Reklama

🦁 «Ne treba čekaty, poky svit stane ideaľnym», — Oleksandr Todorčuk, Gres Todorchuk

V rozmovi z vedučym podkastu «Inše interv’ju» Volodymyrom Anfimovym partner agenciї «Gres Todorchuk» ta zasnovnyk gumanistyčnogo ruhu «UAnimals» Oleksandr Todorčuk rozpovidaje pro njuansy pidgotovky do masštabnoї vystavky Ukraine WOW, vlasnu škalu vymirjuvannja kreatyvnosti idej, pogljady na sučasnu komunikaciju ta stan sprav iz pravamy tvaryn v Ukraїni.
Читати кирилицею
🦁 «Ne treba čekaty, poky svit stane ideaľnym», — Oleksandr Todorčuk, Gres Todorchuk
  1. Головна
  2. Suspiľstvo
  3. 🦁 «Ne treba čekaty, poky svit stane ideaľnym», — Oleksandr Todorčuk, Gres Todorchuk
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
V rozmovi z vedučym podkastu «Inše interv’ju» Volodymyrom Anfimovym partner agenciї «Gres Todorchuk» ta zasnovnyk gumanistyčnogo ruhu «UAnimals» Oleksandr Todorčuk rozpovidaje pro njuansy pidgotovky do masštabnoї vystavky Ukraine WOW, vlasnu škalu vymirjuvannja kreatyvnosti idej, pogljady na sučasnu komunikaciju ta stan sprav iz pravamy tvaryn v Ukraїni.

— Proponuju počaty z aktuaľnoї temy – ce karantyn. Čy počav vže razom z kolegamy z ńogo vyhodyty?

Tak, postupovo namagajemoś povertatyś do žyttja. Dlja ćogo krim logistyčnyh pytań my dyvymosja na psyhologičnu storonu i radymosja z psyhologamy pro povernennja do roboty pislja «domašńogo uv’jaznennja».

— I ščo kažuť psyhology?

Kažuť, ščo z psyhologičnoї točky zoru ce možlyvo bude naviť skladniše dlja suspiľstva, niž  z praktyčnoї storony, bo ostanni misjaci biľšisť ljudej provela na samoti abo v koli ridnyh, najblyžčyh. I teper znahodytyś v prostori z vidnosno velykoju kiľkistju ljudej – ce psyhologično dosyť skladno. Tomu, jakščo ce možlyvo, robotu rekomendujuť počynaty postupovo i maksymaľno gnučko. .

Vlasne, same čerez karantyn dostrokovo zaveršylaś robota mega-populjarnoї vystavky «Ukraine WOW», do jakoї i ty, i tvoja kompanija maly bezposerednje vidnošennja. Za nepovni 4 misjaci 333 335 ljudej vidvidaly vystavku. Ce nacionaľnyj rekord, miž inšym! Davaj z samogo počatku –  čy buly u agentstva «Gres Todorchuk» sumnivy ščodo togo, čy bratysja za takyj masštabnyj proekt vzagali?

My realizovuvaly cej projekt dlja Ukrzaliznyci, i sama vystavka bula vidkryta do Dnja zaliznyčnyka. Kerivnyctvo UZ vyrišylo, ščo zamisť pyšnyh korporatyviv možna zrobyty ščoś dijsno korysne dlja suspiľstva. Takym čynom i vynykla cja ideja, ta bula zalučena do roboty naša agencija. Jaroslava Greś ta Julija Solovej staly kerivnycjamy projektu i bukvaľno žyly na lokaciї. Česno kažučy, ne bulo momentu, ščob my zadumuvalyś nad tym, bratyś za ńogo čy ni, ale tut Jaroslava vlučno kaže pro te, ščo skoriše buly momenty, koly stavalo pytannja, čy vzagali ce reaľno. Ale my vpevneni, ščo nemožlyve – možlyvo, tomu tak i pracjujemo.

— Čy ne zdajeťsja tobi, ščo Ukrzaliznyci varto bulo b pofiksyty vsi nedoliky, jaki je v kompaniї (a їh, naspravdi bezlič), a potim vže bratyś za promo-projekty? Vyhodyť tak, ščo pišov na vystavku, nadyhnuvsja, jakaś sympatija v tebe do brendu z’javylaś, a potim zahodyš v staryj vagon potjagu, jakyj maje tebe vezty 14 godyn, i vsja cja magija kudyś znykaje.

