Реклама

17 книг, які радять читати українські урядовці

Українські урядовці не лише створюють законопроекти чи засідають в комітетах — чиновники ще й читають. А от що саме найбільше запам’яталося із прочитаного — нумо дізнаватися разом
Čytaty latynkoju
17 книг, які радять читати українські урядовці
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 17 книг, які радять читати українські урядовці
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Українські урядовці не лише створюють законопроекти чи засідають в комітетах — чиновники ще й читають. А от що саме найбільше запам’яталося із прочитаного — нумо дізнаватися разом

Володимир Омелян, Міністр інфраструктури України

Генрі Кіссінджер. «Світовий порядок»

Очільник Міністерства інфраструктури називає цю книгу обов’язковою для кожного політика, «який мислить глобально та критично, хоче краще розуміти світові політичні процеси, їхню природу і можливий розвиток». Автором книги є зовнішньополітичний стратег США, який глибоко аналізує систему відносин між країнами, причини і наслідки конфліктів, а також глобальні виклики, які стоять нині й перед Україною:

«— На мою думку, ми маємо перестати мислити категоріями виключно 45-мільйонної України і почати орієнтуватися на світові ринки, де споживачів понад 7 мільярдів. Саме про новий світовий порядок ця книга».

«Де скарб твій» — бесіди владики Любомира Гузара з підприємцями

Це — збірка відповідей колишнього предстоятеля Української Греко-Католицької церкви владики Любомира Гузара на запитання підприємців під час зустрічей дискусійного клубу «Бізнес-Credo», які проводила Львівська бізнес-школа УКУ у 2012 та 2015 роках. Ось як Омелян пояснює, чому включив цю книгу до переліку:

Читайте також: Найкращі українські книги 2017-го представлять за кордоном у 2018-му

«— Для мене особисто важливо, що відповіді на світоглядні і вічні запитання я знаходжу у словах блаженнішого Любомира Гузара. Політика — це часто пошук компромісів, але головне при цьому — не зрадити власних цінностей, моралі. Окремо люблю і ціную гумор, з яким владика відповідає на вічні запитання».

Мойзес Наїм. «Занепад влади»

Книга про те, що сакральність і абсолютизм влади остаточно зникли у сучасному світі. Цей факт необхідно прийняти як платникам податків, так і самій владі, вважає Омелян:

« — Vision, mission, challenge — це те, чим ви повинні керуватися, йдучи у владу. І не чекайте подяки. В кращому випадку, про вас згадають скупим рядком в шкільному підручнику. В найгіршому — теж, але вашим дітям буде соромно носити ваше прізвище в третьому поколінні».

Максим Нефьодов, Перший заступник Міністра економічного розвитку та торгівлі України

Стівен Уітт. «Як музика стала вільною»

Ця книга розповідає історію створення та розвитку всесвітнього музичного формату MP3 та інноваційної економіки. За словами Нефьодова, під час прочитання можна дізнатися, як в безкоштовному доступі з’являється переважна більшість музичних творів і хто стоїть за наймасштабнішими викраденнями музичного контенту за всю історію піратства.

Ліза Рендалл. «Темна матерія та динозаври»

Ця книга в ігровій та частково спекулятивній формі розповідає про еволюцію, земну матерію та те, як влаштовано нашу галактику. Нефьодов називає її однією із найцікавіших книг про фізику.

Деніел Канеман. «Думай повільно, вирішуй швидко»

Про цей твір Нефьодов каже, що якби кожен політик в Україні її прочитав, це позитивно відбилося би на стані справ у нашій державі. Книга в першу чергу вчить приймати рішення та робити це якісно — а з цим в Україні досі великі проблеми.

Генрі Марш. «Історії про життя, смерть та нейрохірургію»

Цю книгу чиновник називає найбільш життєствердною з усього, що він прочитав у 2017 році. Британський нейрохирург розповідає із гумором та філософським ставленням до життя про цікаві та часом трагічні випадки зі своєї практики — а також про медицину в Україні, де він працював у 1990-х. Книга допоможе переглянути вам ставлення до життя та зрозуміти, чому Україні справді потрібне реформування медичної галузі.

17 книг, які радять читати українські урядовці

Олена Макеєва, радник Міністра фінансів України

Марк Менсон. The Subtle Art of Not Giving a F*ck

Менсон вчить бути щасливим тут і зараз та наполягає, що щастя — це форма дії та постійна робота над собою. В дуже іронічній формі автор переконує, що кожна людина має певні обмеження та недоліки та радить не бігти від них, а пізнавати та приймати їх, зауважує Макеєва:

Читайте також: 5 уроків масштабування від екс-менеджерки Pinterest

«—“With great responsibility comes great power”, — каже Менсон. І я дуже поділяю його принцип життя “Do something” (Роби щось) — відповідь знайдеться. Чимало людей витрачають час на розмірковування, а щастя — це дія».

Кармін Галло. Talk like TED

В книзі представлені 9 порад для створення вдалого публічного виступу. Дуже просто та зрозуміло, як зробити свій виступ емоційним, незвичайним та таким, що запам’ятовується. Велика помилка думати про те, що ти можеш впливати на людей та надихати їх, говорячи на тему, яка тебе особисто не надихає. Ще відомий давньогрецький філософ Аристотель — батько-засновник теорії комунікації — запевняв, що 65% успіху залежить саме від емоцій (pathos), а тому вкрай важливо надихатися тим, що ти робиш та про що ти говориш. Макеєва називає книгу корисною для усіх, хто любить виступати та володіє купою історій, якими можна ділитися.

