Reklama

Kartkovyj budynok: Jak zaklady harčuvannja opanovujuť bezgotivkovi plateži

Čy pravda, ščo zapusk bezgotivkovyh platižnyh servisiv v Ukraїni suttjevo zminyv sferu HoReCa? Sprobujemo z'jasuvaty ce spiľno iz servisom obliku operacij ta kasovogo obslugovuvannja Poster
Читати кирилицею
Kartkovyj budynok: Jak zaklady harčuvannja opanovujuť bezgotivkovi plateži
  1. Головна
  2. Istoriї
  3. Kartkovyj budynok: Jak zaklady harčuvannja opanovujuť bezgotivkovi plateži
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Čy pravda, ščo zapusk bezgotivkovyh platižnyh servisiv v Ukraїni suttjevo zminyv sferu HoReCa? Sprobujemo z'jasuvaty ce spiľno iz servisom obliku operacij ta kasovogo obslugovuvannja Poster

Doslidžennja Poster bazujeťsja na danyh blyźko 2000 dijučyh zakladiv Ukraїny. Dani javljajuť soboju zneosoblenu nepersonalizovanu statystyku i vzjati za period z sičnja 2017 roku po lypeń 2018 roku. Pro ščo svidčyť sytuacija na rynku?

Bezgotivkovi plateži v Ukraїni

Za danymy Nacbanku, zagaľna častka bezgotivkovyh rozrahunkiv v Ukraїni z vykorystannjam kart za 2017 rik zrosla do 39,3%. Za mynuli 5 rokiv cej pokaznyk zris biľše, niž vtryči. Zgidno z doslidžennjam Poster, v Ukraїni kiľkisť čekiv, oplačenyh bankivśkoju kartkoju, za pivtora roku zrosla z 9% do 17% v zakladah z obslugovuvannjam u kasy i z 16% do 22% v zakladah z obslugovuvannjam u stolykiv.

Gosti ukraїnśkyh zakladiv vse častiše vvažajuť za krašče oplatyty zamovlennja bankivśkoju kartkoju zamisť gotivky. Ce pov’jazano iz zbiľšenoju dostupnistju plastykovyh kartok, prosuvannjam bezgotivkovyh plateživ, a takož pryjemnymy bonusamy bankiv u vygljadi kešbeku, myľ na poľoty ta znyžok.

Kožen tretij ček v zakladah Kyjeva oplačujeťsja bankivśkoju kartkoju. Pry ćomu ček, oplačenyj kartkoju, v seredńomu na 20% vyšče, niž ček, oplačenyj gotivkoju. Pro ce svidčať rezuľtaty doslidžennja ukraїnśkoї kompaniї po avtomatyzaciї kafe, restoraniv i magazyniv Poster.

Najznačniše zrostannja zafiksovano v stolyci: na počatok 2017 roku bilja 14% čekiv v zakladah z obslugovuvannjam u kasy i 20% z obslugovuvannjam u stolykiv buly oplačeni bankivśkymy kartkamy, do seredyny 2018 roku cej pokaznyk zris do 22% i 33% vidpovidno. V inšyh mistah Ukraїny ne biľše 25% čekiv oplačujuť kartkamy.

«Zrostannja bezgotivkovoї oplaty v zakladah — zagaľnosvitovyj trend, v Jevropi ta Ameryci vže zaraz blyźko 70-80% čekiv oplačujeťsja za dopomogoju bankivśkyh kart», — zaznačaje Rodion Jerošek, spivzasnovnyk hmarnoї systemy avtomatyzaciї zakladiv Poster. «Nam bulo cikavo diznatysja, naskiľky aktyvnyj cej proces v Ukraїni, adže z odnogo boku zapuskajuťsja Apple i Android Pay, z inšogo — v kraїni jak i raniše daleko ne u vsih zakladiv je internet i ekvajryng. Zaprovadžennja urjadom elektronnyh čekivDFS zapustyť elektronnyj ček, prosuvannja bezgotivkovyh plateživ, vykorystannja hmarnyh system obliku pryzvodyť do postupovoї didžytalizaciї sektora i dozvoljaje vse biľšij kiľkosti ljudej oplačuvaty svoje zamovlennja kartkoju abo za dopomogoju mobiľnogo dodatku».

