Реклама

Що таке «Чорна П’ятниця»

Чому одну з п'ятниць року називають «чорною»? Звідки пішла традиція робити великі знижки? І чи варто ставати учасником розпродажів в Україні? На часі дізнатися відповіді на усі ці запитання
Čytaty latynkoju
Що таке «Чорна П’ятниця»
  1. Головна
  2. Картки
  3. Що таке «Чорна П’ятниця»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Чому одну з п'ятниць року називають «чорною»? Звідки пішла традиція робити великі знижки? І чи варто ставати учасником розпродажів в Україні? На часі дізнатися відповіді на усі ці запитання

    Звідки з’явилися традиційні розпродажі

    Історія «Чорної П’ятниці» починається раніше, ніж ми звикли уявляти — і точно не пов’язана із інтернет-магазинами. У сиву давнину, коли ще не було жодного інтернету, айфонів та кур’єрської доставки за 2 години, наступний день за Днем подяки у США ставав початком святкових розпродажів. Торгівці та покупці таким чином відкривали сезон підготовки до Різдва (яке у західній традиції християнства відзначається 25 грудня). Президент США Лінкольн визначив, що День подяки слід офіційно святкувати в останній четвер листопада. В ті часи розпродажі наступної п’ятниці не мали ніякої окремої назви. А «чорною» п’ятницю називали зовсім іншу — 24 вересня 1869 року, коли спекуляції на ринку золота спричинили небувалий стрибок, а потім обвал цін.

    А тепер, аби зрозуміти, звідки пішла традиція розпродажів, ненадовго перенесімося до Канади. 1905 року канадський супермаркет Eaton’s почав проводити паради на честь Дня подяки із Санта-Клаусом у фургоні, який їхав вулицями Торонто. 1913-го фургон замінили справжньою запрягою з оленів. А 1916-го додали цілу низку персонажів — помічників Санти. Приклад канадців надихнув 1924 року мережу магазинів Macy’s  запустити власний парад до Дня подяки у Нью-Йорку. Парад відкривав сезон шопінґу — а знижки та пропозиції рітейлери притримували до цього дня, попередньо домовившись не розпочинати розпродажі до проведення святкового параду.

    1939 року, у розпал Великої Депресії, День подяки випав на 5-й тиждень місяця. Великі постачальники та мережі магазинів написали колективного листа президентові США Рузвельту із проханням перенести День подяки з останнього тижня місяця на 4-й тиждень — інакше в очікуванні розпродажів вони усі просто збанкрутують, бо не матимуть змоги виплатити вчасно зарплати та борги і податки. Виникла плутанина — частина покупців пішли на «нову дату», частина — на »стару». Постанову Рузвельта виконали лише 32 штати, і багатьом компаніям довелося давати своїм співробітникам 2 додаткових вихідних замість одного.

    Як і коли «Чорна п’ятниця» отримала остаточну дату проведення

    1941 року в цю справу втрутився Конгрес США. Законодавчо було закріплено, що День подяки відзначають у 4-й четвер листопада, на яку би дату він не припадав. Із 1950-х люди почали у Штатах масово брати вихідний за власний кошт, скаржачись на недуги чи проблеми в родині після Дня подяки — таким чином отримуючи 4-денний робочий тиждень замість звичайного. Більшість крамниць у цей час були відчинені і саме починали активні продажі до Різдва — тож аби не з’ясовувати, кому слід урізати зарплатню за прогули, бізнеси почали просто стимулювати своїх співробітників до виходу в цей день у відпустку.

    Які міфи пов’язано з цією назвою

    Інтернет-міфологія — річ уперта. Постійно в цей період соцмережами поширюється міф про те, що мовляв п’ятницю назвали «чорною» бо колись торгівці рабами організовували в цей день аукціони із продажу «живого чорного золота». Проте це не так. Назва «Чорна п’ятниця» не була популярною аж до 1966 року. Під таким заголовком вийшла публікація про затори у Філадельфії через старт святкового сезону (більшість автомобілів тоді були чорного кольору), а також реклама в журналі The American Philatelist.

    Яка динаміка продажів у сучасній торгівлі завдяки цьому дню

    Історично майже половина усіх закупівель подарунків та товарів до Різдва й Нового року відбуваються в Північній Америці та Європі саме в цей день. Відстеження обсягів та динаміки продажів у США розпочалося офіційно з 1992 року. Перше падіння продажів сталося під час сезону економічної кризи у 2008-му — після того продажі постійно зростали. Вже 2011 року розпродажі у цей день склали в еквіваленті $12,3 млрд.

    Що готує український рітейл до «Чорної п’ятниці»

    Українські рітейлери другий рік поспіль активно долучаються до розпродажів, хоча День подяки ніякого стосунку до України не має. Але Різдво католики та греко-католики в Україні відзначають 25 грудня — тому сезон підготувань стартує приблизно за місяць до цього дня.

    Українські знижки не надто щедрі — більшість інтернет-крамниць та офлайн-магазинів пропонують знижки від 20% до 50%. Для порівняння: у США основна маса товарів продається зі знижками у 70-90%, аби звільнити склади від запасів. У випадку українського ринку також можна спостерігати підняття ціни на 30-40% на початку листопада, аби потім нібито «знизити» її на цю ж суму і продати товар за «новою»-старою ціною, подаючи це як знижку (найуважніші покупці українських інтернет-магазинів можуть простежити це на прикладі ґаджетів та аксесуарів Apple). Тому варто все-таки придивитися до асортименту закордонних інтернет-магазинів у ці дні.

    Хто на цьому заробляє

    Звісно, такий крок не є виявом благодійності. Ціни та знижки ділять між собою постачальники та представники роздрібної мережі продажів. Найбільшу націнку ставить рітейлер, тому для нього розпродажі навіть зі знижкою вигідні, бо дають змогу позбутися надлишку складських запасів, при цьому все одно збільшивши виручку.

    Share
    Написати коментар
    loading...