Reklama

Anna Bojko, Warner Bros. v Ukraїni: «Ne boremosja z konkurencijeju, a pracjujemo šče krašče»

Prem’jera kinostričky — ce zavždy svjato, porivnjannja očikuvannja z reaľnistju, dovgi rozmovy do i pislja peregljadu, krytyka (zdorova i ne duže) i, zvisno, gory popkornu, koka-koly i zapovneni kinozaly. PR-manager ukraїnśkoї kompaniї «Kinomanija» (ekskljuzyvnogo dystryb'jutora Warner Bros. v Ukraїni) Anna Bojko znaje vsi njuansy pro gollivudśke kinožyttja i vpravno dilyťsja dosvidom
Читати кирилицею
Anna Bojko, Warner Bros. v Ukraїni: «Ne boremosja z konkurencijeju, a pracjujemo šče krašče»
  1. Головна
  2. Kreatyv
  3. Anna Bojko, Warner Bros. v Ukraїni: «Ne boremosja z konkurencijeju, a pracjujemo šče krašče»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Prem’jera kinostričky — ce zavždy svjato, porivnjannja očikuvannja z reaľnistju, dovgi rozmovy do i pislja peregljadu, krytyka (zdorova i ne duže) i, zvisno, gory popkornu, koka-koly i zapovneni kinozaly. PR-manager ukraїnśkoї kompaniї «Kinomanija» (ekskljuzyvnogo dystryb'jutora Warner Bros. v Ukraїni) Anna Bojko znaje vsi njuansy pro gollivudśke kinožyttja i vpravno dilyťsja dosvidom

Ščo pytajuť na roboti pry pryjomi na robotu v sferu kino, jak vidbuvajeťsja komunikacija z Gollivudom, i čomu «Djunkerk» stav vyprobuvannjam dlja komandy dystryb’jutora?

— Jak WB vdalosja u 2002 roci zajty na ukraїnśkyj rynok? I jak ty pryjšla na cju posadu v kompaniju?

Česno kažučy, u mene nikoly ne bulo mriї pracjuvaty z fiľmamy. A koly zaprosyly na spivbesidu v «Kinomaniju» (ekskljuzyvnyj dystryb’jutor fiľmiv Warner Bros. v Ukraїni — prym.avt.), pišla suto z cikavosti, bo raniše naviť ne znala, ščo u nas htoś bezposeredńo pracjuje z takymy gigantamy, jak WB. Uperše v žytti golovnoju temoju spivbesidy buly fiľmy. Pryčomu ne v formati «znaju / ne znaju», — a pro uljubleni fiľmy, režyseriv, ščo ostannje spodobaloś. Rozmova nagaduvala, švydše, večirni posydeńky z druzjamy, — i ce bulo kruto.

Nejmovirno spodobavsja i majbutnij bos, j atmosfera v kompaniї. Ta j možlyvisť dyvytyś fiľmy za pivroku do relizu – spokuslyva propozycija. Oś ja i ne vtrymalaś. Ce vže potim diznalaś, skiľky ljudej mrijuť pracjuvaty v kompaniї, i jak meni poščastylo (nam u Facebook ščodnja pyšuť ljudy, jaki hočuť pracjuvaty v kinoindustriї).

Cikavo, ščo todi, majže 2 roky tomu, pro kinorynok i te, jak fiľmy potrapljajuť na velyki ekrany, ja ne znala ničogo. Ot absoljutno. Tož vśomu doveloś včytyś, i vse bulo nove. Ale ja propracjuvala žurnalistom ponad 7 rokiv do togo, jak pišla v PR, tož shopljuvaty nove dlja mene — sprava zvyčna.

— U čomu poljagajuť trudnošči v roboti dlja tebe jak piarnyka same v sferi kino? Bo na peršyj pogljad, zdajeťsja, ščo ce — robota-mrija

Naspravdi pracjuvaty z fiľmamy Warner Bros., jaka je odnijeju z 6 najbiľšyh studij-mejdžoriv, legko i pryjemno. Ce jak «prodavaty mriї». Adže produkt – čy bude ce blokbaster, čy fiľm žahiv – zavždy jakisnyj i robyť ljudej ščaslyvišymy (tak, naviť fiľm žahiv). Zvyčajno, moja robota — ce ne lyše veselky i jedynorogy (hoča gljanuvšy u mij Instagram, možna otrymaty same take vražennja).

