Реклама

🍂 13 ігор з атмосферою осені

Зібрали для вас ігри, які подарують відчуття затишної чи навпаки похмурої осені.
Čytaty latynkoju
🍂 13 ігор з атмосферою осені
  1. Головна
  2. Ігри
  3. 🍂 13 ігор з атмосферою осені
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Зібрали для вас ігри, які подарують відчуття затишної чи навпаки похмурої осені.

Ми живемо в час, коли незалежно від вашого місця перебування й пори року можна влаштувати собі відчуття будь-якого сезону завдяки медіа. І якнайкраще для цього підійдуть саме ігри, адже лише вони можуть забезпечити належний ефект присутності.

Якщо вам раптом захотілося закутатися у вовняний плед й сісти на підвіконня, щоб спостерігати як краплі дощу барабанять по сусідніх дахах і попивати гарячий гарбузовий латте, то принаймні уявно доповнити картину можна якоюсь із цих ігор.

Life is Strange

  • Жанр: пригода
  • Платформи: ПК, Linux, macOS, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, iOS, Android, Xbox Series X/S, Nintendo Switch, PlayStation 5

У 2015 році перша частина Life is Strange захопила світ зненацька немов шторм (при чому, буквально, адже саме буря є центральною темою першої частини серії та приквелу).

Оригінальна гра оповідає про молоду дівчину Макс Колфілд, яка повертається до рідного містечка Аркадія-Бей на навчання у престижній художній академії, і опиняється у вирі трагічних подій зі зникненням місцевої дівчини, відновленням зв’язку з найкращою подругою і страшною бурею, що насувається на місто, та ще й виявляє у себе надзвичайну здібність — повертати час назад.

Історія Макс та її подруги Хлої приголомшує і пробиває на сльозу навіть відомих сухарів. До того ж розробники помістили дію у жовтень 2013 року в один із наймальовничіших американських штатів — Орегон (за прообраз Аркадії-Бей взято містечко Ґарібалді у бухті Тілламук). Тож якщо вам не вистачає світлого суму у ностальгійній осінній атмосфері, це гра однозначно для вас. Також після проходження не забудьте взятися за приквел — Before the Storm.

Хоча перша частина франшизи Life is Strange є найбільш схваленою як критиками, так і аудиторією, наступні також варті вашої уваги, а осінній сеттинг став доброю традицією всієї серії. Ігри не пов’язані сюжетно (хоча містять відсилання до попередніх частин, які сподобаються фанатам), тож можна проходити в будь-якому порядку.

Life is Strange 2 оповідає історію двох братів, які змушені втекти з рідного дому після трагічного інциденту. А Life is Strange: True Colors — знову про молоду дівчину, що возз’єдналася зі своїм старшим братом.

29 жовтня 2024 вийде Life is Strange: Double Exposure, в якій розробники знову повертаються до історії Макс Колфілд. Дівчина подорослішала і вступила в Каледонський університет, але не втратила своїх суперсил і, судячи з усього, отримала навіть нові.

Firewatch

  • Жанр: пригода
  • Платформи: ПК, macOS, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S, Nintendo Switch

Генрі, після того, як в його дружини виявили ранню деменцію, влаштовується на пожежну вахту в лісах штату Вайомінг. Там він знайомиться з диспетчеркою Делайлою, з якою одразу знаходить спільну мову. Проте в лісі починають відбуватися дивні речі, з якими Генрі та Делайлою доведеться розбиратися.

Хоча дія відбувається влітку 1989 року, завдяки обраній розробником колірній гамі, спокійному темпу, локаціям та піднятим непростим питанням, гра більше сприймається осінньою, аніж літньою. Досліджуються теми відповідальності, втечі від реальності та пошуку розради в інших людях.

Автори проєкту майстерно обманюють вашу уяву і цим лише підсилюють своє повідомлення і метафору всієї гри. Firewatch — один з найяскравіших прикладів унікального наративного досвіду, який можуть дати лише відеоігри.

Alan Wake

  • Жанр: екшн-трилер, горор
  • Платформи: ПК, PlayStation 5, Xbox Series X|S, GeForce Now, PlayStation 4 (лише перша), Nintendo Switch (лише перша), Xbox 360 (лише перша), Xbox One (лише перша)

Студія Remedy — це завжди означає містику, таємниці, драму й години читання пояснень «що це було» після проходження. Тепер уже серія Alan Wake (фанати дочекалися сиквелу через 13 років після виходу оригінала) обертається навколо письменника Алана Вейка, що намагається розгадати таємницю зникнення своєї дружини.

