Реклама

Що означають основні параметри вашого комп’ютера

Комп'ютерні характеристики можуть бути неперевершеним поєднанням скорочень та цифр — але для пересічного новачка, який шукає комп’ютер, це ні про що не говорить. Тож як розібратися, що означає CPU, GPU, RAM, HDD та інші незрозумілі літери?
Čytaty latynkoju
Що означають основні параметри вашого комп’ютера
  1. Головна
  2. Картки
  3. Що означають основні параметри вашого комп’ютера
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Комп'ютерні характеристики можуть бути неперевершеним поєднанням скорочень та цифр — але для пересічного новачка, який шукає комп’ютер, це ні про що не говорить. Тож як розібратися, що означає CPU, GPU, RAM, HDD та інші незрозумілі літери?

    Сучасні комп’ютери та ноутбуки настільки непрості, що про кожен параметр можа було би написати картку завібільшки із цю. Але ми вибрали основне. Наша мета — аби ви, не маючи технічної освіти чи особливого досвіду у виборі параметрів комп’ютера, могли зорієнтуватися, які характеристики є критично важливими і чому саме вони.

    Що таке CPU

    The Central Processing Unit, CPU, або процесор — «мозок» вашого комп’ютера. Він обробляє всі ті розрахунки, які постійно виконуються на вашому ПК і завдяки яким вікна можна совати мишкою, набирати текст, слухати чи створювати музику, малювати чи обробляти фото і вирішувати безліч інших завдань. Процесор всередині вашої машини є основним (але не єдиним) джерелом загальної швидкості та продуктивності.

    Процесори мають певну кількість ядер — міні-обчислювальних вузлів, які є ефективними самостійно. Вони дозволяють вашому комп’ютера працювати над кількома завданнями одночасно, тож чим більше ядер, тим краще. Кожне ядро ​​має тактову частоту — вимірювання того, наскільки швидко процесор робить обчислення. Зазвичай тактова частота обраховується у гігагерцах (ГГц).

    Порівняння продуктивності процесора на основі числа ядер та рівня тактових частот — ще не все, про що мають знати потенційні покупці. Результативність роботи процесора та його швидкодія також пов’язані із мікроархітектурою.

    2 ключових виробники процесорів для комп’ютера — це Intel та AMD, вони мають власні мікроархітектурні проекти. Коли ви бачите назви на кшталт Intel Skylake, Intel Kaby Lake або AMD Zen (на мікросхемах Ryzen) — це назви мікроархітектур. Між ними обирати слід за принципом «новіше завжди краще». Intel та AMD також застосовують власні мітки — i3, i5 та i7 у випадку Intel, — щоби показати відносну продуктивність в сім’ї мікроархітектури. Це — корисна коротка довідка про потужність, яку ви можете очікувати. Відповідно найкращі показники мають процесори із міткою i7 для Intel. У випадку з AMD йдеться про Ryzen 3, Ryzen 5 і топовий Ryzen 7.

    Якщо вам потрібні найкращі процесори, вам слід також звернути увагу на те, що Intel робить акцент на гіперпоточність, тим часом AMD — на одночасну багатопоточність. Ці технології ефективно подвоюють кількість ядер (практично, а не фізично), тому ви значно покращуєте продуктивність для вимогливих програм, таких як редагування відео чи CAD-програм.

    Якщо ви не збираєте свій ПК з окремих комплектуючих, це — головне що вам слід знати про процесори. У CPU є низка інших специфікацій, включаючи кількість швидкісного кешу пам’яті та додаткові можливості обробки графіки. Якщо ваш процесор має достатньо вбудованої графічної пам’яті, то вам не потрібна окрема графічна карта — детальніше про це читайте далі.

    Що таке графіка / GPU

    Інший великий чинник швидкодії комп’ютера, особливо якщо ви граєте або працюєте з великою кількістю відео та зображень — це графіка.

    Ми лише коротко згадали про це в розділі щодо процесора. Але низка сучасних процесорів Intel мають пристойний рівень обсягу вбудованої графічної потужності, якої буде досить для переважної більшості завдань: перегляд сайтів, написання текстів, користування соцмережами і навіть легке редагування фото чи відео та користування іграми без надмірних вимог до графічних ефектів.

    Інтегрована графіка використовує пам’ять із центральним процесором і не настільки потужна, як у випадку дискретної відеокарти. Проте цей варіант дешевший і споживає менше енергії, тому часто він використовується на ноутбуках, де важливий час автономної роботи.

