Reklama

🚀 SpaceX vidterminuvaly zapusk najbiľšoї rakety v istoriї Starship u kosmos

Читати кирилицею
🚀 SpaceX vidterminuvaly zapusk najbiľšoї rakety v istoriї Starship u kosmos
  1. Головна
  2. Nauka i tehno
  3. 🚀 SpaceX vidterminuvaly zapusk najbiľšoї rakety v istoriї Starship u kosmos
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

SpaceX Ilona Maska vranci v ponedilok zdijsnyla ostanni prygotuvannja do peršogo zapusku v kosmos svojeї novoї potužnoї raketnoї systemy Starship z uzberežžja Meksykanśkoї zatoky v Tehasi. Polit vidbuvavsja bez ekipažu.

Sama raketa, vysotoju u 120 m, vyšča za Statuju Svobody, mala startuvaty z ob’jekta SpaceX u Boka-Čika, štat Tehas, pid čas dvogodynnogo startovogo vikna, jake rozpočalosja o 16:00. Odnak zvorotnyj vidlik do zapusku rakety zupynyvsja na poznačci v 40 sekund. Jak povidomyly veduči onlajn-transljaciї, їm potribno jak minimum 48 godyn, ščob perezapustyty usi procesy znovu ta poradyly slidkuvaty za povidomlennjamy SpaceX u socmerežah.

Ilon Mask u svojemu tviti povidomyv, ščo «vyvčyly śogodni bagato ta povernemosja za kiľka dniv».

Ščo malo vidbutysja śogodni

Vyprobuvaľna misija, nezaležno vid rezuľtatu, je ključovoju vihoju v pragnenni SpaceX vidpravyty ljudej nazad na Misjać i, zreštoju, na Mars, ščo takož je centraľnoju metoju onovlenoї programy kosmičnyh poľotiv NASA, sprjamovanoї na integraciju Starship.

Ale SpaceX stykajeťsja z velyčeznymy problemamy prostogo zapusku kosmičnogo korablja, jakyj myttjevo stane, jakščo vin uspišno zletyť, najpotužnišoju raketoju na Zemli.

Pryskorjuvač Super Heavy mav, dostavyty u kosmos Starship. Vony skonstrujovani jak komponenty bagatorazovogo vykorystannja, ščo zdatni povertatysja na Zemlju dlja m’jakyh posadok – manevr, jakyj stav zvyčnym dlja menšoї rakety Falcon 9 SpaceX.

Ale žoden etap ne mav buty provedenym dlja peršogo vyprobuvaľnogo poľotu v kosmos, jakyj, jak očikujeťsja, tryvatyme ne biľše 90 hvylyn.

Prototypy Starship za ostanni roky zdijsnyly p’jať poľotiv na vysotu do 10 km nad Zemleju, ale raketa-nosij Super Heavy nikoly ne zalyšala zemlju.

U ljutomu SpaceX provela vyprobuvaľnyj zapusk rakety-nosija, zapalyvšy 31 iz 33 dvyguniv Raptor pryblyzno na 10 sekund, raketa bula zakriplena vertykaľno na platformi.

Lyše mynuloї p’jatnyci Federaľna aviacijna administracija vydala licenziju na te, ščo stane peršym vyprobuvaľnym poľotom raketnoї systemy, usunuvšy ostannju normatyvnu pereškodu dlja dovgoočikuvanogo zapusku.

Sogodni maly zapalyty odnočasno usi 33 dvyguny Raptor, ščob pidnjaty Starship u polit, jakyj majže zaveršyť povnyj obert navkolo Zemli, perš niž vin znovu mav uvijty v atmosferu ta viľno vpasty v Tyhyj okean na nadzvukovij švydkosti bilja pivničnyh Gavajśkyh ostroviv.

Očikujevalosja, ščo pislja viddilennja vid korablja Super Heavy raketa-nosij rozpočne kontroľovanyj zvorotnyj polit pered tym, jak zanurytysja v Meksykanśku zatoku.

Pro korabeľ

Starship — odyn z najvažlyvišyh projektiv dlja kompaniї SpaceX. Raketa bude bagatorazovoju ta vykorystovuvatymeťsja dlja mižplanetnyh pereľotiv. Same na nij Mask planuje dostavljaty ljudej na Misjać i Mars.

28 serpnja 2019 roku SpaceX vže vdalosja pidnjaty prototyp rakety Starship. Do ćogo poperedni prototypy korablja Starship tak i ne dijšly do stadiї puskiv, bo buly zrujnovani pid čas vyprobuvań.

Prognozuvalosja, ščo Starship rozrahovanyj na povtorne vykorystannja ta zmože litaty v kosmos do tŕoh raziv na dobu z perervamy na obslugovuvannja ta dozapravlennja. Odyn korabeľ zmože zdijsnjuvaty blyźko tysjači poľotiv na rik.

Čytajte Na chasi u Facebook i Twitter, pidpysujteś na kanal u Telegram.

Share
Написати коментар
loading...