Reklama

Jevgen Netreba, Zakaz.ua — pro mobiľnyj rytejl, konkurenciju ta rynok dostavleń

Komercijnyj dyrektor Jevgen Netreba zajmajeťsja rozvytkom Zakaz.ua z ljutogo 2018 roku. U rozmovi z vydannjam RAU vin zaznačyv, ščo za 2 roky biznes Zakaz.ua vyris na 300%
Читати кирилицею
Jevgen Netreba, Zakaz.ua — pro mobiľnyj rytejl, konkurenciju ta rynok dostavleń
  1. Головна
  2. Istoriї
  3. Jevgen Netreba, Zakaz.ua — pro mobiľnyj rytejl, konkurenciju ta rynok dostavleń
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Komercijnyj dyrektor Jevgen Netreba zajmajeťsja rozvytkom Zakaz.ua z ljutogo 2018 roku. U rozmovi z vydannjam RAU vin zaznačyv, ščo za 2 roky biznes Zakaz.ua vyris na 300%

V interv’ju dlja RAU top-menedžer rozpoviv, za rahunok čogo zbiľšujeťsja čyslo zamovleń, jaki innovaciї vykorystovuje kompanija i jak planuje rozvyvatysja servis Zakaz.ua v 2019 roci. Navodymo ključovi cytaty.

Pro rynok dostavlennja produktiv

— Dejaki z ukraїnśkyh fud-ritejleriv raniše namagalysja zapuskaty onlajn-prodažu produktiv samostijno: sproby buly zrobyty internet-magazyn, ocyfruvaty kontent, zajmatysja logistykoju, organizovuvaty koll-centr. Ale ce važko. My spivpracjujemo z najbiľšymy ukraїnśkymy rytejleramy – «Ašan Ukraїna», Fozzy, «Metro Ukraїna», Novus i MegaMarket. U 2018-mu my takož rozšyryly svoju prysutnisť v Ukraїni, vidkryvšy dostavku u Lvovi ta Dnipri. Skorystatysja poslugoju dostavky produktiv vže možna v 8 mistah Ukraїny.

Po suti, konkurenciї nemaje, Zakaz.ua – №1 v svojemu segmenti. Je u dejakyh ryitejleriv svoї onlajn-magazyny z nevelykoju častkoju rynku. Je startapy, jaki pracjujuť za inšoju biznes-modellju, napryklad, dodajučy svoju nacinku na produkty, u nas že ciny tovaru na sajti i na polyci v supermarketi identyčni.

Pro komandu servisu

— Vśogo v ofisi pracjuje ponad 50 osib, v tomu čysli rozrobnyky, viddil kontentu ta naviť viddil IT. Vin naličuje ponad 10 fahivciv. Takož v našij strukturi je operacijnyj viddil, kudy vhodjať logistyka, koll-centr, a takož menedžery, jaki upravljajuť pidrjadnykamy zi zbyrannja, pakuvannja ta dostavlennja produktiv dlja klijentiv.

U nas je treningovyj centr, jakyj navčaje zbyračiv zamovleń vybyraty produkty z urahuvannjam potribnogo terminu prydatnosti, jakosti ta za inšymy parametramy. Novi spivrobitnyky prohodjať navčannja, potim v magazyni zajmajuťsja z trenerom blyźko tyžnja, ščob zrozumity procesy i pryncypy roboty z našym softom, ta jak rozmovljaty po telefonu z klijentom. Vony takož dzvonjať klijentam, utočnjujuť pro zaminy.

Čytajte takož: Ukraїnśki fud-rytejlery zaklykajuť sprostyty paraleľnyj import

Logistyku v častyni dostavky robljať nam perevireni pidrjadnyky. Zaraz z namy hočuť spivpracjuvaty bagato logistyčnyh kompanij. Naša logistyka pobudovana takym čynom, ščo my zavantažujemo kiľka zamovleń v mašynu, a za rahunok ćogo i vyhodyť deševša dostavka dlja klijenta. My ne kupujemo vlasnyj avtopark. Vsi naši pidrjadnyky – kur’jery z vlasnymy avtomobiljamy. Tiľky v Kyjevi u nas pracjujuť blyźko 30 vodiїv z avto.

U nas nevelykyj viddil marketyngu, ale vže na počatku 2019 go planujemo suttjevo rozšyrjuvatysja. Je vsja neobhidna ekspertyza i velyčezne džerelo znań v ćomu naprjamku. Nyzka partneriv zajmajuťsja marketyngom samostijno, a dlja dejakyh cju funkciju budemo robyty my.

