Реклама

Юлія Лемеш: «Місія UGS — виховати лідерів, які будуватимуть нову Україну»

Ініціатива Ukraine Global Scholars допомагає здібній українській молоді вступити до кращих навчальних закладів світу і отримати фінансову допомогу, що покриває всі витрати на час здобуття диплому. Юлія Лемеш, членкиня правління цієї благодійної організації, розповіла про можливості, які відкриваються перед молодими українцями, про їхні здобутки та кому вони цим завдячують
Čytaty latynkoju
Юлія Лемеш: «Місія UGS — виховати лідерів, які будуватимуть нову Україну»
  1. Головна
  2. Історії
  3. Юлія Лемеш: «Місія UGS — виховати лідерів, які будуватимуть нову Україну»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Ініціатива Ukraine Global Scholars допомагає здібній українській молоді вступити до кращих навчальних закладів світу і отримати фінансову допомогу, що покриває всі витрати на час здобуття диплому. Юлія Лемеш, членкиня правління цієї благодійної організації, розповіла про можливості, які відкриваються перед молодими українцями, про їхні здобутки та кому вони цим завдячують

Юлія, — як вона сама каже, — нетиповий представник команди Ukraine Global Scholars. Вона не належить до засновників, не отримувала середню освіту та диплом бакалавра в США, і приєдналася до команди вже 2016 року, за рік після заснування. Більшість засновників та менторів навчались у приватних школах та коледжах США. Вони пройшли весь шлях, який проходять зараз фіналісти UGS. Юлія ж спочатку навчалася в українському виші і мала можливість порівнювати.

Від української освіти — до британської

Юлія Лемеш закінчила магістратуру в Національному університеті ім. Шевченка на юридичному факультеті. Протягом навчання відчувала, що:

  • не до кінця розуміє міжнародні процеси;
  • не до кінця усвідомлює, що таке критичне мислення;
  • не зовсім розуміє, як правильно викладати свої думки англійською.

Юлія розповідає, що читала іноземні правові праці і відчувала, наскільки вони відрізняються від наших. Так їй захотілося «торкнутися» іншої системи освіти.

Юлія Лемеш - членкиня правління Ukraine Global Scholars

— Я остаточно усвідомила, що маю продовжити навчання на заході, лише у 24 роки, коли вже працювала за освітою. Тоді я вступила до Лондонського Університету Королеви Марії та почала шукати способи фінансування. Це був 2010 рік, коли була створена програма «Всесвітні студії». За правилами програми, якщо ти самостійно вступив до закордонного вишу і пройшов конкурсний відбір на цю програму, то вона покриває 60% твоїх витрат. Це — саме стільки коштів, скільки мені бракувало, бо я ще мала власні заощадження. Ось так все й склалося.

Про досвід, який дає навчання за кордоном

За словами Юлії, йдеться не про виключно отримані знання, яких можна набути й з фахової літератури. Підхід до мислення, подання та опрацювання інформації і найголовніше — нетворкінг — змінили життя дівчини. Мова йде не лише про спілкування зі студентами з усього світу, які навчаються у цьому виші. За словами Юлії, вагомим був і той нетворкінг, який вона отримала на програмі «Всесвітніх студій».

Ті, хто пройшли цей шлях разом зі мною, стали моїми друзями на все життя. І це ми намагаємося передати нашим учасникам UGS. Потім ці люди допомагають тобі з пошуком роботи, дають тобі конструктивний зворотний зв’язок на напрацювання, реалізують з тобою проекти — вони стають частиною тебе і так змінюють твоє життя.

Юлія Лемеш

Отримавши пропозицію долучитися до команди Ukraine Global Scholars, Юлія зізнається: не роздумувала ні хвилини. Вона знала, що хоче допомогти створити цей мікроклімат молодшим дівчатам та хлопцям, бо пройшла цей шлях вже у 24 роки. «Якби тоді існували UGS і була доступна інформація, як вчитися безкоштовно у американській школі з проживанням і харчуванням, а потім ще у коледжі 4 роки так само, то я би обов’язково прийняла цей виклик і вступала. Бо ти нічого не втрачаєш — лише стаєш більш органічно розвинутою людиною», — пояснює Юлія.

