Реклама

☢️ ЛОР гри S.T.A.L.K.E.R.: Утворення Зони

Для гарної серії ігор — потрібна величезна робота над міфологією та історією створеного світу. Наскільки ж добре попрацювали GSC Game World?
Čytaty latynkoju
☢️ ЛОР гри S.T.A.L.K.E.R.: Утворення Зони
  1. Головна
  2. Ігри
  3. ☢️ ЛОР гри S.T.A.L.K.E.R.: Утворення Зони
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Для гарної серії ігор — потрібна величезна робота над міфологією та історією створеного світу. Наскільки ж добре попрацювали GSC Game World?

Для багатьох серія S.T.A.L.K.E.R. є дивовижним витвором ігрового мистецтва. Вона, як та мавка, притягує своєю містичною та одночасно такою знайомою атмосферою, а потім причаровує, не даючи жодного шансу коли-небудь вирватися з її обіймів. Ми бачимо на екрані не химерні пригоди якогось чарівника на далекому несправжньому континенті, а цілком звичні для нас будинки, повз які щодня проходиш. Впізнаємо цю природу українського Полісся. Віримо у найдивовижніші події та хочемо там побувати.

Більше новин про ігри шукайте у нашому телеграм-каналі Na chasi / Games. 

Читайте також: 🎮 Український горор в Cryostasis: Sleep of Reason [Огляд гри]

Звичайно, всього цього ми б не відчували так сильно без масштабної роботи над тлом, себто ЛОРом. Lore (з англійської «Знання») — це фактично все те, що ми знаємо про світ гри, його історію, персонажів і так далі. Сама його наявність вже свідчить про те, що S.T.A.L.K.E.R. має бути докладно проробленим усесвітом. Тож він потребує в такому ж ретельному розгляді! І почнемо зі створення Зони…

Хвилинка офтопу

 

Заходячи на україномовну S.T.A.L.K.E.R. Wiki стає доволі сумно через те, що на відміну від російської та навіть англомовної, наша Вікі відстає по всім фронтам. Інколи проскакують помилки в Лорі, не вистачає купи статей. Через це навіть якщо хтось й буде шукати інформацію про світ гри, буде вимушений користуватися російськомовною версією. Ця тема підіймалася навіть в самому фендомі, але так і не рушила з місця. Тому, якщо ви вмієте користуватися тамошнім редактором — будь-ласочка долучайтесь! А ще ви можете допомогти наповнити вікі на єдиному україномовному сталкерському фан-сайті Stalker2Fenomen!

Чому це так важливо? Та ось взяти до уваги термін «З-Свідомість», який використовується на вікі. При цьому у грі вони називають себе саме Усвідомлення.

Аварія 1986 року (Перший вибух)

 

Багато вчених сходяться на думці, що однією з вагомих причин розвалу Радянського Союзу стала саме Чорнобильська катастрофа. І це не дивно, бо «мирний атом» давно став іконою, яку Партія всюди носила з собою (фрески йому точно присвячували). А на перших етапах ліквідації наслідків чиновники не знали що їм казати пресі, кого репресувати та як розстріляти атомну енергостанцію за Зраду Батьківщині? Радянська наука дискредитована, «мирний= атом виявився так само смертоносним, як і «військовий», а над Європою нависли грозові хмари з радіонуклідами, замість дощу. Політичний авторитет у такому становищі також був підірваний, а подальші 5 років аж ніяк не допомагали його відновити. З попелу совка виникла відновлена Україна, якій в’язниця народів залишила величезний рубець під самісіньким серцем…

Велика Земля (термін з гри) – це звичайний світ, в якому живемо ми з вами. Україна, ті самі технології, політичні інтриги. Але для тих, хто за Периметром вона стала чимось містичним, бо там зовсім інший світ, до якого так прагнеш. З якого сам нещодавно тікав. В який обіцяєш собі та рідним повернутися. І який боїшся втратити.

Що ж, до 1986 року історія розвивалася цілковито так само, як і в реальному житті. Загалом, і після 86-го вона також майже не мала великих відмінностей. Найцікавіше було заховане від очей звичайних людей за колючим дротом, що розтягнувся на 30-кілометрів, у двох годинах їзди від Києва.

