Реклама

«Навчай для України»: програма, що надихає покоління та змінює життя

За великою кількістю реформ в Україні часом забувають, що навчання — це не лише про уроки та оцінки. Як показує світова практика, ефективна освіта — це насамперед орієнтованість на всебічний розвиток кожного окремого школяра, та аж ніяк не цілодобове зубріння конспектів. На щастя, існують освітні програми, які допомагають виправити ситуацію. Про те, як «Навчай для України» змінює підхід до навчання і формує майбутнє країни — розповіла Євгенія Гагаркіна, комунікаційна менеджерка програми
Čytaty latynkoju
«Навчай для України»: програма, що надихає покоління та змінює життя
  1. Головна
  2. Історії
  3. «Навчай для України»: програма, що надихає покоління та змінює життя
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
За великою кількістю реформ в Україні часом забувають, що навчання — це не лише про уроки та оцінки. Як показує світова практика, ефективна освіта — це насамперед орієнтованість на всебічний розвиток кожного окремого школяра, та аж ніяк не цілодобове зубріння конспектів. На щастя, існують освітні програми, які допомагають виправити ситуацію. Про те, як «Навчай для України» змінює підхід до навчання і формує майбутнє країни — розповіла Євгенія Гагаркіна, комунікаційна менеджерка програми

Майже рік тому програма «Навчай для України» (Teach For Ukraine), яка стала 41 партнером глобальної мережі Teach For All, приймала заявки від кандидатів на участь у першій когорті. Метою мережі є розвиток колективного лідерства у всьому світі задля реалізації потенціалу кожної дитини, а також надання рівного доступу до якісної освіти. Історії учасників, які працюють у школах та громадах на всіх континентах, не можуть не надихати.

В Україні ж програма працює над удосконаленням освіти там, де це більше потрібно: у селах та маленьких містечках. Про виклики, плани, історії та результати «Навчай для України» ми поспілкувались із Євгенією Гагаркіною, комунікаційною менеджеркою програми.

Про те, як з’явилась програма та кого вона гуртує навколо себе

Кожного року тисячі одинадцятикласників, майбутніх випускників, стикаються з відповідальністю обрати своє покликання під тиском «української мрії» багатьох школярів: вступ до університету. Здається, університетський шлях та здобуття диплому про вищу освіту — то наче вирішення всіх проблем та «мандрівка в життя», принаймні згідно з традиційними переконаннями.

Євгенія Гагаркіна, комунікаційні менеджерка програми

— Насправді ж, за статистикою Українського Центру Оцінювання Якості Освіти (2016), ця мрія стає реальністю далеко не для всіх охочих. Лише 2 з 10 учнів сільських шкіл, які складають Зовнішнє Незалежне Оцінювання (ЗНО) з української мови та літератури, отримують прохідний бал та, відповідно, можливість вступити до університету. Аналогічна статистика для дітей із міських шкіл: у середньому 7 з 10 дітей.

Якщо поєднати ці факти з тим, що далеко не всі роботодавці задоволені навичками випускників вузів, а ще з безліччю стереотипів та упереджень, можна без кінця дискутувати про те, хто «винен» та хто що має робити. А можна взяти участь у програмі та робити реальні зміни власноруч. Що це дає? Можливість формувати майбутнє, стати прикладом та джерелом натхнення для десятків дітей, допомагаючи їм набути світогляду лідерів.

Що треба, аби долучитися до програми

Звісно, подати заявку до 22 квітня за посиланням. Програма запрошує до участі всіх вмотивованих людей, які мають глибокі знання та щирий інтерес до одного з предметів шкільної програми, а також готові щодня передавати це дітям.

Наявність педагогічної освіти не є обов’язковою, проте й не є перепоною для подачі заявки. Важливо, щоби кандидати вже мали вищу освіту (мінімум — диплом бакалавра) та були готові переїхати в одну з областей, де наразі працює програма: Київська, Львівська, Одеська. А ще хотіли пройти інтенсивну програму розвитку колективного лідерства та зробити внесок у становлення особистості та життя не однієї дитини.

Чому «Навчай для України» — це більше, ніж просто уроки та оцінки

За словами Євгенії, беручи участь у схожих програмах в усьому світі, учасники привносять у шкільне середовище щось нове. Уявіть собі, ніби всім вчителям справді важливо не лише те, чи зрозумів учень тему, а й те, чи зрозумів він, куди прагне рухатись далі. Що дійсно необхідно в програмі, то це віра в дитину та змога надати їй певний поштовх до розвитку.

— Наші учасники вже працюють над тим, щоби показати своїм учням, наскільки світ відкритий та різноманітний: що варто постійно отримувати актуальні знання та навички, пробувати себе в чомусь новому та хапати можливості, бо все це матиме надзвичайні результати. Наприклад, девіз класу географії учасника Іллі Крамара — «Dream Big» або «Мрій про Велике». А учасниця Тетяна Пугач проводить інтегровані уроки математики, намагаючись розвинути навичку вирішення проблем із реального життя завдяки, здавалось би, такій далекій від цього математиці.

Євгенія додає, що окрім цікавих та актуальних уроків, усі учасники займаються позакласною діяльністю. Хтось організовує гуртки зі своїх предметів, хтось готує учнів до ЗНО та іспитів.