    Графічний процесор (блок обробки графіки, GPU) прискорює обчислення так само, як це робить CPU. Однак всі його обчислювальні потужності слугують для плавного відображення картинки на моніторі, в той час як CPU ще й відповідає за швидкість виконання інших операцій в роботі ПК. Загалом графічні процесори набагато кращі при виконанні багатьох операцій паралельно, тому вони тепер використовуються в інших областях, таких як наука та шифрування (і навіть видобуток криптовалютНа хвилі «ефіру» — як виробники відеокарт заробили $900 млн). З точки зору специфікації варто зважати на кількість обчислювальних одиниць (наприклад, ядер ​​в процесорі) та тактову частоту. Як і для центрального процесора, це — 2 основних фактори, які слід враховувати, а також стежити за показником FLOPS або операціями з плаваючою точкою на секунду — це тип математичних операцій, особливо важливий для графіки.

    Графічні відеокарти постачаються з власною оперативною пам’яттю — vRAM. Вона працює аналогічно основній пам’яті (RAM) комп’ютера, але стосується виключно графіки (з тими ж специфікаціями — швидкість та пропускна здатність). Чим більше оперативної пам’яті має ваша відеокарта, тим більше пікселів вона може відтворювати в пам’яті одночасно, а отже ігри можуть запускатися плавно на вищих роздільних здатностях зі швидшою частотою кадрів.

    По суті відеокарти схожі на окремі мініатюрні комп’ютери із власними процесорами, оперативною пам’яттю та архітектурою на власному рівні. Тому вони мають аналогічні показники ефективності.

    Що таке RAM

    Random Access Memory, або RAM — більше відома пересічним користувачам як оперативна пам’ять. Коли у вас відкриті декілька сотень вкладок у браузері, в першу чергу «страждає» оперативна пам’ять, адже що ваш комп’ютер намагається «запам’ятати» вміст одразу усіх 300 (чи більше) вкладок.

    Більший обсяг оперативної пам’яті допомагає вашому комп’ютерові працювати з більшими зображеннями та файлами, одночасно з більшою кількістю зображень і файлів або з більшою кількістю відкритих вкладок або кількома додатками, що працюють одночасно. Навіть якщо кожен із ним потребує значної кількості RAM, аби працювати плавно і без «підвисань». Це — не прямий показник швидкодії для вашого ПК. Одначе більший обсяг RAM безумовно, допомагає продуктивності у багатозадачному середовищі.

    Якщо оперативна пам’ять перевантажена, ваш комп’ютер іноді зберігає дані, які йому потрібні, на жорсткому диску в кеш. Тому чим більше у вас оперативної пам’яті, тим швидше і більш плавно працюватиме комп’ютер.

    Крім просто більшого обсягу, є ще низка важливих характеристик для оперативної пам’яті. У RAM є ще поняття частоти швидкості шини (як швидко оперативна пам’ять може читати та записувати дані, а також скільки даних оперативна пам’ять може обробляти одночасно). Ще однією визначною специфікацією є DDR (або Double Data Rate) — серед усіх існуючих типів DDR4 є найкращим для звичайних комп’ютерів (із сумісністю з DDR3). Такі модулі мають швидші тактові частоти, меншу потужність і нижчу затримку у передачі даних.

    Що означають інші параметри вашого ПК

    Процесор, оперативна пам’ять та графіка є основними характеристиками, які слід враховувати при оцінці вашого власного комп’ютера або пошуку нової моделі, але, звичайно ж, є інші компоненти, які потрібно мати на увазі при купівлі чи продажу ПК.

    На жорсткому диску (HDD) зберігається тим більше даних, чим більший його обсяг. Вам потрібно більше пам’яті для файлів? Купуйте комп’ютер із великим жорстким диском. Твердотільні накопичувачі (SSD), що використовуються в Apple MacBook і більшості ноутбуків високого класу, не мають рухомих частин і працюють швидше, ніж старі механічні жорсткі диски, але вони також дорожчі та не забезпечують стільки ж потужності. Нові технології, такі як гібридні диски та технологія Intel Optane, — це компромісне рішення між HDD та SSD.

    Ви, напевно, не подумаєте про вашу материнську плату, якщо вам не доведеться самостійно збирати ваш новий ПК, але знати її характеристики теж варто. Вона працює як «нервова система» для всієї «машини». Специфікації материнських плат не мають великого значення в загальній продуктивності ПК, але вони можуть допомогти ключовим компонентам працювати разом ефективніше та швидше. Плата також визначає, скільки вхідних і вихідних портів у вас є у вашій системі і які саме це порти — USB 2.0 / 3.0 / Type C, HDMI, VGA та інші.

    Share
    Написати коментар
    loading...