Reklama

Na 102 roci žyttja pomer Borys Paton — dosjagnennja ta cytaty velykogo včenogo

27 lystopada 2018-go vypovnylosja 100 rokiv vidomomu ukraїnśkomu naukovcju ta vynahidnyku Borysu Patonu. Ta odnočasno stiľky ž — Nacionaľnij Akademiї nauk Ukraїny, jaku vin očoljuje. Davajte zgadajemo, jaki golovni rozrobky naležať profesoru, a takož diznajemosja, ščo vin dumaje pro nauku v Ukraїni ta čy reaľno zbuduvaty «giperlup»
Читати кирилицею
Na 102 roci žyttja pomer Borys Paton — dosjagnennja ta cytaty velykogo včenogo
  1. Головна
  2. Istoriї
  3. Na 102 roci žyttja pomer Borys Paton — dosjagnennja ta cytaty velykogo včenogo
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
27 lystopada 2018-go vypovnylosja 100 rokiv vidomomu ukraїnśkomu naukovcju ta vynahidnyku Borysu Patonu. Ta odnočasno stiľky ž — Nacionaľnij Akademiї nauk Ukraїny, jaku vin očoljuje. Davajte zgadajemo, jaki golovni rozrobky naležať profesoru, a takož diznajemosja, ščo vin dumaje pro nauku v Ukraїni ta čy reaľno zbuduvaty «giperlup»

Vsi naukovi doslidžennja Patona prysvjačeni zvarjuvaľnyh robit, za ce jogo i prozvaly «baťkom zvarjuvannja». Jomu naležať doslidžennja i rozrobky v galuzi zvarjuvannja pid vodoju i v kosmosi, a takož vprovadžennja zvarjuvannja v medycynu. Pislja operaciї na stegni v 1995 roci, diznavšyś, ščo kistku hirurgy rizaly mehaničnoju pylkoju, Borysu Patonu spalo na dumku i vdalosja zibraty komandu, jaka počala rozrobljaty lazerni metodyky. Zaraz jogo vynahid šyroko vykorystovujuť v hirurgiї.

Razom z baťkom, Jevgenom Patonom, konstruktorom vsim vidomogo mosta v Kyjevi, stvoryv cilu naukovu školu, pro jaku znaje veś svit. Navodymo golovni cytaty z svižogo interv’ju vydannju «Segodnja».

Pro te, jak prohodyť robočyj deń ta vyhidni vynahidnyka

— Kožen deń vstaju vdosvita i obmirkovuju plan roboty, rozstavljaju priorytety. Adže ščoś potribno zrobyty terminovo, ščoś može počekaty. Roboty, zapevnjaju, nikoly ne buvaje malo. U nas v rodyni panuvala dyscyplina. Mij baťko, Jevgen Oskarovyč, buv v ćomu plani dosyť suvoryj, vymagav vid nas bagato i česno pracjuvaty, buty zibranymy.

Mij zvyčajnyj robočyj deń — ce robota z dokumentamy i spilkuvannja z ljuďmy. Bagato rokiv vin dilyvsja na dvi častyny. Z ranku i do obidu ja pracjuvav v Instytuti elektrozvarjuvannja, pislja obidu — v prezydiї Akademiї. Ne z dev’jaty do šesty, a jak vyhodylo i skiľky bulo potribno. I bulo potribno, jak pravylo, značno dovše.

Zaraz grafik roboty čerez napoleglyvi vymogy likariv stav biľš ščadnym. Namagajusja zakinčuvaty robotu v prezydiї abo instytuti do šostoї večora, hoča i ne zavždy vdajeťsja. Krim togo, namagajusja buty v kursi podij v našij kraїni i v sviti, znajomljusja z analityčnymy publikacijamy u vitčyznjanij i zarubižnij presi.

— Ne možu sydity bez roboty. Naviť jakščo hočeťsja trohy vidpočyty. Za bagato rokiv sformuvalasja zvyčka postijno buty zajnjatym, i vid neї tak prosto ne vidbutysja. Ale, z inšogo boku, vyhidnyj deń — ce možlyvisť pobuty trohy naodynci zi svoїmy dumkamy, zupynytysja i podumaty pro te, na ščo v pospihu i sujeti budniv, možlyvo, ne vystačalo času.

Čytajte takož: Horizon 2020 — hto i naviščo daje kraїnam JeS groši na naukovi innovaciї

Nad čym zaraz pracjuje razom iz včenymy Instytutu elektrozvarjuvannja

— Golovnym moїm naprjamkom buly doslidžennja z rozrobky tehnologij neroz’jemnogo z’jednannja i obrobky metaliv i nemetaliv. My z kolegamy rozrobyly novyj cikavyj naprjamok — specelektrometalurgiju. Na moju dumku, їj vdalosja vnesty svij vidčutnyj vnesok u vitčyznjanu promyslovisť i, vidpovidno, ekonomiku. Nam vdalosja prydumaty sposoby lyttja osoblyvo čystyh speciaľnyh stalej i splaviv, koľorovyh metaliv.

Zaraz my aktyvno rozvyvajemo tehnologiї zvarjuvannja ne tiľky na zemli, ale i v kosmosi, i pid vodoju. Majemo naviť vlasni propozyciї ščodo budivnyctva postijnoї stanciї na Misjaci i gotovi nadaty їh našym potencijnym partneram.