На відміну від попередніх учасників нашої добірки, осінь тут зовсім інакша — темна, гнітюча, пронизлива. Жанр накладає свій відбиток, авжеж. Та все ж раптом вам саме такої не вистачало — в купі з заплутаним сюжетом з масою несподіванок і драматизму — обидві гри Alan Wake те, що вам треба.

Grand Theft Auto IV

  • Жанр: екшн
  • Платформи: ПК, PlayStation 3, Xbox 360, Xbox One, Xbox Series X|S

Найближча нашому серденьку частина, напевно, найвпливовішої відеоігрової франшизи в історії. А все тому, що головний герой Ніко Беллік — вихідець зі Східної Європи, а сама гра розповідає про нелегку емігрантську долю під саундтрек, в тому числі українських виконавців з радіодіджейкою Русланою Лижичко.

Ніко, ветеран війни й колишній злочинець, прибуває до Ліберті-Сіті (вигаданий аналог Нью-Йорка), щоб розпочати нове життя, однак це виявляється не так легко, тож він повертається до своїх злочинних звичок і швидко просуває свою кар’єру в місцевому кримінальному світі. Дія гри відбувається восени, і розробникам вдалося передати не лише вайб осіннього Нью-Йорка з легким нальотом безнадії, але й атмосферу короткочасної, та яскравої епохи двохтисячних, яку мають ще пам’ятати наживо представники покоління міленіалів.

На жаль, кілька років тому GTA IV отримала оновлення, яке з одного боку трошки покращило зовнішній вигляд гри, але також вирізало звідти значну частку саундтреку — в тому числі відомі хіти нульових і більшість реплік Руслани на радіостанції «Владивосток FM».

Ghost of Tsushima

  • Жанр: екшн
  • Платформи: PlayStation 4, PlayStation 5, ПК

З одного боку Ghost of Tsushima — це безперечний хіт від Sucker Punch та PlayStation Studios, з іншого — є різні думки щодо цікавості та захопливості її ігроладу (ось, до речі, наша оцінка гри та її переносу на ПК). Проте те, що ніхто не заперечить, так це унікального та приголомшливого візуального стилю цієї гри.

Події відбуваються восени 1274 року, під час монгольського вторгнення на японський острів Цушіма. Молодий самурай Джін Сакаї хоче звільнити батьківщину від загарбників, але в процесі йому доведеться обирати між самурайськими звичаями та ефективністю і мораллю.

Вас очікує ігролад в стилі останніх Assassin’s Creed зі скраданням, битвами холодною зброєю і звільненням селищ від монголів, та головне — подорожі великим і фантастично мальовничим осіннім відкритим світом, кожен куточок якого хочеться закарбувати в пам’яті й зберегти як скріншот. Це одна з найкрасивіших ігор за всю історію індустрії, від якої віє свіжим вітром, запахом пожовклого листя і, попри драматичні події, спокоєм і ясністю розуму.

Brothers: A Tale of Two Sons

  • Жанр: пригодницький екшн
  • Платформи: ПК, Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox One, iOS, Android, Windows Phone, Nintendo Switch — оригінал; ПК, PlayStation 5, Xbox Series X|S — римейк

Хоча гра заснована на скандинавській міфології й можна було очікувати зимового сеттингу, все ж події відбуваються восени. У двох братів загинула мати, а тато зліг з невідомою хворобою, ліки проти якої — вода з Дерева Життя. Тож вони відправляються у довгу подорож, сповнену таємницями та небезпеками.

Гравців зустрічає незвична схема управління, адже вам доведеться керувати обома братами одночасно. Разом брати вирішують різноманітні завдання і долають перешкоди, які б ніколи не змогли подолати наодинці.

Загалом гра призначалася для одиночного проходження, оскільки сюжет дуже емоційно навантажений і може потребувати самотності для повноцінного переживання, однак у версії для Nintendo Switch, а згодом у повноцінному римейку у 2024 році було додано кооперативний режим.

