Реклама

🐗 Beyond Good & Evil 20th Anniversary Edition — обов'язкова класика. Гра на часі

Čytaty latynkoju
🐗 Beyond Good & Evil 20th Anniversary Edition — обов'язкова класика. Гра на часі
  1. Головна
  2. Ігри
  3. 🐗 Beyond Good & Evil 20th Anniversary Edition — обов'язкова класика. Гра на часі
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Якщо ви ігровий розробник або видавець і хочете, щоб ми оглянули вашу гру, надсилайте ключ на [email protected].

Основні відомості про Beyond Good & Evil 20th Anniversary Edition

  • Дата виходу: 24 червня 2024
  • Платформи: PlayStation 4/5, Xbox Series X|S, Nintendo Switch, ПК, GeForce Now, Amazon Luna
  • Платформа огляду: Nintendo Switch (ключ надано на огляд Ubisoft)

Beyond Good & Evil — унікальна для свого часу

2003 рік вийшов чудовим для геймерів. GTA: Vice City, The Legend of Zelda: Wind Waker, Need for Speed: Underground, Prince of Persia: The Sands of Time і багато інших легендарних та культових ігор з’явилося саме в цьому році.

Проте було серед них дещо особливе й незвичне для того часу. У стінах тодішньої студії Ubisoft Pictures, що розташована у Монпельє на півдні Франції, розробили унікальну гру з позиченою у Фрідріха Ніцше назвою — Beyond Good & Evil.

Розробляли проєкт під керівництвом Мішеля Анселя — творця серії платформерів Rayman. На думку Анселя, відеоігри мали давати гравцю настільки багато свободи, наскільки це можливо, але одночасно розповідати історії з драматургією та ритмом не гіршим, ніж кінематограф. Саме такий підхід поклали у фундамент проєкту, і завдяки цьому гра завоювала любов цілого покоління геймерів та, забігаючи наперед, навіть витримала випробування часом.

Дія Beyond Good & Evil відбувається у 2435 році на планеті шахтарів Гілліс. Планетою керує військова диктатура, що стверджує, ніби захищає гілійців від агресивних іншопланетян ДомЗ.

Гравцю пропонують приміряти на себе роль місцевої фотожурналістки Джейд, яка також разом зі своїм другом, дядьком Пейджем, керує сиротинцем для дітей, що втратили батьків через напади ДомЗ. Сиротинець перебивається з хліба на воду, тож коли стається черговий напад іншопланетян, на роботу захисного щита не залишається грошей.

Після відбиття нападу та в пошуках способів заробітку Джейд потрапляє до мережі повстанців IRIS, де дізнається, що ситуація з владою на планеті не зовсім така, як всі уявляють.

Перше, що кидається в очі, це головна героїня. Жінок досі не так багато серед протагоністів, а тоді це було взагалі рідкісне явище. До того ж, Джейд не була сексуалізованою як Лара Крофт, і водночас не перетворена на даму в біді, яку обов’язково треба рятувати. У грі не так багато діалогів і тексту, але крізь них можна прослідкувати, що Джейд — це цікава людина зі своїм характером і думками. Дуже прогресивно як на 2003 рік.

Структурно гра побудована схоже на The Legend of Zelda: Ocarina of Time, тобто складається з низки доволі великих відкритих локацій, якими можна переміщуватися практично вільно між завданнями, а також закритих місцин, куди можна потрапити лише за сюжетом. Розробникам вдалося зробити неймовірно красивий та атмосферний світ, в якому крізь технологічні обмеження тих часів проглядався безмежний потенціал.

Момент остаточного усвідомлення закоханості в гру наступає, коли вперше потрапляєш до міста. Пропливаючи венеціанським каналом повз європейську середньовічну архітектуру, серед якої стрімголов проносяться літаючі автівки й космічні кораблі, легко розумієш, чому мільйонам гравців так запала в душу ця гра.

Проте це, авжеж, не єдина причина. На відміну від значної кількості ігор того періоду, ігролад у Beyond Good & Evil не обертається навколо боїв. Безперечно Джейд може постояти за себе як проти тварин-хижаків, так і проти іншопланетян і навіть їхніх босів, та все ж вона — не всесильна супергероїня, а журналістка. Тож основне її завдання — документувати й розкривати неприємні факти для публіки.