Про мотивацію команди Ukraine Global Scholars

Юлія називає 2 основні причини, які мотивують команду UGS допомагати підліткам із втіленням мрій. По-перше, їм усім свого часу теж допомагали ментори або різні організації. Засновники UGS Михайло Лемеш і Юлія Сичікова, — а також більшість менторів та волонтерів програми — вийшли з програми USA USA, деякі їздили за програмою FLEX, Юлія ж отримала грант на навчання від Всесвітніх студій.

На цьому шляху нам допомагало багато людей. І тому виникло бажання повернути це тим, хто цього зараз потребує, але зробити це більш системно і по-своєму.

Юлія Лемеш

По-друге, засновники програми, ментори та вся команда були між собою знайомі. І до кожного зверталися різні люди з проханнями про допомогу: у написанні CV, по рекомендації або просто просили поради. Зверталися і школярі, і магістри. І тоді прийшло рішення, розповідає учасниця команди UGS. Юлія Сичікова створила сайт і надіслала його Михайлові з коментарем «Are you in?». Так усе й почалося — з бажання допомагати системно тим, хто звертається до команди.

Запуск UGS став чимось більшим, ніж просто відправляти випускників у престижні закордонні школи та виші. Адже місія програми — це виховати нове покоління молодих відповідальних лідерів, які будуватимуть нову Україну, представлятимуть її в міжнародних організаціях, вирішуватимуть глобальні проблеми.

Команда Ukraine Global Scholars робить все можливе, щоби учасники повернулися та працювали в Україні, налагоджує зв’язки із провідними українськими компаніями. Організатори запрошують фіналістів на зустрічі з українськими діячами, які є найбільш прогресивними політиками та менеджерами України і свого часу також навчались за кордоном.

У 2017 році фіналісти програми стажувались в таких українських компаніях, як «Укргазвидобування», Atlantic Group, Полтафарм, Zeo Alliance та низці інших. Цьогоріч список буде набагато більшим, ділиться Юлія.

Хто і як може скористатися допомогою UGS

Читайте також: 5 українських науковців, чиї винаходи змінюють світ

Якщо дитина добре знає англійську, має академічні та позашкільні досягнення, є відповідальним громадянином (-кою) і готова після завершення навчання повернутися в Україну мінімум на 5 років, як цього вимагають умови програми, — може подавати заявку. Потім відбувається перший етап відбору. Це — формальна перевірка анкет, які заповнюють діти. Як зазначає Юлія, на цьому етапі зазвичай відсіюють 50% дітей.

Другий етап — це онлайн-тестування з математики та англійської мови. Оскільки дітям в будь-якому разі доведеться складати тест на знання англійської мови, то важливо перевірити знання заздалегідь.

Якщо тест складено на середній рівень і вище, то дитина переходить на третій етап — це 2 інтерв’ю. Перше — з волонтером, друге — із засновником програми. На підставі цих інтерв’ю обирають 20 фіналістів, які потрапляють на семінар і з якими працюють ментори над усіма необхідними документами для вступу.

У 2016 році вступали лише 17. представників з України. Троє з 20-ки зі своїх особистих причин вирішили не йти далі. Із тих, що спробували свої сили, вступили 13 учнів.

Ми не очікували, що всі покажуть себе так класно. Думали, можливо, хтось захоче кинути школу, зрозуміє, що не пристосований або не дає ради з навантаженням. Жодної такої людини серед учасників не знайшлося. Вони усі настільки вмотивовані, настільки зайняті в різних активностях, що в них немає часу сумувати чи сумніватися. Вони всі мають багаж знань, мету і бажання рухатися до неї.

Юлія Лемеш

За словами Юлії, в кожного учасника є якийсь проект і усвідомлення того, що йому треба взяти від школи. Наприклад, Влада Сіриченко працює над своїм стартапом смарт-ланчбоксів, які підгрівають їжу залежно від її виду і обраного температурного режиму. Влада у школі має таку кількість 3D-принтерів й інших інноваційних технологій, що не використовувати це все для свого проекту було би помилкою.

Як школярі презентують Україну у світі

«Ми не очікували, що наші учасники вступлять до таких закладів, де ще ніколи не ступала нога українця», — ділиться враженнями Юлія Лемеш. Наприклад, закладу Fryeburg Academy, де зараз вчиться Тоня Закорчемна, вже понад 200 років, — і там ще жодного разу не вчилася людина з України. На думку команди UGS, Тоня «підкорила Еверест» на своєму рівні. Ця дитина вершить історію у топовій американській школі, представляє Україну і несе її прапор.