Marvel’s Spider-Man

  • Жанр: екшн
  • Платформи: PlayStation 4, PlayStation 5, ПК

Перезапуск ігрової франшизи про Людину-павука був зустрінутий тепло як аудиторією, так і критиками. Пітер Паркер в червоно-синьому латексі знову рятує місто від суперзлодіїв, все весело, яскраво, з павутиною і спецефектами.

Та що нам тут цікаво, це вдала реалізація Нью-Йорка в його найкращу пору — восени. Блакитні скляні хмарочоси виринають з гущавини золотавих дерев Центрального парку, жовті таксі снують повз містян, що поспішають вузькими тротуарами на роботу зі «старбаксівськими» філіжанками кави в руках — той самий Нью-Йорк, як ми його звикли уявляти за романтичними комедіями й тревел-блогами.

На щастя, розробники між запаморочливим екшном і «татусевими» жартиками Пітера Паркера дають достатньо часу, аби вільно політати кварталами Великого Яблука й розгледіти мегаполіс навіть більш детально, ніж за особистої присутності.

А щойно отримаєте достатньо насолоди від першої частини, не забудьте за спін-офф про Майлза Моралеза, де Нью-Йорк різдвяний, і сиквел, який відбувається влітку, а ще має цілий український квартал.

Detroit: Become Human

  • Жанр: пригода, інтерактивне кіно
  • Платформи: PlayStation 4, PlayStation 5, ПК

Не найочевидніший вибір для цієї добірки, та все ж цілком доречний. Detroit: Become Human — це драма-антиутопія від відомого геймдизайнера та режисера Девіда Кейджа (Heavy Rain, Beyond: Two Souls).

Дія гри розгортається у недалекому майбутньому (2038 рік), де вже існують просунуті роботи, що починають обходити запобіжники, отримувати свободу волі й боротися за свої права. Гравцю доведеться встати на одну зі сторін у складній багатошаровій історії, адже кожне його рішення впливає на фінал, яких може бути 85 варіацій.

Хоча майже вся ваша увага буде прикута до захопливої історії, з погляду сезонів гра розгортається на рубежі осені й зими, що неабияк додає до тривожної атмосфери. І крім слідкування за сюжетом, ви також зможете проникнутися вайбом сучасного пізньоосіннього завантаженого мегаполіса з легким нальотом футуризму.

Dishonored

  • Жанр: стелс-екшн
  • Платформи: ПК, PlayStation 3, Xbox 360 — лише перша частина; PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S

У першій частині Dishonored ви граєте за Корво Аттано — особистого охоронця імператриці Джессаміни Колдвін. На початку гри просто на очах Корво її вбиває невідомий асасін, але у злочині звинувачують його, тож Корво поспішно тікає і змушений ховатися до тих пір, поки не вдасться відбілити власне ім’я.

У сиквелі ви можете продовжити грати за Корво або ж обрати Емілі, його вже дорослу доньку. Сюжет сиквелу обертається навколо спроби державного перевороту в імперії з боку одного з регіональних лордів.

Обидві частини Dishonored — це стелс-екшн, тож вам доведеться навчитися скраданню та запастися терпінням, адже талановитий асасін завжди вміє дочекатися потрібного моменту для удару. Проте важливим елементом гри є ваша поведінка — чим менше людей ви вбиваєте, тим менше в світі хаосу і тим позитивнішим буде фінал гри. Таким чином розробники підштовхують вас до «світлої сторони сили».

А чого франшиза потрапила до нашої добірки, так це за унікальний і цілковито новий всесвіт, створений спеціально для неї. У світі Dishonored основним джерелом енергії є китовий жир, тому для нього навіть придумали окремий жанр — whalepunk (тобто «китовий панк» як стімпанк чи кіберпанк).

Крім того, на помираючій Імперії островів, зробленої в естетиці вікторіанської Британії, таке враження, що панує вічна осінь — у столиці Данволлі (місце дії першої частини) пронизливо вогка, а на півдні у Карнаці (друга частина) — золотаво тепла, та все одно осінь.

Spiritfarer

  • Жанр: пригодницький платформер
  • Платформи: ПК, macOS, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S, Nintendo Switch, iOS, Android

Для цієї гри осінь можна використати швидше як частину метафори про осінь життя. У Spiritfarer вам доведеться виступити за новоспечену провідницю душ у потойбічний світ Стеллу та її кота Нарциса. Стелла подорожує світом на своєму човні та шукає душі, яким вже час відходити у потойбічний світ, та допомагає їм завершити незакінчені справи.

