Reklama

Čy bude potriben PayPal Ukraїni čerez dekiľka rokiv — točka zoru

Vid redakciї: Čy potriben PayPal ukraїnśkomu biznesu same zaraz i jaki ekvivalenty cij platižnij systemi vže pracjujuť na terytoriї Ukraїny — u kolonci CEO LeoGaming Aľony Degrik
Читати кирилицею
Čy bude potriben PayPal Ukraїni čerez dekiľka rokiv — točka zoru
  1. Головна
  2. Istoriї
  3. Čy bude potriben PayPal Ukraїni čerez dekiľka rokiv — točka zoru
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Vid redakciї: Čy potriben PayPal ukraїnśkomu biznesu same zaraz i jaki ekvivalenty cij platižnij systemi vže pracjujuť na terytoriї Ukraїny — u kolonci CEO LeoGaming Aľony Degrik

Odnijeju z najbiľš obgovorjuvanyh tem na ćomu tyžni buv efir na «5 kanali» majže tyžnevoї davnyny. U ńomu Peršyj zastupnyk ministra ekonomičnogo rozvytku i torgivli Maksym Nefodov skazav, ščo «PayPal ne hoče zahodyty v Ukraїnu».

Jak ščodo konkurenciї?

Ti, kogo možna nazvaty skeptykamy, — ale jaki naspravdi je realistamy, — povnistju zgodni z takym vysnovkom. Odnak je čymalo j tyh, hto perekonanyj, ščo jedynoju pereškodoju na šljahu do povnocinnoї roboty PayPal v našij kraїni je zakonodavča baza. Ja hotila b sklasty aľternatyvnu dumku ščodo dyskusiї, jaka sklalasja na ćomu tyžni, ta postavyty cilkom zakonomirne pytannja — a čy potriben PayPal pry pracjujučomu Xoom i konkurentah, ščo aktyvno rozgornuly robotu v Ukraїni?

Čomu Ukraїna ne v prioryteti

Ščo take status «nepriorytetnyj region»? Take ponjattja harakterno dlja biznesovoї strategiї vsih mižnarodnyh kompanij. Vony budujuť dovgostrokovi plany rozvytku i vkladajuť resursy v peršu čergu v ti naprjamky, jaki vvažajuť najbiľš vygidnymy. Analityky ocinjujuť ryzyky, vyvčajuť rynok po kožnomu perspektyvnomu regionu — najčastiše zalučajučy mižnarodni analityčni služby z ofisamy v kraїnah, rynok jakyh pidljagaje vyvčennju. Jakščo vony ne bačať perspektyvu, to ci cyfry ob’jektyvni — same dlja cijeї konkretnoї kompaniї v cej period času. U dostupnomu dlja ogljadu majbutńomu ce može zminytysja, osoblyvo z ogljadu na aktyvni diї NBU ščodo rozvytku finansovogo rynku Ukraїny.

Inšymy slovamy — 2018 rik, kiľkisť kart v Ukraїni taka-to, serednij dohid takyj-to, golovni banky kraїny majuť stiľky-to emitovanogo «plastyku». Analityky PayPal vzjaly do uvagy cju informaciju vid najmanyh fahivciv, zistavyly ce z vytratamy na te, ščoby zajty do novoї kraїny, zgadaly, ščo niby jak «namagalysja» — i pereključylysja na inšu, de vse trohy prostiše, ščob ne uskladnjuvaty sobi žyttja. Jakščo v 2020 roci take vymirjuvannja efektyvnosti zdasťsja їm pryjnjatnym, zagolovky vsih media ne daduť zbrehaty pro dovgoočikuvanu podiju.

Aktuaľnyj čy hymernyj

Ne zrozumijte nepravyľno, pojava PayPal v Ukraїni bude podijeju, jogo obgovorjuvatymuť. Ale tempy rozvytku rynku grošovyh perekaziv i pov’jazanyh z nymy poslug taki, ščo čerez dekiľka rokiv cja kompanija bude vže ne nastiľky aktuaľnym javyščem dlja nas. Pererostemo.

V Ukraїnu zajšov Google PayŠče 7 ukraїnśkyh bankiv pidtrymujuť Google Pay, a potim v najkorotši terminy — j Apple Pay? «PryvatBank» zapustyv oplatu Apple Pay v mobiľnyh dodatkah. Ostanni zalyšylysja zadovoleni, adže kiľkisť tokenivanyh tranzakcij bagatorazovo perevyščyla očikuvannja kompaniї z Kupertino. Pro ce tyždeń tomu govoryly pid čas Mastercard Day. Do slova, rozvyvajeťsja MasterpassRahunky za gaz teper možna oplačuvaty čerez Masterpass, ščo stav v odyn riveń z nazvanymy vyšče gamancjamy. Vony počaly pracjuvaty tut, tomu ščo pobačyly perspektyvy. Dlja nyh Ukraїna bula terra incognita, ale ryzyky vypravdaly sebe — za kiľka rokiv Kyїv stav prosunutym cashless-megapolisom, jakyj vražaje svojeju infrastrukturoju naviť žyteliv Jevrozony.

Aľternatyva isnuje?

Do togo ž, PayPal ne je unikaľnoju platižnoju systemoju. Popry status lidera, u kompaniї je rjad konkurentiv, jaki vže pracjujuť v Ukraїni i naroščujuť svoju prysutnisť tut.

Napryklad, u nas uspišno pracjuje Payoneer — druga za značymistju platižna systema pislja PayPal, davno znajoma vsim, hto šukav zručnu aľternatyvu dlja biznesu abo frilansu. Takož z odnym z najbiľšyh ukraїnśkyh bankiv pracjuje Skrill. I odnogo pogljadu na postijno zrostajuči oboroty mižnarodnyh grošovyh perekaziv v Ukraїnu dosyť, ščob zrozumity, jak važlyvo nadavaty jakisnyj servis dlja cijeї galuzi. I jakščo PayPal ne rozvyvatyme rynok mižnarodnyh grošovyh perekaziv, ce zrobljať konkurenty. Vidpovidajučy na pytannja u zagolovku — tak, ne zavadyť, ale lyše jak dodatkovyj instrument, a ne jak drajver innovacij.

Share
Написати коментар
loading...