Наприклад, учасниця Оля Коваль настільки любить англійську та хоче передати це щире зацікавлення учням, що навіть регулярно проводить консультації до уроків. Інша учасниця, Олена Павлюк, проводить кіноклуби, у тому числі — англійською, і це після уроків із трьох предметів, які викладає. Анна Стукало, яка викладає історію, проводить заняття з медіаграмотності, що, за її словами, є її пристрастю. На уроках із 6 класом вони не лише переглядають та дискутують про кіно, а навіть знімають своє. Чекаємо, коли вони запросять нас на церемонію вручення «Оскарів».

Євгенія Гагаркіна, комунікаційна менеджерка програми

Також Євгенія розповіла, що інша учасниця, Настя Бєляєва, підтримала ініціативу учасника Teach For India. Тепер вона чекає зі своїми учнями на листи від їхніх однолітків із далекої Індії. Інші колеги Анастасії організовують екскурсії в нові далекі українські міста, розширюючи кордони чи навіть просто демонструючи місця, які обговорювали на уроках історії. Анна Кобзар, наприклад, також шукає можливості привити любов до української культури: дискусіями, книгами, розмовами в шкільному автобусі чи традиційними святкуваннями.

Як розповідає комунікаційна менеджерка програми, хлопці-учасники можуть просто грати із дітьми у футбол. «Усе це — важливо. І все це завжди нагадує нам, що навіть внесок у життя однієї дитини вартий усіх зусиль під час програми», — говорить Євгенія.

Про те, як розвиваються учасники протягом програми

За словами Євгенії Гагаркіної, участь у програмі справді змінює життя: учасників, дітей та цілих громад. Учасники не тільки інтенсивно готуються до старту програми «Навчай для України», опановуючи методики, інструменти та дізнаючись більше про процес роботи. Вони також отримують постійну менторську підтримку й під час програми, яка допомагає розвиватись професійно та особистісно, а ще відслідковувати прогрес у цих напрямках.

«За два роки, що триває програма, вони дійсно навчають багатьом речам, але й навчаються та змінюються самі», — каже Євгенія. Глибоко занурюючись у контекст шкільної освіти та життя локальних громад, учасники продовжують працювати над їхнім покращенням під час і після програми.

— Так, по-перше, вони глибше розуміють реальний контекст різних сфер життя суспільства, вміють знаходити та створювати цікаві можливості. Та ж Настя, про яку я казала вище, навчає для України в Одеській області, також грала в спектаклі місцевого театру. Інший учасник, Ілля, працює над створенням хабу громадської активності на базі школи. Він проводить Найбільші уроки у світі з географії для своїх учнів та вчителів географії всього району, а ще розповідає про Цілі сталого розвитку ООН, надаючи ширшу картинку та мотивацію до глобальних змін.

Євгенія зазначає, що колективи приймаючих шкіл переважно позитивно ставляться до подібних ініціатив:

Їм приємно працювати з молодими вмотивованими людьми, що усвідомлюють роль вчителя як ментора та управлінця та готові змінювати її імідж власним прикладом. Більшість учасників розповідає нам про директорів-однодумців, постійну підтримку та обмін досвідом із колегами, що часто переходить у реалізовані нові ідеї для уроків.

За словами комунікаційної менеджерки програми, для команди «Навчай для України» від початку була важлива мотивація шкіл та директорів, їх прагнення до вдосконалення та досягнення місії програми.

— Перший рік спільної роботи вже показує, що ми рухаємось у правильному напрямку. Весь цей досвід надає розуміння, на чому варто сфокусуватися після завершення програми, а також більше можливостей для реалізації цього. У всьому світі випускники схожих програм стають діячами бізнес-сектору, започатковують соціальне підприємництво, створюють власні організації чи ініціюють реформи на державній службі. Багато з них і надалі залишаються в освіті, працюють вчителями чи створюють нові школи, стають номінантами на Global Teacher Prize. Усі вони творять позитивні системні зміни.

Як долучитися до спільноти та формувати майбутнє вже зараз

— Ми прагнемо формувати майбутнє, де кожна дитина має можливість розкрити власний потенціал за допомогою якісної освіти, і де кожен може зробити свій внесок у творення суспільства, у якому прагне жити.

Долучитись до спільноти «Навчай для України» можна завжди: як учасник-вчитель, школа, партнер, член онлайн-спільноти чи навіть просто однодумець. Ми завжди відкриті до співпраці в напрямку творення позитивних змін. Наразі ми шукаємо учасників другої когорти. Подати заявку можна до 22 квітня за посиланням. Зроби перший крок та #ФормуйМайбутнє вже зараз.

До слова, раніше ми розповідалиОсвітні платформи в Україні: вижити і перемогти про освітні платформи в Україні. Аби навчитися програмуванню, необов’язково збирати на поїздку до американського офісу Microsoft у Редмонді. Дізнатися основне про голлівудський ренесанс можна, жодного разу не побувавши у Лос-Анджелесі. Достатньо увімкнути комп’ютер — й обрати потрібний онлайн-курс.

Share
Написати коментар
loading...