Реклама

🤑 Як змінювалися українські гроші: історія гривні

Період становлення української національної валюти бере початок від часів визвольної революції до проголошення незалежності в 1991 році. Намагання впровадити власну банкноту припали на епоху економічної нестабільності. Грошей було багато, курс їх постійно змінювався, вони знецінювалися, а золотого запасу просто не було
Čytaty latynkoju
🤑 Як змінювалися українські гроші: історія гривні
  1. Головна
  2. Історії
  3. 🤑 Як змінювалися українські гроші: історія гривні
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Період становлення української національної валюти бере початок від часів визвольної революції до проголошення незалежності в 1991 році. Намагання впровадити власну банкноту припали на епоху економічної нестабільності. Грошей було багато, курс їх постійно змінювався, вони знецінювалися, а золотого запасу просто не було

    Кожна влада мала свою грошову систему і хто тільки не випускав купюри. «Ходили» золоті та паперові рублі Російської імперії, які залишились в обігу, коли вже була УНР. Були так звані «керенки», купюри тимчасового уряду. Денікінці мали свої рублі, свої гроші випускали навіть деякі міста на території України: Житомир, Одеса, Єлисаветград, Бердичів та інші міста. Припускають, що така ситуація склалася через те, що під час Першої Світової війни, з 1914-го, люди почали зберігати гроші — і, вочевидь, не вистачало розмінних монет. Тому почали випускати гроші на місцях.

    З якої дати починається історія українських грошей?

    У 2017 році відзначали рівно 100 років з дати введення першої української банкноти. Монети почали карбувати набагато раніше, а от випуск банкноти вже незалежної держави розпочався у 1917 році 19 грудня за старим стилем (1 січня 1918 року за новим).

    Як виглядала перша банкнота 100 карбованців?

    Вона мала номінал 100 карбованців. Курс одного карбованця був встановлений до двох гривень. Банкнота мала багато особливостей. Вона несла український орнамент, український дух. На ній зобразили тризуб — герб Володимира Великого зі срібляників, герб київського магістрату у вигляді арбалету, багато використано елементів гравюр. На цій банкноті вперше було написано трьома мовами: українською, польською, російською та єврейською (ідиш). Таким чином, влада хотіла підкреслити права національних меншин, які проживали в Україні.

    Українські гроші

    Найперші в новітній історії українські гроші — 100 карбованців, так звані «нарбутівки» (за прізвищем автора Георгія Нарбута). 1917 рік

    Хто був її автором та коли з’явилася гривня?

    Григорій Нарбут

    З проголошенням незалежної Української держави, був оголошений конкурс Михайлом Грушевським:  найвідоміші графіки і художники, які проживали в Україні на той час, мали зробити ескізи цих грошей. Переміг у конкурсі Григорій Нарбут – відомий, молодий художник-графік, що зробив гроші з історичним орнаментом та українським історичним духом. В ескізах використав і гравюри, і вишивку, і всі елементи стародруків.

    Читайте також: 10 фактів про художника, котрий створив перші гроші України

    Центральна Рада 1 березня 1918 року запровадила нову грошову одиницю — гривню. 1 гривня = 1/2 карбованця або 100 шагів.

    Протягом 1918 року в Берліні було видруковано грошові знаки у 2, 10, 100, 500, 1000 та 2000 гривень. Ескіз першої купюри, оздобленої досить простим геометричним орнаментом, виконав Василь Кричевський, трьох наступних — Георгій Нарбут. В ескізі 500-гривневої купюри автор використав свою улюблену алегорію «Молода Україна» у вигляді опроміненої дівочої голівки у вінку. Завдяки цій деталі купюра отримала гумористичну народну назву «горпинка». «Горпинками» також називали й0 та 100 карбованців.

    У літературі того часу та історичних документах зустрічається поняття «шаги». Що це таке?

    Шаги — це гроші у вигляді марки, які були розмінною одиницею гривні. Їх ввели в обіг за гетьмана Скоропадського 8 липня 1918 року. Перші 100 карбованців виявилися не досить зручною купюрою, ціни були менші, тому потрібна була розмінна грошова одиниця. Так для дрібного розрахунку були емітовані гроші у вигляді марок. На зворотній стороні грошей писали «ходить на рівні з дзвінкою монетою».

