Reklama

NBU pokraščyv prognozy ščodo infljaciї ta ekonomičnogo zrostannja v Ukraїni

Prognoz Nacionaľnogo banku Ukraїny na 2017-2019 roky svidčyť pro poviľne, ale nevpynne znyžennja infljaciї ta zrostannja pokaznykiv ekonomiky. Takož ćomu spryjatyme učasť Ukraїny u mižnarodnyh programah finansuvannja
Читати кирилицею
NBU pokraščyv prognozy ščodo infljaciї ta ekonomičnogo zrostannja v Ukraїni
  1. Головна
  2. Novyny
  3. NBU pokraščyv prognozy ščodo infljaciї ta ekonomičnogo zrostannja v Ukraїni
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Prognoz Nacionaľnogo banku Ukraїny na 2017-2019 roky svidčyť pro poviľne, ale nevpynne znyžennja infljaciї ta zrostannja pokaznykiv ekonomiky. Takož ćomu spryjatyme učasť Ukraїny u mižnarodnyh programah finansuvannja

Jak zminyťsja sytuacija zi spožyvčymy cinamy

Do kincja 2017 roku roku infljacija spoviľnyťsja do 12,2%. U III kvartali 2018 roku cej pokaznyk nablyzyťsja do centraľnoї točky ciľovogo diapazonu, a na kineć 2017 roku sklade 7,3%. Prognoz na 2019 rik zalyšyvsja na rivni 5,0%.

Z čym pov’jazanyj peregljad prognoziv Nacbanku

Peregljad prognozu na 2017-2018 roky pov’jazanyj z pryskorennjam infljaciї protjagom dekiľkoh mynulyh misjaciv, a takož pojavoju novyh proinfljacijna faktoriv. Do їhńogo čysla naležať aktyvniše vidnovlennja spožyvčogo popytu, strimke zbiľšennja pensijnyh vyplat z IV kvartalu 2017 roku, zaplanovane pidvyščennja minimaľnoї zarobitnoї platy i akcyziv na tjutjunovi vyroby na počatku 2018 roku.

Takož upoviľnennja infljaciї bude spryjaty dosyť žorstka monetarna polityka. Rišennja Pravlinnja Nacionaľnogo banku pidvyščyty oblikovu stavku do 13,5% ričnyh bulo sprjamovane same na te, ščoby ne dopustyty istotno vidhylennja infljaciї vid ciľovogo rivnja na prognoznomu goryzonti z urahuvannjam vplyvu zaznačenyh vyšče faktoriv.

Nacbank takož polipšyv prognoz ekonomičnogo zrostannja v 2017 roci z 1,6% do 2,2%. Ce pov’jazano zi spryjatlyvym vplyvom jak vnutrišnih, tak i zovnišnih faktoriv. U 2018-2019 rokah zrostannja VVP pryskoryťsja do 3,2% i 3,5% vidpovidno. Deficyt potočnogo rahunku povnistju pokryvatymeťsja nadhodžennjamy za finansovym rahunkom, ščo zabezpečyť podaľše naroščuvannja mižnarodnyh rezerviv. U 2017 roci nadhodžennja kapitalu bude zabezpečuvatysja perš za vse skoročennjam gotivkovoї valjuty poza bankamy.

Jakoju bude sytuacija iz programamy MVF

Prodovžennja spivpraci z Mižnarodnym valjutnym fondom takož spryjatyme naroščuvannju mižnarodnyh rezerviv. Nacionaľnyj bank očikuje nadhodžennja nastupnogo tranšu za programoju rozšyrenogo finansuvannja EFF u I kvartali 2018 roku. Vśogo protjagom nastupnogo roku vid MVF nadijde $3,5 mlrd, za prognozamy NBU. Ce takož dozvolyť otrymaty kredytu vid Svitovogo banku na sumu $0,5 mlrd.

Razom z proficytom zvedenogo platižnogo balansu ce dozvolyť zbiľšyty mižnarodni rezervy do $22,2 mlrd na kineć 2018 roku.

Raniše my rozpovidaly vam pro plany NBU značno sprostytyNBU zaproponuje vidkryttja bankivśkogo rahunku onlajn vidkryttja novyh bankivśkyh rahunkiv v Ukraїni.

Share
Написати коментар
loading...