Реклама

Рецепти успіху технічного керівника від Франсиса Наппеса, CTO BlaBlaCar

Франсис Наппес працював технічним спеціалістом та керівником у декількох добре відомих компаніях, у тому числі Iliad, Meetic. Останні 10 років Наппес присвятив роботі над BlaBlaCar, будучи її технічним керівником
Čytaty latynkoju
Рецепти успіху технічного керівника від Франсиса Наппеса, CTO BlaBlaCar
  1. Головна
  2. Історії
  3. Рецепти успіху технічного керівника від Франсиса Наппеса, CTO BlaBlaCar
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Франсис Наппес працював технічним спеціалістом та керівником у декількох добре відомих компаніях, у тому числі Iliad, Meetic. Останні 10 років Наппес присвятив роботі над BlaBlaCar, будучи її технічним керівником

Завдяки Наппесу компанія стала справжнім «єдинорогом», одним з найвідоміших та найуспішніших стартапів світу. На сьогоднішній день сервісом користуються понад 20 мільйонів людей щоквартально.

Лідерські якості надзвичайно важливі для інженерів та технічних керівників. Хоча досить часто про них не згадують ні в описі вакансії та не акцентують під час роботи. Що необхідно, аби стати технічним лідером, якому довіряють?

Чому важливо бути технічним лідером

Читайте також: Фредерік Мазелла, засновник BlaBlaCar — про сучасну освіту

Франсис Наппес твердить: інженери та розробники, які працюють у технічних командах, часто недооцінюють важливість бути лідером. Очікується, що їхня основна задача — працювати над продуктом, будувати структуру. CTO повинні у тому числі будувати лідерство. Дуже важливо, щоб технічний лідер брав участь у створенні глобальної стратегії компанії, зауважує Наппес.

Будь-яка компанія рано чи пізно стикається з важливими стратегічними змінами — зміною керівного складу чи реструктуризацією відділів, підбором нових спеціалістів чи неочікуваною конкуренцією. Очевидно, що це впливає і на те, як ви керуєте компанією, будучи CTO та співзасновником.

Ви повинні бути сильним керівником, щоб бути впевненим, що ваші люди йдуть за вами, незважаючи на невдачі чи тимчасові труднощі. І ви повинні інвестувати в керівництво, перш ніж виникнуть проблеми.

Стати технічним лідером можна, працюючи над наступними речами:

Створення довіри

За словами CTO BlaBlaCar, для створення довіри в команді слід дотримуватися декількох правил:

  • Створити справжню команду, де кожен зможе говорити «ми» замість «я».
  • Слухати. Прислухатись до різних точок зору, збирати інформацію, аналізувати і на основі цього приймати правильні рішення.
  • Бути прикладом для інших. Люди дивляться на керівника, наслідують те, що він робить. Якщо лідер робить дивні речі — команда робитиме те ж саме.
  • Розповідати про компанію. У групах, на подіях, тет-а-тет. Це повинно стати частиною роботи керівника.

Мати чітке бачення

  • У кожної компанії повинна бути місія. Завдяки місії працівники знають, що вони робитимуть з компанією через 3 чи 5 років та що потрібно зробити для цього зараз. Це — своєрідна дорожня карта, план і щоденні задачі.
  • Зосередитись на найважливішому. Якщо ви часто змінюєте напрямки, ваша команда не розумітиме, що робити та куди йти.
  • Приймати рішення та дотримуватись їх.
  • Ділитися власним баченням, контекстом, планами та місією зі своєю командою. Кожен розробник повинен чітко розуміти, для чого і чому він працює над тим чи іншим завданням.

Допомагати людям розвиватися

Читайте також: 6 маркетингових інструментів команди BlaBlaCar

На думку Франсиса Наппеса, для розвитку команди слід пам’ятати про декілька важливих речей:

  • Спілкуватися з підлеглими. Під час найму інженерів окрім IQ (навички, досвід) важливо звертати увагу на EQ (емоційний інтелект). «У BlaBlaCar ми проводимо масштабні опитування кожних півроку та короткі щотижня, щоб зрозуміти, наскільки щасливі наші працівники», — каже Наппес.
  • Мотивувати людей і підтримувати ініціативність. Керівник не може робити все самостійно. Якщо його підлеглі знають та розуміють місію компанії, вони прийматимуть правильні рішення.
  • Дати людям можливість росту та розвитку. У BlaBlaCar є 2 шляхи: «Шлях експерта» (той, хто вміє створювати речі) та «Шлях менеджера» (той, хто вміє керувати людьми та розвивати їх).
  • Бути оптимістами і говорити правду.

Створюйте власний досвід лідерства, будучи CTO

Лідерські якості та вміння — це не те, чому вчать в школі чи в університеті, переконаний CTO BlaBlaCar. Це те, над чим потрібно працювати щодня. Звісно, ви можете прочитати безліч книг, відвідувати конференції, щоб слухати експертів, проте ви не станете справжнім лідером, не спробувавши все на практиці, зауважує Франсис Наппес.

Share
Написати коментар
loading...