Реклама

Освітні платформи в Україні: вижити і перемогти

Аби навчитися програмуванню, необов’язково збирати на поїздку до американського офісу Microsoft у Редмонді. Дізнатися основне про голлівудський ренесанс можна, жодного разу не побувавши у Лос-Анджелесі. Достатньо увімкнути комп’ютер — й обрати потрібний онлайн-курс
Čytaty latynkoju
Освітні платформи в Україні: вижити і перемогти
  1. Головна
  2. Історії
  3. Освітні платформи в Україні: вижити і перемогти
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Аби навчитися програмуванню, необов’язково збирати на поїздку до американського офісу Microsoft у Редмонді. Дізнатися основне про голлівудський ренесанс можна, жодного разу не побувавши у Лос-Анджелесі. Достатньо увімкнути комп’ютер — й обрати потрібний онлайн-курс

Чи можливо заробити, інвестуючи в інших? І чи здатний інтернет замінити офлайн-навчання? Розповідають засновники безкоштовних онлайн-порталів, котрі змінюють підхід до освіти в Україні.

Ілля Філіпов, засновник проекту EdEra

«Ми виживаємо завдяки тому, що нам дуже подобається те, чим ми займаємося — тоді і проблеми вирішуються самі по собі», — говорить Філіпов. — «Коли ми тільки починали, мені довелося з’їхати з орендованої квартири — назад до батьків. А зараз у нас багато партнерів, ми виборюємо гранти. Курс з права ми профінансували самостійно. І навіть професійні експерти погодилися працювати безкоштовно. Все задля того, аби зруйнувати стереотип, ніби освіта – це завжди щось нудне».

Поки що в Україні з монетизацією все складно, зауважує Ілля Філіпов: «У нас є B2B-робота. Ми організовуємо для різних компаній та онлайн-курсів освітні консультації. Таким чином, у нас виходить бізнесова модель «роботи в нуль»».

Все починалося з того, що Філіпов з одногрупником помітили: освітній матеріал в Україні не здатен створити конкуренцію західному через недолугий дизайн та зарозумілу манеру викладення. Тоді хлопці вирішили зробити курс з фізики — точніше, з механіки — для старшокласників. Але на той момент вони взагалі не розуміли, як створюються проекти. «Просто з ранку до ночі працювали. Рекламувати продукт вирішили через соцмережі. Ми вишукували старшокласників і писали «Подивись, будь ласка, цей курс: він безкоштовний!». Після того, як почали з’являтися позитивні відгуки, вирішили зробити курси ще на 6 предметів», — пригадує Філіпов.

— Ми конкуруємо не з офлайн-освітою, а з Netflix та відеоблогами. Тому що 20-хвилинне відео виключно академічного матеріалу не буде дивитися жоден школяр.

Ілля Філіпов

«Наприклад, курс для школярів «Лайфхаки з української мови» ми намагалися зробити максимально динамічним. А все, що потребує занадто довгих пояснень – винесли «за камеру», в інтерактивний підручник. Ми завжди слідкуємо, аби текст добре сприймався на слух і багато працюємо над візуалізацією», — розповідає про «кухню» проекту Ілля.

Найпопулярніший курс на EdEra – «Для вчителів навчальної школи». Перші два модулі пройшло 90 тисяч людей. «Є й ті, хто критикують. Один учитель навіть погрожував EdEra подати до суду – через те, що ми знайшли у відповідях помилки» — згадує засновник освітньої платформи.

Онлайн-курси не є заміною офлайн-навчанню, наголошує Філіпов. За його словами, це — радше допомога та можливість відійти від пасивно-декларативного стилю викладання. «Ми хочемо показати, що кожна дисципліна сама по собі є яскравою та цікавою, якщо її правильно пояснювати. Наша мета полягає у тому, аби показати, що освіта — це модно», — каже Ілля.