Поява Усвідомлення

«Ми — «Усвідомлення», група дослідників, які поставили перед собою мету змінити світ. Відомо, що Землю оточує особливе інформаційне поле — ноосфера. Вона тісно пов'язана з усіма розумними істотами на планеті і зберігає всі їхні уявні образи. Ми вирішили під’єднатися до ноосфери і внести в неї зміни: прибравши все темне, що породило людство, зробити світ досконалим. Жоден людський розум не володіє достатньою потужністю, щоб взаємодіяти з ноосферою, тому ми об'єднали наші свідомості»…

Представник Усвідомлення, Невідомо

Аварія на ЧАЕС стала величезним лихом для одних та стала можливістю для інших. Для радянських вчених несподівано відкрився цілий незайманий плацдарм для таємних, не зовсіх легальних та людяних досліджень. Та ще й з трьома робочими енергоблоками, які тепер спрямують всі свої потужності виключно на потреби науковців. Об’єктом їх досліджень стала Ноосфера. Інформаційне поле землі, яке почали досліджувати кілька французьких математиків, від праць яких по справжньому «загорівся» український науковець Володимир Іванович Вернадський. Дещо шкода, що в S.T.A.L.K.E.R. так і не наважилися залишити бодай якийсь натяк на цю видатну постать української історії.

В розпорядження вчених віддали завод Юпітер, а ті якимось чином змогли створити цілу мережу підземних лабораторій з індексом «Х». Варто визнати, що навіть в СРСР, з політикою «все спільне», без купи грошей таке було не провернути. Звідки фінансування? Як саме створювалися лабораторії? Скільки всього підземних центрів існує? Усе це є величезною білою плямою в сталкерському ЛОРі. Втім, наразі нам відомо про 6 лабораторій та кілька допоміжних будівель. А головне, ми більш-менш знаємо чим вони там займалися…

Лабораторії Х

Почати розповідь про лабораторії варто з X-8. Розробники не дали навіть натяків ні на приблизний початок її роботи, ні на кінець. Відомо, що саме тут працювали Лєбєдєв, Каланча та Суслов, які добре відомі нам з Чистого Неба. Певний час вона була центральною (виконувала роль, так би мовити, «штабу» Усвідомлення). Серед іншого виділяється світлина молодого Лєбєдєва, що одягнений у форму радянського військового. Дослідники вивчали тут пси-вплив на об’єкти (експеримент з кораблем у Карибському морі), координували виявлення пси-здібностей у живих створінь в Х16, дослідження мутацій від впливу інформаційного поля в Х18, розробили випоромінювач «Веселка» (макет Випалювача Мізків) та брали участь у створенні Виробу №62 (Ґаусс-гармати).

Потім з невідомих причин групу Лєбєдєва переводять в Х-7, що стала новим штабом Усвідомлення. Згадка про неї є тільки в одному документі. Відомо, що всі матеріали з Х8 повині були перевести сюди. Але конкретних відомостей про дослідження, які робили в Х-7 немає. Як немає й даних про її місце розташування.

Лабораторія Х-18, що в Темній Долині, займалася проєктом «Універсальний солдат». Тобто, експериментами з виведення мутантів. Так ми отримали різних химер, снорків та інших тварюк. За неофіційними даними, Усвідомлення схрещувало не тільки тваринок, як ото свиней, а й не цуралася використовувати ув’язнених з Великої Землі. Після того, як їм вдалося створити контролера, який мав пси-здібності, документацію по ньому передали в Х-16.

 

Там, у свою чергу, почали створювати експерементальний випоромінювач Кайманова, яким і став легендарний «Мозок в колбі». Фактично, це мозок звичайного контролера, який був збільшений у рази. Експеримент виявився успішним, але через ряд конструктивних недоліків, вчені не змогли його втримати під контролем. Пси-вплив діяв на всю площу Янтаря і просто зомбував усіх підряд, як і звичайний контролер.