«На Тоню там дивляться, як на Україну. Вони бачать першу українку за всю історію, тому кожна дія Тоні, те, як вона поводиться, її результати асоціюються з Україною. Ми завжди нагадуємо про це фіналістам. Від їхньої поведінки залежить не лише доля наступного покоління учасників UGS, але й загалом імідж країни», — зауважує Юлія.

У цих школах зібраний грандіозний інтелектуальний потенціал, каже Юлія. Там викладають професори, доктори наук, і вони теж складають свою думку про Україну, коли дивляться на фіналістів програми.

Про збір коштів для програми

Вже другий рік поспіль UGS запускають кампанію на GoFundEdЛілія Боровець, GoFundEd: «Ми шукали людей, які роблять зміни знизу», щоб покрити витрати на організацію семінару для фіналістів програми. Як стверджує команда, краудфандинг дуже важливий не лише з точки зору збирання коштів на реалізацію, але й як поділ відповідальності з донорами.

«Коли бачиш цю підтримку, розумієш, що ця справа важлива і що люди, які з різних причин самі не можуть її робити, вірять у тебе, вкладають свої гроші і говорять підбадьорливі слова. Для нас це важливий показник. І коли постає питання подальшого розвитку UGS, ми завжди повертаємося до результатів краудфандингової кампанії, до слів підтримки або навпаки критики, і переглядаємо перелік людей, які підтримали», — розповідає Юлія.

Також краудфандинг — це прозорість. Усі члени команди UGS не отримують зарплату, не компенсують квитки на проїзд, перельоти чи ще щось. Тому усе, що надходить на рахунок UGS, витрачається на потреби UGS. Юлія зазначає, що команда спілкувалася з кількома українськими платформами, але обрала саме GoFundEd, адже вони швидко зійшлися в поглядах на проект.

Ми віримо, що наші учасники — це продовження проекту і майбутнє UGS, колись вони керуватимуть цим процесом

Ukraine Global Scholars не завершується вступом

Організація продовжує допомагати учасникам й у Сполучених Штатах. Тим дітям, яким школи не оплачують дорогу додому на канікули (а вони самі не можуть дозволити собі літати додому кілька разів на рік), допомагають знаходити в українській спільноті сім’ї, які беруть їх до себе на канікули, проводять з ними разом час. Із бюджету UGS сплачують таким дітям витрати на дорогу до сімей, в яких вони гостюють, якщо школа їм цього не відшкодовує.

Як зазначає Юлія, в кожної школи є своя специфіка. Це — такі собі світи, де є свої предмети гордості (спортивні команди, музичні гурти, театральні вистави, інноваційні речі). Крім того, що дитина має бути дуже розумна, в неї повинні бути також свої зацікавлення і свої «hooks». Наприклад, математичні навички або музичні успіхи, або спортивні досягнення. Також у кожного закладу є добір по цінностях, по психологічному портрету, тому теперішні учасники можуть передати наступному поколінню речі, не написані на сайті школи.

Такі поради дуже цінні, тому що це — першоджерело. І тому новому набору фіналістів ми радимо звертатися не лише до нас, але й до теперішніх учасників. На щастя, вони це розуміють, спілкуються між собою, створюють закриті чати, куди не беруть вже навіть нас, а спілкуються виключно між собою.

Юлія Лемеш

Досвід команди доводить, що нетворкінг і наступність поколінь працюють. UGS щороку збирає дітей у таборі. «Ми їм кажемо, що та суха теорія, яку ми зараз викладемо, — це 50% успіху. Решта залежить від ни, від їхньої мотивації та підтримки», — пояснює Юлія. На думку команди UGS, немає нічого кращого за командну роботу. Під час табору учасникам програми так і говорять: «Кожен із вас є вправним у якійсь конкретній галузі, ви усі розумні приблизно на одному рівні, але всі потребуєте підтримки інших».

Ukraine Global Schoolars — це підтримка випускниками західних вишів українських обдарованих школярів, підтримка учасниками одне одного і підтримка усіма небайдужими глобальної ініціативи.

Share
Написати коментар
loading...