Ja vvažaju, ščo ci reči majuť vidbuvatyś absoljutno paraleľno. V buď-jakomu razi, komunikacijeju nemožlyvo zaminyty dijaľnisť – pro ce my kažemo kožnomu klijentu. Komunikacija može pidsylyty jakiś syľni storony, ale vona ne može i ne maje zaminjaty tvoju dijaľnisť. Na moment, koly my robyly projekt, my sposterigaly za tym, skiľky vśogo robyťsja na Ukrzaliznyci pry vsih pytannjah do neї.

Projekt «Ukraine WOW» poklykanyj zrobyty tak, aby ljudy po-inšomu podyvylyś na mandrivky Ukraїnoju.

— Perš, niž my perejdemo do inšoї temy, poprošu tebe daty dekiľka porad ščodo togo, jak v 2020 roci rozvyvaty svij brend. Ujavimo, ščo je startap, jakyj vyhodyť na rynok. Na ščob ty poradyv zvernuty uvagu?

Po-perše, na unikaľnisť vašogo produktu, bo komunikacija može stvoryty obgortku, ale znjavšy її, buď-jaka ljudyna vse odno bude kuštuvaty cukerku, jaka znahodyťsja vseredyni, tomu ne namagajtesja pidminyty komunikacijeju sam produkt.

Drugyj moment – svit može zminjuvaty kreatyv. Na śogodnišnij deń z odnogo boku my kažemo, ščo kožen z nas stav media, my vsi možemo stvorjuvaty vlasnyj kontent v sociaľnyh merežah čy šče deś. Ale teper ujaviť, ščo u vas z’javylyś miľjardy konkurentiv, i vam potribno pevnym čynom v komunikaciї, v podači vašogo projektu viddilytyś vid cyh rečej.

V mene je takyj vlasnyj test perevirky idej. My kolyś razom z komandoju namagalyś vidpovisty na pytannja: «jak zrobyty tak, ščob zakordonni media rozpovidaly pro sociaľni projekty v Ukraїni?». My vyrišyly pity na zvorotnyj eksperyment. My promonitoryly za pivroku v ukraїnśkyh media zgadky po tŕom kraїnam: Šotlandija, Čehija, Švejcarija. Obyraly ti kraїny, jaki ne je svitovymy gigantamy, i vid jakyh Ukraїna naprjamu ne zaležyť. My promonitoryly ci novyny, vyjšov dosyť velykyj spysok. Todi my vidkynuly novyny polityky i sportu. U nas zalyšyloś dvi novyny za pivroku. Novyna perša stosuvaloś togo, ščo v Čehiї transgender zbyrajeťsja narodyty dytynu, i my zrozumily, ščo ce tež ne toj format novyn, na jaki možna vplyvaty. Ostannja novyna, jaka zalyšylaś, poljagala v tomu, ščo v Šotlandiї vidkrylaś škola rusalońok. Ot z tyh pir v mene je instrument vymirjuvannja togo, naskiľky cikavi i važlyvi povidomlennja – «metryka školy rusalońok».

V čomu poljagala ideja? Odna škola plavannja (zvyčajnyj basejn) v Šotlandiї zrozumila, ščo divčatka ne hočuť hodyty na kursy plavannja. Hlopci hodjať, a divčata – ni. Ale vony zgadaly pro te, ščo bagato divčat mrijuť staty rusalońkamy, tomu vony prosto pereformatuvaly svoju školu plavannja v školu rusalońok. Ostannje zanjattja poljagalo v tomu, ščo ty odjagaješ hvist i zamisť dyplomu z plavannja otrymuješ posvjatu v spravžni rusalońky.

— Kruto.

Tak, oś cja, zdavaloś by, prosta ideja obletila veś svit. Tomu, jakščo vy dumajete pro svoju komunikaciju, to zadumajteś, naskiľky vaši ideї, povidomlennja – ce škola rusalońok. Naskiľky vona zrozumila i kreatyvna dlja togo, ščob vona obletila veś svit, i ščob pro vaš produkt diznalyś vsi.