Марина Фінкельштейн, співзасновниця проекту WiseCow

«Освітні проекти — це не завжди акт благочинності», — переконана Марина Фінкельштейн. За її словами, до переліку потенційних джерел належать введення платної підписки, співпраця з рекламодавцями, партнерські програми тощо. «Але WiseCow?️ Український живопис на межі XIX та XX століть — що на часі знати? зареєстровано як громадську організацію, тобто закон не дозволяє нам вести діяльність, спрямовану на отримання прибутку. Ми прагнемо досягти беззбитковості, наприклад, за рахунок грантів« — каже Марина.

За її словами, команда проекту вірить у те, що освіта в сфері культури та гуманітарних наук має бути максимально доступною. Чим більше ми будемо дізнаватися про себе та інших, тим більше буде взаєморозуміння та поваги один до одного, зауважує співзасновниця освітньої платформи: «У нас немає красиво сформульованої місії, але саме через ці переконання ми і вирішили створювати лекторій». Окрім того, команді дуже подобається фраза одного з лекторів WiseCow: «Щоби майбутні покоління насіння по під’їздах не лузали».

«Думаю, у найближчий час мова буде йти не про заміну традиційної освіти, а про пошук балансу між онлайн- та офлайн-формами навчання. В роздрібній торгівлі є поняття customer journey — це шлях покупця від моменту зародження потреби у товарі до здійснення покупки та пост-продажного обслуговування. Якщо говорити про умовного customer journey «учня», то він вже зараз найчастіше за все потребує поєднання – особистого спілкування з викладачем та роботи з онлайн-джерелами» — впевнена Фінкельштейн.

Провідні університети світу такі як Stanford і MIT (прим. – Массачусетський технологічний інститут) поєднують традиційні методи навчання з розробкою онлайн-лекцій, говорить Марина і додає: «Ми починали переважно зі створення курсів, присвячених українській культурі та історії, але у наших планах все частіше виникає бажання розповідати більше про світову культуру. Ми прагнемо, аби лекторій WiseCow міг забезпечувати всебічними знаннями. З того, що поки не вдавалося реалізувати, але дуже хочеться, — курс про американську літературу XX сторіччя та курс про африканських письменників».

Анастасія Розлуцька, засновниця проекту Є-Мова

«Мова – це те, що завжди було «на часі». Просто підміна понять і викривлення сенсів, політизація мовного питання не давали можливості розвитку. Ми намагаємося перекрити це позитивними меседжами, адже радикальні заклики не можуть вмотивувати до вивчення мови. Наш шлях — це толерація. Ми хочемо показати, що українська — це мова успішних людей», — так починає розповідь про свій проект Анастасія Розлуцька.

За її словами, «Є-Мова»Платформа з вивчення української мови збирає кошти для розвитку проекту — перша комплексна платформа з вивчення української як для російськомовних українців, які захочуть вдосконалити знання, так і для іноземців, які захочуть її вивчити. Також команда проекту працює для мешканців тимчасово окупованих територій – Криму та Донбасу.

Українську мову тут викладають відповідно до стандартів Міністерства освіти і науки України. Рівень знань вимірюють, як у англійській, — за рівнями. «Насправді, ідея – не геніальна, вона лежала на поверхні, але нею ніхто не займався. Я впевнена, що подібні ініціативи незабаром посипляться як горох, але хтось має почати. І зробити це якісно. Частина наших послуг все ж буде платною, зокрема індивідуальні онлайн-уроки з викладачем», — ділиться планами Розлуцька.

— Взагалі, я не думала, що займатимусь цим проектом так довго, але в нього повірили інші - з’явилася велика команда, яка зараз більше схожа на родину. У пісні Положинського є слова: «Я маю мрію – це смішно. Я маю друзів – це сильно». Саме завдяки ентузіазму друзів і волонтерів ми виживаємо.

Анастасія Розлуцька

«Звісно, розчаровує, коли натикаєшся на якісь негативні коментарі у соцмережах із претензіями, навіщо ми все це робимо. Але важливо тримати броню, не піддаватися і більше звертати увагу на тих, хто допомагає», — каже Анастасія. — «Зараз наша координатор Ольга Андрусенко запустила акцію на підтримку проекту. Ми виготовили два види браслетів. На одному написано: «Я розмовляю українською – підтримай мене!». А на другому: «Говори українською! Я підтримую тебе!».

