходів схоже на співвідношення поверхів. З нижчих поверхів дивитися складніше, а з вищих усе порівнюється зовсім на інших засадах.

Оповідь переплітається із незабутніми анекдотами з життя автора. Це — остаточне слово від блискучої людини і одна з найкращих книг, які я коли-небудь читав

Нагадаємо, раніше ми розповідалиУкраїнські книги з героями-дітьми, які варто завести у вашій бібліотеці вам про українські книги з дітьми в ролі головних персонажів, які варто придбати для своєї домашньої бібліотеки.

Share
Написати коментар
loading...