Стелла не лише забирає душі і доставляє їх до Вічних Брам, а ще й приймає гостей на свій човен і розбудовує його, щоб задовольняти їхні потреби.

Гра має повільний та спокійний геймплей та пропонує свій погляд на питання життя й смерті, заснований на думці авторів та різноманітних людських віруваннях та міфологіях. Spiritfarer, хоча й не має очевидних сезонних відсилань, та все ж один з тих проєктів, в які приємно зануритися у тихий дощовитий вихідний під чашечку гарячого чаю.

Animal Crossing: New Horizons

  • Жанр: симулятор життя
  • Платформи: Nintendo Switch

Колись серія Animal Crossing навіть серед фанатів Nintendo була «широко відомою у вузьких колах», тобто мала свою нішу і не претендувала на щось більше. Однак все змінив вдало обраний реліз гри під час пандемії COVID-19 у 2020 році. Люди, замкнені у своїх домівках, палко потребували спілкування й тепла своїх близьких, і саме Animal Crossing змогла їм це дати.

Якщо коротко, Animal Crossing: New Horizons — це симулятор життя на власному острові, де ви можете побудувати свій будиночок, а також запросити в сусіди різноманітних звіряток. Ви будете розбудовувати своє селище, спілкуватися з сусідами, обмінюватися подарунками, саджати квіти, ловити рибу й комах, поповнювати колекцію музею різними археологічними й мистецькими знахідками.

Багаті можливості кастомізації вашого персонажа та острова дозволяють створити цілий унікальний всесвіт або ж відтворити локації з іншої улюбленої гри чи фільму. Хоча гра може набриднути за деякий час, оскільки у певний момент втрачає будь-яке спрямування і вам доведеться розважати себе самостійно в умовах відсутності оновлень контенту, до цього вона подарує вам багато місяців надцікавих занять.

Що ж привело Animal Crossing: New Horizons у нашу добірку, так це головна геймплейна особливість — сезони в грі прив’язані до реального часу. Тобто, якщо в реальному житті наступила осінь, вона приходить і на ваш острів там. При чому це, напевно, найкрасивіше реалізована пора року в усій грі. Листя на деревах і трава змінюють колір, можна збирати гриби й шишки, а також брати участь у різних сезонних фестивалях за календарем.

Wytchwood

  • Жанр: пригода з крафтом
  • Платформи: ПК, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S, Nintendo Switch, iOS, Android

Осіння добірка, авжеж, не може обійтися без гри з атмосферою Гелловіну. Такою в нас стане невеличка пригода Wytchwood, в якій ви приміряєте на себе роль таємничої відьми, яка подорожує лісами й болотами у пошуках різноманітних магічних інгридієнтів.

В готичній атмосфері осіннього лісу, наповненого різними персонажами й створіннями, легко загубитися на багато годин і потрапити у справжню темну казку з тих, які затишно слухати перед полум’ям каміну під вовняним пледом з горнятком чаю.

A Short Hike

  • Жанр: пригода
  • Платформи: ПК, macOS, Linux, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S, Nintendo Switch

Завершить нашу добірку коротенька, але затишна гра про юну пташку Клер, що навідує свою тітоньку Мей, яка працює лісником. Хоча Клер приїхала до лісу на відпочинок, вона очікує важливого дзвінка, а мобільне покриття є лише на найвищій горі у цій місцині. Тож пташка відправляється туди і по дорозі зустрічає різних персонажів, які також гуляють цими лісами. Деякі з них потребують допомоги, і ви самі вирішуєте, чи хочете ви це робити.

Хоча нам ясно кажуть, що Клер приїхала на літній відпочинок, осінніх вайбів теж достатньо — напевно як і в будь-якій грі, що відбувається в лісі. Тривалість гри позначена вже в її назві, тож вас очікує коротка, трошки весела, трошки сумна подорож, чудова механіка польотів, красивий світ і загалом розслаблена й спокійна атмосфера.

***

Авжеж, це далеко не всі ігри, де можна відчути осінні вайби — насправді їх набагато більше. Діліться своїми знахідками у коментарях.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...