🔱 Age of Mythology Retold — У погоні за міфом. Гра на часі

3. 🔱 Age of Mythology Retold — У погоні за міфом. Гра на часі
  • 0

У 2010 році у внутрішньоігровому магазині World of Warcraft з’явився новий товар — верхова тварина Celestial Steed ціною у 25 доларів. На той момент я вже не грав у WoW, але пам’ятаю резонанс навколо цієї події. Більшість гравців зазначали, що це не правильно й призведе до подальшого занепаду гри. Забігаючи наперед можна сказати, що в чомусь вони мали рацію.

Та нас цей епізод цікавить трохи в іншому контексті. Celestial Steed приніс Blizzard Entertainment більше грошей, ніж Stacraft II: Wings of Liberty, яку розробник випустив раніше того ж року. Мікротранзакція, на дизайн та програмування якої пішло в сотні разів менше часу та ресурсів, принесла компанії більше грошей, ніж довгоочікуване продовження одної з найпопулярніших стратегій в реальному часі.

Звичайно, що не це стало причиною того, що з часом більшість великих видавців перестав цікавити жанр. Стратегії почали втрачати свою популярність задовго до цього. Гравці, яким був цікавий стратегічний аспект, але які хотіли більшої гнучкості та глибини ігрового процесу, почали грати в MOBA – жанр, який еволюціонував зі стратегій. Гравцям молодшого покоління розбиратися в тонкощах стратегій було нецікаво. Особливо коли є щось набагато простіше, наприклад, Minecraft та Fortnite.

You need more gold!

Проте у 2002 році стратегії були на коні. Серії ігор Warcraft та Starcraft продавались мільйонними тиражами. В Південній Кореї Starcraft був національним спортом: місцеві кіберкафе були забиті майбутніми чемпіонами. Серії Age of Empires та Command and Conquer, Homeworld та згодом Dawn of War були як на шпальтах ігрових журналів, так і в списках найкращих ігор року.

Оригінальна Age of Mythology вийшла у 2002 році як спін-офф Age of Empires. Розроблена Ensemble Studios та видана Microsoft, гра отримала схвальні відгуки як від преси, так і від гравців і продалась в розмірі одного мільйона копій лише за перші шість місяців після виходу.

Якщо Age of Empires була більш приземленою та реалістичною, то в основі Age of Mythology були міфи античності. Гравець міг грати за одну з трьох культур: Грецьку, Єгипетську та Нордичну. Замість класичних покращень рівня головної бази, гравці переходили в наступну епоху, яка давала доступ до нових технологій, будівель, військ та міфічних істот.

Перед кожною грою гравці також обирали головного бога, а з переходом до нової епохи – одного з другорядних богів. Боги відкривали доступ до спеціальних можливостей — потужних заклять, які могли враз змінити хід битви. Можливість використання лише раз за гру накладала додаткові тактичні вимоги на гравця.

Окрім богів в грі присутні міфічні істоти з кожної з культур. Для греків — це мінотаври та фенікси, для нордів — валькірії та драугри. Всього близько десяти на кожну культуру. Доступність міфічних істот залежить від вибору богів. Так, щоб винайняти валькірію, потрібно обрати Фрею, — іншим богам ця бойова одиниця недоступна.

В усьому іншому це була Age of Empires: розбудовуємо базу, наймаємо робітників, збираємо ресурси, наймаємо армію та розбиваємо ворога. Ну, або ворог розбиває нас.

Повернення до Атлантиди

Ensembe Studios, розробник оригінальних Age of Empires та Age of Mythology, припинила своє існування ще у 2009 році. Попри це, Microsoft, якій належать права на обидві серії, випустила Age of Empires Online – більш казуальну онлайн версію гри. Потім був період випусків HD версій, в тому числі й Age of Mythology Extended Edition, та ремастерів Age of Empires (яка згодом отримала й продовження).

Age of Mythology: Retold — повноцінний ремастер оригінальної гри з доповненням Titans. Окрім оновленої графіки (гру перенесли на ігровий рушій Age of Empires HD) та саундтреку, гра отримала також і покращення ігрового процесу. Враховуючи, що за більш ніж двадцять років видавець міг зібрати достатню кількість зворотного звʼязку від гравців.

Основним нововведенням є зміни атаки в русі. Тепер бойові одиниці не збиваються в кучу, як це було в оригіналі, а стараються розповзтися по полю битви й атакувати цілі, найближчі до них.

Є зміни також і в балансі. Божественні сили можна використовувати по декілька разів за гру, хоча кожне наступне використання коштуватиме дорожче. Також зʼявилася нова епоха, Mythical Age, яка відкриває доступ до найпотужніших створінь вашої культури. Норди отримали додаткові бойові одиниці для боротьби з летючими цілями. Загалом покращення логічні й позитивні, проте місцями гра страждає від спадку 2000-их.

Перше, що впадає в очі, так це ну зовсім неохайний ігровий інтерфейс гри. Починаючи з ігрового меню, закінчуючи внутрішньоігровим інтерфейсом, все в грі виглядає наче тимчасова версія альфа білда. Звичайно, що зовнішній вигляд ігрових елементів – думка субʼєктивна, проте питання до зручності також є.

Наприклад, при виділенні бойових одиниць, які можуть будувати, бойові та будівельні команди відображаються вперемішку. Команда «атака в русі» за замовчуванням привʼязана до клавіші «пробіл», хоча вже більш як 20 років стандартом є клавіша “A”.

Наступний «не дуже» момент — це кампанія. Просто оцініть перший внутрішньоігровий ролик та гру акторів озвучки.

Звичайно, що в кампанію грати не обовʼязково. Гра доволі активний мультиплеєр – як казуальні режими, так і рейтингові 1v1, 2v2 та 4v4, та кастомні ігри. Якщо ви боїтеся грати проти інших гравців, то непоганим варіантом для початку є гра проти ШІ, благо цей складник також добряче покращили. ШІ все ще отримує додаткові ресурси на високих рівнях складності, але й використовує їх більш раціонально.

В режимі битви Age of Mythology проявляє себе якнайкраще. Моменти, коли льодовий гігант самотужки розправляється з групою ворогів, або коли база супротивника (а іноді й ваша) руйнується від закляття-землетрусу і виглядають ефектно, і справляють неабияке враження на супротивника. В той момент, коли інші стратегії намагаються балансувати гру таким чином, щоб в грі майже не було wunderwaffe, Age of Mythology роздає wunderwaffe всім, і по декілька.

Також у грі зустрічаються дивні баги. Одного разу мій воїн застряг в тушці носорога — не те щоб це сильно ламало гру, проте в тому ж багатокористувацькому режимі може коштувати вам гри. Також були випадки, коли збирачі починали шукати ресурси на іншій стороні карти. І це повз базу противника! Хоча можливо це був мій стратегічний геній і не потрібно було забудовувати всі інші виходи з бази.

*******

Age of Mythology Retold — досить вдале переосмислення класики. Якщо вам подобався оригінал, то, скоріш за все, ремастер теж сподобається. Гра отримала покращену графіку та досить вдалі зміни ігрового процесу. Проте невиразна кампанія та незручний ігровий інтерфейс можуть відштовхнути нових гравців.

Кому сподобається

• Любителям стратегій в реальному часі
  • Фанатам серії