    ШагиЦентральна Рада навіть прийняла відповідний закон, що гривня поділялася на 100 шагів і дорівнювала 1/2 карбованця. Люди називали такі грошові знаки марками або монетами.

    Шаги

    Цей випуск шагів 1918 року розроблений графіками Антоном Середою й Георгієм Нарбутом

    Чим підкріплювалися вартість українських банкнот у минулому?

    — Держава мусила гарантувати гроші цінними металами. Але на той час в українській скарбниці достатньої кількості цих металів не було, тому гарантували всім майном держави. На цих перших банкнотах так і зазначалося: «Державні кредитові  білети Української Народної Республіки забезпечуються державним майном Республіки, а саме: недрами, лісами, залізницями, державними прибутками ,втім числі прибутками з монополій цукру та інших монополій».

    Вартість карбованця дорівнювала 17,424 частки щирого золота (1 частка = 0,044 г золота).

    500 грн

    Чи фальшували гроші в добу УНР?

    Історія підробки гривні теж починається від моменту її створення. Найперші гроші, які з’явилися майже не мали ступенів захисту, тому їх часто підробляли. Найчастіша підробка — 50 шагів. Але складнощі виникали не в імітуванні самої купюри як такої, а в її здавалося б, простому елементі — марочних зубцях. Справжні банкноти з рівними зубцями виходили тільки на професійній перфораторній машинці. Оскільки у фальшувальників такого обладнання не було, ці зубці доводилося наносити вручну, через що вони виходили нерівними.

    Якими грошима послуговувалася Україна за радянських часів?

    — З більшовицькою окупацією України гривню як грошову одиницю почали активно витісняти. Після поразки Директорії гривня припинила своє існування до 1996 року.

    «Більшовицькі тисячки» запроваджені Раднаркомом на землях України, мали мізерний курс: 1 золотий карбованець = 5457000000 радянських карбованців.  Це становище привело до проведення у 1922–1924 роках грошової реформи, після якої ввели в обіг червінець. В 1924 року було встановлено курс нових грошей — карбованця/рубля, який дорівнював 1/10 червінця. Ця подія стала моментом остаточного утвердження нової валюти.

    Рубль монетою

    Радянський рубль кінця 1980-х

    Паперовий червінець

    Паперовий червінець 1920-х

    Купоно-карбованці в роки відновлення незалежності України — як їх використовували?

    Першою валютою незалежної України з 1992 року стали купоно-карбованці, в просторіччі – купони. Це були тимчасові купюри, розраховані на перехідний період: 4-6 місяців. Однак, ця грошова одиниця України проіснувала аж до 1996 року, ставши жертвою інфляції, зумовленої економічною кризою перехідного періоду.

    1 купон

    1 купон дуже швидко став рідкісною банкнотою

    А ось ця банкнота була куди поширенішою

    А ось ця банкнота була куди поширенішою

    З введенням купонів у готівковому обігу в Україні одночасно опинились дві валюти — рублі та нові українські купоно-карбованці. За продовольчі та промислові товари розраховувалися винятково купоно-карбованці. А  для розрахунків за послуги, та інших видів платежів приймались як рублі так і купоно-карбованці за курсом 1:1.

    Коли в Україні знову з’явилася гривня?

    В 1996 в Україні відбулася грошова реформа і розпочалася історія сучасної гривні. Після 16 вересня якої українці почали розраховуватися звичними сьогодні купюрами і копійками. Національний банк України ввів банкноти номіналом 1, 2, 5, 10, 20, 50 і 100 гривень.

       

    Як виглядає купюра 1000 гривень

    Історія українських грошей не стоїть на місці і номінальний ряд продовжує поповнюватися. Так, у грудні 2016 року голова НБУ Валерія Гонтарєва анонсувала введення нової купюри — 1000 гривень. Вже 25 жовтня 2019 року номінал увійшов у загальний обіг.

    На лицевій стороні нових грошей зображений відомий науковець та засновник Української академії наук Володимир Вернадський.

    На зворотньому боці — будівля Президії Національної Академії Наук України.

    Купюра має 22 ступені захисту.

    Share
    Написати коментар
    loading...