Reklama

Natalija Jareśko, eks-ministr finansiv — pro vijnu, korupciju ta perspektyvy Ukraїny

Investycijnyj bankir, ministr finansiv Ukraїny u 2014-2016 rokah Natalija Jareśko — odna z tyh menedžeriv, jaki dopomagaly «vytjagnuty» bankivśku systemu v časy kryzy. Navodymo ključovi tezy її vystupiv uprodovž roboty v deržavnomu aparati, aby nagadaty: zminy v ekonomici možlyvi, ale ne za rahunok populistyčnyh «novyh kursiv»
Читати кирилицею
Natalija Jareśko, eks-ministr finansiv — pro vijnu, korupciju ta perspektyvy Ukraїny
  1. Головна
  2. Istoriї
  3. Natalija Jareśko, eks-ministr finansiv — pro vijnu, korupciju ta perspektyvy Ukraїny
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Investycijnyj bankir, ministr finansiv Ukraїny u 2014-2016 rokah Natalija Jareśko — odna z tyh menedžeriv, jaki dopomagaly «vytjagnuty» bankivśku systemu v časy kryzy. Navodymo ključovi tezy її vystupiv uprodovž roboty v deržavnomu aparati, aby nagadaty: zminy v ekonomici možlyvi, ale ne za rahunok populistyčnyh «novyh kursiv»

Eks-ministr finansiv Natalija Jareśko z 2017 roku žyve i pracjuje v Puerto-Ryko, ale hoče povernutysja do Ukraїny, ne majučy planiv na možlyve pracevlaštuvannja u vladnyh strukturah.

Narodylasja v rodyni vyhidciv z Ukraїny. Baťko Ivan buv urodžencem Poltavščyny. Pid čas Drugoї Svitovoї vijny razom z rodynoju potrapyv do nacystśkogo konctaboru u Nimeččyni. Pislja vijny emigruvav do Čykago, de i zustriv matir Nataliї — Mariju, ukraїnku, rodom z Ivano-Frankivščyny. Pid čas Drugoї Svitovoї vijny vagitnu babusju nimci vyvezly jak ostarbajtera, tomu maty narodylasja v Nimeččyni. V dytynstvi vidviduvala školu ukraїnoznavstva, vyvčala ukraїnśku kuľturu, grala na banduri, spivala. Navčalaś u Addison Trail High School.

V 1987 otrymala stupiń bakalavra v galuzi buhgalterśkogo obliku v Universyteti De Polja v Čykago i maje licenziju CPA. U 1989 otrymala stupiń magistra v galuzi deržavnoї polityky v Garvardśkomu instytuti deržavnogo upravlinnja imeni Džona F. Kennedi. Dyplomna robota bula prysvjačena Radjanśkomu Sojuzu i jogo možlyvomu členstvu u Generaľnij ugodi z taryfiv i torgivli, poperednyku Svitovoї organizaciї torgivli. Na bazi ćogo dokumentu vona otrymala peršu robotu pislja navčannja v Derždepartamenti SŠA, u novostvorenomu ekonomičnomu viddili radjanśkyh sprav.

U 1992 pislja rozpadu SRSR Natalija Jareśko otrymala propozyciju pryїhaty v Ukraїnu, jak ekonomist tomu, ščo volodije ukraїnśkoju. Vona otrymala propozyciju očolyty ekonomičnyj viddil novostvorenogo Posoľstva SŠA v Ukraїni, na jaku vona bez vagań pogodylaś. Naprykinci treťogo roku roboty Jareśko zaproponovano povernutysja do Vašyngtona na inšu deržavnu robotu, ale razom z čolovikom vona vyrišyla zalyšytyś v Ukraїni j prysvjatyty sebe investycijnij dijaľnosti. Pišla pracjuvaty u fond WNISEF (Western NIS Enterprise Fund), jakyj otrymav svoї perši groši vid amerykanśkogo urjadu i investuvav u malyj ta serednij biznes. Pislja desjaty rokiv praci razom z partneramy stvoryla novyj pryvatnyj fond Emerging Europe Growth Fund ta kerujuču kompaniju Horizon Capital dlja zdijsnennja prjamyh investycij.

Pro zagrozy dlja Ukraїny

– Golovni vorogy Ukraїny – ce vijna, populizm ta korupcija, usi try zagrožujuť isnuvannju Ukraїny jak nezaležnoї deržavy. Vsi vony možuť zrujnuvaty ekonomiku, vsi vony možuť koštuvaty nam nezaležnosti j deržavnosti. Ja dumaju, vlada ta suspiľstvo, spiľnota aktyvnyh ukraїnciv majuť «daty bij» populizmu ta korupciї, ščob ne lyše pidnjaty ekonomiku j zbiľšyty investyciї, a i zrobyty micnym oboronnyj sektor, zbiľšyty bojovi potužnosti armiї.

Pro konflikt na Shodi

— Donbas zrujnovanyj – jak z ogljadu na ekonomiku, tak i z ogljadu na ljudśkyj potencial, na stosunky pomiž ljuďmy. Jakščo govoryty pro ekonomiku, to pislja povernennja okupovanoї častyny Doneččyny i Luganščyny dodomu, v Ukraїnu, treba podyvytyś, jak najkrašče vykorystaty ti konkurentospromožni ob’jekty, jaki tam lyšylyś. Treba bude їh vidrodyty, do togo ž, u ćomu regioni bulo čymalo sučasnyh vyrobnyctv, pracjuvaly banky i tak dali. Ale vidrodžuvaty i pereorijentovuvaty potribno ti stari vyrobnyctva, jaki buly orijentovani na Rosiju.

Pro sociaľnu polityku

— Sociaľnu polityku takož treba bude vidbuduvaty, ščob z’jednaty spiľnotu, «skleїty» ljudśki vzajemyny, rozirvani speršu ekonomičnoju kryzoju, a po tomu i vijnoju. Vzagali, davajte budemo česnymy: potribni velyčezni zusyllja, ščob z’jednaty vsju Ukraїnu znovu. Ja by tak skazala: rušiї pozytyvnyh zmin v Ukraїni – ce biľ i nathnennja. Biľ vid togo, ščo my vtračajemo ljudej unaslidok vijśkovyh dij na shodi, nathnennja vid togo, ščo u kraїni vyjavylaś čymala kiľkisť ljudej, jaki gotovi її boronyty, reformuvaty i rozvyvaty. Vlasne, ce i je investyciї u ekonomičnyj potencial ta ljudśkyj kapital Ukraїny. (džerelo)

Pro publičnisť u deržavnyh operacijah z finansamy

— Koly my obgovorjujemo v Puerto-Ryko pytannja publičnosti deržavnyh finansiv — ja govorju pro e-data, jaki my vykorystovujemo tut, u Deržkaznačejstvi Ukraїny; koly mova zahodyť pro zmenšennja vytrat na deržzakupivli — vkazuju na ProZorro, pro decentralizaciju — zgaduju pro naš dosvid 2014 roku, koly miscevi gromady otrymaly svij bjudžet ta vidpovidaľnisť za pryjnjattja rišeń. (džerelo)

Raniše my navodyly dobirku10 cytat Oksany Zabužko pro literaturu, naciju ta suspiľstvo vyslovljuvań pyśmennyci ta publicystky Oksany Zabužko pro osoblyvosti ukraїnśkogo suspiľstva.

Share
Написати коментар
loading...