Gotivka proty kartok: Jak zaklady harčuvannja osvojujuť bezgotivkovi plateži

Jak bezgotivkovi rozrahunky vplyvajuť na sferu obslugovuvannja

Krim togo, ščo zaklady platjať bankam komisiju za ekvajryng, dlja obslugovujučogo personalu zrostannja bezgotivkovyh plateživ faktyčno označaje vtratu biľšoї častyny zarobitku – zalyšyty čajovi kartkoju na śogodnišnij deń v Ukraїni vse šče skladno.

 Dejaki zaklady namagajuťsja kompensuvaty oficiantam sumu čajovyh, inši oficijno vidmovljajuťsja vid bezgotivkovogo rozrahunku. Prote biľšisť restoratoriv zrostannja bezgotivkovyh plateživ rozgljadajuť švydše jak pozytyvnyj trend.

«Zrostannja rozrahunku kartkamy — pryrodnyj i normaľnyj proces. Ce pokaznyk togo, ščo ekonomika vyhodyť z tini. Tak, komisija za ekvajryng u nas 2%, ale ce i plata za komfort, jakyj nadaje bank, ščo obslugovuje plateži. Kasyry, jaki beruť gotivku, obhodjaťsja inodi dorožče», — zauvažyv Ruslan Šybajev, zasnovnyk kyїvśkyh restoraniv BEEF meat & wine, Hinkaľnja, WHITE wine bar.

«U nas v Beef 70% rozrahunkiv — ce kartky. V inšomu našomu zakladi, gruzynśkomu restorani «Hinkaľnja», navpaky, — 30% rozrahunok kartamy. Zrostannja bezgotivkovoї oplaty zmušuje zadumatysja pro didžytalizaciju poslug v restorani. Zokrema — pro rozrobku dodatkiv iz možlyvistju splaty kartkamy za rizni propozyciї restoranu».

Gotivka proty kartok: Jak zaklady harčuvannja osvojujuť bezgotivkovi platežiAndrij Čukovśkyj, zasnovnyk i spivvlasnyk kav’jareń Black Brew Bar i Whitebeard Blackbird kaže, ščo zrostannja bezgotivkovyh plateživ maje 2 storony: «Z odnogo boku — otrymuvaty bezgotivkovu oplatu meni prosto zručniše, ta j ljudy legše rozlučajuťsja z grošyma. Z inšogo – ce dijsno pryzvodyť do znyžennja čajovyh. Krim togo, do cyh pir je čymalo kontraktiv z postačaľnykamy, jaki ja povynen oplačuvaty gotivkoju. 

Dlja velykyh zakladiv, jaki pragnuť ne perevyščuvaty pevni limity z oborotu grošovyh koštiv čerez zrostannja podatkiv, trend na bezgotivkovi plateži zvyčajno ž maje biľše negatyvnyh momentiv».

Čytajte takož: Infografika: Bezgotivkovi rozrahunky v Ukraїni zrosly vtryči

«Osnovnyj bum bezgotivkovoї oplaty prypade na 2019 rik», – prognozuje Vadym Bortnyk, vlasnyk mereži sendvič-bariv FreshLine. «Zavdjaky Apple Pay i Android Pay duže syľno sprostylasja procedura oplaty. Vidtak obsjag plateživ za dopomogoju mobiľnyh dodatkiv vže zaraz zris v razy. Ale vse odno šče poky nemaje masovogo pronyknennja cyh servisiv, maje projty trohy biľše času. 

Jakščo v regionah v fast-fud segmenti kiľkisť bezgotivkovyh plateživ, za našymy danymy, zrosla z 10-12% do 21% za 2 roky, to v nastupnomu roci, na mij pogljad, pokaznyk dobereťsja do poznačky v 30%».

Share
Написати коментар
loading...