Napryklad, po kožnomu fiľmu hočeťsja zrobyty ščoś grandiozne, ekskljuzyvne («ce ž strička Warner Bros!») — ale zbory fiľmiv v Ukraїni u zv’jazku z nyźkym kursom gryvni, na žaľ, zmušujuť trymaty sebe v rukah i zberigaty holodnu golovu. Tym ne menše, za ostannij rik my uspišno provely 2 nestandartnyh prem’jery (odna z nyh – na 2 tys osib do fiľmu «Zagin samogubciv»). Tož teper majemo šalenu pidtrymku WB dlja realizaciї novyh idej.

Anna Bojko

Ale najskladniše dlja mene osobysto – spryjmaty negatyvni vidguky pro «moї» fiľmy. Moї – bo ja pryv’jazujusja do kožnoї stričky, jaku vypuskajemo, majže jak do domašńogo uljublencja. My ž prohodymo usi etapy «doroslišannja» fiľmu: dyvymoś їh z nezaveršenymy specefektamy, vypuskajemo trejlery, interv’ju, novyny, anonsy, dajemo їm’ja (lokalizujemo nazvy). Tož hočeťsja sperečatyś z kožnym negatyvnym vidgukom. Ale ja rozumiju, ščo spryjnjattja kino – ce duže osobyste i sub’jektyvne, tož trymaju sebe v rukah. Prynajmni, namagajusja.

Šče odnijeju osoblyvistju roboty z fiľmamy (ne tiľky PR, a j usi naprjamky) je te, ščo ty dosyť švydko bačyš rezuľtaty svojeї praci. My dyvymoś stričky zadovgo do vyhodu v prokat, prognozujemo zbory, i jakščo fiľm pracjuje vidpovidno do prognozu (čy krašče) – my vse pravyľno zrobyly, ni – deś nedopracjuvaly. Do takoї švydkoї zvorotnoї vidpovidi zvykaješ, ale, na žaľ čy na ščastja, ne vse v žytti odrazu daje rezuľtat.

— A čy zajmaješsja ty na roboti vidborom ljudej, jaki ozvučujuť geroїv fiľmiv? Jak prohodyť kastyng?

My dubljujemo fiľmy na studiї dubljažu PostmodernSučasni ukraїnśki rok-gurty na ekrani — 8 saundtrekiv do kino. Vony i pidbyrajuť golosy. Jakščo jdeťsja pro vidomyh aktoriv, to za kožnym zakripleno odyn-dva golosy, do jakyh zvykly vsi, hto hodyť v kino. Jakščo ž ce htoś novyj – provodjať kastyng, ale pro tonkošči procesu varto rozpytaty režyseriv dubljažu. Vpevnena, vony majuť čymalo cikavyh istorij.

Zazvyčaj dlja dubljažu zaprošujuť profesijnyh aktoriv dubljažu, ale v animacijnyh fiľmah (jak movoju oryginalu, tak i v dubljaži) my neridko čujemo golosy vidomyh ljudej – vedučyh, muzykantiv. Ce bezumovno dodaje muľtyku vpiznavanosti sered dorosloї audytoriї.

—Anju, a čomu vidbuvajuťsja zatrymky u dati prem’jer v Ukraїni porivnjano zi Štatamy?

Naše pravylo – vypuskaty fiľm u datu svitovogo relizu. Ale buvajuť obstavyny, jaki zmušujuť trohy zsuvaty čas vyhodu. Odna z nyh — ce «skladna» data. Pojasnju, ščo maju na uvazi. V Ukraїni je obmežena kiľkisť kinoteatriv, čymalo jakyh — z 1-2 zalamy. Tož jakščo v odnu datu vyhodyť odrazu dekiľka fiľmiv, a šče jakaś kiľkisť prodovžujuť prokat, to otrymaty dostatnju kiľkisť horošyh seansiv vdasťsja ne vsim. U takomu razi, proanalizuvavšy sytuaciju, možemo pryjnjaty rišennja vidklasty reliz, ščob otrymaty krašči umovy. Ale zazvyčaj idemo deń-u-deń.