Саме цим ми й займатимемося. Взагалі першим завданням, що триватиме впродовж усієї гри, буде якраз фотографування багатої фауни планети Гілліс для науковців. За ці фотографії Джейд зароблятиме основну масу грошей, які потім витрачатиме на їжу для відновлення енергії, а також кастомізацію та інші дрібнички.

Нелегка робота журналіста

Але й за основним сюжетом первісне завдання Джейд завжди — роздобути інформацію. Іноді для цього потрібно буде вступити у пряме протистояння, але часто — тихцем пробратися на секретну фабрику, обійшовши «по стелсу» охорону та захисні механізми. Консистентність та відсутність лудонарративного дисонансу, коли героїня замість своєї роботи розкидує ворогів як Галк, — ще одна визначна риса цієї гри.

За завітами Мішеля Анселя, творця й ідейного натхненника франшизи, сюжет просувається настільки кінематографічно, наскільки це дозволяли тогочасні технології. Попри незначну кількість діалогів і тексту, сценарій наповнений філософією, сірою мораллю та численними відсиланнями до нашої реальності і актуальних на ті часи питань — зокрема, терактів 11 вересня, американського вторгнення у Афганістан та багатьох інших. Мимоволі проводиш паралелі й з українською сучасністю.

Цікаво також відзначати, як мимохідь гра зайшла на територію ретрофутуризму: повстанську газету та інші різноманітні нотатки розповсюджують у 2435 році за допомогою компакт-дисків — таким тоді уявлялося майбутнє.

Як гра про майбутнє почуває себе у майбутньому

Поважний вік гри дається взнаки, але далеко не так, як можна було б уявити. У більшість ігор з 2003 року сьогодні грати відверто важко, однак Beyond Good & Evil ця участь майже оминула.

У грі присутній бектрекінг, — тобто, вам доведеться повертатися в локації, які ви вже пройшли, щоб виконати там якісь нові дії чи знайти предмети, які раніше були недоступними — але завдяки загальному лінійному та кінематографічному підходу до сюжету, його тут значно менше, аніж у проєктах-сучасниках.

В усьому іншому Beyond Good & Evil на диво добре постаріла, і проходячи її, значно частіше дивуєшся тому, наскільки вона була інноваційною та неповторною для своєї епохи, і як багато там таких елементів і прийомів, які сучасні геймдизайнери почали масово використовувати в іграх лише декілька років тому.

На момент релізу на Nintendo Switch спостерігалися незначні проблеми з продуктивністю — в деяких сценах показник кадрів на секунду просідав, за відчуттями, до 23-25 (замірів не робилося), однак вже перше оновлення 1.0.1 повністю прибрало цю проблему по всій грі. На більш потужних стаціонарних консолях проблем, імовірно, не буде взагалі. Також не спостерігалося жодних критичних багів.

Чи варто грати в Beyond Good & Evil через 20 років 

Beyond Good & Evil першопочатково замислювалася як трилогія. Однак, попри свій культовий статус, вона розчарувала Ubisoft своїми продажами свого часу. Тож сиквел був відкладений у довгий ящик — настільки, що творець франшизи Мішель Ансель встиг залишити студію та ігрову індустрію, на прощання звинувачений у створенні токсичної атмосфери в Ubisoft Montpellier.

Вихід ювілейного перевидання, вочевидь, має на меті розігріти старих фанатів і нагадати їм про існування серії, але головним чином — привабити нових гравців, щоби сиквел, у який було вкладено так багато (розробка триває з 2008 року!), все ж таки окупився.

Такого роду подвійні завдання завжди непрості, однак, як мені здається, Ubisoft взялася за нього зовсім не дарма. Beyond Good & Evil у 2024 абсолютно варта вашого часу незалежно від того, рятували ви вже Гілліс 20 років тому і хочете пригадати юність, чи лише знайомитеся з цією чарівною, унікальною планетою, де футуристичні літаючі автівки пересуваються венеційськими каналами крізь середньовічні південні європейські квартали.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...