Ласло Бок. Work Rules!

— Я дуже люблю працювати з сильним людьми, зі справжніми лідерами. Хоча я маю досвід, коли мене звільнили з компанії саме через моє лідерство. «Лідер повинен бути один і це я», — якось сказав мені директор компанії. Але це не змінило мого переконання в тому, що бути поруч з сильними — це завжди перемагати. Бок ділиться філософією компанії Google та запевняє: «Якщо ви задоволені тією кількістю свободи, яку ви надали своїм працівникам, то її точно недостатньо».

Ярослав Железняк, радник Прем’єр-міністра України по роботі з парламентом

Железняк рекомендує використовувати сервіс Audible від Amazon, де публікується безліч книжкових новинок у форматі аудіокниг англійською мовою. Це звільняє вам час на читання — бо аудіокниги можна слухати за кермом чи в дорозі або під час тренувань, — а також дає змогу покращити знання англійської.

Читайте також: «Parasol» — від соціального проекту до книги авторства відомих українців

Скотт Галлоуей. The Four: The Hidden DNA of Amazon, Apple, Facebook, and Google

Ця книга, за словами радника, пропонує кардинально інакший погляд на відомі компанії — гіганти сучасного технологічного світу, такі як  Apple, Facebook, Amazon та Google. Автор доволі докладно розповідає про те, яких заходів вживає менеджмент, аби ці корпорації залишалися в числі лідерів. Найцікавіше — це опис навичок, котрі потрібні кожному із нас, аби не залишитися поза бізнесом.

Джошуа Грін. Devil’s Bargain: Steve Bannon, Donald Trump, and the Storming of the Presidency

Книга про те, як Дональд Трамп став 45-м президентом США — і чи не найдокладніший опис виборчої кампанії в країні із однією з найрозвиненіших демократій світу. На відміну від багатьох міфів про змову чи використання «трюків»у соцмережах, книга описує низку подій протягом кампанії, котрі й стали вирішальним чинником у підсумковому голосувані.

Бред Стоун. The Upstarts: How Uber, Airbnb, and the Killer Companies of the New Silicon Valley Are Changing the World

Цю книгу Железняк називає обов’язковим для прочитання усіма бізнесменами, котрі хочуть конкурувати на належному рівні. Це — розповідь про те, як нікому не відомі стартапи Uber та Airbnb стали лідерами ринку та створили поняття «економіки спільного користування». Також урядовець рекомендує цю книгу як зразок вдалого лобізму перед вимогами державних регуляторів.

Дерек Томпсон. Hit Makers: The Science of Popularity in an Age of Distraction

Цю книгу можна порадити усім, хто хоче зрозуміти, чому одні пісні, книги, статті, видання стають хітами і подобаються мільйонам людей в усьому світі, а інші ніяк не можуть прокласти собі дорогу:

«— Навіть якщо ваша робота жодним чином не пов’язана із контентом, Hit Makers варто прочитати хоча би, щоби дізнатися, як цілком випадково виникли суперхіти продажів на кшталт «Марсіянина» чи 50 Shades of Grey».

Павло Кухта, Заступник голови Стратегічної групи радників при Кабінеті Міністрів України

Тоні Джадт. Postwar: A History of Europe Since 1945

Монументальна книга, що на 900 сторінках розкриває з енциклопедичними подробицями історію Європи після Другої Світової війни. Як з післявоєнних руїн виросла сучасна Європа, як з’явився і розвинувся в свою сучасну форму Європейский Союз, як вплинув на народи європейського континенту штучний поділ «залізною завісою». Про все це докладно й неймовірно цікаво розповідає книга Джадта. Павло Кухта рекомендує прочитати цю книгу, аби зрозуміти, чому важливою подією є Асоціація України із ЄС та які наслідки матимуть євроінтеграційні домовленості.

Генрі Гейл. Patronal Politics: Eurasian Regime Dynamics in Comparative Perspective

Книга Гейла цілком нова (вона вийшла у 2015 році) й присвячена аналізу пострадянських політичних систем як явища. Гейл показує пострадянську політику як продукт відсутності повноцінного громадянського суспільства та участі громадян в урядуванні, коли державні інститути захоплюються олігархічними мережами (кланами, групами) пов’язаних між собою впливових осіб. Така система має свої особливості та специфічну довгострокову динаміку, знання якої дозволяє прогнозувати цикли зміни влади в тих чи інших країнах. Гейл ілюструє свої твердження чудовою ретроспективою політичної історії пострадянського простору — в тому числі, приділяє багато уваги Україні. Нарешті, під кінець книги, він показує, на прикладах країн постсоціалістичної Європи, яким шляхом може бути подолана корумпована пострадянська політика та як країни можуть перейти від неї до повноцінної сучасної демократії, зауважує Кухта.

Кріс Андерсон. «Успішні виступи на TED. Рецепти найкращих спікерів»

А цю книгу чиновник характеризує як чіткий набір рекомендацій щодо того, як краще організувати виступ (причому, будь-який, не тільки в форматі TED), цікаву розповідь про найкращі виступи на конференції TED та викладення певної філософії взаємодії зі світом шляхом донесення до нього своїх ідей та думок. Якщо ви (як я) маєте справу з публічними виступами — цю книгу варто прочитати з чисто професійної точки зору.

Нагадаємо, раніше ми публікували добірку книгЧитай як президент — який нон-фікшн радить очільник держави, які за підсумками 2017 року рекомендує прочитати Президент України.

Share
Написати коментар
loading...