Реклама

Як виглядає ринок українських авіаперевізників

Авіаційний ринок України чекають зміни через прихід Ryanair. Та ще й запускають національний український лоукостер. Яким чином розподілено ринок авіаперевезень та хто впливає на нього найбільше? Спробуємо про все дізнатися завдяки дослідженню від YouControl
Čytaty latynkoju
Як виглядає ринок українських авіаперевізників
  1. Головна
  2. Історії
  3. Як виглядає ринок українських авіаперевізників
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Авіаційний ринок України чекають зміни через прихід Ryanair. Та ще й запускають національний український лоукостер. Яким чином розподілено ринок авіаперевезень та хто впливає на нього найбільше? Спробуємо про все дізнатися завдяки дослідженню від YouControl

    Чи правда, що український ринок авіаперевезень зростає?

    Аналітики YouControl підтверджують: після невеликого спаду в 2014-2015 роках із 2016-го і до сьогодні відбувалося стале зростання пасажиропотоку в українських аеропортах. Зростання відбулося і на внутрішніх, і на міжнародних напрямках. Проте характер зростання попиту трохи відрізняється. Як інформують у Державіаслужбі України, 2017 року порівняно з 2016 роком кількість пасажирів на внутрішніх рейсах збільшилася майже на 18%, а на міжнародних — майже на 29%.

    Як виглядала динаміка авіаційного ринку в Україні за минулі 10 років?

    Українців та іноземних гостей протягом 2017 року перевозили 18 українських авіакомпаній. Регулярні рейси між Україною та іншими державами впродовж вказаного року здійснювали 10 таких перевізників (до 43 країн) та 29 іноземних (до 27 країн).

    Частка українських авіакомпаній склала 5 837,5 тис пасажирів. Іноземні компаній перевезли 4 975,8 тис пасажирів. Згідно зі статистикою тієї ж Державіаслужби, за 2017 рік зі всіх українських авіакомпаній 93% перевезень здійснено 5 провідними гравцями ринку. Для порівняння, 2016 року 6 таких перевізників здійснили 95% від загальних обсягів авіаперевезень.

    Як виглядає ринок українських авіаперевізників

    Чи є хтось, хто може «посунути» монополію МАУ?

    За незмінним лідером МАУ далі йдуть «Роза вітрів» та «Азур Ейр Україна». На четвертій сходинці опинилася компанія «Янеїр», а на п’ятій — «Атласджет Україна». В цьому рейтингу поки не фігурує компанія «Браво». Вона почала працювати на українському ринку повітряних перевезень лише у квітні 2016 року.

    В YouControl наголошують: різниця за рівнем доходів авіакомпаній вельми значна. Високу концентрацію напрямків в руках окремих учасників можна буде знизити лише за рахунок приходу великих закордонних лоукостерів.

    Як виглядає ринок українських авіаперевізників

    Хто ці авіакомпанії, які заробляють на нас мільярди?

    Перша сходинка вже котрий рік залишається за «МАУ». Цього перевізника було засновано 1992 року. Нині вона входить до фінансово-промислової групи (ФПГ) «Приват», а серед власників значаться ТОВ «Кепітел Інвестмент Проджект» та кіпрська компанія «Онтобет Промоушинз Лімітед». Згідно індексу FinScore в системі YouControl, компанія останніми роками підвищує свою фінансову стійкість, яка нині є помірною.

    Цього перевізника представлено не лише в українських містах, але й у двох десятках інших країн.

    За офіційними даними перевізника, він поєднує Україну з понад 80 найбільшими містами Європи, Азії, Америки, Африки, Близького Сходу і найближчих сусідів України. Окрім цього, вона забезпечує стикування з маршрутами авіакомпаній-партнерів у понад 3 тис міст світу.

    На другій сходинці — Windrose («Роза вітрів»). Ця компанія працює з 2003 року і нині позиціонує себе як найбільша українська чартерна авіакомпанія. Її заснували ТОВ «Райдел» та кіпрська компанія «Брегензер Лімітед». Як і «МАУ», цей перевізник входить до ФПГ «Приват». За даними YouControl, компанія має вищий середнього рівень фінансової стійкості.

    Нині перевізник забезпечує пасажирів регулярними рейсами з Києва до курортних країн — Болгарії, Румунії, Хорватії, Греції, Іспанії та Італії. Також має багато чартерних рейсів до Туреччини та Єгипту із низки українських міст.

    Намагається наздогнати «Розу вітрів» володарка третього місця у рейтингу — «Азур Ейр Україна». Вона пропонує пасажирам перельоти з декількох українських міст (Києва, Одеси, Львова, Харкова, Запоріжжя) до популярних туристичних міст Туреччини, Єгипту, Тунісу, Іспанії, Болгарії.