Також команда проекту запустила краудфандинговий збір на платформі «Спільнокошт»Ірина Соловей, Garage Gang: «Малі міста в Україні мають великий потенціал» і шукають нових партнерів. За словами Розлуцької, фінанси потрібні, аби до кінця 2018 року завершити перший блок курсів для російськомовних. Згодом розпочнуть роботу над другим блоком, який орієнтований на англомовних слухачів. «Навіть якщо ми не знайдемо необхідні гроші – я не полишу проект. Інша справа – тоді це серйозно затягнеться у термінах. І тут важливо не перегоріти», — зауважує засновниця «Є-Мови». У подальших планах команди проекту є також створення третього — за переліком, але не за важливістю, — модуля із вивчення кримськотатарської мови.

Іван Примаченко, засновник проекту Prometheus

«Наша історія почалася з мого досвіду. Я, гуманітарій, навчився програмуванню на Ed-x за 11 тижнів. Тоді зрозумів, якщо я зміг, то треба створювати українські онлайн-курси, робити революцію в освіті», — ділиться досвідом Іван Примаченко10 тез про освіту від Івана Примаченка, Prometheus. — «До речі, сайт для нашого пілотного проекту я розробив власноруч».

За його словами, під час запуску онлайн-курсу про бренд-менеджмент – першого масового онлайн-курсу в Східній Європі — грошей не було взагалі, лише студія для зйомки зі старим обладнання: «Після старту курсу ми отримали понад 10 тис реєстрацій».

«Мені казали, що менше ніж за мільйон баксів таке не втілити», — розповідає про Prometheus Іван Примаченко. Зараз платформа має понад 550 тис зареєстрованих слухачів, більше 80 онлайн-курсів і багато міжнародних партнерів. Серед них — ОБСЄ, Рада Європи, Європейський Союз. Здебільшого джерелами фінансування стали донорські кошти різних міжнародних організацій. Але в нагоді став і краудфандинг, визнає Іван, та допомога з боку користувачів: «PrometheusОсвітня платформа Prometheus представила додатки для смартфонів – це народний проект, бо слухачі допомагають у всьому. Наприклад, свого часу вони помітили, що листи від нас часто потрапляють в спам. На початку діяльності ми не розумілися на специфічних налаштуваннях поштового серверу. Тоді один із слухачів вирішив розібратися і пояснив нам».

Іван Примаченко, засновник проекту Prometheus

Разом з Міністерством освіти України команда проекту створила курси ЗНО для дітей з тимчасово окупованих територій. Терористи на окупованих територіях на Сході України навіть виступили із попередженням до дітей, щоби вони не навчалися на Prometheus, бо таким чином ніби поширюється націоналістична пропаганда. «Я думаю, що це — найкращий комплімент, який нам могли зробити окупанти», — зауважує Примаченко. — «Ми прорахували варіант, що наш ресурс можуть блокувати. Тож, Prometheus має мобільний додаток, з якого можна завантажити усі відео курсів і дивитися офлайн».

Онлайн-курси – освіта ХХІ століття, вона якісна і доступна великій кількості людей. Але майбутнє,за словами засновника Prometheus, — за поєднанням різних форматів навчання: «Коли в тебе є й доступ до всесвітніх знань, і занурення у місцеві реалії через різноманітні проекти в офлайн-просторі. Головна проблема традиційної освіти полягає в тому, що викладач просто транслює знання. Лекція – це поганий формат, а пасивне навчання – це профанація».

— Одні роблять вигляд, що чомусь навчають, інші – що навчаються, а ми – що у все це віримо. Реальне навчання має бути виключно активним: коли людина не просто слухає, а мислить, дискутує. Успішне навчання – це розмивання кордону між школою і реальним життям.

Іван Примаченко

Share
Написати коментар
loading...