Reklama

☄️ Vidpoviď: ščo bulo b iz Zemleju, jakby NASA neščodavno ne zbyla asteroїd?

Читати кирилицею
☄️ Vidpoviď: ščo bulo b iz Zemleju, jakby NASA neščodavno ne zbyla asteroїd?
  1. Головна
  2. Nauka i tehno
  3. ☄️ Vidpoviď: ščo bulo b iz Zemleju, jakby NASA neščodavno ne zbyla asteroїd?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

V nič z 26 na 27 veresnja vidbulaś misija NASA pid nazvoju DART. U її ramkah zapustyly odnojmennyj zond dlja zitknennja z asteroїdom, aby perenapravyty jogo.

Aparat uspišno vrizavsja v asteroїd Dimorf, rozmiry jakogo sjagajuť 150 metriv u diametri, i zminyv jogo trajektoriju. 550-kilogramovyj zond DART vrizavsja v kosmičnyj ob’jekt na švydkosti 21 160 km/god. Ce bula suto perevirka togo, čy zmože ljudstvo zahystyty planetu vid potencijnoї nebezpeky z kosmosu, sam asteroїd ne zagrožuvav Zemli.

Narazi važko ocinyty rezuľtaty misiї, prote vže z’javylyś teoriї, ščo bulo b, jakby takyj asteroїd jak Dimorf vlučyv u Zemlju.

Foto zroblene pislja zitknennja asteroїda ta zonda DART

Za slovamy profesora planetarnyh nauk korolivśkogo koledžu Londona Gareta Kollinza, naslidky mogly b buty žahlyvymy:

Jakby asteroїd rozmirom z Dimorf vpav na velyke misto, napryklad, London, to na vśomu pivdennomu shodi Angliї v budynkah vybylo b vikna. Vtrata v oblasti Londona i peredmisť bula b katastrofičnoju — u centraľnij častyni mista nihto ne vyžyv by čerez povitrjanyj udar

Takož vin zaznačyv, ščo padinnja takogo ob’jekta može zalyšyty krater šyrynoju 1.6 kilometra i glybynoju 370 metriv. I ce šče ne vse — skoriš za vse astroїd vybuhnuv by u povitri i jogo ulamky utvoryly b velyku ploščynu požež, naviť za desjatky kilometriv vid epicentru budivli možuť buty zrujnovani.

Jakby ob’jekt vpav v okean, to ce moglo b spryčynyty cunami, ale ce u razi, jakščo padinnja bulo b blyźko do odnogo z kontynentiv. Jakby asteroїd vlučyv u centr okeanu, to hvyli b ne dosjagly velykyh mist.

Za slovamy naukovcja, skoriš za vse asteroїd ne vpav by na velyke misto jak ot London, prote taka imovirnisť vse ž je.

Čytajte Na chasi u Facebook i Twitter, pidpysujteś na kanal u Telegram.

Share
Написати коментар
loading...