Якоїсь миті центром всіх зловісних планів Усвідомлення став так званий Бункер управління Монолітом. Або, як його ще називають, лабораторія Х19. Знаходиться вона прямо під Саркофагом і є ледь не останньою локацією S.T.A.L.K.E.R. Тінь Чорнобиля. Це стара будівля, що призначена для управління пси-установкою «Моноліт» або «Виконувач Бажань». Втім, представники Усвідомлення вирішили, що саме ця лабораторія підходить їм найбільше для здійснення планів щодо об’єднання своїх розумів та приєднання до ноосфери. Чим їм не підійшла Х-7 — невідомо.

Ще одним бункером управління була лабораторія під кодовою назвою Х-10. Знаходиться вона на Радарі та обслуговує сумнозвісний Випалювач мізків, який є одним з випоромінювачів Кайманова, що були створені в лабораторії Х-8. Чогось особливого сказати про неї не можна, це звичайна технічна будівля, ціль якої тільки обслуговування Випалювача.

Другий Вибух

Невдалий експеримент

 

Останній свій експеримент група вчених провела в 2006 році. Вони намагалися під’єднатися до Ноосфери аби виконати місію, яку поставили перед собою ще на початку досліджень — зробити світ досконалим, стерши з інформаційного поля всі вади людства. Здійснити це можна було лише одним шляхом — об’єднавши свідомості. Але в ході експерименту щось пішло не так…

На жаль, дата Другого Вибуху — це ще одна біла пляма. Розробники не змогли її запам’ятати, від чого Поклик Прип’яті називає 10 червня 2006, Тіні Чорнобилю — 12 квітня 2008, вебсайти ігор серії — теж 12 квітня тільки 2006, а посібники користувачів ТЧ та ЧН й взагалі згадують 13 квітня 2006. В цьому гармидері відомо напевне тільки одне – вибух стався о 14:33.

З боку це виглядало як потік нестерпно яскравого світла, який випарював хмари, за ним слідував гуркіт та землетрус. Більшість військових, які в той час охороняли периметр — миттєво загинули, оперативно влаштувати евакуацію решті було неможливо. Рівно через добу новоутворена аномальна Зона була обступлена військовими. На місце аварії почали відправляти експедиції, які так і не повернулися. З невідомих причин Зона продовжила розширення, від чого знов постраждали військові та вчені, що розмістилися біля периметру. Задля мінімізації жертв населення міст та сіл поблизу було евакуйоване.

 

Майже відразу після Другого вибуху військові влаштовували спроби пробратися в Зону та знищити там усе, що може чинити опір. Але відсутність відомостей про небезпеки та неправильний підбір спорядження зводили вщерть усі ці намагання. В одній з таких вилазок капітан Таченко несе великі втрати та обірвавши зв’язок зі Штабом, організовує одне з перших сталкерських угруповань «Долг», поклявшись зробити все для знищення Зони.

Через деякий час військове командування вирішило знищити Зону ядерним вибухом. Задля цього організували масштабну операцію, яка в історію увійде як «Перший рейд». А ще стане соромом для українського війська, бо проводили її все ще не зібравши достатньо даних про всі можливі ускладнення і це на тлі того, що й так загинула купа військових. Спорядження також не підходило для доставлення ядерного заряду в Центр аномальної активності. На додачу, ще й Усвідомлення не могло допустити проникнення чужинців до неї й влаштувала Викид, який за своєю силою буде порівняно тільки зі Надвикидом 2011 року. Малочисельні військові, які вижили — опинилися кинутими напризволяще. Серед них майбутній генерал «Долгу» Крилов, який зненавидів командування та приєднався до групи капітана Таченка.

Химерна мрія

 

Зона продовжувала розширюватися впродовж наступних років. Військові не робили спроб переступити кордон Периметру, а рідкісні експедиції вчених гинули до того, як дістатися назад. В цей час на території Чорнобилю почали фіксувати активність «неврахованих» осіб, що називають себе сталкерами. Вони виносять з аномальної території химерні артефакти, які мають різні властивості, у тому числі й корисні, а також створюють довкола Зони ареол таємничості та романтизують її образ.

Вже 2009 року зареєстровано більше 300 сталкерів, які починають формувати свої угруповання… Проте розповіли ми вже чимало… А тут вже світає… Час виходити на вилазку за артефактами… Продовжимо в наступній частині!

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...