Реклама

Оксана Стоєцька — про фестиваль Robotica, STEM та як зацікавити дітей технологіями

Покоління змінюються, а разом з ними має змінюватися й освіта. Про те, як STEM приходить в життя українських дітей, навіщо потрібно змінюватися вчителям та чому сім'ям варто відвідати Всеукраїнський STEM-фестиваль Robotica — у розмові з Оксаною Стоєцькою, директоркою компанії «Інноваційні Освітні Рішення»
Čytaty latynkoju
Оксана Стоєцька — про фестиваль Robotica, STEM та як зацікавити дітей технологіями
  1. Головна
  2. Історії
  3. Оксана Стоєцька — про фестиваль Robotica, STEM та як зацікавити дітей технологіями
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Покоління змінюються, а разом з ними має змінюватися й освіта. Про те, як STEM приходить в життя українських дітей, навіщо потрібно змінюватися вчителям та чому сім'ям варто відвідати Всеукраїнський STEM-фестиваль Robotica — у розмові з Оксаною Стоєцькою, директоркою компанії «Інноваційні Освітні Рішення»

Ми поспілкувалися з Оксаною Стоєцькою напередодні фестивалю Robotica, який відбудеться на ВДНГ 12-13 травня. Директорка компанії «Інноваційні Освітні Рішення» розповіла нашій редакції про своє бачення сучасної освіти та про те, чому всім без виключення членам сім’ї не буде нудно на STEM-фестивалі.

Про те, що потрібно сучасним дітям

— Для сучасних дітей важливо розуміти те, для чого їм потрібні знання. Я зараз більше говорю про середню і старшу школу. Коли вони обирають певний предмет, то підходять до цього таким чином, чи зможуть вони надалі ці знання використовувати. І для сучасної освітиІзраїльська освіта та практики STEAM — чого варто повчитися Україні це великий виклик, який нам потрібно вирішити. Якщо ми говоримо про навчання, воно має будуватися на реальних речах і проектах, аби діти обов’язково бачили, як вони використають ці знання.

Про STEM-освіту та технологічне навчання

Оксана Стоєцька

STEM — це наука, технології, інженерія і математика. Тобто це комплексний підхід до навчання. Оксана розповідає, що організовувала в Україні чемпіонат FIRST, цього року тема була «Вода і людина». І щоби зробити цей проект, діти віком 10+, з 5-го по 10-й клас, мали спочатку вивчити проблематику. І тут проявляється вміння користуватися технологіями, правильно обирати пошукові редактори, працювати з інформацією й аналізувати її. Школярі також мали визначитися зі своєю темою, щоби вона була як актуальна, так і інноваційна. Коли перед дитиною є problem solving — вирішення конкретних задач, тоді їй більш зрозуміло, які знання потрібні і в яких сферах.

За словами Оксани, у підготовці до чеміонату важливі вміння користуватися комп’ютером, уміння програмувати, оскільки завдання пов’язані з робототехнікою — це все необхідні в сучасному житті навички. Коли дитина знаходиться не лише в часових рамках, але й має свободу вибору інформації для вирішення конкретної проблеми — тоді ми й бачимо вмотивовану дитину.

— Багатьом дітям для представлення своїх проектів недостатньо вже зробити просто презентацію — це дуже банально. Їм потрібно поділитися своєю ідеєю, для цього потрібно зробити сайт або мобільний додаток — а це вже зовсім інші знання. Неважливо, скільки дитині років, якщо перед нею стоїть таке завдання — вона розбереться.

«У нас є безліч прикладів вирішення таких задач учнями 6-7 класів. І вони вже в такому віці здатні створити простий мобільний додаток, вивести на Android чи iOS, аби всі зацікавлені могли його встановити на свій смартфон. Ось що цікаво сучасній дитині»

Поєднати цікаве з корисним — математика по-сучасному

Як пояснює Оксана Стоєцька, будь-який проект потрібно прорахувати, проаналізувати у цифрах. Потрібно провести економічний аналіз, так само, як і з будь-яким стартапом. Перш ніж виводити проект на ринок, потрібно його обґрунтувати економічно — ось тут і стає у нагоді математика.

— Тут потрібні формули, потрібен математичний аналіз і тоді звісно для сучасного учня зрозуміло, що без знання математики, без знання роботи з числами він не зможе свою ідею вивести у життя. Це знову ж таки велика мотивація. Для сьогоднішніх дітей знову ж таки дуже важливою є користь для суспільства. Щоб не просто так щось зробити, а щоб це якось вплинуло на хід обставин. І вони більш залучені зараз в такі маштабні, світові проблеми, ніж попереднє покоління.

Про пізнання науки не через підручники, а на практиці

Якщо говорити про науку, потрібно розбиратись, які тенденції сьогодні є, які актуальні проблеми взагалі існують у світі . Усе це також глибокий аналіз і розуміння дитиною сьогоднішнього стану речей. На думку Оксани, книжка не може описати те, що існує сьогодні.

