Реклама

Народжена за океаном — 10 фактів про українську гривню

21 рік офіційно грошовою одиницею України є гривня. Протягом 2–16 вересня 1996 року в нашій державі була проведена грошова реформа. І відповідно до Указу тодішнього Президента Леоніда Кучми, в обіг введено національну валюту — гривню
Čytaty latynkoju
Народжена за океаном — 10 фактів про українську гривню
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. Народжена за океаном — 10 фактів про українську гривню
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
21 рік офіційно грошовою одиницею України є гривня. Протягом 2–16 вересня 1996 року в нашій державі була проведена грошова реформа. І відповідно до Указу тодішнього Президента Леоніда Кучми, в обіг введено національну валюту — гривню

Коли гривню ввели на грошовий ринок України, мало хто знав реальну вартість нової валюти. Сьогодні $1 коштує приблизно 28 грн. Залишається лише згадувати ті часи, коли 1996 року курс складав 1:1,8. Як змінилася гривня, що вплинуло на ці зміни і чого чекати у найближчому майбутньому? Історія гривні? Як змінювалися українські гроші: історія гривні у 10 фактах вашій увазі.

Як правильно — «гривна» чи «гривня»?

Співзвучність цих слів не означає, що українську валюту можна називати обома назвами — хіба що ви пропагуєте повернення золотих часів Київської Русі.

«Гривна» — це стародавня прикраса, що одягалася на шию. Походження назви пов’язують із словом «грива», тобто щось, що одягається через голову.

У XIII ст. срібні гривні стали використовувати як міру ваги. Їх ділили, щоб розрахуватися за товар чи послугу. Так з’явилися рублі (тобто «обрубок гривні»). Гривня продовжувала існувати до XVIII ст. лише як вагова монета.

Що таке «карбованець» і яке відношення він має до гривні?

Стосовно походження назви «карбованець» є декілька версій. За однією з них ще в часи Київської Русі був поширений метод записування розрахунків та обліку боргів шляхом карбування на дерев’яній палиці спеціальних позначок.

Інша версія заснована на тому, що у XVIII ст. в грошовий обіг потрапили срібні рублі нового зразка з косою насічкою (карбуванням) замість звичних написів. Після того, як у 1917 році була сформована УНР, її засновники визначили національною валютою український карбованець. Його вартість дорівнювала 17,424 долі чистого золота в еквіваленті.

З якого часу на українських грошах з’явився тризуб?

Першою спробою виготовлення власної валюти стало карбування під керівництвом князя Володимира Великого київських злотників і срібняків. На аверсі цих монет карбували портрет самого князя, на реверсі — родовий знак (тризуб).

У XX ст. автор українського карбованця Георгій Нарбут застосував зображення тризуба як знаку, що характерний для найдавніших національних грошей. Символ виступав як алегорія українського державотворення ще від часів Володимира Великого. Згодом, як відомо, тризуб обрали державним гербом України.

Коли гривня взагалі вперше стала національною валютою?

У 1918 році влада перейшла до рук Директорії на чолі з Володимиром Винниченком та Симоном Петлюрою. Основною грошовою одиницею тоді було проголошено гривню.

У 1922—1924 роках, після низки подій, переділу територій та встановлення більшовицької диктатури на теренах України в обіг ввели «червінець». Він дорівнював 10 рублям. Карбованці-«рублі» залишалися національною валютою України в складі комуністичної держави аж до початку 1990-х.

Після розпаду радянської імперії Україна проголосила незалежність. Оскільки власна валюта є одним із атрибутів держави, із 10 січня 1992 в обігу було введено купоно-карбованці. В обігу опинились дві валюти — рублі та українські купонокарбованці. Купони багаторазового використання планувалось ввести для використання лише на 4-6 місяців, але вони проіснували до 1996 року.

З 2 по 16 вересня 1996 року на території України функціонували нова гривня та карбованець. Починаючи з 00:00 год 16 вересня 1996 року, функціонування українського карбованця було припинене. Відтоді існує лише одна національна валюта — і це гривня.

Чи правда, що перші партії українських грошей виготовили не в Україні?

1992 року перші зразки української національної валюти було виготовлено в Канаді на Canadian Bank Note Companу за ескізами Василя Лопати. Однак ці банкноти вирішили у той час не вводити в обіг.

У 1994 році банкноти номіналом 50, 100 та 200 грн друкувала британська фірма Thomas De La Rue. Монети різного номіналу тоді чеканили на Луганському верстатобудівному заводі й частково — в Італії.

Яка гривня вважається найдорожчою і чому?

Порошкову 1 гривню 1992 року, випущену на потужностях Кіровського заводу, часто називають пробною монетою. Насправді це не так. Завод металопороху випустив монету номіналом 1 грн для демонстрації своїх можливостей. Проте тодішній український уряд надав перевагу Луганському верстатобудівному заводу для карбування монет. Попри те, що ця монета навіть не була пробною, вона дуже цінується у колекціонерів. Нумізмати дають за цю гривню від 2 до 4 тис теперішніх грн.

Які банкноти найчастіше зустрічаються в обігу?

За даними НБУ за 2016 рік, у готівковому обігу перебувало 2,8 млрд штук гривневих банкнот. Їхня загальна вартість складала 310,4 млрд грн.

В середньому на одного українця припадає 65 банкнот загальною вартістю 7205 грн. На першому місці за кількістю наявних купюр в обігу — банкнота номіналом 200 грн (553,9 млн шт), На другому — монета у 1 грн (470,9 млн шт). Третю сходинку посідає купюра номіналом 100 грн (442,9 млн шт).

Чи правда, що гривня — найкрасивіша валюта світу чи Європи?

Побутує думка про те, що українська купюра 200 грн є переможцем світового конкурсу краси серед банкнот. Ця «новина» спливала в ЗМІ неодноразово, але інформація не відповідає дійсності.

Станом на початок 2017 року банкнота номіналом 200 грн ніколи не вигравала «світові конкурси краси серед банкнот». Подібні конкурси справді проводяться. Наприклад, подібний конкурс організовує International Bank Note Society. У 2015–2016 роках на нього подавали українські 100 грн. Проте купюра з України не увійшла до числа переможців.

На якій купюрі зображено «не того» козацького гетьмана?

На купюрах номіналом 10 грн розміщено портрет не Івана Мазепи, як заявлено, — а Пилипа Орлика. Брати художники Олександр та Сергій Харуки розповіли, що запропонували кілька варіантів портретів гетьмана Мазепи. Серед них до списку потрапив портрет Орлика. Оскільки достеменно невідомо, як виглядав Мазепа, затвердили Орлика.

Що роблять із купюрами, коли вони виходять з ладу

Щорічно старими визнається 640 млн банкнот всіх номіналів. Але в основному це — дрібні купюри номіналом від 1 до 20 грн. Їх не переробляють — а спалюють. До речі, гроші, за якими взагалі важко зрозуміти, були вони гривнею чи газетною нарізкою, банкіри зобов’язані приймати на експертизу безкоштовно. Ця процедура триває місяць. За її підсумками клієнт може отримати в обмін нові купюри, якщо він не здав на обмін підробку.

Share
Написати коментар
loading...