Pro vidtik za kordon naukovciv ta do čogo ce može pryzvesty

— Osoblyvym popytom u sviti korystujuťsja naši fahivci v galuzi fizyko-matematyčnyh, tehničnyh nauk i nauk pro žyttja. Ne vsi, zvyčajno, vyїždžajuť za kordon — bagato z nyh stajuť pryvatnymy pidpryjemcjamy. Ale dlja nauky ce velyčezna vtrata, ta j dlja imidžu kraїny ne menša koly vysokokvalifikovani fahivci, jaki rokamy gotuvalysja do odnijeї profesijnoї dijaľnosti, zmušeni pracjuvaty v zovsim inšyj.

Inšogo vyhodu, krim cilesprjamovanoї deržavnoї pidtrymky nauky na vsih rivnjah, ja ne baču. Vypravyty sytuaciju samostijno, bez dopomogy deržavy, ne v sylah ni naša Akademija, ni buď-jaka z galuzevyh akademij, ni sfera vyščoї osvity. I na ce piduť roky važkoї roboty.

Čytajte takož: 5 ukraїnśkyh naukovciv, čyї vynahody zminjujuť svit

Pro dosjagnennja ukraїnśkyh včenyh, jaki prygolomšyly

— Ščo ž, davajte viźmemo najsvižiši rezuľtaty. Odyn z duže vagomyh naležyť našym fizykam. Spiľno z francuźkymy kolegamy vony vynajšly pryncypovo novyj sposib transportuvannja likarśkyh preparativ z lipoproteїnovymy častynkamy plazmy krovi — ce dopomože likuvaty onkozahvorjuvannja.

— Šče odyn vkraj važlyvyj dlja svitovoї nauky rezuľtat — ce vidkryttja v oblasti pozagalaktyčnoї astronomiї i kosmologiї. Naši včeni z Golovnoї astronomičnoї observatoriї NAN Ukraїny vidkryly dvi veľmy cikavi galaktyky. Perša — galaktyka z vkraj malym vmistom elementiv, važčyh za gelij. Za svoїm skladom vona duže blyźka do galaktyk, jaki formuvalysja za časiv «molodosti» Vsesvitu, tobto koly jogo vik stanovyv «vśogo» do 1 mlrd rokiv. Druga z vidkrytyh galaktyk osoblyva svoїm nastiľky potužnym ionizujučym vyprominjuvannjam, ščo vono zdatne ionizuvaty nejtraľnyj mižgalaktyčnyj prostir v epohu reionizacii Vsesvitu!

— Uspihamy postijno vyriznjajuťsja i naši himiky. Napryklad, neščodavno їm vdalosja vyjavyty i vyvčyty rjad z’jednań, efektyvnyh proty zbudnykiv muľtyrezystentnogo tuberkuľozu.

Čym Borysu Patonu ne podobajeťsja ideja z Hyperloop v Ukraїni

— Ukraїna šče ne cilkom gotova do vykorystannja cijeї tehnologiї. Dlja počatku varto bulo b pryvesty v porjadok vže isnujuči tradycijni šljahy spolučennja. Vidremontuvaty i onovyty zastarilu i znošenu infrastrukturu. Naviť elementarno proklasty asfaľtovani dorogy tam, de їh nemaje, ale de bez nyh nijak ne obijtysja. A potim vže dumaty pro «giperlup»Majdančyk dlja Hyperloop z’javyťsja v Ukraїni. Ne vpevnenyj, ščo nam vdasťsja takyj prygolomšlyvyj transportnyj strybok, ščob vid jamkovogo remontu perejty vidrazu do nadšvydkostej.

Pro mudrisť, žyttja ta mriї

— Poky ty žyvyj, poky dumka v tebe jasna — potribno pracjuvaty i vdoskonaljuvatysja. Ale ce proces bez kincevoї točky, neobmeženyj po tryvalosti i glybyni. Z vysoty rokiv bagato ščo bačyťsja po-inšomu. Ale ne dumaju, ščo stav by ščoś minjaty, majučy možlyvisť. Bagato ščo povynno bulo statysja, ščob z ćogo možna bulo vynesty vidpovidnyj dosvid. Napevno, vse bulo po-svojemu potribnym i nevypadkovym na mojemu šljahu.

— Mriju, ščob nauka i včeni buly v pošani v našij kraїni. Ščob Ukraїna rozvyvalasja i procvitala. I ščob vse bulo dobre u nas, našyh ditej i onukiv. Ja po naturi optymist, tomu virju, ščo odnogo razu tak obov’jazkovo i bude.

Potribno rozgljadaty problemy i kryzy ne jak nepereborni pereškody, a jak šans dlja zmin na krašče. Jak vidomo, sprava majstra boїťsja. Potribno pracjuvaty — i vse nalagodyťsja. Golovne — ne padaty duhom.

Na ščo vytračaje zarplatu

— Krašče kapitalovkladennja, naviť jakščo ce prosto hobi — ce vkladennja v novi znannja. Osvita, knygy, jakiś navčaľni programy. Moja prystrasť — knygy. Na žaľ, ridko vdajeťsja prysvjatyty їm čas. Ale same ce ja zavždy vvažav najkraščym podarunkom i najvypravdanišoju statteju vytrat. Hoča v cilomu tryńkannjam nikoly ne straždav. Potreby u mene skromni, i їh duže nebagato.

Čytajte Na chasi u Facebook i Twitter, pidpysujteś na kanal u Telegram.

Share
Написати коментар
loading...