— Книжки пишуть, а через деякий час вони застарівають. І багато дітей сьогодні користуються електронними книжками, електронними матераіалами, які вони можуть знайти в інтернеті, для того щоб зробити свій проект сучасним, відподаючим сьогоднішнім запитам. Тому коли ми говоримо про сьогоднішнє навчання (є фундаментальні знання, їх ніхто не відміняв),  є й те, що мотивує дитину.

Як показує досвід, якщо шукати в дитині мотивацію, то швидше за все її можна знайти, якщо запалити дитину через якусь ідею. І тема для ідеї може бути різною, ми говоримо не тільки про технології, в літературі теж можна знайти певну проблему і вирішити її.

«Коли ти залучаєш сучасну молоду людину, щоб вона була задіяна в розробці чогось — ось саме це вмикає її, змушує опановувати знання, розширювати світогляд і залучати інших людей»

Оксана розповідає, що для проектів необхідно було знайти спеціалістів в області води, екології води. Тож діти своїми командами виїждажали в інші міста, де ці спеціалісти є, просили допомогти у зіставленні розуміння того, що є сьогодні і чим би вони могли бути корисні. Тому школярі прекрасно розуміють, що онлайн-спілкування — не достатньо.

За словами Стоєцької, сучасне навчання не обмежується тільки сидінням в класі, це більш активне проведення часу дитиною. І якщо ми це все зіставимо разом — це і є частиною дорослого життя. Воно може бути не настільки серйозним, але для школярів і для їхнього віку це достатньо серйозні рішення.

Як заразити ваших дітей навчальним вірусом

На думку Оксани Стоєцької, важливо виховувати в дітях відчуття відповідальності за те, що вони роблять. Коли школярі знають, що від них щось залежить, у них з’являється зовсім інший підхід, вони стають більш зацікавлені, залучають інших підлітків.

— Є діти, які працюють з нами вже 3-4 рік. Тобто вони ростуть і розвиваються разом з нами. І ми бачимо, як вони змінюються: вони стали більш відкритими, більш сміливими. Презентації для них вже не є стресом, вони легко йдуть на контакт, діляться своїми ідеями, розуміють цей шлях від ідеї до її реалізації. В них вже є досвід який допомагає відчувати себе в цьому житті впевниніше. І ось коли ця команда розказує про свої досягнення, звісно ж це залучає інших дітей. Це стає таким гарним вірусом, який нам потрібен сьогодні.

«Навчальний вірус — це діти з ентузіазмом зайняті навчанням. Цей ентузіазм неможливо просто організувати в класі на уроках, його потрібно створювати»

Про застарілі книжки та підходи у школах

— Взагалі я не бачу ніяких обмежень. У нас скрізь інтернет і відкриті знання, бібліотеки відкривають доступ, університети викладають свої лекції. Єдине обмеження, яке існує зараз для молодої людини — це знання іноземних мов і власна мотивація.

За словами Оксани Стоєцької, старі книжки — це взагалі неприпустимо, вони не сприймаються сьогоднішнім учнем:

На це ще можна закрити очі: є фундаментальні речі, наприклад, математика, фізика — хоча зараз це можна вивчати більш інтерактивними способами. Є речі, які не змінюються вже сторіччями, і ми дійсно мусимо їх знати. Однак є й та інформація, яка просто застаріває.

Підручники мають переписуватися, зазначає Оксана. Та в книжки є довге життя: її потрібно написати, потім опублікувати, отримати масу ліцензій тощо — все це час. Тож, на думку Оксани Стоєцької, online-технології більше прогресуватимуть і за ними майбутнє.

Книжка залишиться гарним витвором мистецтва, який просто приємно тримати в руках, тому що вже є така традиція читати паперовий примірник. Що стосується навчального підручника, над ним потрібно працювати, інформацію потрібно копіювати й обробляти. Тому електронний варіант більш зручний для сьогоднішніх дітей, підсумовує пані Оксана.

Перевчити вчителя — змінити освіту на краще

Насамперед справа в учителях, стверджує Оксана Стоєцька. Їм потрібно добряче попрацювати над собою, але без цього ми ніяк не зможемо змінити систему навчання. Все починається із учителя.

— На мою думку, навіть простіше дитину підготувати до будь-якої системи навчання, друге питання — вчителі. Адже в них є свої стереотипи, свої обмеження, не всі вміють цими технологіями користуватися. Саме в цьому я бачу більшу проблему, аніж готувати дітей.

«Діти більш мобільні, швидше пристосовуються до таких змін, ніж дорослі — ті ж вчителі, батьки. Іноді вони згадують «ось у нас в школі було так», але так як було колись в школі — вже не буде»

Оксана переконана, шо старі принципи вже залишилися в історії, і треба жити сьогоднішнім днем. Тому слід дивитися на те, що подобається сучасним дітям, відштовхуватись від цього, якщо ми хочемо мати освідчене суспільство.