Pro onlajn-kontent jak skladovu oflajn-biznesu

— U nas je vlasnyj fotobot, za dopomogoju jakogo my majemo možlyvisť švydko ta jakisno ocyfrovuvaty tovary. Same z nym my vyїždžajemo do partnera v magazyn. Pislja ocyfrovky kontent vže z’javljajeťsja na sajti partnera. U dejakyh našyh rytejl-partneriv do 50 000 SKU, my zabezpečujemo їm maksymaľno švydku ocyfrovku tovariv. My ocyfrovuvaty kontent svoїmy resursamy. Kožen tovar my fotografujemo z riznyh storin. Potim ci foto publikujuťsja na našij platformi. Bagaťom našym klijentam duže cikavo čytaty zvorotnyj bik pakuvannja, de znahodyťsja informacija pro sklad. Vona dubljujeťsja častkovo i v opysi produktu.

Pro zalučennja partneriv

— Spočatku storony povynni točno zrozumity, za rahunok čogo bude dosjagnuto pozytyvnyj rezuľtat vže spiľnogo proektu. Dali my obgovorjujemodetali, pryhodymo do konsensusu z komercijnyh umov j ukladajemo pyśmovyj dogovir. Pislja pidpysannja dogovoru my pragnemo zapustyty vsi procesy v termin do 3 mis.

Ce čas nam neobhidnyj na ocyfrovku kontentu rytejl-partnera, rozmiščennja našogo obladnannja, oplatu praci ta navčannja personalu, rozgortannja IT-infrastruktury ta nyzku inšyh procesiv. U nas je operacijnyj blok z okremo vydilenymy kasamy, kudy zbyrači na vizkah dostavljajuť zibrani zamovlennja. Jogo ne bačať klijenty supermarketu, bo znahodyťsja vin najčastiše v skladśkij zoni. Rytejler povynen adaptuvaty jogo do našyh vymog: elektroosnaščennja (provodka, rozetky), takož my rozmiščujemo speciaľnu kameru dlja zamorozky holodoagentu, tomu ščo vozymo produkciju, jaka vymagaje speciaľnogo temperaturnogo režymu.

Čytajte takož: Utsav Agarvaľ, Glovo — pro dostavlennja їži, jemnisť rynku ta nezvyčni zamovlennja

Pro typovogo pokupcja

— Najčastiše u nas kupujuť frukty/ovoči (banany v topi), bakaliju (cukor), moločnu produkciju (jajcja), sviže m’jaso (kurjače file), napoї (mineraľna voda, soky). Pokupcjamy je častiše žinky (60-64%), ce — molodi aktyvni ljudy vikom vid 20 do 45 rokiv, jaki cinujuť svij čas. Ce takož molodi sim’ї, jaki skladajuť naš kistjak, i ti, kogo my nazyvajemo partymaker za stylem žyttja: ljubyteli večirok ta ljudy, jaki gotujuťsja do riznyh svjat (vid Dnja narodžennja do Novogo roku). Je ljudy, jaki, žyvuť v inšij kraїni ta zamovljajuť produkty svoїm ridnym.

Okremyj segment skladajuť V2V-klijenty (do 15%), jaki zamovljajuť produkty v ofis, abo ž predstavnyky HoReCa.

Pro investyciї ta monetyzaciju

— Košty v proekt vkladajemo z našoї vyručky i koštiv osnovnogo akcionera. C 2014 roku investfond Chernovetskyi Investment Group vklav ponad $2,5 mln.

Zarobljajemo na komisijnyh. Cina na Zakaz.ua i polyci rytejlera identyčna. Klijent lyše platyť vid 69 grn za dostavku do 40 kg. Ključovym dlja nas je serednij ček. My b duže hotily pracjuvaty z bagaťma partneramy v Ukraїni, ale їh serednij ček ne «vpysujeťsja» v našu ekonomiku. Pry maleńkyh čekah ta velykij kiľkosti zamovleń lamajeťsja logistyka, tomu naša ekonomika prosto ne pracjuje.

Robymo kiľka desjatkiv tysjač zamovleń ščomisjacja. Ale tut važlyvo vidznačyty, ščo u nas je dva typy klijentiv – B2C i B2B. Ostanni — ce HoReCa. U nyh, zvyčajno ž, ček vyščyj niž, u B2C.

Čytajte takož: V Ukraїni onlajn-rynok dostavlennja їži vyris do $97 mln

Pro plany na 2019 rik

— U sviti isnuje trend – ce mobile. My znahodymosja na porozi globaľnogo polipšennja našoї platformy ta її adaptaciї. U ćomu roci z’javyťsja dodatok dlja mobiľnyh platform. Vže v I pivričči 2019 roku zrobymo reliz pro zapusk novoї veb-platformy. Na ce onovlennja u nas velyčezni stavky. Nova funkcionaľnisť ta interfejs stanuť nabagato zručnišymy ta intuїtyvno zrozumilišymy dlja korystuvača. Za rahunok ćogo očikujemo zbiľšennja konversiї v razy.

Share
Написати коментар
loading...