— Čy bula ty koly-nebuď prysutnja na stvorenni jakoїś stričky vid Warner Bros.? Jakym čynom vzagali vidbuvajeťsja komunikacija i spivpracja zi Štatamy?

My zajmajemoś lyše dystrybucijeju fiľmiv v Ukraїni (rozklad u kinoteatrah, marketyng, PR, reklama, dubljaž), tomu na zjomkah, na žaľ, ne prysutni. Ale my duže tisno spivpracjujemo z londonśkym ofisom WB ta golovnym ofisom u Berbanku (SŠA). Z nymy my uzgodžujemo vsi aktyvnosti, ideї, otrymujemo strategiї ta kreatyvni materialy. Periodyčno organizovujemo Skype-koly, ščob obgovoryty strategični pytannja. Tobto jakščo v Ukraїni kino, napryklad, z oryginaľnoju nazvoju War Dogs nazyvajeťsja «Hlopci zi stvolamy», buďte pevni: ce pogodženo zi studijeju ta tvorcjamy fiľmu.

— Jak dolajete konkurenciju na ukraїnśkomu rynku i zakordonnomu? Vid čogo, na tvoju dumku, zaležyť uspih stričky?

Konkurencija – ce kruto. Vona zmušuje učasnykiv rynku rosty i dijaty nestandartno, a sam rynok – rozvyvatysja. Tomu my ne boremoś z konkurencijeju, a prosto starajemoś robyty svoju robotu na 100% i naviť trohy biľše. Adže naša zadača – provesty maksymaľno šyroku ta efektyvnu marketyngovu ta PR-kampaniju; daty fiľmu maksymaľnu kiľkisť seansiv, ščoby ljudy a) zahotily pity i b) maly zmogu (zručnyj čas i kinoteatr). Ale ce vse serjozno vplyvaje lyše na rezuľtaty peršogo vikendu (četver-nedilja), dali pidključajeťsja «sarafanne radio», i vže vono pracjuje «za» čy «proty» fiľmu.

— Jakyh fiľmiv zaraz brakuje ljudstvu? Jaki stajuť uspišnymy, jaki provaľnymy?

Vse zaležyť vid togo, ščo vvažaty uspihom. Na moju dumku, jakščo ljudyna jde v kino, ščob rozvažytysja ta / abo zadumatyś nad čymoś, i otrymuje te, čogo čekala, — ce uspih. Tomu v kinoteatri maje buty misce i komediї, i drami, i blokbasteru, j intelektuaľnomu kino.

Jakščo ž govoryty pro kasovi zbory, to u perevažnij biľšosti vypadkiv, animacija čy blokbaster (jakisni) zarobljať biľše za fiľm žahiv čy romantyčna drama. Tož vymirjuvaty uspih lyše zboramy nepravyľno.

— Šče dosi tryvaje pokaz našumiloї stričky Kristofera Nolana «Djunkerk». Ščo, na tvoju dumku, zmušuje gljadača buty prykutym do ekranu do samogo kincja?

Kristofer Nolan maje vlasnyj «počerk», pidhid do rozpovidi. Nelinijnisť, montaž, nejmovirne muzyčne oformlennja – use ce čitko prostežujeťsja v kožnomu jogo fiľmi. Oś i «Djunkerk» — fiľm pro Drugu Svitovu vijnu – vin znjav bez krovi, nimciv ta vsih «atrybutiv» vojennyh dram. Tak, pidhid nestandartnyj, ale cym režyser i pryvabljuje jak pryhyľnykiv serjoznogo kino, tak i masovu audytoriju.

Skažu česno, cej fiľm stav vyprobuvannjam dlja našoї komandy. Z odnogo boku, my odrazu pobačyly, ščo ce — absoljutno krute kino, i vže pislja peršyh kadriv gljadači ne zmožuť vidvesty očej vid ekranu. Ale z inšogo – fiľm pro vijnu, fiľm dramatyčnyj, i my duže hvyljuvalyś, čy zahoče masovyj ukraїnśkyj gljadač, z urahuvannjam vijny na Shodi UkraїnyPravda pro «Mifa»: Ukraїnci zibraly 300 tys grn na fiľm pro opernogo spivaka, kupyty kvytok na seans. Adže my bačymo tendenciju, ščo ljudy zaraz nadajuť perevagu komedijam, legkym blokbasteram ta animaciї, bo hočuť bodaj na 2 godyny zabuty pro vse, ščo vidbuvajeťsja navkolo.