Як сучасні навчальні програми змінюють дітей

В Україні активно розиваються дві великі програми — FIRST LEGO League (і також Junior) та програма World Robot Olympiad. Діти, котрі показали найкращі результати, найцікавіші проектами, найкрасивіші виступи роботів на чемпіонатах мають змогу поїхати і продемонструвати свої знання та вміння на світовій арені.

Те, що ми привозимо в Україну — це найкращі світові програми, наявні сьогодні. І це стосується як робототехніки, так і науки, і технологій. Коли у дитини є розуміння того, що вона може поїхати за кордон, питання вивчення мови — фактично не стоїть.

За словами Оксани, молода людина просто розуміє необхідність знання іноземної мови і вивчає її. Друге питання — це наскільки ми адаптовані до вивчення інших країн і взагалі чи готові ділитися своїми ідеями. На думку Оксани Стоєцької, над цим потрібно працювати і освіті, і батькам, щоб діти були більш відкритими і впевненими в собі.

«Після участі в наших програмах діти вже не обмежують себе шкільним курсом, не бояться думати про сміливі ідеї — це і є відкриттям самих себе. Школярі отримують віру в те, що саме їхня ідея може змінити світ»

— Ті діти, що вже випустилися зі шкіл, що вже за віком не підходять для цих проектів, залишають такі відгуки: «Ми подаємо документи в декілька університетів, ми не боїмося співбесід, для нас співбесіда вже не є таким страшним викликом. Це ми обираємо університет!». Тобто в них змінюється життєва позиція. Підлітки розуміють, що в своєму житті вони хочуть приймати рішення.

Наші програми дозволяють закласти впевненість у собі і розуміння того, ким ти є сьогодні і що ти хочеш не тільки від себе та соціуму, а і того, що ти хочеш принести в цей світ. І саме для цього потрібні ці знання. Коли дитина на питання «навіщо мені вчитися?» відповідає «бо знання допоможуть мені знайти себе, бути корисною, зробити цей світ кращим, врешті-решт допомогти своїм батькам». Упевненість дитини в сьогоднішньому дні — те, що потрібно дати їй у шкільні роки.

Чому родинам варто відвідати фестиваль Robotica

12-13 травня пройде фестиваль Robotica, який вперше буде проходити напевно на найбільшому майданчику в Україні, це майданчик ВДНГ. Це буде дводенний сімейний фестиваль.

— Ми акцентуємо увагу саме на сімейних цінностях, тому що розуміємо наскільки це важливо. У сім’ї, як правило, не одна дитина. Хтось може бути зацікавленний, наприклад, у техніці, а хтось мати якесь інше хобі і ми це розуміємо. Тож на фестивалі ми розповімо, що взагалі таке STEM і з чого він складається.

На фестивалі буде кілька напрямів, котрі будуть присвячені окремо олімпіаді з робототехніки, чемпіонату FIRST LEGO League Junior, буде архітектурний конкурс. Зокрема, всі охочі зможуть прийти і взяти участь у змаганнях роботів-сумоїстів. І це будуть окремі майданчики, пов’язані зі спортом, наукою, технологіями, з центральними аспектами життя, де зможе взяти участь вся родина. Тобто Robotika — це два дні повного занурення у все найновітніше, найцікавіше і пов’язане тільки з гарними емоціями.

На думку Оксани Стоєцької, ці 2 дні запам’ятаються надовго як учасникам, так і батькам. До речі, це вже 10-ий ювілейний фестиваль. Діти, котрі брали участь в цих фестивалях з самого початку, вже давно виросли. Вони вже мають власну роботу, багато з них пов’язані саме зі сферою робототехніки. Як розповідає Оксана, багато з них навчаються в університетатх і в США (MIT), і в Німеччині, і в Словенії, і в Австралії — по всьому світові.

— Ми зробимо все можливе, щоб максимально представити сучасні напрямки. Прагнемо, щоби вся сім’я знайшла для себе, чим займатись на фестивалі і щоб вони пішли щасливими і збагаченими за ці два дні. У нас 3 тис дітей зі всієї України, які готувалися протягом року, щоб приїхати на наш фестиваль. І звісно ж це батьки, які прийдуть і будуть підтримувати своїх дітей.

Ми очікуємо більше 30 тис людей. Звісно, це велика відповідальність. Та в нас є досвід і головне — розуміння, для кого ми це робимо. Тож ми готові зустріти таку велику кількість гостей на фестивалі. Всіх запрошуємо і чекаємо, залюбки познайомимо батьків і дітей з останніми новинками в освіті, технологіях і  комунікації.

Share
Написати коментар
loading...