— Perejdimo do drugoї tvojeї prystrasti – ce zoozahysnyj ruh. Ja znaju, ščo UAnimals maje dekiľka naprjamkiv roboty. Počnemo z cyrkiv, jaki dosi vykorystovujuť tvaryn u svoї vystavah. Jaka sytuacija z cym narazi v našij kraїni?

V Ukraїni problema skladajeťsja z dvoh častyn – ce pereїzni cyrky, tak zvani šapito, i stacionarni deržavni cyrky. Ščodo šapito, to my z 2016 roku vedemo cju boroťbu i dobylyś lokaľnyh zaboron biľše, niž v 20 mistah Ukraїny, v tomu čysli v Kyjevi. Tobto v Kyjevi je stacionarnyj cyrk, a šapito z tvarynamy v stolyci vystupaty ne može. Ščo stosujeťsja deržavnyh cyrkiv, z nymy my takož dosyť davno pracjujemo. I zaraz maje v parlament vnosytysja zakonoprojekt pro zaboronu ekspluataciї tvaryn v cyrkah.

Mynulogo roku z poperednim ministrom kuľtury Borodjanśkym my domovylyś i otrymaly pidtverdžennja pro te, ščo deržavni cyrky vidmovljajuťsja z 2021 roku vid ekspluataciї tvaryn. Čerez zminy v ministerstvah poky ne zrozumilo, jak ce bude dotrymano, ale my pracjujemo nad cym i čerez okremyh narodnyh deputativ, i čerez parlament zagalom.

Šče odyn naprjamok vašoї roboty – ce boroťba iz hutrovymy fermamy. Naskiľky meni vidomo, to nyzka kraїn Jevropy vid nyh vidmovylaś, zokrema ce Avstrija, Velykobrytanija, Čehija. Ja čuv, ščo čerez te, ščo zgortajuťsja ci vyrobnyctva v Jevropi, vony dosyť aktyvno rozvyvajuťsja v Ukraїni. Ce vse pravda?

Tak, same tak i je, bo jevropejśki kraїny odna za odnoju zaboronjajuť hutrovi fermy, hutrove vyrobnyctvo. Biznesmeny zvidty čas vid času pereїždžajuť v Ukraїnu. Napryklad, v Niderlandah zaboronyly hutrovi fermy, i biznesmeny počaly postupovo peremiščatyś do nas. Inkoly čynovnyky zvitujuť pro te, ščo ce jakiś dosjagnennja v investycija…

— Sumnivne, naspravdi.  

Naviť jakščo na cij stadiї ne kazaty pro škodu dovkillju i kryvave vyrobnyctvo, to nynišni hutrovi vyrobnyctva je maksymaľno avtomatyzovanymy, na nyh pracjuje paru ljudej, roboči miscja vony ne stvorjujuť. Za oficijnymy danymy statystyky poperednih rokiv, cja sfera bula zbytkovoju dlja kraїny, tomu ce ne je jakojuś pryvablyvoju investycijeju, natomisť je škodoju dlja dovkillja, škodoju dlja tvaryn.

— Skiľky їh v Ukraїni?

V Ukraїni kiľka desjatkiv samyh ferm i vony znahodjaťsja po vsij kraїni. Cja problema dosyť aktuaľna, bo jdeťsja pro 500-800 tysjač tvaryn ščoroku.

— Šče odna tema – ce testuvannja na tvarynah. Ja dumaju, ščo malo hto zamysljujeťsja nad tym, ščo ce vidbuvajeťsja i v naši dni, i v našij kraїni. Možeš trohy detaľniše pro ce rozpovisty?

Po-perše, varto zaznačyty, ščo koly my kažemo pro zaboronu, to v peršu čergu majemo na uvazi zaboronu testuvannja kosmetyky i parfumeriї na tvarynah. V cij sferi žodnyh problem z takoju zaboronoju v pryncypi nemaje. V Jevropejśkomu Sojuzi, napryklad, vže dijuť vidpovidni obmežennja. I na pytannja: «a jak že testuvaty?», vidpoviď – in vitro, tobto v probirci.

Šče j nadto, dejaki instytuciї v Ukraїni testujuť kosmetyku, parfumeriju same tak (na tvarynah — red.). My paru rokiv tomu provodyly cile rozsliduvannja, ščob vyznačyty, de v Ukraїni provodjať testuvannja na tvarynah, i vyjavyly, ščo jak minimum u Lvivśkomu i Harkivśkomu medyčnyh instytutah kosmetyku, parfumeriju testujuť na tvarynah…

— Ukraїnśku kosmetyku, tak?

