Реклама

Засновник агенції fedoriv: «Для перевтілень вам потрібен маленький спецназ»

Аґенція fedoriv — одна з найбільш упізнаваних в Україні, вона стояла за ребрендингом та запуском цілої низки B2C- та B2B-брендів. Відвідувачі iForum-2018 мали змогу послухати прогноз засновника цієї компанії Андрія Федоріва щодо того, які зміни переживатиме суспільство та бізнес вже у найближчий час
Čytaty latynkoju
Засновник агенції fedoriv: «Для перевтілень вам потрібен маленький спецназ»
  1. Головна
  2. Історії
  3. Засновник агенції fedoriv: «Для перевтілень вам потрібен маленький спецназ»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Аґенція fedoriv — одна з найбільш упізнаваних в Україні, вона стояла за ребрендингом та запуском цілої низки B2C- та B2B-брендів. Відвідувачі iForum-2018 мали змогу послухати прогноз засновника цієї компанії Андрія Федоріва щодо того, які зміни переживатиме суспільство та бізнес вже у найближчий час

Темою виступу, яку озвучив Андрій Федорів зі сцени, стали зміни. Перше, що спадає на думку, — це технології та зміни у них, але насправді це не так. Зміни в першу чергу відбуваються у мисленні та поведінці людей. Продемонструвати усе це можна на конкретних прикладах із роботи fedoriv.

Реклама померла — хай живе реклама

На конференціях кажуть про «смерть довгої реклами» та 30 сек як максимальну довжину реклами — але бренди, орієнтовані на старшу вікову категорію покупців, можуть працювати навпаки, знімаючи відео по півтори хвилини, і збільшуючи продажі на 40-45%. Споживачі — це люди, які здебільшого живуть інакше, аніж креативні директори, маркетологи чи 12 тис відвідувачів інноваційних конференцій. Ми звикли до OLX в Україні — але реклама компанії в Узбекістані чи Казахстані має зовсім інший вигляд і подачу, адже доводиться враховувати з одного боку власників смартфонів, а з іншого — старших людей, які звикли до ринків і продажу ковдр, казанів та побутових речей. Гіпстери з модними планшетами не зможуть «зачепити» таку аудиторію.

Пакування та знижки — це не реальний маркетинг сьогодні, наголошує Федорів. Треба передбачати майбутні прагнення споживача. Маркетинг став наукою про зміни, а не про промо-плакати чи яскраві картинки. Вчорашні продукти та нездатність передчувати зміни роблять результати вашої роботи нікому не потрібними. Слід змінювати «мандрівку» споживача та посилювати споживче задоволення. Ключовий інструмент для сучасного маркетингу — це емоції. Емоції дає контент. Контент — все, з чим споживач стикається у житті, вважає Федорів. Другим інструментом є технології. Зміни можна ініціювати завдяки поєднанню цих двох складових.

— Коли ти пропонуєш людям технологію, через яку їм доведеться не ходити на базар і не торгуватися, вони тобі скажуть: «Йди геть зі своєю технологією».

Про потребу в перевтіленнях за версією fedoriv

Більше половини поточного бізнесу в агенції fedoriv — це проектування та втілення змін. Приклад компанії «Укрнафта» — один із таких кейсів. Півтора роки пішло на подолання внутрішніх протиріч, спротиву та неготовності змінювати та змінюватися, наголошує Федорів. Ситуація є типовою не лише для цієї компанії, яка досить довго перебувала у консервативному руслі розвитку.

Читайте також: Хто такі T-shaped маркетологи

Менеджери, за словами Федоріва, надають перевагу мисленню за короткостроковою перспективою: їх не цікавить умовне «світле майбутнє» про блокчейни та чат-боти. Їх цікавить цьогорічний бонус, а значить —максимум прибутку до кінця року, а не перспектива на 2-3-5 років. Спиратися у перевтіленнях доводиться на тих, кого Федорів називає «маленьким спецназом» — такі є навіть у консервативних структурах на кшталт «Укрпошти» чи «Ощадбанку». Цим людям «більше за усіх треба», їх не задовольняє поточний стан речей, вони передчувають і фіксують зміни, котрі вже насуваються. Питання — чи вдасться їм «продати всередині» ці технології та інновації іншим, котрі поки не поділяють цього захоплення.

Про кейс змін «Укрнафти»

У випадку із «Укрнафтою» знадобився не просто зовнішній редизайн, зміна логотипу та фірмового стилю. Потрібно було також цілковито змінити сервісну модель, ритейл та підходи до обслуговування. На ці пішло 1,5 роки. 4 заправних станції вже працюють у новій парадигмі — це пілотний проект, а попереду перевтілення та реформування ще 600 АЗС по усій країні. Проекти такого рівня вимагають стійкості та наполегливості.

Читайте також: Ярослав Максимович, 2Event: «Мисліть глобально зі старту»

Проте наполегливість та вміння виходити за рамки звичного підходу потрібно не лише консервативним бізнесам. На прикладі власного курсу щодо брендингу Федорів побачив, що повторювати один і той же продукт в офлайн-просторі він не зможе фізично, а попит на нього не спадає. Тоді цей курс перевели у формат відеозапису, який можна продавати. За перші 3 тижні після оприлюднення на онлайн-продажах агенція заробила більше, аніж на офлайн-івентах, які відвідали 2,5 тис осіб. Нова технологія продає курс про традиційний маркетинг набагато краще за класичну школу.

Про Concert.ua та афіші

Є онлайн-бізнеси, в яких мандрівка споживача від початку до кінця відбувається в онлайн-просторі, у них немає офлайн-складової. Таким в портфелі fedoriv став сервіс замовлення квитків на концерти, вистави та події Concert.ua.

Майже рік довелося перепрацьовувати підхід до продажу квитків. Виробництво афіш раніше було головним, а вже потім афіші для класичних тумб адаптували (часто невдало) для смартфона. Велика частка користувачів втрачалася саме через те, що афіші, зроблені для вулиць, погано читалися та виглядали на екрані телефона — і зміни треба було починати з цього. З таких дрібниць і складається впровадження змін. Деталі вирішуть усе. Саме тому брендам доводиться робити до 18 варіантів самої лише мобільної версії своїх застосунків та сайтів.

— Якщо людина з телефоном приймає рішення про купівлю теж в телефоні, то ваш бізнес — це додаток до мобільного застосунку, а не навпаки.

Також варто не забувати — онлайн не варто замикати виключно на онлайн. За межами соцмереж та сайтів теж є життя та споживачі, й не усі вони сидять у Facebook.

Share
Написати коментар
loading...