Na ščastja, vražennja peršyh gljadačiv vid fiľmu buly takymy syľnymy, ščo «sarafanne radio» zapracjuvalo myttjevo. Prokat šče tryvaje, tomu pidsumky pidbyvaty šče rano, ale zbory za perši dva tyžni (ponad 17,5 mln grn) svidčať, ščo ukraїnśkyj gljadač može progolosuvaty gryvneju ne lyše za rozvažaľne kino. I ce raduje.

— Podilysja vražennjamy vid Odeśkogo kinofestyvalju

Ščoroku naša kompanija je učasnykom Kinorynku, jakyj prohodyť u ramkah OMKFPeremogy ta bentegy ukraїnśkogo kino — notatky z OMKF. Ce — kiľkadennyj zahid dlja predstavnykiv kinoteatriv ta kinoprokatnykiv, pid čas jakogo prezentujuťsja majbutni prem’jery, obgovorjujuťsja važlyvi pytannja rynku. Na fiľmy, na žaľ, času majže ne zalyšajeťsja, ale točno znaju, ščo riveń stričok ščoroku vysokyj.

— Čy je vypravdanym znimaty fiľm za knygoju? Čy ne niveljujeťsja takym čynom značennja knygy? I čym knyga nikoly ne zaminyť fiľm?

Jakščo je horošyj sjužet čy populjarna knyga – čomu b її ne vizualizuvaty? «Vidneseni vitrom», «Garri Potter» čy «Volodar perstniv» — ujavy, ščo cyh fiľmiv moglo by ne buty?

Zvyčajno, znimaty fiľm za populjarnoju knygoju – zavždy vyklyk. Bo je vysoki očikuvannja, horonometraž, v jakyj potribno vklasty vsi detali sjužetu toščo. Ale horoša ekranizacija, navpaky, pryvertaje uvagu do oryginaľnoї knygy. Tomu tut kino i knyga «pracjujuť» na vzajemnyj rozvytok – i ce kruto. Bo htoś vidkryje dlja sebe ne tiľky novu knygu, ale j novogo avtora, možlyvo, naviť žanr, na jakyj raniše ne zvertav uvagy.

— A v tebe je TOP-5 fiľmiv, jaki by ty poradyla podyvytysja kožnomu?

Sebe ja vidnesu, švydše, do (ne ljublju ce slovospolučennja, ale) «peresičnogo gljadača». Bo ljublju jak klasyku, jaku, vpevnena, vsi bačyly: «Forrest Gamp» (ta vzagali vsi fiľmy z Tomom Genksom), «Vteča z Šoušenka», stari «Zorjani vijny» ta vodnočas myli romantyčni komediї na kštalt «Vam lyst» čy «Ti, ščo ne spljať u Sijetli». Koly ne znaju, ščo podyvytysja, vidkryvaju TOP-250 na IMDB — ta dyvljusja te, ščo propustyla.

— Sposib peregljadu fiľmiv u nas zaraz zminyvsja. My možemo uvimknuty na foni jakuś serjoznu stričku, a potim napysaty vidguk pro te, ščo vona «ne zajšla». Jak pravyľno potribno dyvytysja fiľmy, ščob їh rozumity i vmity analizuvaty?

Ne lyše serjozne kino, ale j legka komedija «ne zajde», jakščo її dyvytyś upivoka. I ce vidpovidaje dijsnosti ne lyše stosovno domašńogo peregljadu, ale j u kinoteatri, de poruč їdjať, rozmovljajuť, «zavysajuť» v telefoni. U ćomu plani pryjemnoju nespodivankoju dlja mene stav nedavnij seans «Interstellara» u ramkah retrospektyvy fiľmiv Nolana. 2,5 godyny ljudy (jak by ce ne dyvno zvučalo) movčky sydily i dyvylyś fiľm, jakomu vže majže 4 roky. I pislja seansu vyhodyly z povnymy vidercjamy pop-kornu.

Na obkladynci — moment iz prezentaciї «Fantastyčni zviri ta de їh šukaty» v Ukraїni, Kyїv, Warner Bros. Pictures Ukraїna

Share
Написати коментар
loading...