Tak. Z togo času my namagajemosja zminyty cju sytuaciju. Z odnogo boku, ce pytannja može i maje buty vyrišeno na zakonodavčomu rivni, z inšogo boku vže kiľka rokiv v Ministerstvi ohorony zdorov’ja ležyť tehničnyj reglament na kosmetyčnu i parfumernu produkciju, jakyj može zaboronyty prodaž kosmetyky, parfumeriї, jaku testovano na tvarynah v Ukraїni. Prote, čerez postijni zminy ministriv do ćogo pytannja nijak ne dohodjať.

— Šče odyn naprjamok vašoї boroťby – ce prytravočni stanciї. Ja dumaju, ščo ne tak bagato ljudej pro nyh znaje, ale ce duže i duže žorstoka praktyka. Dlja tyh, hto ne v kursi, zaznaču, ščo ce koly dykyh tvaryn (vovkiv, kabaniv, lysyć) vykorystovujuť dlja trenuvannja myslyvśkyh sobak. Naskiľky vzagali zakonna dijaľnisť takyh stancij v Ukraїni?

V Ukraїni dije častyna legaľnyh prytravočnyh stancij, častyna – nelegaľni. Dejaki z nyh nazyvajuť trenuvaľnymy abo vyprobuvaľnymy stancijamy. Zagalom, ci miscja dosyť kryvavi, bo v čomu poljagaje mehanika takoї stanciї? Je umovnyj vedmiď, jakomu, jak pravylo, vyryvajuť ikla, kigti dlja togo, ščob vin ne poranyv sobak, na ńogo spuskajuť psiv, jaki jogo rvuť. Potim vedmedja pidlikovujuť, zašyvajuť i povtorjujuť tu ž samu proceduru do tyh pir, poky tvaryna ne pomyraje. Ce žahlyvo. Ja bačyv tvaryn, jakyh rjatuvaly z takyh stancij. Napryklad, taki buly v reabilitacijnomu centri «Bila skelja» na Žytomyrščyni. Prytravočni stanciї – ce točno zlo! Vlasne tomu i vedeťsja boroťba ščodo їh zaborony.

— Naskiľky vona je uspišnoju?

Ja, česno kažučy, dosyť skeptyčno stavljusja do takyh uspihiv. Dlja mene uspihom bude moment, koly prytravočni stanciї zaboronjať na zakonodavčomu rivni, i cej zakon nabere čynnosti. Na danyj moment stadija – ce aktyvna boroťba. My prodovžujemo z cym borotysja i skazaty pro te, ščo na danyj moment je jakaś peremoga, ja narazi ne možu.

— Narešti deľfinariї. Ščo v cij sferi u nas?

Na vhodi v parlament znahodyťsja odrazu kiľka zakonoprojektiv, jaki možuť zaboronyty deľfinariї v Ukraїni. Tut pytannja dosyť skladne, bo paraleľno z zaboronoju deľfinariїv treba zrozumity, jakym čynom dijaty dali z cymy tvarynamy, ščo utrymujuťsja v deľfinarijah. Ce pytannja  rozgljadajeťsja, a sama tema postupovo zrušujeťsja. Ljudy diznajuťsja pro te, ščo v deľfinarijah tvarynam ne podobajeťsja znahodytyś, pro te, ščo vid himikativ, jaki znahodjaťsja v basejnah deľfinariїv, u tvaryn vynykajuť škirni ta inši zahvorjuvannja.

Do reči, v Ukraїni za zakonom zaboroneni deľfinariї bez dostupu do morśkoї vody, ale vony prodovžujuť funkcionuvaty, i v absoljutnij biľšosti ukraїnśkyh deľfinariїv nemaje nijakoї morśkoї vody, tobto ce štučno pidsolena i stvorena voda. Na žaľ, čerez vidsutnisť gidnogo kontrolju v Ukraїni z cym malo ščo robyťsja na danyj moment.

— Trošky nespodivane zapytannja do tebe – čy ne zamysljuvavsja ty pro polityčnu kar’jeru, ščob na zovsim inšomu rivni vprovadyty zminy, pro jaki ty govoryš?