    Компанія працює на ринку з 2008 року. Серед її засновників значаться ТОВ «Українська Хендлінгова компанія», ТОВ «Форумавіа» та турецька компанія «Байрам Йульгей». Згідно з інформацією системи YouControl, фінансова стійкість «Азур Ейр Україна» зросла до рівня, вищого за середній.

    Що таке FinScore?

    Це — індекс фінансової стійкості компаній від YouControl, який базується на 10 фінансових індикаторах за даними станом на 01.01.2017 року. Ці індикатори комплексно відображають стан ліквідності, платоспроможності, рентабельності та ділової активності компанії порівняно з конкурентами на ринку.

    Як виглядає ринок українських авіаперевізників

    А як в Україні справи із меншими компаніями?

    Трохи менший гравець авіаринку ‒ створена в 2012 році компанія YanAir. Її одноосібним засновником та кінцевим бенефіціаром є Янчук Олексій Володимирович. Компанія має порівняно низький рівень фінансової стійкості, а отже, ймовірність її банкрутства доволі висока. Найбільше регулярних рейсів перевізник забезпечує до Грузії, зокрема, до Тбілісі та Батумі з Києва, Одеси та Львова. Компанія регулярно літає і до Тель-Авіву з Одеси та Києва. Також YanAir пропонує чартери до міст Єгипту, Туреччини, Болгарії, Фінляндії та Словаччини.

    Замикає першу п’ятірку компаній, яким українці забезпечують високі прибутки, ‒ «Атласджет Україна», заснована 2013 року. З 2015 року вона використовує торгову марку Atlasglobal. Серед її засновників вказано турецьке акціонерне товариство «Атласджет Гавацілік А.С.» та ТОВ «Аіс Груп Україна». Загалом компанія має досить низький рівень фінансової стійкості, за даними YouControl. Перевізник пропонує пасажирам регулярні та чартерні рейси зі Львова, Харкова та Запоріжжя в аеропорт в Стамбулі, а звідти ‒ в інші міста Туреччини, Кіпру, Європи, Кавказу, Центральної Азії, Близького Сходу.

    Із приходом нових лоукостерів щось зміниться?

    Цілком можливо. Свого часу на український ринок вже виходив досить сильний лоукостер ‒ Wizz Air. Він почав здійснювати рейси з України 2008 року. За ці 10 років компанія встигла закрити український офіс, однак залишила нашу країну у своїй карті польотів. Нині вона пропонує рейси з Києва, Львова та Харкова. Лише з української столиці лоукостер літає до міст Данії, Естонії, Кіпру, Литви, Німеччини, Британії, Польщі, Португалії, Словаччини, та Угорщини.

    Цьогоріч нарешті закінчилася довготривала епопеяІсторія із Ryanair — «зрада» для соцмереж чи перемога здорового ґлузду? з бюджетним перевізником Ryanair, що попередньо уже у вересні 2018 року розпочне польотиRyanair прийшов в Україну — квитки вже доступні з України. Нещодавно аеропорт Бориспіль таки зміг домовитися з ірландським лоукостером про умови співпраці. Це призведе до збільшення боротьби за українських авіапасажирів та за іноземних гостей.

    Експерти ринку вбачають у цьому виході різні наслідки. На думку директора програми «Інфраструктура майбутнього» аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Володимира Шульмейстера, зараз на українському авіаринку якістю жодна з компаній не виділяється, тому конкурувати між собою доведеться за допомогою ціни. До того ж він зазначає, що при виходу компанії на ринок потрібен час, аби щось відчути.

    Вадим Бардась, інвестиційний аналітик Європейського аналітичного центру, зазначає: серед головних наслідків приходу в Україну ірландського авіаперевізника — загальне  зниження вартості квитків, і не лише на закордонні рейси. «У довгостроковій перспективі можна очікувати зниження вартості внутрішніх авіапевезень на 50-70%. Прихід такого нового потужного гравця, як Ryanair, змусить ту ж «МАУ» суттєво підняти сервіс та знизити ціни», — стверджує експерт.

    Як виглядає ТОП станом на квітень 2018 року?

    За допомогою інструменту «Ринки» в системі YouControl можна визначити лідерів ринку, обравши потрібні КВЕДи та інші критерії (серед яких ‒ регіон, стан, кількість працівників). Підсумкова таблиця виглядає наступним чином:

    Як виглядає ринок українських авіаперевізників

    Share
    Написати коментар
    loading...