Ty znaješ, čym biľše ja diznajuś pro polityku, tym menše meni hočeťsja v neї ity. Ce peršyj moment. Po-druge, v mene je taka štuka, vidpraćovana medijnistju v peršu čergu, – ja spryjmaju sebe v gromadśkij dijaľnosti jak instrument. Koly mene klyčuť, napryklad, na jakyjś televizijnyj efir o 7-j ranku, ja prokydajuś o 6-j i dumaju – naviščo ja pogodyvsja? Ja zavždy zamysljujuś z točky zoru togo, ščo pytannja ne v meni, a v tomu, ščo ja možu o 7-j ranku donesty važlyvi povidomlennja. Ja je takym gučnomovcem ćogo pytannja. Vyhodjačy z ćogo, ja možu skazaty vidnosno polityky, ščo na mij pogljad jak instrument ja zaraz značno biľš efektyvnyj v gromadśkij dijaľnosti. Vzajemodijučy, komunikujučy z tymy ž deputatamy, ministramy. Do reči, v kinci mynulogo roku, ja inicijuvav stvorennja mižfrakcijnogo deputatśkogo ob’jednannja v parlamenti…

— «Gumanna kraїna» 

Tak, tam ob’jednano 30 deputativ. Na danyj moment, ja ne možu skazaty, ščo deś ja jak instrument mig by buty efektyvnišym.

— Koly my obgovorjuvaly vsi ci naprjamky, v jakyh pracjuje UAnimals, ja podumav pro te, ščo, mabuť za vsi roky isnuvannja organizaciї ty nastupyv na hvist duže bagaťom ljudjam. Jak často ty stykaješsja z hejtom, pogrozamy v svij bik?

Je grupy v Fejsbuci, jaki prysvjačeni tiľky tomu, jakyj ja poganyj, a je grupy, jaki prysvjačeni tomu, jaki UAnimals pogani. Ja čas vid času z kožnoju aktualizacijeju temy otrymaju pevnu kiľkisť pogroz v svoju adresu. V toj že čas ja rozumiju, ščo jakby ćogo ne bulo, to ce značylo b, ščo ja ščoś zrobyv nepravyľno.

— Oleksandre, nasamkineć, jakščo b ty mig donesty lyše odnu dumku do vsih ukraїnciv, ščo ce bula b za dumka?

Znaješ, ti ideї, jaki ja namagajuś donosyty, v peršu čergu pro te, ščo ne treba čekaty, poky svit stane ideaľnym, ne treba čekaty momentu, koly vy stanete ideaľnymy. Bo naspravdi, gumannisť – ce ne točka na karti, a ce šljah. Jakščo vy śogodni zrobyte garnyj včynok abo ne zrobyte poganogo včynku, to ce vže bude velyke dosjagnennja.

Moї sposterežennja pokazujuť, ščo duže bagato ljudej ne zminjujuťsja sami i ne zminjujuť ničogo navkolo, vyhodjačy z togo, ščo vony znahodjať jakiś inši problemy v sobi abo v sviti navkolo. Davajte budemo vidvertymy – jakščo vy točkovo, prjamo śogodni zrobyte garnu spravu, to vže svit, jogo kvadratnyj metr navkolo vas stane trišky kraščym.

Sluhajte takož poperednij vypusk podkastu z Kiroju Rudyk, jaka rozpovila pro peršyj miľjon, velyku polityku ta zvorotnyj bik uspihu.

Inši podkasty možna znajty pid speciaľnym tegom «Inše interv’ju».

Pro podkast «Inše interv’ju»

Vid Backstreet Boys do Bernara Verbera – za čas roboty na radio Volodymyr Anfimov uzjav ponad 200 interv’ju. Zminyvšy sferu i stavšy ekspertom z komunikacij, vin tak samo obožnjuje spilkuvatysja z cikavymy ljuďmy. Kožen geroj podkastu «Inše interv’ju» – ce osobystisť z unikaľnoju istorijeju, nezvyčnym dosvidom abo naborom znań. V rozmovi z vedučym gosti rozpovidajuť pro svoї vzlety ta padinnja, peremogy ta fakapy, i najgolovniše, uroky, jaki zrobyly їh tymy, kym vony je zaraz.

Čytajte Na chasi u Facebook i Twitter, pidpysujteś na kanal u Telegram.

Share
Написати коментар
loading...